Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

  • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
   Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

  • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
   Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

  • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
   Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

  • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
   Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

  • Ronald Coase - itt és most
   Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

  • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
   Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

  • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
   Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Óriási bakot lőtt az EKB

2013.06.19. 07:51 Pénzügyi Szemle

Ne támassza meg a bajba jutott eurózóna tagok állampapírpiacait az EKB, mert ezzel kiengedi az infláció szellemét a palackból? Ez egy butaság!

A válság alatt az Európai Központi Bank - és különösen a német gazdasági vezetés – több alkalommal is arra hivatkozva tagadta meg a masszívabb állampapír-vételeket, hogy a jegybanki pénznyomda és vásárlás felpörgeti az inflációt, melynek beláthatatlanok lehetnek a következményei. Paul De Grauwe és Yuemei Ji, a London School of Economics illetve a University of Leuven közgazdászai ugyanakkor kimutatták, hogy ennek az érvelésnek semmi köze a valósághoz.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!
KÖVESSEN MINKET A LINKEDINEN!
banana_posztba.jpg
Az kétségtelenül igaz, hogy ha a jegybank békeidőben - vagyis amikor mondhatni normális viszonyok között működik egy gazdaság - állampapírokat vásárol, és ennek megfelelőn friss pénzt juttat a gazdaságba, az érezhetően felpörgeti az inflációt. Ennek hatásai károsak, éppen ezért teljesen logikus, hogy ezekben az időszakokban a jegybank tartózkodik az állampapír-vásárlástól.

Gyökeresen megváltozik ugyanakkor a képlet, ha a gazdaság mély válságba kerül, és a békeidőben tökéletesen működő összefüggések csődöt mondanak. Ilyen helyzet például az ún. likviditási csapda, melynek lényege, hogy hiába 0 százalék az alapkamat, és hiába a gazdaságba pumpált rettentő pénztömeg, a reálgazdaság csak nem akar talpra állni, csapdába esik. Ilyen helyzetekben a jegybank teljesen nyugodtan veheti az állampapírokat és háríthatja el az államcsődöket, a gazdaságba pumpált pénzek ugyanis nem fognak inflációt gerjeszteni.

A kutatók úgy mondják, hogy létezik egy átváltás az államcsőd kockázat és az inflációs kockázat között, vagyis minél erőteljesebben van jelen az egyik, a másik hatás annál gyengébb.

Az EKB tehát hatalmas bakot lőtt akkor - ellentétben például az amerikai vagy brit jegybankkal -, amikor az inflációs veszélyre hivatkozva tétlenül nézte, hogy az eurózóna legnehezebb sorsú országai és a bankrendszer egyre mélyebbre süllyedjen az adósságválságba. Nyugodtan lehetett volna támasztani a piacokat és menteni a menthetőt…

A jövőre nézve ezek alapján - feltéve, ha a kutatók jól számoltak - ki lehet jelölni a jegybanki csapásirányt: ha államcsődök vagy bankcsődök fenyegetnek, akkor teljes nyugalommal lehet támasztani a piacokat és venni az állampapírokat, mert az infláció úgysem jelent majd reális veszélyt. Egészen addig igaz ez természetesen, míg el nem hárul a csődkockázat, ekkor ugyanis gyorsan le kell állni a vételekkel és a pénzpumpával, a békeévek eljövetelével ugyanis azonnal visszatér az inflációs kockázat. Csak hogy soha ne legyen nyugtuk a jegybankároknak...

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Erre számíthatnak a jövő nyugdíjasai

Eleve bukásra van ítélve Európa?

Kevesebb adót, több munkahelyet!

Ennyi volt a „Made in China”?

Nem mindegy, mit teszünk az árvíz ellen


Jönnek a zombi bankok

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr235367299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása