Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

  • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
   Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

  • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
   Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

  • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
   Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

  • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
   Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

  • Ronald Coase - itt és most
   Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

  • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
   Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

  • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
   Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Erre számíthatnak a jövő nyugdíjasai

2013.06.18. 07:51 Pénzügyi Szemle

Ki fog rólunk gondoskodni idős korunkban, amikor már nem tudjuk ellátni magunkat? Meg tudjuk majd fizetni, megbízható lesz-e és szakképzett?

A társadalmak elöregedésével rohamosan emelkedik az önmagukról gondoskodni nem tudók aránya, ami felveti a következő évtizedek egyik legfontosabb gazdasági és társadalmi kérdését: ki, hogyan, és legfőképp mennyiért fog gondoskodni az arra rászoruló idősekről? Ezeket a kérdéseket járja körül az OECD legfrissebb tanulmánya.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!
KÖVESSEN MINKET A LINKEDINEN!


Graf.jpg

Bal grafikon: 80 éven felüliek aránya 2010-ben és 2050-ben; 
Jobb grafikon: időskori állandó ellátásra fordított források GDP-hez mért aránya

Az OECD országokban a 80 éven felüliek aránya a mai 3,9 százalékról 2050-re 10 százalékra fog emelkedni, és ha lehet hinni az előrejelzéseknek, akkor ezeknek az időseknek közel fele valamilyen szintű állandó - egészségügyi, szociális - ellátásra kényszerül majd. Ahogy a fenti grafikon bal oldaláról leolvasható, Japánban, Németországban vagy épp Spanyolországban a helyzet még kiélezettebb lesz, de ha csak az OECD-átlaggal számolunk, akkor is azt mondhatjuk, hogy 2050-ben húsz emberből egy valamilyen szintű állandó öregségi ellátásban fog részesülni.

Azon túl, hogy egy rendkívül gyorsan növekvő „iparágról” van szó - az egyes országokban az időskori állandó ellátásra fordított források GDP-hez mért aránya a grafikon jobb oldalán olvasható -, ez a tervezett növekedési ütem számos kérdést felvet. Először is azt, hogy az ellátás milyen forrásokból lesz finanszírozható.

Az időskori ellátás jóval nagyobb terhet ró a társadalmakra, mint a klasszikus egészségügyi ellátás, melynek oka részben az, hogy a szolgáltatás az esetek egyre nagyobb arányában nem az erre szakosodott intézményben, hanem az idősek saját otthonában zajlik. Az OECD országokban az elmúlt tíz évben az időskori ellátásra fordított összegek évi átlagban 9,0 százalékkal nőttek, míg a klasszikus egészségügyi ellátásra fordított források „mindössze” évi 4,0 százalékkal.

Szakemberek szerint ez a bővülési ütem egészen biztosan kitart majd a következő évtizedekben is, ami finanszírozási oldalról egyre súlyosabb terhet ró majd a társadalomra. Úgy is mondhatnánk, hogy egyre kevesebben teremtik majd meg egyre többek ellátását, vagyis a dolgozó/adófizető társadalom alighanem egyre nehezebb helyzetbe kerül majd.

De ez még csak az egyik megválaszolatlan kérdés. Az időskori állandó ellátás egy speciális szakterület, melyben még nem állnak rendelkezésre a rendszer biztonságos működéséhez szükséges jogi keretek. Az állam feladata ugyanis megvédeni az időseket a különböző visszaélésektől, és vagyoni jellegű csalásoktól. Ezen túl meg kell teremteni az ellátást biztosítók oktatásának feltételeit, amit rögtön össze is kell hangolni az OECD országokon – de különösen az Európai Unión – belül, továbbá fel kell állítani az államilag ellenőrzött rendszerbe belépni kívánó magánintézmények számára egy szigorú feltételrendszert, gondoskodni kell a minőségellenőrzésről és az ellátást biztosító intézmények közötti választás lehetőségéről is…

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Eleve bukásra van ítélve Európa?

Kevesebb adót, több munkahelyet!

Ennyi volt a „Made in China”?

Nem mindegy, mit teszünk az árvíz ellen


Jönnek a zombi bankok

Napi pár órát kellene csak dolgozni

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr225365976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

na4 2013.06.19. 12:27:44

Ki fog rólunk gondoskodni? A megtakarításaink.

nyuggernyúzó 2013.06.19. 13:27:36

@na4@na4: Ha valakinek elég megtakarítása van, az megoldja a dolgokat. De ilyen ember nagyon kevés van. A legtöbb ember megtakarítása elolvad egy elöregedő országban. A maradékot meg a rejtett erőforrások veszik el tőle.

bankvezér 2013.06.19. 21:46:36

@nyuggernyúzó:
A nyugdíjasok nagyobb része nélkülözni fog élete végéig.
süti beállítások módosítása