Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Mi lesz, ha leáll a növekedés?

2014.03.24. 08:31 Pénzügyi Szemle

Az elmúlt száz évben a gazdasági gondokra megvolt a megoldás: a stabil növekedés. De vajon mi oldja meg a közeljövő problémáit, ha a növekedés lelassul?

Mi, a most élő emberek bizonyos szempontból az emberiség legszerencsésebbjei vagyunk, ez az a kor ugyanis, amely a leggyorsabb gazdasági növekedést és a legkényelmesebb életkörülményeket kínálja. A világgazdaság növekedési üteme időszámításunk első ezer évében alig volt több évi átlag néhány tized százaléknál, és még az 1800-as években is csak alig haladta meg az átlag 1,0 százalékot, most azonban, a 20. század második fele és 2012 között már megközelítette a 4,0 százalékos éves tempót. Varázslatos sebesség, a gond csak az, hogy számos közgazdász szerint az előttünk álló évtizedek, sőt évszázadok ennél jóval lassabb növekedést ígérnek. Az eredeti elemzés itt érhető el.

Egy főre jutó GDP éves növekedési üteme (%)

posztba_nagy_74.jpg

Forrás: Robert J. Gordon: Is U.S. Economic Growth Over? Faltering Innovation Confronts the Six Headwinds

Egyre több közgazdász - Kenneth Rogoff , Thomas Piketty, Robert J. Gordon – gondolja úgy, hogy az emberiség kifogyott azokból a katalizátorokból, melyek a növekedést hajtották az elmúlt évszázadban, új katalizátorok pedig még távolról sem látszanak. Ha valóban így van, akkor viszont naivitás lenne azt várni, hogy a soron következő években/évtizedekben visszatérjen az évi átlag 4,0 százalék közeli növekedési ütem.


Még szerencse, hogy a világgazdaság ma már további masszív növekedés nélkül is képes annyi értéket előállítani, ami elegendő lehet az emberiség számára. A gond csak az, hogy a megtermelt javak igencsak egyenlőtlenül oszlanak meg, és nem csak az egyes nemzetek között, de az adott országokon belül is.

Amíg volt növekedés, addig mindegy, milyen gazdasági gond adódott – adósság, recesszió, bankválság… - a rendszer szépen lassan kinőtte a problémákat, az elmúlt évszázad gazdasági bajaira tehát megvolt az ellenszer, a stabil növekedés. De vajon mi lesz akkor, ha a növekedés lelassul, vagy esetlen el is vész? Mi lehet a megoldás akkor mondjuk az olyan súlyos problémákra, mint a fejlett világban egyre jellemzőbb jövedelmi egyenlőtlenség, elöregedés és bizonytalan nyugdíjkilátások?

A fenti közgazdászok szerint az új megoldás az erősebb újraelosztás lesz. Az emberiség rengeteg értéket termel, és ha nem tud még többet termelni, akkor logikus, hogy a közép- és szegényebb osztályok gondjaira az a megoldás, hogy a jövedelmeket az eddigieknél erőteljesebben kell újraosztani. Természetesen a gazdagok kárára.

A történet kapcsán két igencsak fogós kérdés adódik: vajon tényleg lelassul a várt ütemben a világgazdaság növekedése, továbbá a politikai vezetés valóban hajlandó lenne egy nagyszabású újraelosztásra? A közgazdászoknak lesz miről vitatkozniuk, ennyi bizonyosan kijelenthető.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Állami garanciát az induló vállalkozásoknak!

Akitől Magyarország is sokat tanulhatna

Érvek a gazdagok adóztatása mellett

Ezért nem omlott össze Magyarország


A nagy nyugdíj-kutyaszorító

Nem lehet minden csődöt elkerülni

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr125872748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2014.03.24. 09:59:54

"Az emberiség rengeteg értéket termel, és ha nem tud még többet termelni, akkor logikus, hogy a közép- és szegényebb osztályok gondjaira az a megoldás, hogy a jövedelmeket az eddigieknél erőteljesebben kell újraosztani. Természetesen a gazdagok kárára."

Orbán éppen ezt az erőteljesebb újraelosztás fúrta meg, amikor bevezette az egykulcsos 16 %-os adót.
Mert így nem lesz olyan állami bevétel,amit újraosztani lehetne. Hogy legyen, ahhoz a progresszív, többkulcsos adózást kell bevezetni .
De az nem fog megtörténni ! Orbán birkamenete,ha kell, akár fegyverrel is szembeszáll a jelen tanulmány író "komcsikkal" . :))
Jelszó : Minél rosszabbul élünk, annál jobban szeretjük Orbánt !

Melampo 2014.03.24. 10:43:15

"A fenti közgazdászok szerint az új megoldás az erősebb újraelosztás lesz. "
Az nagy baj lenne, mert a javak elosztás a tőkekezében van nem a közgazdászok és még kevésbé a politikusokéban. A tőke ugyanis nem egy materiális, megfogható dolog, hanem egy viszony a gazdaság szereplői között.

room_101 2014.03.24. 12:53:40

@bankvezér:
Akkor nagyon fogjuk szeretni.

bankvezér 2014.03.24. 13:24:02

@Melampo:
Csak így tovább. ))) Még egy kis eszmefuttatás és elérsz a végkövetkeztetéshez : "Az a gyanús, ami nem gyanús!" (Virág elvtárs)

Holle anyó 2014.03.24. 15:19:07

Esetleg elvesszük a gazdagoktól, amit felhalmoztak.

Volt már ilyen, csak mi mindig fordítva ülünk a lovon. Akkor akarunk kapitalizmust, amikor már a szocializmus lenne a gyógyír a bajokra.

:)))))))))))))))))))))))

2014.03.24. 15:50:42

@bankvezér: Felőlem azonnal kezdhetitek az újraelosztást.
Mondom a címet és a számlaszámot.SSS

2014.03.24. 15:59:02

@Holle anyó: De csúnya dolog elvenni más játékát.Én sem örülnék,ha valaki elvenné a kedvenc antik komódomat,az újraelosztásra hivatkozva.
De mellesleg én inkább azt látom, hogy akiktől folyamatosan elvesz az állam még mindig ( és kiforgatja mindenéből) az pont a csóringer réteg.

2014.03.24. 16:03:26

@Holle anyó: A kommunizmusba valóban elvették a gazdagok javait.Összegyűjtöttek egy kupacba mindent a komcsik és onnan kérhetett a rászoruló ami kellett neki.Ha elolvasod a Golgotát, szinte megsajnálod az arisztokráciát.Borzalmas lehetett átélni egy családnak azt, hogy az üknagypapa által épített gyönyörű kastélyát a csőcselék birtokolja.
Amikor bejöttek az oroszok Mo-ra, a helyi lakosságot is fosztogatták.A nagymamám szomszédja kulák volt és nem akarta oda adni az élelmet a katonáknak.Azonnal falhoz állították az oroszok és fejbe lőtték.

bankvezér 2014.03.24. 16:39:07

@Diorella Queen:
"...nem akarta oda adni az élelmet a katonáknak.Azonnal falhoz állították az oroszok és fejbe lőtték."
Na... És Orbán ezekkel barátkozik, 10 milliárd eurós kölcsönt vesz fel tőlük, atomerőművet építtet velük.
Orbán 2006-ban még többször szétverette a belvárost és tele szaratta a Kossuth teret, csak azért, mert Gyurcsány azt akarta csinálni, amit most Orbán csinál, üzletelni az oroszokkal. Ezek a bűnözők abban versenyeznek, hogy ki csinál több pénzt hazaárulással!!!
Fusson, ki merre lát !

Holle anyó 2014.03.24. 17:11:41

@bankvezér: Én azért nem keverném a szovjet-orosz megszállást (ami társadalmi és gazdasági rendszerváltást hozott!!!) a mai kapitalista orosz-barátsággal.
A demokrácia élő szobra, USA úgy rohanta le Irakot, Afganisztánt, stb., hogy ott nem élt amarikai kisebbség és évek óta nem képes úrrá lenni a helyzeten.
A csúnya, antidemikratikus Oroszország pedig úgy szerezte meg a Krímet, hogy a lakosság döntő többsége boldogan mosolygott, ami nem csoda, hiszen tőbb, mint 70%-ban oroszok.

Ettől függetlenül, utálom persze a szovjetruszkit, aki a hadifogságban majdnem kinyírta a nagyapámat és feltüzelte Kun Bélát, majd később a nyakunkba ültette a gyilkos Rákosit, meg a padlássöprő Nagy Imrét (aki moszkovita kommunista volt).

Hát ez van.

Az meg egy barom, aki Közép-kelet-európai létére úgy csinál, mintha a ruszkik nem is léteznének. Igen, barátkozni kell velük.
A szomszédasszonnyal is jó kapcsolatot ápolok, mert nem akarom, hogy megmérgezze a macskáimat. Inkább viszek neki néha pogit, pedig nem vagyok oda érte.

2014.03.24. 17:27:58

@bankvezér: Miért futsz?
Nincs autód tán?

Ennyire alul fizetik a bankvezéreket?:)

bankvezér 2014.03.24. 17:45:26

@Diorella Queen:
Van autóm, csak a 440 forintos benzinre sajnálom a pénzt.
Úgy, hogy most arra várok, hogy a kedvenc elmebetegem (Széles Gábor) megalkossa a vízhajtású autót. :))

bankvezér 2014.03.24. 18:00:38

@Holle anyó:
Tőlem nem kell megvédened az oroszokat.
Nekem igazából a magukat politikusnak nevező maffiózókból van elegem.

sieddie 2014.03.24. 19:51:48

Orosz-ukrán konfliktusban józan észre hallgatva teljesen semlegesnek kell maradnunk:

1.Nem vagyunk egy súly csoport sem katonai,sem gazdasági, sem lakosságszám,sem semmilyen szinten.

2.Villamos energia 40%-át Paks adja (szovjet technológia).Nyugat európai,és az orosz szabvány teljesen más, összehozni kettőt nehézkes.Szerencsésebb teljesen újat építeni.
Uránt oroszoktól kapjuk..

3.A földgázt, vezetéken az oroszoktól kapjuk.Más forrásból nem tudjuk hatékonyan pótolni.Lásd Ukrán orosz-gáz vita.Imádkoztunk hogy megoldódjon,mert 2 hónap után kifogytunk volna a gázból.

4.És ha oroszokat összeszidjuk, fent említett dolgokat kockára tesszük.Mit nyer vele az ország?
Szerintem semmit,csak veszíthetünk.

5. Eu is blöfföl.Németország gázszükséglete kb 30% oroszoktól függ.

6. Orosz vagyon befagyasztása elkobzása is blöff, igen szoros a gazdasági összefonódás:elég a Chelsea-re gondolni vagy BL főtámogatója GAZPROM.

2014.03.24. 20:47:27

@bankvezér: Miért idegesítenek?
Sokat járnak a nyakadra kölcsönért?:)

2014.03.24. 20:48:35

@bankvezér: Igen.Az egész BME nagyon várja, nem csak te:O:)

2014.03.24. 20:53:01

@bankvezér: Elég lassan születnek új posztok feléd.
És csak halkan jelzem, hogy a blogod, egy banki, ügyfélszolgálati, reklamációs, irodára hasonlít, itt-ott.:)

bankvezér 2014.03.24. 22:09:36

@Diorella Queen:
Ma is írtam egy új posztot. És én nem törlöm ki őket pár nap múlva. :))
"...ügyfélszolgálati, reklamációs, irodára hasonlít, itt-ott.:) "
A hozzászólásokra gondolsz ? :) Én elég toleráns vagyok. :)
süti beállítások módosítása