Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Nyugdíj: így kell emelni a korhatárt!

2014.03.10. 08:31 Pénzügyi Szemle

Olyan nyugdíjrendszer kellene, ahol a várható élettartam növekedésével automatikusan emelkedik a nyugdíjkorhatár.

A nyugdíj minden elöregedő társadalomban – vagyis szinte mindenhol a fejlett világban – komoly fejtörést fog okozni a politikusoknak a nem is olyan távoli jövőben. Egyre több lesz a nyugdíjas, vagyis három lehetőség adódik: vagy plusz pénzeket kell bevonni, vagy csökkenteni kell a nyugdíjakat, vagy növelni a nyugdíjkorhatárt. Martin Feldstein, a Harvard professzora egy, a várható élettartamhoz kötött nyugdíjkorhatárt javasol. Az eredeti elemzés itt érhető el.

A nyugdíjkorhatár elérésekor várható élettartam alakulása (év)

posztba_nagy_57.jpg

Az USA-ban a mostani 4,9 százalékhoz képest 2038-ban már a GDP 6,2 százalékát fogja felemészteni a nyugdíj, ha minden más változatlan marad. A terhek ilyen mértékű növekedését nem fogja kibírni az amerikai költségvetés, valamit tenni kell majd. Az első lépés meghatározni, hogy mi lehet az emelkedő nyugdíjterhek legfőbb oka.


Martin Feldstein rámutat, hogy elsősorban az az örömteli folyamat állítható be első számú oknak, hogy a várható élettartam stabilan emelkedik az USA-ban. Amikor a jelenlegi nyugdíjrendszert megalkották az 1930-as években, akkor még bő hat évvel volt alacsonyabb a várható élettartam, mint ma, a várható élettartam tehát évtizedenként megközelítőleg egy évvel növekszik. A fenti grafikonról leolvasható, hogy 65 éves korban, vagyis a nyugdíjkorhatár pillanatában mekkora volt a várható élettartam az egyes években. Jól látható, hogy míg 1930-ban még csupán 11-13 évvel élték túl az amerikai polgárok a nyugdíjkorhatárt, addig ma már bő 16-18 évvel.

Martin Feldstein szerint ez a tendencia, hogy évtizedenként egy évvel nő a várható élettartam, kitarthat a soron következő évtizedekben is, vagyis ha a korhatár változatlan marad, akkor az USA költségvetése egyre nagyobb bajba kerülhet. A megoldás a professzor szerint az, ha az állam növeli a nyugdíjkorhatárt, mégpedig fokozatosan.

A legokosabb az lenne Martin Feldstein szerint, ha a korhatárt a várható élettartamhoz kötnék, és mondjuk úgy határoznák meg, hogy az emberek a várható élettartam előtt 15 évvel mehetnének nyugdíjba. Akkor, amennyiben nőne egy évvel a várható élettartam, úgy automatikusan emelkedne eggyel a nyugdíjkorhatár is.

Ez az automatikus rendszer politikailag elfogadható lenne, hisz nem az egyes pártoktól és politikusoktól függne a döntés, számos kérdést felvetne ugyanakkor: ha a nők tovább élnek, akkor később is mennének nyugdíjba? Ha az alacsonyan képzettek és fizikai munkát végzők alacsonyabb várható élettartammal bírnak, akkor ők hamarabb mehetnének nyugdíjba? A professzor elismeri, hogy a rendszert gondosan meg kellene szerkeszteni, azt ugyanakkor mindenképpen szem ellőtt kell tartani, hogy a nyugdíjrendszerek a jelenlegi formájukban nem fenntarthatóak, vagyis valamit tenni kell. 

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Ezért nem omlott össze Magyarország


A nagy nyugdíj-kutyaszorító

Nem lehet minden csődöt elkerülni

Ide kellene felkerülni Magyarországnak

Áldatlan háromszög: devizaadósok – bankok – állam

Így látják mások az egykulcsos adót

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr725842572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2014.03.10. 10:47:51

Még egy dolog: a várható élettartam csak egy dolog. Az életminőség a döntő tényező, ha a nyugdíjkorhatárról van szó, szerintem. Mert egy millió betegségtől szenvedő is élhet sokáig a gyógyszereknek köszönhetően, de az nem azt jelenti, hogy munkaképes. Vannak erre kimutatások is: healthy life expectancy. Pl. www.worldlifeexpectancy.com/country-health-profile/hungary

Narancskommunista (törölt) 2014.03.10. 21:28:56

@fannie:
Pontosan erről van szó. A kiinduló probléma nem az, hogy nem követi elég gyorsan a nyugdíjkorhatár a várható élettartam növekedését, mert ez csak egy szám, ami tetszőlegesen módosítható. A probléma az, hogy miközben elöregedőben van a társadalom, a várható élettartam és a várható munkaképes élettartam közötti különbség egyre nagyobb lesz.

(Génmódosítások nélkül is a várható élettartam kitolható lesz 100 fölé, de 70 év fölött akkor sem lesznek sokan munkaképesek.)

bankvezér 2014.03.10. 21:56:22

Semmi gond, majd egyenesen a munkahelyről viszik ki a dolgozókat a temetőbe. :))

halaloszto 2014.03.10. 22:44:58

Be kellene latni, hogy az atlageletkor az egy atlag. Van aki koran meghal, van aki sokaig el. Ebbol jon ki az atlag.

Viszont mindketten fizetnek nyugdijjarulekot!

Es az egyik lofaszt kap, a masik meg 20-30 even at nyugdijat. Atlag franko, de valojaban az egyikkel nagyon ki van tolva.

Az nem szolidaritas, hogy valakinek rovid elet jut, es cserebe szolidaritasbol meg finanszirozza is a szerencsesebbek oregkorat.

Orokolheto nyugdijszamla kell, es mindenki akkor megy nyugdijba amikor akar, a felhalmozott penzzel es a varhato elettartammal aranyos nyugdijjal. Es nem a vilagatlag varhato elettartammal, hanem az ovevel.

Vajk

mrZ (törölt) 2014.03.10. 23:31:41

" már a GDP 6,2 százalékát fogja felemészteni a nyugdíj,"
A gdp-ben benne van a nyugdíjjal kapcsolatos bevételek/költségek is. A nyugdíjas az egyik legolcsóbb pénz(gazdaság) pörgető költség, a kifizetett összeg szinte 100%-ban visszacsorog a gazdaságba. Figyelembe véve a nyugati gazdaságok 95% feletti teljes adózási terheit, színtiszta üzlet az állam számára a nyuggerek minél nagyobb számban és minél hosszabb életben tartása.
Talán ha az intézményesült korrupcióval, és az abból fakadó évi min 10%gdp veszteséggel(pénzkimentés) foglalkozna a blog annyit mint a nyugdíjjal, még hiteles is lenne az igyekezet.

2014.03.11. 00:40:17

Sajnos nem jó ötlet, az emberek manapság úgy hajszolják magukat, hogy már 60 év körül teljesen leépülnek - nyilván vannak kivételek, de nem ez a jellemző.

HaCS 2014.03.11. 00:59:22

"azt ugyanakkor mindenképpen szem ellőtt kell tartani, hogy a nyugdíjrendszerek a jelenlegi formájukban nem fenntarthatóak"

Miért ne lennének?
Mi ez az egysíkú gondolkodásmód?

Szerintem meg ez a határtalan agyatlan fejlődés nem fenntartható.

Késapati Tamás 2014.03.11. 01:07:58

@mrZ: hát ha ez ennyire nagyon fasza biznisz az államnak, akkor én holnaptól nyugdíjas akarok lenni :)

amúgy én azt látom, hogy a nyugdíjasok kisebb spárokba (és társaik, ahol az árrés még ugye masszívabb, mint a hiperekbe) verik el a pénzt, ami nagyon szar hasznossággal csorog vissza költségvetésbe...

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2014.03.11. 15:44:15

@mrZ: Ezt most komolyan mondod? És a hatalmas egészségügyi költségek? Nem fizetnek már be az államkasszába, csak kivesznek. Ami önmagában nem gond, nem azért írom, ilyen a rendszer... de azért a számolásnál talán nem kellene erről megfeledkezni.

mrZ (törölt) 2014.03.11. 17:28:35

@fannie:
Nem feledkezem.
A nekik biztosított szolgáltatások is beleszámítanak a gdp-be. A fogyasztás, és az előre hozott fogyasztás(hitel, ktvhiány) turbózza a gdp-t nem pedig a reálgazdasági növekmény. Minden a gdp-nek van alárendelve, a számmisztika fedi el a gazdaság és társadalom bomlását. Épp ezért kell a nyugger, jól mutat a statisztikában, és van kire hivatkozva szivatni a polgárt.
Pénzügyileg fogalmazva kamatot és törlesztést kapnak az akkori befektetésük után. Az hogy mennyire elbaszták meglátszik a nyugdíj mértékén, de a mai nemzedék bénázása is meg fog látszani az ő nyugdíjukon.
Tetszettek volna más rendszert(forradalmat) csinálni.
@Késapati Tamás:
A nyuddíj közel 100%-ban visszaforog, ritka aki nyugdíjból offshorozik. Tökmindegy hol költi, visszakerül a gazdaságba. Náluk a legmagasabb a pénz velocitása, ők és márólholnapra élők a modern gazdaság alapja.

2014.03.12. 17:29:02

@mrZ: Elfelejted, hogy sok nyugdíjas a gyerekei devizahitelét támogatja.
Tehát kimegy az országból a pénz és nem forog vissza.
süti beállítások módosítása