Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Fojtogatni kezd a nyugdíj

2013.12.02. 08:31 Pénzügyi Szemle

A fejlett és gazdag államoknak is idővel választania kell, hogy a jelenlegi szociális rendszert nyirbálják meg, vagy keményebben adóztatnak.

A jelenlegi tendenciák alapján az USA-ban a nyugdíjakra és egészségügyre költött közpénzek GDP-hez mért aránya 10 százalékról 20 százalékra emelkedhet 2088-ra. 2088 természetesen még rettentő messze van, az ugyanakkor jól látszik, hogy a tendencia nem fenntartható, valamit tenni kell, hogy a mérleg egyensúlyba kerüljön. Két lehetőség van, vagy kevesebbet kell nyugdíjra és egészségügyre költeni, vagy több adót kell beszedni. Az eredeti elemzés itt érhető el.

dollar_nagy_5.jpg

Mostanában divatossá vált a „Fizessenek a gazdagok!” nézet, vagyis hogy nem a szociális juttatásokat kell csökkenteni, hanem a szükséges pénzt be kell szedni a gazdagokra kirótt extra adókból. Vagyis adóztatni kell a tőkejövedelmeket és a társadalom leggazdagabb 1 vagy 10 százalékát. Ez a Robin Hood hozzáállás természetesen szimpatikus a társadalom java részének, a gond csak az, hogy a gyakorlatban szinte lehetetlen kivitelezni – mutat rá Sita Nataraj Slavov, az American Enterprise Institute közgazdász kutatója.

Nem csak azért lehetetlen, mert a leggazdagabbakat a legnehezebb adóztatni, hanem azért is, mert a tőkejövedelmek és a tőke adóztatásával az állam visszaveti a beruházásokat és a befektetéseket is, ami a gazdaság növekedési lehetőségeit és a munkahelyteremtést is rontja. Nem véletlen, hogy még a skandináv államok sem adóztatják agyon a tőkét, pontosan tudják ugyanis, hogy a hosszú távú siker alapja a megtakarítás és a beruházás.

Mit tehet akkor az amerikai állam, ha nem kívánja megnyirbálni az egészségügyi- és nyugdíjkiadásokat? Nem marad más út, mint a középosztály adóztatása. A tőke helyett tehát a munkát és a fogyasztást kell adóztatni, kiegészülve a „káros termékek” adóival, vagyis az alkoholra, cigarettára és benzinre kivetett adókkal.

Az tehát nem működik, mint a mesében, hogy a szociális államot fenn lehet tartani a gazdagok és a tőke megsarcolásával, ha az USA nagylelkű nyugdíjrendszert és megnyugtató egészségügyi rendszert szeretne, akkor nem marad más út, mint a középosztály terheinek emelése. Nincs könnyű út, ez a legfőbb következtetés az American Enterprise Institute közgazdásza szerint, ha nem akar nyugdíjcsökkentést az USA, akkor a középosztálynak fizetnie kell.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Vihart kavart Ferenc pápa

Enged szorításából a svájci frank

Kiken segítettek a munkahelyvédelmi adókedvezmények?

Nyugdíj: az emberiség legnagyobb pilótajátéka!

Újra célkeresztbe kerülhet a forint?

Íme Európa talpra állításának kulcsa

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr275654943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kivlov 2013.12.02. 15:22:52

"A fejlett és gazdag államoknak is idővel választania kell, hogy a jelenlegi szociális rendszert nyirbálják meg, vagy keményebben adóztatnak."

Csak az 1. az opció...

breezer 2013.12.02. 15:58:29

Kiadás csökkentés nem létezhet a mai fejlett világban... Nincs ország, ahol költségcsökkentő kormányzatot újraválasztanának...

IamTwo 2013.12.02. 17:09:25

Vajon a (leg)gazdagabbak mennyi állami nyugdíjat kapnak?

alterina 2013.12.02. 17:30:01

Az American Enterprise Institute egy jobboldali think-tank, amit a nagytőke támogat, erről nem szabad elfelejtkezni a cikk olvasásakor.

thinkingandrioting.blogger.hu/cimke/mari%20n%C3%A9ni

na4 2013.12.02. 19:34:09

Ez a nyugdírendszer fenntarthatatlan, ezért az állami nyugdíjakat meg kell szűntetni, A nyugdíját mindenkinek magának kell összegyűjtenie. Sokkal igazságosabb és működőképes is, mert nem fojtja meg a fiatal generációt.

Róbert Juhász 2013.12.03. 15:46:20

A nyugdíjrendszer valóban időzített bomba! Akit érdekelnek a lehetőségek, keresse a nyugdijat.hu szakértői csapatát.
Megoldható a korhatár előtti saját nyugdíj, családi nyugdíj és a fiatalkori nyugdíj (járadékjövedelem) is.

2013.12.03. 20:21:03

Csodálkoznék ha az USA-ban hajlandó lenne a középosztály több adót fizetni. Náluk ez elvi kérdés.
süti beállítások módosítása