Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Képzett magyarok nélkül nincs esélyünk

2012.12.07. 09:02 Pénzügyi Szemle

Nem több autópálya, hanem képzett és innovatív magyar munkaerő kellene az OECD szerint.

A Közép-Dunántúl is bekerült abba a 23 régióba, amelyet közelebbről is megvizsgált az OECD a regionális növekedési kilátásokról készített elemzéséhez. A régiót három megye, Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém alkotja, ide tartozik Székesfehérvár, Tatabánya, Dunaújváros és Veszprém is - azaz magyaqr viszonylatban bőven nem fejletlen régiótól van szó. (Bővebben lásd "Így látja Közép-Dunántúlt az OECD" című cikkünket a jobb oldali hasábban)


Az OECD elemzése szerint azonban így is érzékelhető egyfajta lemaradás. A régió termelékenysége 10-15 százalékkal elmarad a nemzeti átlagtól, ami akkor is aggaszutó, ha ez szinte kizárólag abból adódik, hogy Budapest nagyon nagy előnye jelentősen torzítja a viszonyokat. A térség ezzel együtt Magyarország legerősebb ipari központja, az egy főre eső ipari termelés az országos átlag több mint duplája.

A munkanélküliség jóval alacsonyabb az áltagosnál, különös tekintettel a tartós munkanélküliségre, a munkaerő képzettsége azonban problémás: átlagon felüli, több mint 15 százalékos az alacsonyan képzettek aránya, a magasan képzetteké pedig csak 18,5 százalékos, szemben a több mint 20 százalékos magyar és 26 százalékos OECD átlaggal. Az elemző szerint a térségben jók az infrastrukturális adottságok (elsősorban az autópályák miatt), de feltűnően kevés a szabadalom, ami arra utal, hogy fejletlen a kutatás-fejlesztés.

Az OECD szerint a növekedést elősegítő faktorok között ki lehet emelni a jelentős külföldi tőkeállományt, ami a régióba érkezett 1999 és 2007 között, a multinacionális cégek jegyzik nagyjából a régiós kibocsátás csaknem felét, miközben ezeknél a társaságoknál dolgozik a foglalkoztatottak negyede. Az elemzés ezzel együtt azt is kiemeli, hogy a külföldi tőke dominanciája a külső sokkoknak kitetté teszi a régiót. A jó pontok közé sorolták az elemzők a jó munkakultúrát, a jó infrastruktúrát és a kedvező földrajzi elhelyezkedést is.

Mik az OECD szerint a térség gyenge pontjai? Az első a gyenge innovációs képesség, ami a multik és a magyar kkv-k közötti innovációs transzfer hiányát, illetve a cégek és a helyi egyetemek közötti kapcsolat viszonylagos gyengeségét jelenti. Problémát jelent a képzetlen, vagy alacsony képzettségű munkaerő magas aránya, aminek következtében a térségbeli cégek egyre inkább Szlovákiából verbuválják a jól képzett szakmunkásokat és mérnököket is. Ezen felül az elemzés arra is rámutat, hogy az ország egészéhez hasonlóan komoly visszatartó erőt jelent az adminisztrációs költségek magas szintje, a magas adóterhelés.

A jelentés szerint a regionális kiitörés alapja a humán erőforrás fejlesztése. Az oktatásnak kiemelkedő jelentősége van: régóta ismert statisztikai összefüggés, hogy az egyetemi, főiskolai diploma jelentősen növeli a várható jövedelmet, de az OECD esettanulmányai arra is rámutatnak, hogy a középfokú oktatás, a szakmai továbbképzések, a piacképes tudás elsajátítását lehetővé oktatási rendszer kiépítése ugyanígy megtérül.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS! 
http://www.facebook.com/penzugyiszemle

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Magyarország szerencséje

Az egykulcsos adó Amerikából nézve

Ketyeg a diákhitel-bomba


Milliárdos hitelkártyát a görögöknek!

Mégis az államcsőd a megoldás?

Össztűz alatt a svájci jegybank

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr265365073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása