Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

  • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
   Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

  • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
   Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

  • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
   Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

  • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
   Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

  • Ronald Coase - itt és most
   Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

  • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
   Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

  • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
   Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Hol dől el az államadósság elleni harc?

2014.01.21. 08:31 Pénzügyi Szemle

Az államadósság elleni harcot nem csak a törvényt alkotó és az azt végrehajtó szervnek kell megvívnia, a frontvonalon ott van a „közpénzek ellenőre” is. Tudni kell, hol kell és hol érdemes egy kicsit tüzetesebben is ránézni a közpénzek elköltésére.

Magyarországon az Alaptörvény elfogadása óta az államadósság-mutató folyamatos javítása alkotmányos kötelezettség, egészen addig, amíg a GDP-arányos államadóság 50 százalék alá nem csökken. Az államadósság elleni harc igencsak kiélezett és összetett, kérdésként pedig adódik, hogy melyek azok a szereplők, amelyek tehetnek a kitűzött cél teljesülése érdekében. Az eredeti elemzés itt érhető el.

asz_kep.jpg

Logikusnak tűnik a válasz, hogy elsősorban a törvényalkotó és a végrehajtó tehet annak érdekében, hogy a költségvetés az egyensúly, az államadósság pedig az 50 százalékos célérték felé haladjon, egy kicsit jobban körüljárva a történetet azonban világossá válik, hogy az „állam ellenőre”, vagyis az Állami Számvevőszék is csengő forintokban kifejezhető mértékben járulhat hozzá az államadósság elleni küzdelemhez.

Hogyan? Hát úgy, hogy az ellenőrzést gyakorló szervnek arra kell törekednie, úgy kell a munkáját megszerveznie és ellenőrzési tervét elkészítenie, hogy az ellenőrzések során a kritikus pontokra fókuszáljon - oda, ahol a legkönnyebben folyhat el a pénz. Ha az ellenőrzések olyan hiányosságokra mutatnak rá, melyek akár tízmilliárdokban kifejezhető mértékben növelik az államadósságot, akkor az első lépést már meg is tettük a kiegyensúlyozottabb költségvetés és adósság felé.

Melyek ezek a területek? Az ÁSZ kiemelt figyelemmel vizsgálja - többek között – az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK), az önkormányzatok, a többségi önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaságok, az adóhivatal, sőt még a Magyar Nemzeti Bank tevékenységét is. (Az ÁSZ-nak ugyan nincs joga a monetáris politika ellenőrzésére, ugyanakkor joga van elemzések, tanulmányok készítésére, melyek igen hatékonyan világíthatnak rá monetáris politika kockázataira és költségeire.)

Jöjjön néhány gyors példa. Az ÁSZ az önkormányzatok ellenőrzése során rávilágított az önkormányzati adósságok felfutásának okaira – túlzott hitelfelvétel, szállítói tartozások növekedése, részlegesen finanszírozott közfeladatok -, majd számos olyan javaslatot tett, melyek hozzájárulnak az önkormányzatok kiegyensúlyozottabb működéséhez. Emellett egy tanulmányban az ÁSZ kutatói rámutattak, hogy a monetáris politika akár több tízmilliárd forintos nagyságrendben is spórolhatna, ha korlátozná a kéthetes jegybanki betétben elhelyezhető pénzeket.

Egy szó mint száz, az államadósság elleni küzdelemben egy-egy jól „eltalált” ellenőrzés komoly összegeket spórolhat az adófizetőknek, legyen szó akár az önkormányzatok gazdaságosabb működéséről, az önkormányzati tulajdonban lévő vállalatok rejtett adósságairól, vagy épp az ÁKK vagy MNB működése során lefaragható tízmilliárdokról.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Trendi lesz a magyar nyugdíjpélda?

Újra lefagytak a jelzáloghitelek

Ezt se felejtsük el az egykulcsos adónál

Ennyit veszítesz, ha nincs munkád

A minimálbér-vita margójára

Békén kell hagyni a gazdagokat?

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr55772039

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2014.01.21. 11:39:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2014.01.21. 10:24:50

Igaz, amit a poszt állít.
De mit lehet tenni, ha például az ÁSZ nem végzi rendesen a munkáját és ezt eltitkolja ?

2014.01.21. 11:01:21

A bankok sosem hagynák,hogy az államok megszabaduljanak tőlük.:)

bankvezér 2014.01.21. 14:11:44

@Jóképességű Takarítónő:
No csak... Te "nagyobb bankár" vagy, mint én.. :))

Tüntess az orbáni diktatúra és simli ellen! 2014.01.21. 20:04:07

Ne bízz az orbáni statisztikákban...

A CÖF-nél sunyibb, simlisebb banda csak maga a Fidesz!
A senkiházi Csizmazia a fidesz tagkönyves álcivil, közpénzen keveri a szart, pózolgat, szítja az ellenségeskedést.
Ki ez a nyomorult féreg?
Most fogj össze Magyarország, most lehet Orbánt örökre eltakarítani.

Ha nem segítesz, többet ne panaszkodj!

bankvezér 2014.01.21. 21:36:59

@Most leszavazhatod Orbánt a kétharmadot, lépjél...:
A nép alig várja már, hogy visszajöjjön Gyurcsány Ferenc és folytassa azt, amihez igazán ért, az elkúrást.

Brix 2014.01.21. 22:12:49

Az államadósság újra csúcson van, ezért már nem is nagyon téma fideszéknél. Ha az állam nem vonta volna el a korábban magánnyugdíjpénztárakba történő befizetéseket, akkor a költségvetési hiány is a annyi lenne, mint korábban a legrosszabb években. A MNB monetáris politikája miatt gyengül a forint, ami szintén növeli az államadósságot és még Paks bővítése ezután jön...
süti beállítások módosítása