Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Keményen dolgoztatják a nyugdíjasokat

2013.07.20. 09:30 Pénzügyi Szemle

Nem lenne sportszerű további megszorításokkal terhelni az amerikai nyugdíjasokat, akik közül már így is éppen elegen dolgoznak.Korábbi posztunkban írtunk róla, hogy az amerikai nyugdíjkasszák komoly bajba kerülhetnek, könnyen kiderülhet ugyanis, hogy nincs fedezet a jövő…

tovább »

Összebútorozna az USA és az Európai Unió

2013.07.19. 08:30 Pénzügyi Szemle

Ha megvalósulna az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti szabadkereskedelmi egyezmény, az évi sok száz milliárd dollárt hozhatna a konyhára.Egyre több optimista véleményt lehet olvasni az Egyesült Államok és az Európai Unió által szorgalmazott szabadkereskedelmi…

Napi 16 óra melóból sem lehet megélni?

2013.07.18. 08:21 Pénzügyi Szemle

A McDonald's és a Visa megkísérelte pénzügyi tanácsadással ellátni alkalmazottait, a gond csak az, hogy a dolgozók számára írt pénzügyi tervből az jött ki, hogy az átlag McDonald's dolgozó épphogy nem hal éhen.A pénzügyi tervek gondosan számba veszik a dolgozók bevételeit…

Ellustulnak a teremtés koronái

2013.07.17. 08:30 Pénzügyi Szemle

Az Egyesült Államok súlyos problémával néz szembe: a felnőtt férfiak egyre nagyobb hányada nem tud, sőt már nem is akar dolgozni.Azt olvashatjuk a hírekben, hogy az amerikai munkanélküliségi ráta a válság legnehezebb időszakában mért, 10 százalékhoz közeli értékről mára…

A koleszos haver lehet a következő Bill Gates?

2013.07.16. 08:35 Pénzügyi Szemle

A fiatalok által menedzselt vállalkozások kétszeres sebességgel képesek fejlődni, a gond csak az, hogy kevesen vágnak bele és sokan már az elején elbuknak.Bizonyára legtöbbünknek van olyan ismerőse, rokona vagy barátja, aki a közelmúltban végzett tanulmányaival, és egyelőre nem…

Magániskola vagy állami? - Hova vigyük a gyereket?

2013.07.15. 08:30 Pénzügyi Szemle

Úgy lenne logikus, hogy a magániskolákban sokkal többet kell fizetni és sokkal jobb az oktatás színvonala, mint az állami intézményekben, egy kutatás azonban kimutatta, hogy ez nem mindenhol és nem minden esetben igaz.Az Egyesült Államokban kiújult a vita, mely szerint az állam…

süti beállítások módosítása