Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Újra ketyeg a görög bomba

2013.09.27. 08:30 Pénzügyi Szemle

Görögország hat éve szenved a recessziótól, a nemzetközi (EU/IMF) hitelprogramok pedig csak mélyebbre taszították az országot. A német választások után elérkezhet az idő a csőd bejelentésére.

Görögország államadóssága ma mintegy 320 milliárd euróra rúg, miközben az ország több részletben, összesen 200 milliárd eurót kapott az EU/IMF-től. Az óriási összegű nemzetközi hitelektől az illetékesek azt várták, hogy segít rendbe tenni Görögország pénzügyeit, ezzel szemben egy valamit sikerült elérni: több mint fél évtizedig húzódó szenvedést és elkerülhetetlen csődöt. Az eredeti elemzés itt érhető el.


Államadósság/GDP mutatók Görögországban (kékkel) és az eurózónában (zölddel)

Posztba_nagy_12.jpg

„Az eurózónában senki sem mehet csődbe” – hangoztatta még évekkel ezelőtt az EU/IMF, vagyis Görögország számára sem volt más út, mint a központi lélegeztetőgép és a vak remény, hogy egyszer majd sikerül talpra állni. Lássuk, ezzel szemben milyen állapotban van most a görög gazdaság:

-          a GDP az elmúlt hat évben 30 százalékkal zuhant

-          a munkanélküliség 27 százalékra emelkedett

-          a fiatalok körében mért munkanélküliség 57 százalékra ugrott

-          az államadósság GDP-hez mért aránya a 2009-ben mért 130 százalékról mára 175 százalékra hízott

-          a bankrendszer betétállománya 30 százalékkal csökkent, köszönhetően a pénzek külföldre menekítésének és a lakosság szorult jövedelmi helyzetének

-          a nem teljesítő hitelek aránya a háztartások esetében 25 százalékra, a vállalatoknál 31 százalékra emelkedett

A számokat és az elmúlt hat év eseményeit vizsgálva nem kell Nobel-díjas közgazdásznak lenni ahhoz, hogy világossá váljon, az EU/IMF által hat éve felvázolt út csődöt mondott. Charles Wyplosz, a CEPR kutatóintézet közgazdásza szerint a fő gond az, hogy a görögökre ahelyett, hogy a tiszta lappal indulás lehetőségét megadó átstrukturálást már a kezdetekkor lehetővé tették volna - kiegészítve a szükséges megszorításokkal és válságkezelő intézkedésekkel -, ráerőltettek egy visszafizethetetlen hitelcsomagot, és belekényszerítették őket egy elnyújtott szenvedéssel teli gazdasági zsákutcába.

Charles Wyplosz elérkezettnek látja az időt, hogy végre rendezzék Görögország helyzetét. A német választásoknak vége – előtte egy ilyen lépés elképzelhetetlen lett volna a várható politikai veszteségek miatt -, a görög adósság túlnyomó részét már nem bankok, hanem az EU/IMF tartja, és már a morális kockázattól sem kell tartani – a görögök ugyanis már „eleget” szenvedtek, így a közeljövőben még egyszer vélhetően nem fognak felelőtlenül eladósodni -, továbbá  az is világossá vált, hogy az adósság elengedése nélkül Görögország sosem fog talpra állni.

Minden adott egy nagyszabású görög csőd – adósságelengedés, átstrukturálás – bejelentéséhez, a kutató szerint a kérdés már csak az, hogy erre mikor, és milyen feltételek mellett kerül sor.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Így csökkenthető a spekuláció - az IMF szerint

Megöli a beteget a brüsszeli recept?

Nobel-díjas támasz a devizahitelesek mentéséhez

Menjünk minél később nyugdíjba!

Mégsem omlanak össze a nyugdíjrendszerek?

Ahol minden fiatalnak van munkája

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr525534438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.09.27. 11:09:08

"ráerőltettek egy visszafizethetetlen hitelcsomagot"

Ez így erős túlzás. Különösebben győzködni őket arról, hogy ugyan fogadják el a Német adófizetők pénzét, nem kellett. Válságkezelés gyakorlatilag nem történt, a kezdetektől nyilvánvaló volt, hogy ezt soha nem fizetik vissza. Az első, átstruktúrálásnak cimkézett államcsőd ellenben elég sokba került azoknak akik a Görög államadósságot finanszírozták - ők voltak azok, akikre rá kellett erőltetni, hogy "önként" engedjék el az Görög tartozás felét (hamarosan elengedik a másik felét is).

"így a közeljövőben még egyszer vélhetően nem fognak felelőtlenül eladósodni"

Tekintve, hogy élő ember nem fogja hitelezni őket, ennek különösebb kockázata valóban nincs. Egy polgárháború ellenben benne van a pakliban.

is 2013.09.27. 23:17:16

@Pensive: "Tekintve, hogy élő ember nem fogja hitelezni őket, "

És a németek akkor kinek adják el a cuccaikat a továbbiakban? ez pontosan így van kitalálva, hogy előállítunk egy cuccot €50-ért, a görögöknek adunk €100-at kölcsönbe, az árcédulára ráírunk €100-at, azt megveszik a €100 hitelből (máris megkaptuk az €50-et a termékért, és még €50-et a hitelből), és visszafizetnek €105-öt, azaz 155-öt összesen. Ennek akár a kétharmadát is elengedhetem, és még mindig eladtam egy €50-es cuccot nekik, veszteség nélkül. Így nincs nálam munkanélküliség, szociális gond stb. Ez megy a német-görög viszonylatban vagy évtizedek óta.

bankvezér 2013.09.28. 11:04:50

@is:
Ennyire azért nem lehet durva...
Ebbe hosszabb távon csak elmebetegek mennének bele.

panelburzsuj 2013.09.28. 14:15:10

@is:

És ezen múlik "a németek" prosperitása?

Az uniós hitelekkel életbentartott görög piacon?

na4 2013.09.30. 19:17:56

Görögöket mielőbb kirúgni az EU-ból. Feneketlen hordó.

Snowheart 2013.10.01. 23:58:03

@bankvezér: @panelburzsuj: is kolléga teljesen valós adatokat irt, higgyétek el.

bankvezér 2013.10.02. 18:32:54

@Snowheart:
Az kizárt hogy a görögök folyamatosan háromszoros áron vásárolnának a németektől.

Snowheart 2013.10.02. 22:43:51

@bankvezér: A nicknevedből kiindulva kissé pontatlan amit irtál, így választ sem tudok irni rá; mihez képest háromszoros áron vásárolnak?

bankvezér 2013.10.03. 12:20:35

@Snowheart:
" ...mihez képest háromszoros áron vásárolnak? "
Buta kérdés. Az előállításhoz képest. "IS" erről írt.

bankvezér 2013.10.03. 12:25:08

@Snowheart:
Most néztem meg a lapodat.
2007.10.06. óta van ez a neved.
Az azóta eltelt idő alatt mindössze 9 - azaz kilenc - kommented volt. Nem vitted túlzásba.
Micsoda troll-invázió van itt... :)))

Snowheart 2013.10.03. 15:27:18

Talán épp a troll invázió miatt nem szoktam kommentelni, kérlek ne hivj trollnak, mert sértésnek veszem. Köszönöm.

Teljesen alaptalan, hogy "3x-os áron vásárolnak" (téged idézlek). Mivel az előállításhoz képest az eladási ár csupán kétszeres, de ez bármilyen ágazatban, országban előfordulhat. Az hogy hitelből vásárolnak és ahhoz a kamat hozzájön, pedig ismét csak teljesen megszokott, akár fogyasztói hiteleknél, akár itt az állam számára folyósított hiteleknél, amit utána lakosság fizet meg. De mindezek ellenére ez NEM jelenti azt , hogy háromszoros áron vásárolna a görög lakosság. Még mindig azt mondom, hogy az előállításhoz képest 3x az ár, de ehhez viszonyítani alaptalan és értelmetlen dolog. Ennyi erővel te is sokszoros áron vásárolod a luxuscikkeket a váci úton. Ha pedig mindezt hitelkártyával fedezet nélkül teszed, akár vásárolhatsz ötszörös áron is. Szóval nem értem a kifogásodat.
És mégegyszer: ne hivj trollnak, én sem teszem veled. Köszönöm.

Gerilgfx 2013.10.10. 00:53:14

örülök, hogy hozzájárulhatok az eu bukásához.
süti beállítások módosítása