Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Kína bekebelezi Kelet-Európát

2013.09.25. 08:30 Pénzügyi Szemle

Kína a hírek szerint akkora területet „szakít ki” Ukrajnából, mint Magyarország harmada. A kínai féltől származó információk heves viharokat kavartak Ukrajnában...

A közelmúlt messze legnagyobb agrárgazdasági befektetéséről állapodott meg egymással Ukrajna és Kína, melynek keretében a kelet-európai ország 50 évre átenged 3 millió hektárnyi - jó minőségű - szántóterületet, amiért pénzt, beruházási hitelt és infrastrukturális beruházásokat kap cserébe (a hírek szerint a megtermelt javakat Ukrajna egy előre meghatározott, kedvezményes áron értékesíti Kínának). A Magyarország teljes területének mintegy harmadát (!) érintő üzlet során ukrán források szerint mintegy 2,6 milliárd dollárnyi, vagyis közel 600 milliárd forintnyi tőke fordul meg. A teljes elemzés itt érhető el. 

Ekkora területet vesz használatba Kína Ukrajnában

 Kina_nagy_1.jpg

               Forrás: Quartz, qz.com

Egyre többen tartanak attól, hogy a lépés tökéletesen illeszkedik a kínai állam gyarmatosító politikájába, melynek során elsősorban afrikai, dél-amerikai és kelet-európai szántóterületeket vesznek célba…

A 2007-08-as élelmiszerár-robbanás után erősödött fel a tendencia, miszerint már nem csak nagyvállalatok, de egyenesen államok is igyekeznek jó minőségű külföldi termőterületeket vásárolni vagy hosszú távra bérbe venni. A folyamat mögött meghúzódó motiváció elsősorban nem a profit, hanem az élelmiszerbiztonság. A legnagyobb szereplő ebben a „játszmában” természetesen Kína, amely a világ élelmiszer fogyasztásának 20 százalékát jegyzi, az összesített termőterületeknek viszont csak 9 százalékát tudhatja magáénak.

És ha még ehhez hozzávesszük, hogy a kínai nép élelmiszerigénye egyre csak növekszik, az iparosítás és urbanizáció nyomán pedig a kínai termőterületek zsugorodnak, akkor nem meglepő a következtetés: Kína számára a soron következő évtizedekben létfontosságú lesz a külföldi terjeszkedés, vagyis szántóföldek vásárlása vagy hosszú távú bérbe vétele.

Kutatások arra engednek következtetni - ezek elérhetők a fönti linken keresztül -, hogy ennek az évszázadnak a legfontosabb természeti erőforrása egyre inkább a termőföld lesz, amint a népesség – és különösen a húst rendszeresen fogyasztónépesség – növekszik, a termőterületek pedig zsugorodnak. A keresleti oldalon az első számú szereplő pedig Kína lesz, így szinte bizonyosra vehető, hogy a közeljövő további agrárpiaci beruházásokról és megaüzletekről szól majd. Nem véletlen, hogy Ukrajnában egyre többen tartanak attól, hogy Kína az évszázad során a teljes ukrán termőterületet, sőt akár Kelet-Európa nagy részét bekebelezheti. (A hír rögtön heves politikai vihart kavart, az ukrán fél egyenesen tagadja az üzletet, kínai források tényként közlik. Félreértések származnak abból is, hogy több kínai forrás is vételről, vagyis a tulajdonjog megszerzéséről beszél, míg az ukránok hangsúlyozzák, hogy csakis hosszú távú bérletről lehet szó. A részleteket mindenesetre nem erősítették meg a felek, ami tovább szítja az indulatokat.)

Mindez szakemberek szerint oda vezethet, hogy egyre több ország fogja tűzzel-vassal védeni a termőterületeit - új magyar földtörvény? -, miközben az élelmiszerbiztonságot szem előtt tartva az élelmiszerhiánnyal küzdő országok egyre agresszívebb gazdasági eszközökhöz folyamodhatnak. Hogy ez a folyamat milyen konfliktusokat szül, azzal kapcsolatban egyelőre csak találgatások vannak, annyi azonban bizonyosnak tűnik, hogy a föld mint erőforrás izgalmas időszak elé néz a soron következő évtizedekben.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Így csökkenthető a spekuláció - az IMF szerint

Megöli a beteget a brüsszeli recept?

Nobel-díjas támasz a devizahitelesek mentéséhez

Menjünk minél később nyugdíjba!

Mégsem omlanak össze a nyugdíjrendszerek?

Ahol minden fiatalnak van munkája

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr735531224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2013.09.25. 10:57:54

50 évre 3 millió hektár 2,6 milliárd dollárért? Szerintem alacsony az ár.
Fogják még ezért az üzletért Ukrajnában hazaárulónak nevezni egymást a politikusok.

Globetrotter2014 2013.09.25. 13:16:30

Kína mindehol ezt csinálja. Ül egy csomó dolláron, kiahsználja és felvásárolja a 3.ik világban ami olcsó, cserébe értéktelen kacatokkal fizetve, ahol okosabbak ott dollárral de kizárólag nyomott áron...

Gyingizik 2013.09.25. 16:49:38

A kövi OGY választásokig el lehet merengeni, h. a magyar választóknak ki tetszik jobban a magyar földek gazdájaként: a Kínai állam és/vagy egy amerikai élelmiszer-multi, vagy a fideszes földbirtokosok?

na4 2013.09.25. 17:25:03

A pénz beszél, a kutya ugat.

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.09.26. 07:06:13

Közben Ukrajna be akar lépni az EU-ba, a Nagy Medve meg szorongatja keletről, hogy inkább az ő vámuniójába lépjen be (a beloruszok, meg a kazahok mellé, hmmm). Erre eladják (kiadják?) országuk jó részét a kínaiaknak. (Ha egyáltalán tényleg van üzlet.) Nekem úgy tűnik, szeretik, ha zajlik az élet.

bankvezér 2013.09.26. 09:45:45

@fannie: Ukrajna nem egységes politikailag.
A keleti rész orosz-barát, a nyugati rész nyugat-barát. Folyamatosan küzdenek egymással. Mikor melyik kerekedik felül. Az ukrán parlamentben elég nagy gyakorisággal ténylegesen verekednek a képviselők. :))

Nordakus 2013.09.27. 07:28:57

@bankvezér:Szerintem nem nyomott az ár. Magyarországon 1 ha 1 milló FT körül van a bérlés meg évi 25ezer és 60ezer közt mozog.

bankvezér 2013.09.28. 13:34:34

@Nordakus:
És azt tudod, mekkora változás lesz például 25 év múlva? A szerződés a hír szerint 50 évre szól.
Egyébként azóta cáfolták az üzletet...
süti beállítások módosítása