Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Soros György így mentené Európát

2013.04.11. 22:38 Pénzügyi Szemle

Soros eurókötvényekkel mentené az eurózónát, a németeket pedig válaszút elé állítaná.

Ciprusi bankbetét-mizéria, recesszió, emelkedő munkanélküliség, leszakadás az Egyesült Államoktól… az eurózónában az ember akármerre néz, csak gondot és aggodalmat lát, nem kellene sok ugyanakkor ahhoz, hogy a dolgok alapjaiban megváltozzanak. Soros György szerint például egy kis bátorsággal az időhúzásra berendezkedő németeket rá lehetne venni az optimális megoldásara: a közös eurókötvények kibocsátására. (Bővebben lásd "Eurókötvény és összefogás kell az eurózóna megmentéséhez" című cikkünket a jobb oldali hasábban)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS! 
http://www.facebook.com/penzugyiszemle


Soros elképzelése szerint az eurózóna tagok a lejáró kötvényeik helyébe az eurózóna által közösen kibocsátott kötvényeket állítanák, mégpedig úgy, hogy 5 éven belül minden eurózóna tagnak el kellene érnie a GDP-arányos 60 százalékos államadósságot. A 60 százalékos határig mindenki bocsáthatna ki eurókötvényt, a határ fölött azonban csakis saját néven kibocsátott állampapírokat lehetne eladni, ami egy jóval drágább finanszírozási forma lenne.

Az új rendszerbe belépők vállalnák egyúttal, hogy közös európai bankuniót hoznak létre, és létrehozzák a költségvetési uniót, melyben a tagországok számára az unió adna javaslatokat a szükséges gazdasági reformokra, és ellenőrizné a költségvetések fenntarthatóságát.

Soros hangsúlyozza, hogy az eurókötvény nem helyettesíti a versenyképesség javításához szükséges reformokat - ezért kell a költségvetési unió, hogy a tagországok ne kényelmesedjenek el -, a bevezetéssel azonban a súlyosan eladósodott országok fellélegezhetnének. Például az olaszok a jelenlegi 4,5 százalék helyett mondjuk 1,5 százalékos kamatot fizetnének az állampapírok után, évente megspórolnák a GDP 2-3 százalékára rúgó kamatkiadást, ami egy csapásra megoldaná az államadósság problémáját.

A terv nem újdonság, Soros ugyanakkor hangsúlyozza, hogy egyelőre a németek ellenállásán bukik elé a kezdeményezés. Mindez érthető is, a német vezetők attól tartanak, hogy ha az eurózóna közösen bocsát ki kötvényeket, akkor a német állampapírok jelenlegi 0 százalékhoz nagyon közeli kamatszintje felszökik, mondván az a kötvény, amiben a görögök, spanyolok és portugálok is benne vannak, jóval kockázatosabb, mint a tisztán német állampapírok.

Soros szerint ugyanakkor a németek nélkül is érdemes lehet belevágni, de miután a német gazdaságpolitika a „mentsük az eurót, de nagyon ne törjük magunkat” elvre épül, szinte bizonyos, hogy vonakodva bár, de végül részt vennének a kezdeményezésben. A németeket ugyanis ekkor válaszút elé állítanák: vagy részt vesznek az eurókötvények kibocsátásában, vagy kilépnek az eurózónából, amely két út közül egyértelműen az utóbbi a fájdalmasabb.

Az eurókötvények létrehozása tehát Soros György szerint végső soron nem is a németeken múlik, hanem sokkal inkább a „többiek” elszántságán és bátorságán…

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

A gatyánk is rámegy a nyugdíjakra


Hol hibázott az IMF?

Essen már szét az eurózóna!

Ebbe bukhatnak bele a kínaiak


Mennyit érnek a partiarcok?

Megúszhatják-e a magyar nyugdíjak?

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr485364950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása