Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Ezért omlott össze Spanyolország

2012.07.02. 08:54 Pénzügyi Szemle

Spanyolország az euró miatt került szorult helyzetbe?

„A bajban lévő eurózóna tagállamok a válság előtt felelőtlenül túlköltekeztek, saját maguknak köszönhetik a bajt, így a problémákat oldják meg maguk" - kisarkítva nagyjából így foglalható össze a német álláspont az európai válságkezelés kapcsán.

A félreértés ott van, hogy ez a gondolatmenet - legalábbis Martin Wolf, a népszerű publicista szerint - alapvetően téves. A spanyol költségvetés ugyanis a válság kirobbanása, azaz 2008 előtt éveken keresztül többletet mutatott, az államadóság pedig stabil csökkenő pályán mozgott, sőt a GDP-hez viszonyított 35-40 százalékkal fele akkora volt, mint a német adóság.

A spanyol közpénzügyek tehát látszólag kifogástalan állapotban voltak, só sem volt tehát felelőtlen állami költekezésről. (Bővebben lásd "Az eurón bukott meg Spanyolország" című cikkünket a jobb oldali hasábban)

A probléma gyökerei nem is itt, hanem az ingatlanpiacon keresendők. Az eurócsatlakozást követően ugyanis az állampapírpiaci hozamok, és így a banki hitelkamatok hirtelen a német, holland vagy épp osztrák szint közelébe estek le, az olcsó hitel pedig beindította az ingatlanárak növekedését. Az építőipar az alacsony kamatoknak köszönhetően felpörgött, a gazdasági növekedés gyorsult, a bérek nőttek, az adóbevételek megugrottak.

A tündérmese ugyanakkor egy illúzióra épült, ami csakis az eurótagságnak, a jobbára külföldi bankoktól érkező olcsó hiteleknek és a száguldó ingatlanárak által keltett látszat gazdaságságnak volt köszönhető.

Ekkor jött a válság, amely véget vetett a felelőtlen hitelezésnek. A kamatok felszöktek, a beruházások leálltak, az ingatlanárak összeomlottak, a munkahelyek megszűntek, az adóbevételek eltűntek. Egyszer fent, egyszer lent, mondhatnánk erre.

Kérdés, hogy mit tehetett volna a kormányzat, hogy a bajt megakadályozza. Adót emelnie értelmetlen volt a válság előtt, hisz a költségvetés többletet mutatott. Kamatot emelni nem tudott, hisz nem volt önálló monetáris politikája. A nemzetközi tőkeáramlást, a bankok hitelezését vagy a magánszféra ingatlanfejlesztéseit leállítani az Európai Unión belül megint csak nem lehet.

Nagyon úgy tűnik tehát, hogy Spanyolország az eurócsatlakozás és az olcsó hitel áldozatává vált, mint ahogyan az is borítékolható, hogy külső segítség nélkül képtelen lesz talpra állni. Az előttünk álló napok/hetek nagy kérdése az, hogy ezt a segítséget megkapja-e...

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS! 
http://www.facebook.com/penzugyiszemle

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Kökemény politika és IMF-hitel

Ezért nem fizetnek a németek

A tét 800 milliárd dollár

Itt a brüsszeli terv

Mennyibe kerül felnevelni egy gyereket?

A bölcsin múlhat a nyugdíjunk

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr685365227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása