Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Haver-kapitalizmus vagy szabad piac?

2012.01.27. 12:34 Pénzügyi Szemle

A szabadpiaci kapitalizmusnál egyelőre nem találták ki jobb rendszert. A kritikák egy része abból adódhat, hogy a kritikusok ugyan "szabad piacról" beszélnek, de a korrupt, ?haverok kapitalizmusára? gondolnak. Alan Greenspan gondolatai.

Ellenőrzött kísérletekre nemigen van mód a közgazdaságtudomány területén, de a Kelet- és Nyugat-Németország közötti, a II. Világháborút követő versenyfutás csaknem ilyennek volt tekinthető. A végeredmény a berlini fal leomlása után lett látható: a szovjet rendszert követő keleten a gazdaság teljesítőképessége a nyugati harmadára esett vissza ? ezzel a párhuzammal kezdi Meddle with the market at your peril című elgondolkodtató írását a Financial Times-ban Alan Greenspan, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) egykori legendás elnöke.

Greenspan szerint a kapitalizmus a felvilágosodás kora óta egyik sikert érte a másik után, az életminőség soha nem látott emelkedését hozva el az emberiség jelentős részének. A szegénység jelentősen csökkent, a várható élettartam pedig a duplájára nőtt. A termelés és az anyagi jólét növekedése lehetővé tette azt is, hogy a Föld lakossága két évszázad alatt a hatszorosára emelkedjen.

A központi tervezés ugyan elvesztette az eszmék csatáját, de a szabadpiaci kapitalizmus még nem nyerte azt meg ? véli a Fed egykori első embere, aki szerint a kapitalizmus kritikusai egyrészről a rendszer instabilitását, másrészről pedig annak ?vadságát? szokták kérdőre vonni. A verseny kétségtelenül hatékonyabb gazdaságot és gyorsabb növekedést ígér, de ennek az az ára, hogy a társadalom kevésbé civilizálttá válik ? itt a kritikusok szerint valóban van egy választási kényszer.

Nem így látja azonban Greenspan, aki szerint hosszabb távon ez a ?trade-off? nem létezik. Az utóbbi száz évben a szabadpiaci elvek alapján felépített társadalmakban annyi többletjövedelem keletkezett, amelynek csak egy részét kellett a létezés fenntartására fordítani, azaz a pluszjövedelmet másra lehetett költeni ? ilyen terület volt Amerikában az egészségügy fejlesztése, a nyugdíjrendszer, az oktatás, a munkakörülmények javítása. A többletjövedelem tehát civilizáltabb társadalmat hozott létre ? épp, ahogy azt a kapitalizmus kritikusai számon kérik.

Az egykori Fed-elnök szerint az anti-kapitalista hangokat az táplálhatja, hogy a kritikusok összekeverik a szabad piacokat és a ?haverok kapitalizmusát?. Ez utóbbi ugyanis nem más, mint hogy állami vezetők a politikai támogatásért cserébe a magánszektor különböző képviselőinek kedveznek. Legyen szó magánszemélyekről, azok csoportjairól, vagy cégekről. ?Ez azonban nem kapitalizmus. Ezt úgy hívják, korrupció? ? vélekedik Greenspan, aki szerint a kapitalizmushoz kötött ?önzés? az emberi természet része, így minden gazdasági rendszerben számolni kell vele. Úgy véli, hogy az egyenlőtlenség sem a kapitalista rendszer sajátja, ezt ugyanis inkább a globalizálódás és az innováció okozza. Greenspan szerint az azonban tény, hogy a kapitalista gyakorlaton változtatni kell, különös tekintettel a bankok tőkeellátottsága terén.

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr465365372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása