Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Újra célkeresztbe kerülhet a forint?

2013.11.23. 08:31 Pénzügyi Szemle

Májusban az amerikai jegybank egyszer már ráijesztett a feltörekvő országokra, könnyen lehet, hogy hamarosan ismét izgulhatunk.

Májusban, miután az amerikai jegybank elnöke, Ben Bernanke megszellőztette, hogy hamarosan szigorítás következhet a monetáris politikában - vagyis lassulhat a pénznyomda és a kamatok is elrugaszkodhatnak a 0 százaléktól -, a feltörekvő piacokra irányuló tőkebeáramlás hirtelen leállt. A nagy hatalmú jegybankár, látva a szigorítás puszta említése által keltett viharfelhőket, gyorsan visszalépett, most azonban ismét úgy tűnik, hogy hamarosan nem marad más választás. Az eredeti elemzés itt érhető el.

forint_nagy.jpg

Az extra laza monetáris politika ugyanis csupán egy átmeneti mankó, melynek feladata, hogy a földbe döngölt gazdaságot kisegítse a gödörből. Az előrejelzések ugyanakkor azt mutatják, hogy mankóra már nincs szüksége az Egyesült Államoknak, sőt, a növekedés akár még pozitív meglepetést is tartogathat a soron következő években. Ha pedig valóban így alakul, akkor meglehet, hogy jóval hamarabb sor kerülhet a májusban már beígért monetáris szigorításra, mint azt a legtöbben gondolnák.

Andrés Velasco, a Columbia University professzora úgy látja, hogy jövőre ismét terítékre kerül majd az amerikai jegybank pénzpumpájának lassítása, sőt még a kamatemelés is, aminek legfőbb kárvallottjai természetesen a feltörekvő piacok lesznek. Május-júniusban is rajtuk csattant az ostor, nem lesz ez másként legközelebb sem. Az amerikai monetáris szigorítás hatására ugyanis a dollár erősödni, az amerikai kamatlábak pedig emelkedni fognak, aminek eredményeként a feltörekvő piacokra áramló tőke lelassulhat, sőt akár le is állhat.

Ennek hatása pedig már jól ismert, a pénzcsapok elzárása a helyi devizák gyengülésével, a kötvényhozamok emelkedésével és a kamatok megugrásával jár, amit természetesen szorosan követhet a növekedési kilátások romlása. Egyelőre ugyanakkor piaci pániknak nyoma sincs, a májusi viharfelhők hamar elvonultak, az irányadó amerikai 10 éves kötvényhozam ugyanakkor, azt követően, hogy a májusi 1,6 százalékról augusztus végére 3,0 százalékra ugrott, jelenleg nem sokkal a nyár végi csúcstól, 2,8 százalékon várja a folytatást.

Andrés Velasco szerint az amerikai jegybank monetáris szigorításával kapcsolatos spekulációk bármelyik pillanatban újraindulhatnak, és akárcsak május-júniusban, ismét a tetemes külső adóssággal rendelkező feltörekvő országok kerülhetnek a célkeresztbe. Az előző „kört” Magyarország és a forint viszonylagos stabilitással vészelte át – az euró árfolyama mindössze 5-10 forinttal emelkedett május-augusztusban -, csak remélni tudjunk, hogy nem lesz ez másként akkor sem, ha a spekulációk ismét felizzanak.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Íme Európa talpra állításának kulcsa

Az egykulcsos adó nyertesei és vesztesei

Kaszálnak a londoni magyarokon

Megfojtja magát Európa

Devizahitelek: miben hibáztak biztosan a bankok?

Furcsa világot teremtett a válság

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr475649150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Husz_János_Puszita 2013.11.23. 10:59:19

Hihetetlen ostobák tudnak lenni a pénzpiac szereplői. Tőzsdeindex emelkedik az a lényeg, ihaj csuhaj sose halunk meg. Nem akarnak tudomást venni a strukturális egyensúlytalanságokról, a reálgazdaság állapotáról. Mintha a monetáris egyensúly csak úgy egymagában lebegne, mint a Pandora függő hegysége. Bizalom a csúcson, hisz úgysem szigorít az a Bernanke, csak ijesztget minket.

Elegem Van · http://elegemvan.blog.hu 2013.11.23. 16:12:12

Matolcsynak meg súgja meg valaki, hogy egyből nyomja le 0%-ra az alapkamatot.

elegemvan.blog.hu/2013/11/10/elegem_van_az_imf_ujabb_ostobasagabol

♔batyu♔ 2013.11.23. 17:03:13

Mondtak ezek már sok baromságot. Pld., hogy ha nem veszik fel Orbánék az IMF hitelt, félévig sem húzzák.

Brix 2013.11.23. 17:04:20

Abban lehet bízni, hogy a következő FED elnök, Janet Yellen még sokáig fenntartja a laza pénzpolitikát. Ha nem , akkor itthon is emelni kell a majd a kamatokat. Reméljük a kormány letett a versenyképesség külső leértékeléssel történő növeléséről. A 2014-es választásokig talán biztonságban vagyunk.

Lucky Larry Silverstein 2013.11.23. 17:22:59

Ez pont olyan külső és befolyásolhatatlan tényező mint egy cunami.

vis maior

TóthAttila 2013.11.23. 18:46:39

2013.05.01 nyitó: 299,569
2013.08.30 záró: 301,200
www.investing.com/currencies/eur-huf-advanced-chart
1 forint 63 fillér gyengülés 4 hónap alatt. Bizony megijedt a forint. Persze véleményem szerint ettől még államcsőd lesz a rezsim vége, mint a Kádár-rendszernek, meg mint a Horthy-rendszernek.

Mr. Waszabi 2013.11.23. 19:04:55

A 4. éve tartó parasztvakító-semmittevő gazdaságpolitika gyakorlatilag semmit nem tett és tesz a magyar gazdaságért, csak a nyugat kegyelméből, intézkedési farvizén szerzett hasznon próbál evickélni, élősködni. Meglesz ennek az ára, amikor fordul a széljárás. Nem kicsit, hanem nagyon.

01234567 2013.11.23. 19:37:54

Mo.-n egy kerék nélküli biciklit tekertek "azzemútnyócév" alatt, ami egy szivattyút működtetett. Ezek meg egy lufit fújnak cefetül, egyre nagyobbra, és miközben a zöm ezt bámulja a háttérben meg megy a szivattyú. Az sem volt piti amikor kiderült valójában mennyit mentek a biciklivel, de ez a lufidurranás még annál is keményebb lesz. De én nem aggódok az ország sorsáért. Amennyi pénzt innen kiloptak(242 milliárd dollár offshore),amennyi aranyat( 57 tonnát, az aranyfedezet 90%-a) amilyen szabad rablás itt volt privatizáció címén (minimum 70-80 %-os értékvesztéssel kótyavetyélték el a privatizálandó vagyont), mára nem létezik magyar mezőgazdaság (1989:19,3% az ott foglalkoztatottak aránya,13,7% részesedés a GDP-ből. 2009: 4,6% /3,7% ugyan ezen arányok), nincs hazai termelés, adókedvezményes, adómentes, adócsaló multik, nagytőkések(lásd a legújabb NAV botrány 1000 milliárdjait) potyaországaként még mindig itt vagyunk, relatíve olyan sokan nem halnak éhen, az ország látszólag működik. Ha kidurran a lufi azt is túléljük, max relatíve többen döglenek éhen, és az ország látszólag nem fog működni...De mi mindent túlélünk, mindent eltűrünk. :) :P
Ja! És vajon miért nincs még mindig euró?

Blogger Géza 2013.11.23. 19:43:03

@TóthAttila: Hűha, 1,63 Ft 4 hónap alatt! Azta! Van, hogy egy napon belül többet ingadozik. :)

Amúgy én úgy tudtam, Horthynak azért kellett lemondania, mert nem sikerült a kiugrási kísérlete, és a németek Szálasi mögé álltak. De most megtudtuk, hogy mindez félrevezetés, és holmi 2államcsőd" állt a háttérben. :)

Egyébként ebből is látszik, hogy egyesek túl nagy jelentőséget tulajdonítanak bizonyos árfolyamoknak. Igazából nincs túl sok hatása annak, ha pár Ft-ot elmozdul az árfolyam, és még az sem biztos, hogy akkora baj lenne, ha kicsit tovább gyengülne a Ft.

Blogger Géza 2013.11.23. 19:45:24

@Mr. Waszabi: Igen, meg is lett az eredménye: az MSZP történelmi mélypontra került, és 2/3-ot kapott a Fidesz. Ez lett az MSZP-s "parasztvakító-semmittevő gazdaságpolitika" gazdaságpolitika eredménye. :)

nemecsek ernő áruló 2013.11.23. 20:04:57

@Blogger Géza: Hála égnek az MSZP nem nagyon lesz már hatalmon. Szépen lassan a szavazótábor át fog vándorolni Gyurcsány mögé.

De itt most nem erről van szó, és Waszabi sem pártokról beszélt, hanem Orbán mázlijáról, a világgazdaság pénzbőségéről, ami segített, hogy idáig kihúzzuk... Ó, várjunk csak...

Blogger Géza 2013.11.23. 20:16:28

@nemecsek ernő áruló: A mesterséges pénzbőségre azért volt szükség, mert a reálgazdaság gyengélkedett. Ha a reálgazdaság hasít, akkor a magyar export szektor még hatalmasabbat fog hasítani. Nem lebecsülve a 2009-es szinthez képesti eddigi eredményeket (+30% export és +15% ipari termelés a 2009-es szinthez képest) A nagy külker pozitívum erős támaszt ad a Ft-nak.

nemecsek ernő áruló 2013.11.23. 20:19:06

@Blogger Géza: Miközben a belső piac haldoklik, és soha annyi hazai vállalkozás nem szűnt meg egy év alatt, mint most. Ebből is látszik, hogy a fidesz kizárólag a statisztikákra hajt, és fényévekre van a hazájáért tenni akaró államférfiaktól.

TóthAttila 2013.11.23. 20:47:04

@Blogger Géza: Szálasival kapcsolatban igazad van. A b.-pengők Szálasi kivégzése után jöttek.
Valamint 2 államcsőd semminek a hátterében nem állt. Viszont 1900 és 2000 év között, 100 év alatt volt Magyarországon 6 különböző társadalmi rendszer. (Normális országban több száz éve kapitalizmus van, Magyarországon átlag 17 évente új rendszer.) Elnagyolva: 1 Monarchia, 2 Tanácsköztársaság (több ezer embert akasztottak fel páncélvonaton furikázó zsidók, 133 nap alatt sikerült új rendszert alkotniuk), 3 Horthy-rendszer(és Szálasi 1944.11.04-1945.05.05, fél évig volt epizódszereplő, Horthy 25 év után lépett le a színről, nehogy Szálasi bármit is számítson Horthy életművéhez képest
hu.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%A1lasi_Ferenc).
4 Rákosi-féle kommunizmus(nem értük el), 5 Kádár-Grósz-Németh-féle szocializmus(csak részben valósult meg), 6 ez a mai kapitalizmus. Ez a rendszer is be fog csődölni. Már így is túl sokáig húzta (23 év). Azon egyszerű összefüggés miatt, mert az az ország ahonnan a politikusok & co mindent ellopnak csődbe megy. Véleményem szerint.

Blogger Géza 2013.11.23. 20:48:43

@nemecsek ernő áruló: Sok szűnik meg, sok alakul, mozgásban a piac. :) Nem az lényeg, hány darab van, hanem hogy hogyan muzsikálnak. És úgy tűnik, egyre jobban...

mim 2013.11.23. 20:50:24

Nyilvánosságra hozták a jegyzökönyvet és kiderült, hogy sosem tervezték a pénznyomda lassítását. Csak mint szituációt vizsgálták, amit el is vetettek.
Ha Kína bejelentése a deviza alapú befektetések növelésének leállításáról - ami akár csökkentés is lehet - gyakorlatban is bevezetésre kerül, akkor a FED nemhogy csökkenteni fogja, hanem növelésre kényszerül a nyomtatás témában, hogy a kínai kiesö felvásárlásokat át tudja venni.

girind1 2013.11.23. 21:03:25

A belső fogyasztás 2002-2010 a sok kölcsön miatt volt nagy, ezt is beleveszik a GDP-be. Minden import, és az export profit nagy része sem itt adózik.

Magyarország egy komoly hazai termelés nélküli hely, ez a baj. Az MDF-SZDSZ paktum idején pont a nyugatnak konkurreciát jelenő mg. feldolgozóipart építették le először. Aztán Hornék elkótyavetyélték a bankokat és az energiaszektort. Csak fodrászkodából ingatlanozásból, meg közszférából nem lesz hazai tulajdonostól hazai termék.

zobod 2013.11.23. 21:14:14

@nemecsek ernő áruló: Van egy olyan réteg - nem kicsi persze - aminek az állam szerepvállalásán, hiteleken, és a jobban teljesítőktől átcsoportosított jövedelmen múlt a vásárlóereje a szocik alatt. Ezt siratod, pedig láttuk hova vezet. Miért lenne az államférfiség kritériuma a baloldali törzsszavazók igényeinek következményekre való tekintet nélküli kielégítése?

A fed, boj, ecb, boe unortodoxia visszafogása esetleg leállítása olyan kényszerű költségvetési változásokhoz fog vezetni, hogy 2018-ban már nem a fidesz lesz a befutó, hanem más. Talán az mszp, talán a jobbik, talán valami egészen új politikai párt. Ezzel tisztában van mindenki, aki képes kicsit is kontextusba helyezni Magyarországot. A mi helyzetünk és lehetőségeink mindig is a külső feltételek függvénye, évszázadok óta, és ennyi.

Más. A posztban lehetett volna jelezni, hogy az idézett cikk szerzője nem valami szobatudós macskajancsi, hanem egy hozzánk hasonlóan fejlődő ország, Chile pénzügyminiszterként ténykedett a közelmúltban. Meglehetősen sikeres volt mind szakmailag, mind politikailag, olyannyira hogy elnökjelöltségig jutott, pedig a pénzügyminiszterek nem igazán a nép kedvencei sehol a Világban. Bizonyára tisztában van a fejlődő országok tőkepiaci kihívásaival, sikeres ember gyakorlati eredményekkel, érdemes odafigyelni rá amit mond. Ebben a kontextusban arról lehetne inkább beszélni, hogy jó ötlet-e dollárban eladósodni egy igen valószínű jelentős globális dollárfelértékelődés előtt.

The_Genius 2013.11.23. 22:08:58

Ha meg sokaig megy a mennyisegi enyhites es a nulla kamat, akkor sokkal nagyobb lesz a baj mint eddig barmikor is.

A likviditasboseg mar elkezdte fujni a lufikat.
Tobbek szerint azonnal le kellene allitani a penzpumpat, mert kesobb sokkal nagyobb kart fog okozni. Hirtelen hiperinflaciot.

Adatok, meglatasok, grafikonok itt a cikkben.
Szerintem egyertelmu:

www.zerohedge.com/news/2013-11-14/citi-warns-fed-kicking-can-over-edge-cliff

goldenhind 2013.11.23. 22:36:50

@The_Genius:

Te Géniusz, érdekes oldalakat olvasgatsz, ez a zéróhedzs egy üzleti anarchista site?

A chartok érdekesek, bár...

dr kíváncsivagyok 2013.11.23. 23:43:28

@01234567:
" És vajon miért nincs még mindig euró?"

Mert Orvbán az EU halálára játszik...
Más :

Szép, szép ez az idei 0,7 % -os növekedés,...de MIHEZ KÉPEST ?????????? A tavalyi mélyponthoz ?
4 év alatt 1 % - os növekedés ?
Ha az idén kicsivel gyengébb lett volna a mezőgazdaság termelése,...akkor 0 % növekedés lenne,...a tavalyi recesszióhoz képest !!!!

Lucky Larry Silverstein 2013.11.23. 23:57:35

@dr kíváncsivagyok: 'Szép, szép ez az idei 0,7 % -os növekedés,...de MIHEZ KÉPEST ??????????'

Az EUhoz képest.

bankvezér 2013.11.24. 10:49:01

@zobod:
@The_Genius:
Na most döntsétek el, hogy hiperinfláció lesz, vagy dollárfelértékelődés ? A kettő együtt nem megy... :))))

The_Genius 2013.11.24. 16:50:23

@bankvezér:
Kozgaz alapokat miertkell itt magyarazni?

Tapering = ertekkiaramlas reszvenybol, eszkozbol = dollar erosodes. (Ez lenne a szerencsesebb ut, dollar-index alapjan ez latszik most inkabb).

Tovabbi QE (lasd Yellen) = tovabbi lufifujas = penz nem fogja talalni a helyet, mert nem lesz hova = hiperinflacio. (Ez pedig a jelenlegi kommunikacio).

Plusz ott van meg a kinai lufi, es a kozel-keleti krizis, ami meg csak most fog beindulni.

Sok a kerdojel, es egyik kilatas szebb mint a masik.

Forintra visszaterve a QE es a Templeton akik fenntartottak az eddigi 300 korul is eros forintot.
A real ertek teljesen ma lenne, de az megboritana a lakossagot. Ezert is megy a devizasmentes ezerrel. Nomeg a foldosztas, urambatyam gazdagitas leplezetlenul. Nincsmas valasztasuk, legalabb a sajat kor keszuljon fel, aztan utanuk a vizozon...

bankvezér 2013.11.24. 17:06:41

@The_Genius:
Ne haragudj,de amit itt leírtál,azt nem kérdeztem.
Amit kérdeztem,arra pedig nem válaszoltál.
Ez a felelet eddig egyes...

The_Genius 2013.11.24. 17:25:47

Akkor igy valaszolok:

Mindaketto lesz.
Az egyik elobb, a masik utobb.
A tobbit a fantaziadra bizom... :)))))

bankvezér 2013.11.24. 18:16:20

@The_Genius:
Én vagyok a hibás, mert azt hiszem, hogy mások is komolyan átgondolják, - mielőtt leírnak valamit, - mint én...

épészmérnök 2013.11.24. 18:21:19

@zobod: "hozzánk hasonlóan fejlődő ország, Chile "

HAHAHAHAHAHA!!!!!!

Magyarország Chiléhez képest egy bolha az elefánt seggén! Chilének nincs államadóssága, és tele van a legfinomabb ritkafémekkel! Ráadásul a politikusai épeszű emberek!
süti beállítások módosítása