Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

  • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
   Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

  • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
   Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

  • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
   Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

  • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
   Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

  • Ronald Coase - itt és most
   Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

  • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
   Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

  • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
   Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Van, aki megengedheti a folyamatos pénzesőt

2014.03.25. 08:31 Pénzügyi Szemle

Japán megteheti, hogy fenntartja az extra laza monetáris politikát, az USA viszont nagyon nem.

Az amerikai Fed egészen óvatosan elkezdte visszavonni az extra laza monetáris politikáját. Első lépésben leállítják a kötvényvásárlásokat, vagyis hamarosan - várhatón még idén - elérkezhet ahhoz a ponthoz, amikor a mérlegfőösszege nem növekszik tovább a jelenlegi mintegy 4000 milliárd dolláros szintről. Ezt követően valamikor jövőre elkezdi emelni a jelenleg 0 százalékhoz közeli kamatokat és szépen lassan csökkenti a mérlegfőösszegét, vagyis óvatosan kiszívja a plusz pénzeket a rendszerből. Ez a folyamat rendkívül hosszadalmas és komoly veszélyeket rejt a gazdaság számára, vagyis könnyen lehet, hogy a szigorítás derékba töri a fellendülést. Nem lenne érdemes mégis fenntartani az ingyen pénz korát? Az eredeti elemzés itt érhető el.

posztba_nagy_75.jpg

Adair Turner, brit közgazdász felteszi a kérdést, hogy miért ne lehetne fenntartani az extra laza monetáris politikát és a jegybanki pénznyomdával finanszírozni az államadósságot. Egyszerűbb lenne, mint visszavonni a piacról az ingyen pénzeket, és ha a pénznyomdának eddig úgysem volt látványosan negatív hatása, akkor mégis mi értelme kockáztatni a monetáris szigorítással?


Érdekes felvetés, érdemes ugyanakkor végiggondolni, hogy milyen hatása lehet annak, ha a jegybank benne hagyja a rendszerben a plusz ezermilliárdokat. A legfőbb negatív hatás egyértelműen az inflációs kockázat, azaz ha az extra ezermilliárdok maradnak, akkor idővel az infláció felpöröghet, ami megállíthatatlan lavinát indíthat el. Ennek megállítása érdekében a jegybanknak előbb-utóbb lépnie kell és szigorítania, és minél később teszi ezt meg, annál erőteljesebben kell a fékre lépnie.

Adair Turner megjegyzi ugyanakkor, hogy azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamatai nyomán folyamatos deflációs nyomás van jelen – ennek elsődleges oka az elöregedő társadalom -, ott fenn lehet tartani a tartósan extra laza monetáris politikát. Tipikus példa erre Japán, ahol a jegybank folyamatosan 0 százalékon tudja tartani a kamatokat és két kézzel vásárolhatja az állampapírokat, ezzel finanszírozva az államadósság egy részét anélkül, hogy tartania kellene az infláció elszállásától.

Japán ugyanakkor egy speciális eset, és komoly hiba lenne azt gondolni, hogy bármely másik fejlett gazdaság büntetlenül fenn tudná tartani az extra laza monetáris politikát. Az inflációs kockázatok ma még ugyanis nem jelentősek, amikor ugyanakkor már kézzel foghatóvá válnának, akkor valószínűleg már túl késő lenne. Éppen ezért az amerikai Fed nagyon bölcsen teszi, hogy leállítja a pénzpumpát, még akkor is, ja a japán lazaság még hosszú évekig ott lesz csábító példaként…

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Állami garanciát az induló vállalkozásoknak!

Akitől Magyarország is sokat tanulhatna

Érvek a gazdagok adóztatása mellett

Ezért nem omlott össze Magyarország


A nagy nyugdíj-kutyaszorító

Nem lehet minden csődöt elkerülni

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr905876610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.03.25. 18:05:33

Nálunk mikor lesz már pénzeső?

mrZ (törölt) 2014.03.26. 00:32:24

@Diorella Queen:
Nálunk is van, a kormány (mnb/eu segítséggel) ezermilliárdokat osztogat az újrégi elitnek.

bankvezér 2014.03.26. 08:07:32

@mrZ:
Jee....:)
Mindenütt a gazdag elit kapja.
süti beállítások módosítása