Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Elveszíti az IMF Ukrajnát?

2014.03.13. 08:31 Pénzügyi Szemle

Ha az IMF a májusi választások előtt erőlteti rá az ukránokra a megszorításokat, azzal óriási öngólt lő.

Amellett, hogy az IMF az elmúlt évtizedben nem adott túl jó tanácsokat Ukrajnának, most egy igen komoly hibára készül: a politikai és gazdasági káoszba süllyedt kelet-európai országban be akar vezetni egy olyan megszorító csomagot, amely elsősorban kiadáscsökkentésből áll és a lakosságot veszi célba. Május 25-én választásokat tartanak Ukrajnában, ha ezt a csomagot bevezetik, azzal garantált a bukás, ezzel pedig a nyugati hatalmak vélhetően végleg elveszítenék Ukrajnát - véli Mitchell A. Orenstein, a Harvard professzora. Az eredeti elemzés itt érhető el.

posztba_nagy_62.jpg
Mi is a csomag lényege, amely amúgy a GDP arányában mérve a legsúlyosabb megszorítást jelentené a kelet-európai régió történelmében? Elsősorban megvágná a lakosság számára fennálló gázár-támogatást, amely való igaz, hogy jelentős tételnek mondható, a GDP 7-8 százalékát emészti fel ugyanis. Ezzel a költségvetés egyenlege jelentősen javulna, a lakosság azonban jókora plusz terhet kapna.


Emellett az IMF jelentősen csökkentené a lakosság felé irányuló állami kifizetéseket, elsősorban a nyugdíjakat. Ukrajnában a lakosság bevételének mintegy harmada származik az államtól érkező pénzekből, úgymint segélyekből, támogatásokból, nyugdíjakból. Ezeknek a pénzcsapoknak az elzárásából is jelentős költségvetési egyenlegjavulás lenne elérhető, a lakosság egy jelentős része azonban szinte lehetetlen pénzügyi helyzetbe kerülne.

A költségvetést meglehet, hogy rendbe tennék ezek a lépések, ha azonban bevezetik őket, akkor garantált, hogy a nyugatbarát politikai erők csúfos vereséget szenvednének a május 25-i választáson. Ezzel szemben Mitchell A. Orenstein szerint a következő lenne a kívánatos: azonnali pénzügyi segítséget kellene nyújtani Ukrajnának, legalább olyan mértékben, hogy sem a választásokig, sem az azt követő belátható jövőben ne legyen szükség súlyos megszorításokra. A választások után lehetne ugyan csökkenteni a kiadásokat, de semmiképpen sem az IMF által tervezett mértékben és semmiképpen sem az alacsony jövedelmű lakosságra irányozva.

Emellett javítani kellene az adóbeszedés hatékonyságát – ebben tudnának segíteni a nyugatiak -, hiszen igen beszédes, hogy az ukrán gazdaság mintegy fele a szürke vagy fekete zónában működik. További javaslatként a professzor felveti, hogy a gázár-támogatások drasztikus megvágása helyett az energiatakarékosságra kellene koncentrálni, mondjuk jelentős adókedvezményeket adni azoknak, akik háztartásukat energiatakarékos eszközökkel szerelik fel. Végezetül biztosítani kellene a gazdasági növekedést, amit elsősorban beruházások útján lehetne megtenni, különös tekintettel az exportszektorokban végzett fejlesztésekre. Ukrajnának most elsősorban politikai stabilitásra és növekedésre van szüksége, ami semmiképpen sem érhető el az IMF által javasolt súlyos megszorításokkal.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Érvek a gazdagok adóztatása mellett

Ezért nem omlott össze Magyarország


A nagy nyugdíj-kutyaszorító

Nem lehet minden csődöt elkerülni

Ide kellene felkerülni Magyarországnak

Áldatlan háromszög: devizaadósok – bankok – állam

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr935855972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.03.13. 15:43:14

A hülyeség tipikus esete, amikor valakik nagyon magasan vannak és nem látják, csak sejtik a valóságot és eszerint hoznak döntéseket.
Majd biztos tud fizetni az ukrán lakosság bármit is,mikor enniük nincs mit.Lassan ők is É-Korea szintjén vannak ami a jólétet illeti.A gazdagok meg náluk is elhúztak a halál véreres faszába.
Az IMF legjobb esetben is árokpartról kaszált dohányt tudna behajtani az ukránoknál.Semmi mást.D

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2014.03.13. 20:42:30

Az IMF felvirágoztatja az országokat! Hitelek nélkül egy modern gazdaság nem tud blablablabla...

A multik pedig munkát adnak!

XD

mrZ (törölt) 2014.03.13. 20:49:25

Az adóbeszedés erősítése az kétoldali megszorítás. Eltűnik az olcsó termék, és eltűnik a bérelőny.

Ez a legjobb:
" Végezetül biztosítani kellene a gazdasági növekedést, amit elsősorban beruházások útján lehetne megtenni, különös tekintettel az exportszektorokban végzett fejlesztésekre."
Az ukrán export 60%-ban az oroszokhoz megy. Európában nincs kereslet rá. Hacsaknem a magyarhoz hasonló bérrabszolga rendszerre gondolt.

movhu 2014.03.13. 21:16:41

Hamarosan átértékelik a nyugatbarát forradalmárok az elért "eredményeket".

Kösz a halakat! 2014.03.13. 22:03:13

Míg a Köztársaság Szenátusában véget nem érő szócsaták zajlanak az aggasztó eseményekről, a Főkancellár titokban útnak indít két Jedi lovagot, a béke és az igazság őrzőit, hogy oldják meg a konfliktust…

rejtett kamera · http://rejtett-kamera.eu 2014.03.13. 23:00:25

Ebbe biztos beletörik az IMF bicskája.

bankvezér 2014.03.13. 23:17:42

Okos javaslatai vannak a professzornak.
De ilyen alapon javasolhatná a saját kormányának is, hogy állítsák meg az évek óta tartó, évi mintegy 800-1000 milliárd dolláros államadósság-növekedést. (De persze nem megállítható!)

Az USA államnak nem kellett volna 5 milliárd dollárt adnia az ukránoknak arra a célra, hogy laposra verjék egymást! Ez igen durva beavatkozás Ukrajna belügyeibe !

vrana 2014.03.14. 00:33:50

Ahogy Hamlet mondja: ez itt a bökkenő!

Mert:
1. IMF, USA, EU úgy ad pénzt, hogy nem kell visszaadni (segíly), akkor ok barátok vagyunk, de ez akkor legalább évi 15-20 Md. Főleg német adófizetőknek.

2. Visszakér valamennyit legalább (úgy IMF-módra) akkor vége a barátságnak, a puccsistákat is megpuccsolják.

3. Ja, bocs', ilyen nincs.

Ezért nem értem Merkelt, ahelyett, hogy Putyinnak drukkolna... A német nagytőke megeszi, ha elveszíti az orosz piacot, meg az adófizető se nyeli le, hogy mindig, mindent ő fizessen. Az USA globális érdekei melletti merész kiállás biztos bukásához vezet.

Aztán, továbbá, ha az orosz részek (K-Ukrajna) nem megy át az oroszokhoz, akkor úgyis leszavazzák a puccsistákat. Ha meg elmegy, akkor a Magukrajna talán megtartja ezt a bagázst, - de gazdaságilag az a része teljesen érdektelen az EU-nak. Legfeljebb USAnak érdekes katonai geostratégiailag. De Putyin ott se akar amerikai rakétákat látni.

Nekünk meg rohadtul nem hiányzik ez az egész, Mi is csak akkor jövünk ki jobban, ha Putyin nyer. Így aztán titokban drukkolunk neki, persze hangosan jár a pofánk.
Igazság? Az meg nincs, miként bölcs professzorom mondá: "Az az igazság, hogy nincs igazság." Politika, az van.

Reszelő Aladár 2014.03.14. 15:45:07

Megint éhenhal 5-6 millió ember, persze Putyin miatt. Ezzel már csökkenthető az állami transzferek összege annyival, hogy a nyugati hitelek törlesztése zökkenőmentes legyen. Minden más Ukrajna belügye, amihez senkinek semmi köze.
Tanácsként esetleg adókedvezményes/mentes multikat kellene beengedni, akik havi 200€/fő-ért tudnak tömegeket dolgoztatni. Ez pont a nyugati bér tizede. De ha jár a pofájuk, akkor ki kell rúgni 20%-ot, mert kigazdálkodhatatlan a bérük.
A gázár kompenzáció 1/3-át el kell venni, mert 8(12) órát melóban vannak, így akkor fűteni sem kell, vagyis kompenzáció sem jár.
Végezetül a telet is meg kell szüntetni, hisz a jelenlegi gazdaságban az ország nem engedheti meg az ezzel járó kiadásokat.
süti beállítások módosítása