Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Mitől függ, hogy nyerek vagy veszítek a tőzsdén?

2013.11.29. 08:30 Pénzügyi Szemle

A tőzsdei árfolyamok alakulása nagyrészt független a gazdasági növekedés ütemétől, sőt, ha kirobbanó formában van a gazdaság, az többnyire kimondottan rossz hír a részvényeknek.

Néha érdekes hírekre bukkanhatunk, ha a tőzsdei jelentéseket böngésszük, nem ritka például, hogy kijön egy jó gazdasági adat mondjuk az USA-ban, és a részvényárfolyamok eséssel reagálnak. Nem akkor megy jól a tőzsdének, ha jók az adatok, a gazdaság pedig erős? Jay R. Ritter, a University of Florida professzora tanulmányában kimutatta, hogy ennek a két dolognak szinte semmi köze egymáshoz, az, hogy nyerünk vagy veszítünk a tőzsdén, jellemzően egészen más tényezőktől függ. Az eredeti elemzés itt érhető el.

Látszólag nincs összefüggés a reál GDP növekedési üteme és a tőzsdei hozamok között

Posztba_nagy_21.jpg

Merre megy a tőzsde a belátható jövőben, fölfelé, vagy lefelé? Nyerhetünk, ha részvényeket tartunk, avagy bukni fogunk? Ez a kérdés világszerte befektetők millióit foglalkoztatja, akiknek a jelek szerint el kell fogadniuk, hogy - amint azt a fenti grafikon is szemlélteti - a tőzsdei árfolyamok szinte teljes mértékben függetlenül mozognak a gazdasági növekedéstől, vagyis a reál GDP aktuális növekedési ütemétől.

Akkor mégis mi befolyásolja az árfolyamokat? Természetesen számos tényező, köztük a reál GDP-re vonatkozó jövőbeli várakozások, a tőzsdei vállalatok aktuális értékeltségi szintje – mondjuk árfolyam/nyereség hányadosa, P/E-je – osztalékhozama, a viszonyításképpen alkalmazott kötvénypiaci kamatlábak, és az ezekre vonatkozó várakozások, a monetáris politika lazasága és az erre vonatkozó várakozások, jogbiztonság, gazdaságpolitika hitelessége... Ezek mind befolyásolják, de a gazdaság növekedési üteme, az pont nem.

Sőt, a közgazdász hangsúlyozza, hogy a részvények számára kimondottan rossz hír, ha a gazdaság kirobbanó formában van. Ekkor ugyanis a felpörgő infláció ellen küzdő jegybank kamatot emel, ami a részvények ellen dolgozik, a rózsás jelen miatt pedig a befektetők olyan elvárásokat támasztanak a részvények iránt, melyek többnyire nem igazolódnak be.

Ennél sokkal jobb, ha nincs se túl gyors gazdasági növekedés - ilyenkor lehetnek alacsonyak a kamatok és laza a monetáris politika – se túl lassú – ilyenkor elkerülhető az összeomlás és a recesszió -, a dolgok szépen csordogálnak egy nyugodt, már-már unalmas mederben, a gazdasági növekedés pedig olyan „pont jó”. 

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Enged szorításából a svájci frank

Kiken segítettek a munkahelyvédelmi adókedvezmények?

Nyugdíj: az emberiség legnagyobb pilótajátéka!

Újra célkeresztbe kerülhet a forint?

Íme Európa talpra állításának kulcsa

Az egykulcsos adó nyertesei és vesztesei

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr475657452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2013.11.29. 10:41:10

Általában egyetértek a tanulmány szerzőjével.

Husz_János_Puszita 2013.11.29. 14:03:13

Vagyis mégis csak a politika hozza össze a krachokat, nem a kapitalizmus maga.

Bicepsz Elek 2013.11.29. 20:49:05

Nincs elet halal nelkul, mnincs felemelkedes krach nelkul!!!

Bicepsz Elek 2013.11.29. 21:02:28

A befektetes nem lehet cel, csakis eszkoz!!! A cel: eves, ivas, szaporodas, kenyelem(lakas, utazas, kaland stb.). A penz eszkoz. A penztermelo eszkozok is folyamatos monitorozasra es szortirozasra szorulnak. Minden mozog soha nincs vege es nincs megallas!!!

Szociknak vége 2013.11.29. 21:42:57

'Merre megy a tőzsde a belátható jövőben, fölfelé, vagy lefelé? Nyerhetünk, ha részvényeket tartunk, avagy bukni fogunk? Ez a kérdés világszerte befektetők millióit foglalkoztatja, akiknek a jelek szerint el kell fogadniuk, hogy - amint azt a fenti grafikon is szemlélteti - a tőzsdei árfolyamok szinte teljes mértékben függetlenül mozognak a gazdasági növekedéstől, vagyis a reál GDP aktuális növekedési ütemétől.'

A konkrét befektető haszna teljesen független attól hogy a tőzsde le vagy fel mozog(úgyhogy tökmind1 mitől megy a tőzsde felfelé), de jellemző, hogy bika piacon a hülye is tud vmennyit keresni, a nagy kaszák viszont pont olyankor jönnek be amikor a legnagyobb válság beüt. A profik bukó piacon szedik meg magukat.

hajráargentína 2013.11.29. 22:17:29

"Akkor mégis mi befolyásolja az árfolyamokat?"

Az átlagember nem érti a tőzsde működését és a úgy tűnik a tudós emberek sem. Legalábbis önmagában a cikk kérdésfelvetése is erről árulkodik. A tőzsde árképzése egy információ diszkontáló mechanizmus. Azaz nem abszolút információk határozzák meg az árakat, se a cikkben felsoroltak, se más információk. A tőzsdét kizárólag a VÁLTOZÁS érdekli. Minden új információt a szereplők várakozásaihoz képest értékel. Ezért nem fognak soha olyan modellt alkotni, ahol beadom a makroadatokat és kijön a tőzsdeindex értéke. És ezért fordul elő, hogy jó hírekre esik a tőzsde. Azok a hírek nem olyan jók, mint ami már várakozások szintjén beépült az árakba.

zobod 2013.11.29. 23:17:05

@hajráargentína: az egésznek ez a kulcsa, mert hatékony piacon minden információ beépül az árba, és a rövidtávú mozgások véletlenszerűek. Eugen Fama most kapott ezekért a kutatásokért Nobel-díjat.

Viszont, ha a cégek visszatartanak információkat és bennfentesen kereskednek vele, a bankok létrehoznak olyan származtatott termékeket amik működését nem igazán lehet megérteni akkor már nem fog minden információ beépülni, és sérül a hatékony piac. Talán még a gyenge formája is. Az igazi kérdés, lehet-e a piacot ebben az állapotban manipulálni, fennállnak-e azok a körülmények amit mondasz. A válasz az, hogy igen. Akár a szereplők öngerjesztő/gerjesztett várakozásai alapján (pl. Apple árfolyam), vagy akár indexre, de lehet mögötte machináció is (devizapiacok). Tulajdonképpen a kötvénypiacok sem hatékonyak, legalábbis Európában biztos nem, mert nem transzparens hogy az ECB mit művel. Ez mind a hatékony piacot fúrja meg, és teszi lehetővé az olyan manipulációt, ami arra épül amit írsz.

bankvezér 2013.11.29. 23:22:40

@hajráargentína:
A "gyengébbek kedvéért leírom, hogy azért esnek a részvényárak kedvező gazdasági hírek esetében, mert a spekuláns csoportok az árfolyam emelkedésére számító egyszerű befektetők ("háziasszonyok") pénzét szeretnék megszerezni. Tehát a legnagyobb pénzmennyiséggel rendelkező spekulánsok éppen a normális befektetők által felvett pozícióval ellentétes pozíciót vesznek fel és lényeges több pénzük segítségével a spekulánsok határozzák meg a mozgásokat. A normál befektetők ("háziasszonyok") pedig elveszítik a pénzüket. A pénz a spekulánsokhoz kerül.

aniko91 2014.01.14. 09:19:50

Vannak programok, amelyek segítségével viszonylag pontosan meghatározható a tőzsdei árfolyamok alakulása. Ahogy már korábban is írta valaki, a tőzsde az emberek/szereplők viselkedése és várakozása alapján értékel. Amennyiben a múltban előforduló információkból következtetünk a jövőbelire, sok esetben jó eredményt érhetünk el a befektetések során. Ha érdekel titeket egy erre a technikára épülő tőzsdei szoftver, olvassátok ezt el a cikket: marketprog.eu/hu/program-mukodese
süti beállítások módosítása