Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Hajsza indult a bevándorlókért

2013.11.26. 08:31 Pénzügyi Szemle

A 21. század legfontosabb erőforrása a tudás, és a tudással rendelkező képzet munkavállaló, akiért öldöklő harc indult el a nemzetközi hadszíntéren.

A történelem során számtalan alkalommal előfordult már, hogy az egyes országok öldöklő versenybe kezdtek az értékes erőforrásokért, hol kőolajért, hol aranyért, hol a nemzetközi versenyképességet biztosító, leértékelt devizáért, most pedig úgy tűnik, hogy a legújabb célpont a képzett munkaerő – hangsúlyozza Peter Sutherland, a London School of Economics professzora. Az eredeti elemzés itt érhető el.

Passport_nagy.jpg

Néhány érdekesség a bevándorlással kapcsolatban: az USA-ban 2011-ben az új vállalkozások mintegy 28 százalékát bevándorlók indították, miközben a népességen belüli arányuk mindössze 13 százalék volt. A bevándorlás nettó költségvetési hatása az Egyesült Államokban a következő két évtizedben 1000 milliárd dollár többlet lehet, miközben az amerikai állam 11 millió jól képzett külföldinek készül megadni az állampolgárságot.

Eközben Németországba csak 2012-ben egymillió bevándorló érkezett - a nettó bevándorlás hatása közel 400 ezer volt -, miközben az országnak 2020-ig összesen kétmillió jól képzett munkavállalóra/bevándorlóra lesz szüksége. Brazília támogatja a családok bevándorlását, miközben az ENSZ arra készül, hogy a bevándorlás jogi, adminisztratív és mindennemű akadályát megszüntető, egységes nemzetközi egyezményt készít elő…

Hosszan lehetne még folytatni a sort, a lényeg az, hogy a jövőben egyre élesebb verseny indulhat a képzett munkaerőért, vagyis az államok mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy magukhoz csábítsák az okos, képzett és tettrekész fiatalokat. Ma az első számú erőforrás a tudás, ami minden pénzt megér.

Ha pedig sikerül megfelelően liberális szabályozást kialakítani, a gazdag országokban pedig sikerül meggyőzni a lakosságot arról, hogy a bevándorlás támogatása mindenkinek az érdekében áll - ez az USA-ban és Németországban gyakorlatilag már megtörtént -, akkor semmi sem áll majd annak útjában, hogy az USA és a gazdag nyugat-európai országok – élükön Németországgal – továbbra is, sőt az eddigieknél is erősebben, szinte mágnesként vonzzák magukhoz az értékes tudással rendelkező fiatalokat.

A legfontosabb erőforrásért folytatott nemzetközi harc tehát a szemünk előtt élesedik, ami felveti a kérdést, hogy vajon mit tehetnek azok az országok, melyek nem szeretnék elveszíteni legértékesebb fiataljaikat. Korlátozzák a kivándorlást? Igyekezzenek ők maguk is támogató gazdasági környezetet teremteni? Vagy szépen csendben nézzék végig, hogy a társadalom java – államilag finanszírozott diplomával a kézben? – kitelepül, a társadalom elöregszik, a szociális rendszerek pedig összeomlanak?

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Nyugdíj: az emberiség legnagyobb pilótajátéka!

Újra célkeresztbe kerülhet a forint?

Íme Európa talpra állításának kulcsa

Az egykulcsos adó nyertesei és vesztesei

Kaszálnak a londoni magyarokon

Megfojtja magát Európa

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr675655291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.11.26. 10:36:12

Ez azért erös. A bevándorlók maguktól mennek, hajsza eddig ott volt csak, ahova nem mennek maguktól. Például Magyarország.

A kivándorlás csak a nagyon rosszul vezetett országokat érinti negatívan, a többiekben a csökkenö munkanélküliség miatt növeli a fizetéseket.

A probléma ott van, ahonnan akkor is kimenekülnek a dolgozók, ha egyébként van munkájuk. Ilyen Magyarország és Bulgária per pillanat.

Husz_János_Puszita 2013.11.26. 12:35:33

Nem baj, a nemzetközi verseny a munkaerő piacon hosszú távon jót tesz mindenkinek. Feltéve, hogy a minőség nem csap át mennyiségbe.

kacsa232 2013.11.26. 16:30:27

@Dörnyei József: "A probléma ott van, ahonnan akkor is kimenekülnek a dolgozók, ha egyébként van munkájuk. Ilyen Magyarország és Bulgária per pillanat. "

Ez szerintem magyarázatra szorul:)

Azt állítod, hogy Magyarországnak problémát jelent a kivándorlás? Ok, az egészségügyben.

De máshol? Ez egy baromi nagy "ajándék" a politikai elitnek, hiszen a legelégedetlenebbek elmennek és nem növelik itthon a feszültséget.

Biztos vagyok benne, hogy kurvára örülnek a határnyitásnak, máskülönben rájuk gyújtanák a tisztelt házat a fiatalok előbb-utóbb!

na4 2013.11.26. 20:14:42

Irány külföld!

Badeni_lakos 2013.11.27. 02:03:36

Irány haza! Emocionálisan Magyaro. paradicsom! Külföld (Németo.) meg emocionális sivatag.

Nekem a Család az első, a pénz a második!

Lordofearth 2013.11.27. 08:12:05

@Badeni_lakos:
Pont Badenből mondod ...:) az egy elit hely. De egyébként igazad van, magam is ezt érzem itt, tőled 200 km-re nyugatabbra. A németek csak magukkal törődnek, rendületlenül végignéznék azt ha megfagynál a lakásodban.

Tomiboy 2013.11.27. 16:06:19

Nem kifejezetten a fenti cikk tartalmahoz, inkabb csak ugy a margora megjegyzeskent.
A hajsza lehet, hogy dul, csak a munkat kereso'fiatalok' nem erzik - no meg az eloregedo tarsadalmak. A 'fiatal' es a 'kepzett es tettrekesz' szavakat szerintem hiba szinonimakent hasznalni. Sajnos minden masodik munkaeropiaci cikk, vagy hirdetes erositi ezt a tudatos-tudatalatti diszkriminaciot a szinten jol kepzett es tettrekesz (+ tapasztalt) 45 ev feletti korosztallyal szemben. Mindamellett, vagy ugyanakkor a 'meritokracia' is demoralizalhat egy adott orszag munkaero piacan.
süti beállítások módosítása