Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Nyugdíj: az emberiség legnagyobb pilótajátéka!

2013.11.25. 08:31 Pénzügyi Szemle

A nyugdíj nem más, mint egy pilótajáték, melynek során a nyugdíjasok nyereségét a mostani fiatalok fizetik. Könnyen lehet, hogy már nem sokáig…

Az Egyesült Államokban gyakran elhangzik, miszerint a szociális rendszer - nyugdíj- és egészségbiztosítás - igazságos, az emberek ugyanis dolgozó életük során megteremtik a saját juttatásaik fedezetét, vagyis önmagukért dolgoznak Gary M. Galles, a Pepperdine University közgazdász professzora szerint ugyanakkor erről szó sincs, a rendszer egy pilótajáték, melynek legfőbb célja az, hogy az idősek szavazatát megvegyék. Az eredeti elemzés itt érhető el.

Nyugg_nagy.jpg

Valójában ugyanis arról van szó, hogy ezeknél a szociális rendszereknél az amerikaiak életük során kevesebbet tesznek be a kalapba, mint amennyit idős korukban kivesznek onnan. Honnan jön a különbözet? Az új belépők, vagyis a fiatalok befizetéseiből, akik finanszírozzák a nyugdíj- és egészségbiztosítási rendszert, kipótolva azt a rést, amit a jelen nyugdíjasai dolgozó életükben nem fizettek meg.

A nyugdíjak emelkednek, a jelen nyugdíjasai több pénzt kapnak, mint amennyit anno befizettek, a fiatalok adóterhelése növekszik. A rendszernek előbb-utóbb el kell érnie arra a pontra, ahol a fiatalokat már nem lehet tovább terhelni, amikor már be kell látni, hogy a nyugdíjasok számára nem lehet többet kifizetni, mint amennyit ők maguk betettek a közösbe.

Egy ilyen rendszert – amit Gary M. Galles pilótajátéknak nevez – ugyanis két módon lehet fenntartani: ha a népesség növekszik, vagyis ha egyre több a befizető, továbbá ha az új belépőktől, vagyis a fiataloktól egyre többet von el az állam. Ha egyikre sincs lehetőség, akkor nincs mit tenni, szembe kell nézni a keserű ténnyel, miszerint a játéknak vége, és a juttatásokat le kell csökkenteni. Az egyre növekvő nyugdíj annál tovább tartható fenn, minél jobban nő a népesség, és minél több terhet bírnak el a fiatalok. Ha a népesség elöregszik, a dolgozó társadalom pedig tovább már nem adóztatható, akkor el lehet kezdeni aggódni, mind a nyugdíjasok, mind a hatalmon lévő politikusok részéről…

Gary M. Galles szerint az Egyesült Államok valamikor mostanra ért el oda, hogy a jelen és a közeljövő nyugdíjasainak már nem lehet majd többet kifizetni, mint amennyit ők maguk befizettek. Egyszer minden pilótajáték véget ér, a kérdés csak az, hogy lassan és békésen, avagy látványos összeomlás kíséretében.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Újra célkeresztbe kerülhet a forint?

Íme Európa talpra állításának kulcsa

Az egykulcsos adó nyertesei és vesztesei

Kaszálnak a londoni magyarokon

Megfojtja magát Európa

Devizahitelek: miben hibáztak biztosan a bankok?

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr585649552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2013.11.25. 10:21:06

"Az új belépők, vagyis a fiatalok befizetéseiből, akik finanszírozzák a nyugdíj- és egészségbiztosítási rendszert, kipótolva azt a rést, amit a jelen nyugdíjasai dolgozó életükben nem fizettek meg."

Ez az USA esetében pontosan nem igaz! A szociális ellátó rendszer kiadásait állami kölcsönből fedezik. Sok más mellett, ezért is van az USA eladósodva. A kölcsönt azonban az USA állam nem fogja visszafizetni, a teher tehát azokra hárul,akik kölcsönöztek az USA államnak. Ezek leginkább külföldiek.

bankvezér 2013.11.25. 10:28:58

Egyébként ha végigolvassa az ember az írást,és meg is érti, akkor azt gondolja, hogy a szerző (Gary M. Galles )"szalon-náci".
Ha háromrészes lenne az írás, a harmadik rész eljutna odáig, hogy nyíltan leírja, a nyugdíjkorhatárt elért embereket egyszerűen el kell altatni.
Ezt úgy lehet értelmezni, hogy aki nem termel profitot, arra nincs szükség, az mielőbb pusztuljon...
(Én az elmélet kiagyalóján kezdeném a gyakorlati megvalósítást!)

dhrbikes 2013.11.25. 11:32:24

Embertelenségnek hangzik a szerzőtől, de tényleg meg kellene szüntetni jelenlegi formájában a nyugdíjrendszert. Fenntarthatatlan, állandó hiányban tartja az országokat, amelyek alkalmazzák. Évente változóan, mondjuk évi +5% mértékben át kellene irányítani a nyugdíjra beszedett adókat egyéni számlákra és mindenki annyit kapna, amennyit megtermelt magának, így lenne 20 év átmenet, ami alatt a nulláról is lehetne valakinek nyugdíja, és a nyugdíjak sem nullázódnának le egyik évről a másikra. Nyilván meg lehetne találni a legkevésbé fájdalams megoldást, de biztos lenne, akinek rossz lenne, a politikus meg szereti a nyugdíjast, mert olcsón "megvásárolható". Robert Kiyosaki kb 10 éve megírta, hogy piramisjáték a nyugdíjrendszer és a 2008-as válság kitörését is, (bár 1-2 évvel korábbra írta). Természetesen nem pénzügyi zseni, hanem csak annyi, hogy érthető, amit ír, kár hogy kevesen ismerik.

Verkaufsförderung 2013.11.25. 11:54:16

Mennyit fizetett be egy kaliforniai börtönőr?

Semmit. Az állam szimplán a munkájáért cserébe ígért neki úri nyugdíjat..........

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.11.25. 15:59:12

A szerzö, ha rápillant Magyarországra, akkor láthatja a jövöt.

A nyugdíjrendszer fenntartása érdekében olyan magasra kell majd emelni az adókat, ami megöli a gyerekvállalást.

Utána aztán bezárul a kör, egyre kevesebb gyerek születik, egyre több nyugdíjast kellene eltartani, majd ez addig folytatódik, amíg csödbe nem megy az ország.

Rásegít még, hogy a dolgozók is menekülnek az ilyen országból, ahogy a lábuk éri a földet...

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.11.25. 16:01:45

@dhrbikes:
A magán nyugdíj a logikus megoldása a problémának.

Kell egy állami, hogy senki ne halljon éhen, ez kötelezö. Összege kb. mai havi €100-nak megfelelö összeg, tehát ma havi 30K forint.
Ezt mindenki, aki ledolgozta az éveit, kapja.
Ezt ki lehet fizetni, ha törik, ha szakad.

Aki ennél többet akar, az félretesz magának, annyit, amennyit akar.

nyuggernyúzó 2013.11.25. 16:26:15

Van elég birka adófizető, így még működik a dolog.

bankvezér 2013.11.25. 17:33:46

A nyugdíj-kérdés megoldását Mengele doktorra kellene bízni.
Minden más csak felesleges szócséplés. :))

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.25. 18:19:30

Így igaz. Én ezért igyexem maximálisan racionális lenne, igyexem minden jövedelmemet kifeketíteni, hogy ne kelljen adózni. Ezt javaslom másnak is.

sírjatok 2013.11.25. 18:38:38

Nagy vonalakban persze igaz, szóval a lényeggel nem is vitáznék, de azért a pilótajátékokkal szemben itt lehet pár szabályozással játszani az államnak, pl. nyugdíjkorhatár emelése, forint elinflálása, ilyesmi. Egy sima pilótajátékban az ilyen eszközöktől beindul mindenki agya, hogy gáz van, mindenki ki akarja venni a pénzét és összedől a piramis. Míg az államból nem lehet kivenni a pénzedet hiszen ő osztja neked, tehát ilyen veszély nincs.

Én nem igazán az összeomlást gondolom reális alternatívának, hanem a nyugdíjrendszer eljelentéktelenítését, pl. lassan egyre feljebb a korhatárt, nem inflációkövetően alakítani az emelést, ilyesmi.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2013.11.25. 18:40:39

Egyik Pártra Sem közösség megosztotta
1.997 ember kedveli · 679 ember beszél erről
www.facebook.com/EgyikPartraSem

_Ne feledd 2013.11.25. 18:41:04

Azért azt ne felejtsük el, hogy Magyarországon korábban nem "átfolyó" rendszerű volt a nyugdíjkassza: tehát nem az aktuális befizetésekből egyenlítették ki a nyugdíjakat. Csak a rendszerváltásra "az elvtársaknak" sikerült szépen kiüríteni a nyugdíjkasszát, ami azt jelenti, hogy az akkori aktívak (sokan közülük ma már nyugdíjasok) által befizetett járulékot eltüntették. Szóval ne sajnáljuk a mostani nyugdíjasoktól a pénzt, mert ezt tőlük is lenyúlták.

vlgymir 2013.11.25. 18:43:32

Amikor ezt a rendszert kitalálták, akkor a nagy demográfiai hullámzás nem volt jellemző, tehát joggal feltételezték, hogy a rendszer fenntartható. Az ötvenes évektől kezdve tudjuk, hogy ebből majd baj lesz, de a politikusok semmit nem tettek a helyzet megoldásáért. Most, amkor már a 24-ik órábanak is a végén tartunk, hatalmas ötletparádé van. Én azokkal értek egyet, akik azt mondják, hogy a mostani rendszer nem fenntartható, tehát meg kell változtatni. Azokkal, akik ezt úgy képzelik, hogy majd a nyugdíjasokon verik le a problámát, nem tudok egyet érteni.

Mértékadó értelmiségi (törölt) 2013.11.25. 18:46:14

"Valójában ugyanis arról van szó, hogy ezeknél a szociális rendszereknél az amerikaiak életük során kevesebbet tesznek be a kalapba, mint amennyit idős korukban kivesznek onnan. "
Nem! Valójában arról van szó, hogy páran szeretnék megideologizálni, hogy náluk jobb helyen lenne az a pénz, mint az embereknél.

Szűcslaci 2013.11.25. 18:48:04

A szociális hozzájárulásból - amit ma fizetünk a régi" nyudíjjárulék" helyett - finanszírozzák többek között az aktuális nyugdíjkifizetéseket is - de mivel hogy költségvetési tétel, szükség szerint egyéb szociális kifizetések is ebből történnek. szárazon elmondhatjuk, hogy egy normálisan, legalább 40 éven át dolgozó ember az általa befizetett - papíron nyugdíjalapba szánt - pénze kamatos kamatokkal együtt fedezné időskori szükségleteit - de nem mindenki dolgozik aktívan és fizet töretlenül 40 éven át - sőt, a többség nem ezt teszi. Ki saját, ki mások hibájából. de pénzre nekik is szükségük van - és attól társadalom egy társadalom, hogy nem hagyja éhen halni azon tagjait, akik bár nem képesek a közösbe betenni, mégis vennének ki onnan.

AskmeLater30 2013.11.25. 18:48:20

@Dörnyei József: Ma volt egy bácsika a patikában előttem, a feleségének és magának váltott ki gyógyszereket, amiket az orvos felírt. 24000 forintot fizetett. Ők hogy fognak nem-éhenhalni havi 2x100 euróból?

dogbakszi 2013.11.25. 18:50:28

@dhrbikes: És amit felvázolt, az éppen az a rendszer, amit a Fidesz megszüntetett, mert nem bírta kivárni a második 10 évet, neki rögtön kellett a pénzünk. A javunkat akarta, s meg is kaparintotta...

hümhüm 2013.11.25. 18:51:35

Jelenleg (és már néhány évtizede) tényleg pilótajáték a nyugdíjrendszer.
Csak érdekességképpen írom, hogy a mostani mértékű járulékterhekkel elvileg fenntartható lenne (persze csak elméleti alapon) a nyugdíjrendszer.
Megpróbálom egy egyszerű számpéldán bemutatni. Legyen mondjuk egy pályakezdő fizetése 200 000 bruttó (ez csak elmélet!). Ebből neki személyesen 10%-ot, azaz 20000 Ft-ot kell a nyugdíjkasszába fizenie, ugynakkor a munkáltató köteles 28.5% szociális hozzájárulási adót befizetni, amiből elvileg, a korábbi évek gyakorlata alapján 24%, azaz 48000 Ft is a nyugdíjkasszába kerül. Ez havonta 68000 Ft, azaz évente 816000.
Ha a példabeli dolgozónk dolgozik 40 évet, akkor, tegyökfel, hogy se nem emelkedik, se nem csökken a reálbére, 40 év alatt reálértéken 32 640 000 Ft nyugdíjjárulékot fizet be. Ha ezek után elmegy nyugdíjba, és (átlagosan) 20 évig még él (nem rossz, 80-85 éves koráig), akkor 20 év alatt veheti ki a felgyülemlett pénzt, ami évente 1 632 000 Ft-ot jelent (reálértéken), azaz havonta, mai értéken számolva 136 000 Ft nyugdíjat kaphat kézhez, ami gyakorlatilag annyi, amennyi a mostani havi nettója. Naháát...
Persze, gondoskodni kell a befizetett pénzek ilyen csoportosítású összegyűjtéséről, a reálérték megőrzéséről 40 évig. Nyilván a leírt elméleti példabeli modellt módosítja, ha időnként munkanélküli, mert akkor nincs járulékbefizetés, vagy kisebb a bére, de a béremelés is változtat rajta. A dolog akkor működik egyensúlyban, ha a nyugdíjasok száma nem lépi túl a befizetők számát, és minden nyugdíjas szigorúan csak annyi nyugdíjat kap, amennyire a befizetései alapján jogosult. Természetesen a befizetések összege óriási pénzpiaci gondot jelenthet, hiszen gondoskodni kell sokezer milliárd pénzpiaci életéről, aktivitásáról stb., vagy pedig a mostani rendszer szerint az állami költségvetésben kell gondoskodni a nyugdíjkifizetéseken túl a folyamatos gazdasági növekedésről az értékmegőrzés céljából.Ez utóbbi megoldás meglehetősen labilis, és könnyen a rendszer elcseszéséhez tud vezetni, ha akár időlegen is, de fegyelmezetlenül más célokra használják a járulékbefizetéseket (mint tették a második világháború után a szocializmusban). Ugyanúgy borulhat a rendzser, ha felelőtlenül, pl. politikai haszinszerzés céljából az inflációs ráta felett emelik bármelyik nyugdíjat, akármilyen alacsony is.

vlgymir 2013.11.25. 18:53:54

@Szűcslaci: "Ki saját, ki mások hibájából". Nagyon nem mindegy. Miért fizetnél te azok helyett, akik nem fizettek be a közösbe, mert így döntöttek? A nem saját hibából fakadó nem fizetés, az teljesen más.
Bocsi, de én nem szívesen adózom mások helyett.
Aki elintézi okosba, az alapozza is meg a nyugdíját maga.

rézfaszú_bagoly 2013.11.25. 18:54:22

@AskmeLater30: ha nem venné meg beledöglene? mert szerintem ez egy ilyen úri játék mármint a gyógyszerszedés ami a gyerekkori cukorka iránti rajongásból fejlődik ki öregkori tablettazabálássá

vlgymir 2013.11.25. 19:00:44

@rézfaszú_bagoly: Te ismered a bácsit? Tuti, hogy ő a hibás azért, mert időskorára megbetegedett? Te úgy élsz, hogy majd negyven év múlva biztos nem kell gyógyszert szedned? Ha így van, akkor arról kérünk egy írásbeli nyilatkozatot, ami alapján Te nem leszel jogosult az államilag támogatott gyógyszerek megvásárlására. Tetszik az ötlet?

dogbakszi 2013.11.25. 19:02:49

A Fidesz törvénye a nyugdíj adóvá váltásával már 2 éve ismert, s azt jelzi, hogy a nyugdíj csak adható. Ki az a barom, aki ezek után nem adót fog csalni, nem fogja feketén kivenni az öregkorára szükséges pénzt? Ezt eredményezte az előre végig nem gondolt, vagy szűklátókörűen meghozott döntés.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.11.25. 19:04:16

@AskmeLater30:
A gyógyszerek nincsenek benne az éhenhalás elleni pénzben.
Aki gyógyszert is ki akar váltani, az tesz félre pénzt...

komissarlajos 2013.11.25. 19:05:42

@hümhüm: Sajnos követhetetlen okfejtésed (számtalan helyesírási hibával megspékelve). Te át sem gondoltad mire vállalkoztál amikor ehhez a témához kotty-kottykoltál.

Rodolfo63 2013.11.25. 19:16:44

@_Ne feledd: itthon mindig is "átfolyó" rendszerű volt a nyugdíj

zobod 2013.11.25. 19:38:05

Az USA más mint Magyarország, ott volt egy nagyon komoly technológiai fejlődés. A munka aránya visszaszorult, a tőke aránya nőtt. Semmi másra nincsen szükség az egyensúlyhoz, mint a járulékalapba jobban bevonni a tőke jövedelmeit, és kevésbé a munkáét. Ennek legegyszerűbb módja az öngondoskodás megvalósítása, a dolgozó privát tőkefelhalmozása. Amire az Egyesült Államokban lehetőség is van, hiszen ott nincsenek 20-30 évente új államformák, attól függően, mikor melyik befolyási övezetbe kerül be, vagy adott övezetből kerül ki az ország.

lenoardo999 2013.11.25. 19:39:27

Mindez kamu a köbön, ami a prolik éhenhalasztásának filozófiája. A nyugdíj semmilyen értelemben korrelál a befizetett összegekkel, kizárólag a mindenkori társadalom hatékonyságától és az újraelosztás mértékétől függ. A hatékonyság már most biztosított, a jelen elosztásban a jövő nyugdíjasai valóban éheznek. Változtatni tehát az elosztáson kell, kb, abban szellemben ahogyan a svájciak képzelik: 2-3000€/hó/fő alanyi jogon és a kutyát nem érdekli a nyugdíj. Amíg azonban a pénzpiac uralja gazdaságot és a felső tízezer a javak 90%-át minden bizonnyal előbb utóbb éhen döglünk.

kpityu2 2013.11.25. 19:46:29

Mindig is sejtettem, hogy a közgazdászok az asztrológusokkal egyívásúak. Több tizedesjegyre kiszámolják a bolygók múltbéli időpontban elfoglalt pozícióját, majd következtetéseket vonnak le belőle az ügyfél jövőbeli szerelmi életét illetően. Természetesen szigorúan képletekkel alátámasztva.

dzsedáj 2013.11.25. 19:47:28

Azt tudtátok, hogy a Murdoch jogászai azzal védekeznek, hogy a cég csak mintázta az állami alapok működését, hiszen ők sem tettek mást, mint az új belépőkre építették a jövőt, ami nyilván szabályos, hiszen az állami alapok is ezt teszik.

Rodolfo63 2013.11.25. 19:55:37

@dzsedáj: van benne némi igazság - csak az államnak a piramisjáték üzemeltetése mellett vannak olyan eszközei, amik révén a fenttarthatóság felé tudja (tudná) terelni a dolgokat

egy magán vállalatnak nincsenek ilyen eszközei

kpityu2 2013.11.25. 19:55:47

@dzsedáj: Nem a ruha teszi az államot.

kvadrillio 2013.11.25. 20:14:23

DEHÜLLLLYEVAGYFIJJAM!!!!!!!!!
PILÓTAJÁTÉK A ZAPÁD FASZA AZ !!!!!
A NYUGDIJHOZ A JÁRULÉKLEVONÁST A MINDENKORI KORMÁNY TÖRVÉNNYEL.....TÖRVÉNNYEL.....TÖRVÉNNYEL SZABÁLYOZZA !!!!!!!

kvadrillio 2013.11.25. 20:17:36

@kvadrillio: A BRÓKERNET ! AZ ! NA AZ POLÓTAJÁTÉK !!!
ERRŐL A KÓSA ERIKA NÉNI ÉS DÍSZES KOMPÁNIÁJA TUNNA MESÉLNI, AKIK SOK-SOK MILLIÁRDOT KASZÁLTAK A ZEMBERKÉK MEGTÉVESZTÉSÉVEL !!!!!JELENLEG MÁS ELNEVEZÉS ALATT FOLYTATJÁK JÁTÉKUKAT.....

Szelid sunmalac 2013.11.25. 20:25:29

@Dörnyei József: Kozlom veled, hogy az elmult evekben annyit fizettem be adokent, amibol ket masik ember minimalberet ki lehett volna fizetni brutto. A felesegem szinten. Tiz eve egyikunk sem orvosnal, illetve en egyszer, mert karateedzesen szetrugtak az ujjam. A felesegemnek most gond lett a gerinceben az egyik porckoronggal, es nem tudott felallni sem. Elvittek rovoshoz, tudod mikorra kapna idopontot? Marciusra!
Tudod mit? Ennyi befizetett penz mellett, aki azt meri nekem mondani, hogy tegyek felre gyogyszerre, azt legszivesebben pofanbasznam egy szivlapattal.
Nem, nem is....inkabb beszuntetnek minden TB hozzajarulast, majd teszek en felre, ha mar igyis-ugyis fizetnem kell, mert mashogy nem jut ellatashoz (aminek eredmenyekepp nem tud dolgozni), aztan mindenki mas meg dogoljon meg!

kisQtya 2013.11.25. 20:28:39

Az államnak semmit nem szabad fizetni, mert ami az államhoz kerül, azt a politikusok ellopják.
Fizetni kell adót, mert valóban vannak közösségi célok és érdekek.
Fizetni kell valamennyi egészségbiztosítást, mert ott az alapellátás biztosításához tényleg szükség van a társadalmi méretű kockázatvállalásra.
És tovább coki. Mindenki gondoskodjon magáról, a kölykéről, a nyugdíjáról, ahogy tud.

Nem kell ezt túlbonyolítani, mert minden nemes szándéknak kibaszott nagy politikusi lopás lesz a vége.
Ha a politikus meglát egy dagadtra tömött állami bugyellárist, akkor azonnal megindul a fantáziája, hogy azt miképpen kellene ellopni.

Egyébként pedig takarékoskodni kell, és kurvára fölösleges címet adni neki, hogy nyugdíjra, vagy gyógyszerre, vagy mire....

A nagyanyáimnak nem volt saját jogú nyugdíjuk, csak valami özvegyi nyomorpénz, mégsem haltak éhen, mert a gyerekeik gondoskodtak róluk.

kisQtya 2013.11.25. 20:32:40

@Szelid sunmalac: Tökéletesen egyetértek veled. Mi is hasonlóan éltünk, a szüleim is. Egy életen át befizetés, semmi orvos, semmi táppénz, mert maszekok voltak, az élet végén pedig itthon ápoltam a szüleimet és anyám itthon halt meg a karomban, apám meg egy koszos kórházban, rongyos ágyneműben, ahova én vittem be a gyógyszert.
Bekaphassák.

Husz_János_Puszita 2013.11.25. 20:51:40

@hümhüm:

A logikád szerint nem az infláció, hanem a GDP növekedés ütemében kell emelni a nyugdíjakat. Ami 1% volt az utóbbi 3 évben összesen. A svéd nyugdíjak például csökkentek ez idő alatt, valahogy megfeledkeznek róla, akik svéd jóléti állammal példálóznak. Lett volna lázadás, azt hiszem.:)

Husz_János_Puszita 2013.11.25. 20:58:53

@vlgymir:

Amikor ezt a rendszert kitalálták, alig volt valaki jogosult nyugdíjra, és a várható élettartam is sokkal rövidebb volt.

bankvezér 2013.11.25. 20:59:32

@Arthur55:
Hogy mondhatsz nekem ilyet? :))

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.11.25. 21:06:00

Ezért kellett volna az az MNYP a felszámolás (értsd ellopás) helyett tovább bővíteni. A fidesz történelmi bűnét egy évszázad sem fogja helyrehozni. És most TAPS!Nem leszünk gyarmat.

vlgymir 2013.11.25. 21:17:09

@Husz_János_Puszita: Igaz. Amikor a renszert kitalálták, senki nem volt jogosult a nyugdíjra. Pont ezért találták ki. A várható életkorral kapcsolatban is egyetértünk. De mi következik ebből?

véres horror 2013.11.25. 21:25:22

"melynek során a nyugdíjasok nyereségét a mostani fiatalok fizetik"

Na aki ezt le bírta írni, az menjen sürgősen a jó kurva anyjához és kérdezze meg, miért nevelt az ügyfele ondójából egy ilyen szarházi tetvet!

véres horror 2013.11.25. 21:25:56

@Magyarország jobban teljesít: az nem lopás volt, hanem rablás - esetleg zsarolással megfejelve.

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.11.25. 21:26:31

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: undorito amit irsz de sajnos ez az igazsag

az hogy aranyosan kapna az ember a befizetett utan olyan nincsen!
befizet az ember otszor annyit es akkor kapja a duplajat es jon a sok barom hogy milyen magas a nyugdija, azoknak mar ne emelje... az hogy a "kisnyugdijas" az meg hederezett meg adot csalt az senkit nem erdekel

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.11.25. 21:34:19

egyertelmu a tendencia
3 evvel ezelott, a FERFI 57eves kamurokinyugit megnyugtattak hogy ne feljen, tartsa csak meg a 150e -s nyugdijat, most mar ferfi nem nagyon mehet el 62 / 65 ev elott, 20 ev mulva meg lesz 70 ev
az meg hogy egy egyszeri nagyaranyu nyugdijcsokkentessel rendbetennek a dolgokat azt nem, az tilos a szavazogep szenttehenkek miatt

neoteny · http://word.blog.hu 2013.11.25. 21:35:00

www.usdebtclock.org/

Melegen ajánlom a legalsó sort:

Social Security Liability
Prescription Drug Liability
Medicare Liability
US Unfunded Liabilities
Liability per taxpayer

kisQtya 2013.11.25. 21:40:07

Vajon elgondolkodik valaki azon, hogy a nyugdíjkorhatár kitolásával milyen minőségű munkaerőt szabadítanak a világra? Miből fognak élni a munkára már alkalmatlan, de nyugdíjra még nem jogosult vén állatok, pl. majd én????

Jolka40 2013.11.25. 21:48:52

A gyerekeink kínnal-keservvel felnevelik a gyerekeiket, és mikor egy kis lélegzethez jutnának, akkor kezdjék el a szüleiket eltartani a szánalmas fizetésükből. Arról nem beszélnék, hogy milyen érzés lenne ez egy öreg, beteg, esetleg özvegyen maradt szülőnek. Na ezért találták ki anno a nyugdíjat. Amiből a nyugdíjas kaját, rezsit, stb. fizet, és mindennek a 27%-át ÁFÁ-ra.

lüke 2013.11.25. 21:57:39

"A nyugdíj nem más, mint egy pilótajáték, melynek során a nyugdíjasok nyereségét a mostani fiatalok fizetik"
akkor ha megvénülsz,de
ha egy malignus tumorral-pláne fiatalon- cca 6 hónapot vársz a diagnosztikára s hármat a terápiára,akkor 00 a sansz

zobod 2013.11.25. 22:03:11

@kisQtya: milyen munkaerőről beszélsz? Senki sem mondta, hogy nyugdíjkorhatár elérésig lesz munkád. Csak annyit mondanak, hogy a nyugdíj igénybevételének korhatárát felemelik. A munkaerőpiacról történő kikopásod, és a nyugdíjkorhatár közti időszak finanszírozása a te dolgod. Megélhetés, TB, időben/későn/korán vállalt gyerek segítése (ne legyenek illúzióid) stb. Azt sem szabad elfelejteni, hogy ezekre az évekre már szolgálati időt sem fogsz szerezni.

vlgymir 2013.11.25. 22:07:59

@kisQtya: Nem tudom Te hogy tervezed az állatosulást, én úgy, hogy 70 évesen még munkára alkalmas leszek.

Valóraváltógép 2013.11.25. 22:10:26

A cikk ostoba, rosszindulatú, rengeteget csúsztat, és aki írta, az úgy közgazdász, mint itt az átlagkommentelő.

Vegyünk egy egyszerű, és életszagú példát: a gyereked rákos lesz. Mennyibe kerül a kezelése, amíg teljesen helyrejön? Helyrejön egyáltalán? Ha nem, csak mínuszt termel, ha igen, akkor sem bizos, hogy utoléri az átlagot.
Mennyivel több vagy kevesebb ez annál, amit egy idős emberre költünk? Érdemesebb-e a gyerekre költeni ezt a pénzt, akiből vagy lesz valami vagy nem, és ha igen, lehet hogy gyilkos vagy bűnöző, vagy a következő hitler lesz? Miért előbbrevaló ez az idős embernél, aki viszont már bizonyított?

Miért nevelt ilyen selejtfirkásszá a saját idős embered? Miért nem őrajta akarsz bosszút állni, miért a többiekén? :)

Valóraváltógép 2013.11.25. 22:16:44

@vlgymir: Nem leszel. Már 60 évesen sem fogsz kelleni sehová, akármilyen képzett leszel, akármilyen fizikai állapotban leszel, akármennyire többet tudnál a fiataloktól... mindezt azok miatt a sztereotípiák miatt, amik az átlagemberben az idősekről élnek ("rohadt nyugger"). Tehát Te otthon fogsz rohadni, és unalmadban pszichoszomatikus betegségeket gyártani magadnak.

Valóraváltógép 2013.11.25. 22:23:29

@Szelid sunmalac: Ajánld fel, hogy kifizeted zsebből a kezelés költségét. Egyből lesz időpont.
Persze a pénz annál áll meg, akivel egyezteted, mert nekik e TB fizeti... de kit érdekel, neked időpont kell. :)

glinolid 2013.11.25. 22:45:07

@Szelid sunmalac: keress egy magan klinikat. A mutet koltsegeit a TB finanszirozza, nektek csak a korhazi ellatast kell fizetni. Meg mindig jobb, mint marciusig szenvedni.

vlgymir 2013.11.25. 22:54:44

@Valóraváltógép: Persze, tudom, sok emberre ez vár. Ezt a sorsot szánja magának az is, aki a nyugdíjkorhatár felemelését szorgalmazza. Én kivétel vagyok, ami a szabályt erősíti.

2013.11.26. 01:38:02

@AskmeLater30: Igen, a magyar egészségbiztosítás egy szar. És mi köze van ennek a nyugdíjhoz?

Miért kellene 24e HUF-t fizetni gyógyszerre bárkinek? A bácsi "problémájára" nem az a megoldás, hogy kapjon több nyugdíjat, ugyanúgy mehet a 30e + amit magának "félretett", mint az előtted levő javasolta, de az egészségbiztosító fizesse ki a szükséges gyógyszereket 99+%-os arányban.

Szóval a kettőt ne keverjük.

Kivlov 2013.11.26. 09:31:33

@Szűcslaci:
"és attól társadalom egy társadalom, hogy nem hagyja éhen halni azon tagjait, akik bár nem képesek a közösbe betenni, mégis vennének ki onnan. "

Na, ezt a logikát kéne gyorsan elfelejte(t)ni.
Mert emiatt nincs semmire fedezet. Csak osztogatunk alanyi jogon fűnek-fának. És a baj nem azokkal van, akik nem képesek dolgozni, betenni a közösbe. Hanem azokkal akik, nem akarnak!
És ilyenekből van több100ezer. mégis pénzeljük őket évtizedek óta, mint a heréket.

dhrbikes 2013.11.26. 11:49:14

@dogbakszi: Az enyémet ugyan nem :)
Szerencsére van még 30 évem teljesen önkéntes megoldásra, ami a magánban maradt, az meg elvan ott néhány évig, aztán majd meglátjuk mi lesz vele.

dhrbikes 2013.11.26. 12:07:20

@Valóraváltógép: Ne keverj bele közgazdasági hasznosságot, meg érzelmeket. Egyszerűen arról van szó, hogy nem képes a társadalom finanszírozni a jelenlegi nyugdíjrendszert, azonban a politikusok a kisebb ellenállás felé mozdulnak, a nyugdíjasoktól elvenni pénzt politikai öngyilkosság, így inkább kibocsátanak államkötvényt és finanszírozzák tovább a piramisjátékot, nehogy bedőljön. Sajnos minél tovább húzzuk a megoldást, annál fájdalmasabb és tragikusabb lesz. Ha most választanánk valami radikális megoldást, akkor lehet, hogy 10000 nyugdíjas válna hajléktalanná, 10 év múlva lehet, hogy 50000 lenne. Amúgy egyetlen ember életét sem éri meg, nehogy ezen kezdjen el valaki rugózni, de ettől még valamit tenni kell.

Husz_János_Puszita 2013.11.26. 12:40:22

@vlgymir:

Az következik belőle, a jelenlegi rendszer nem fenntartható, meg kell reformálni.

vlgymir 2013.11.26. 13:39:59

@Husz_János_Puszita: Ja, ha azt hiszed, hogy a rendszer azért nem fenntartható, mert akik kitalálták rosszul gondolkodtak, akkor nagyot tévedtél. A rendszer azért nem fenntartható, mert idő közben az állam szisztematikusan kivette a rendszerből a pénzt, és saját magára költötte, amikor még volt benn. Most pedig, amikor már nincs, akkor a port a nyugdíjasokon akarják leverni.
Szerintem az egyedüli jó megoldás az lenne, ha szépen kiszámolnánk, hogy mennyinek kellene ott lennie, és a politikusokat "megkérjük", hogy tegyék vissza a pénzt hiánytalanul. Meglátod mennyire megváltozna a véleményed a fenntarthatóságról.

desw 2013.11.26. 15:01:31

@vlgymir:
"Ja, ha azt hiszed, hogy a rendszer azért nem fenntartható, mert akik kitalálták rosszul gondolkodtak, akkor nagyot tévedtél."

Amikor a nyugdíjrendszer kitalálták, akkor 70 év volt a korhatár és 48 a várható élettartam. Ma ez kb. pont fordítva van (a valós nyugdíjbavonulás évét nézd, MO-on ez 52-55 éves kor).

"A rendszer azért nem fenntartható, mert idő közben az állam szisztematikusan kivette a rendszerből a pénzt, és saját magára költötte, amikor még volt benn. Most pedig, amikor már nincs, akkor a port a nyugdíjasokon akarják leverni."

Végülis a mostani nyugdíjasok "dolgoztak" a pénz eltűntetésén korábban, nem? Nem a mostani fiatalok tüntették el a pénzt 20-30-40 évvel ezelőtt. Akkor kiken kellene leverni?

"Szerintem az egyedüli jó megoldás az lenne, ha szépen kiszámolnánk, hogy mennyinek kellene ott lennie, és a politikusokat "megkérjük", hogy tegyék vissza a pénzt hiánytalanul."

Hajrá, vegyük elő a sok tolvaj nyuggert!

Kivlov 2013.11.26. 15:02:52

@vlgymir:
persze.
"tegyék vissza." :D
ergo szedjék be az adófizetőktől, aztán osztogassanak a nyugiknak. hát, kb ez is megy most. :D

vlgymir 2013.11.26. 15:09:39

@Kivlov: Nem, nem így értettem. A saját vagyonukból tegyék vissza. Kamatostul.

Kivlov 2013.11.26. 15:15:03

@vlgymir:
mit? 1000 mrd-ket?
és kik?
'89ben se volt számonkérés, amikor lett volna rá "indok." majd biztos mosnatnság meg lesz, az eu koloncával a nyakunkon.

vlgymir 2013.11.26. 15:15:12

@desw: Hát ez az amin mindig kiakadok: "Végülis a mostani nyugdíjasok "dolgoztak" a pénz eltűntetésén korábban, nem?". Nem gondolhatja senki komolyan, hogy az összes mostani nyugger azon dolgozott, hogy eltűnjön a pénz a nyugdíjkasszából, ami most üres. Aki így gondolja, annak mondom, hogy biztos voltak olyanok, akik most nyugdíjasok, és azon dolgoztak, hogy eltűnjön a pénz a kasszából, de, hogy az összes, az nem igaz.
A Te logikád tulajdonképpen a kollektív felelősség elve, ami arra a feltételezésre épül, hogy pár ember hibájáért tuti jó ötlet megbüntetni mindenkit. Gratulálok. Én csak az elkövetőket vonnám felelősségre. Persze nem vagyunk egyformák.

vlgymir 2013.11.26. 15:20:23

@Kivlov: Tudod mennyi tűnt el? Annak lennie is kell valahol. Na persze én sem hiszem komolyan, hogy majd a brancs elkezdi ekézni magát visszamenőlegesen, és önként.
De ahoz ragaszkodom, hogy ne általánosságban beszéljünk a nyugdíjasokról, mint a baj okozóiról, mert nem azok.

Kivlov 2013.11.26. 15:45:43

@vlgymir:
Persze, hogy nem ők azok. szerencsére.
Az állam, az állam rossz döntése(i) az okozó(k). Ezért lehetne a problémát megoldani jó döntésekkel.
Korhatár emelése, korhatár előtti nyugdíjazás megszüntetése, szolgálati idő szigorúbb figyelembe vétele. és ami a lényeg: annyit szétsoztani, amennyi van. nem pedig annyit, amennyi "jár."

desw 2013.11.26. 16:01:40

@vlgymir:

"Hát ez az amin mindig kiakadok: "Végülis a mostani nyugdíjasok "dolgoztak" a pénz eltűntetésén korábban, nem?". Nem gondolhatja senki komolyan, hogy az összes mostani nyugger azon dolgozott, hogy eltűnjön a pénz a nyugdíjkasszából, ami most üres. Aki így gondolja, annak mondom, hogy biztos voltak olyanok, akik most nyugdíjasok, és azon dolgoztak, hogy eltűnjön a pénz a kasszából, de, hogy az összes, az nem igaz."

Ez nyilván így igaz, de ha az akkori generációt nem zavarta az, hogy a saját elvtársai, barátai, kollégái kilopják a pénzt, akkor ne a jelenlegi fiatalok szívjanak emiatt.

"A Te logikád tulajdonképpen a kollektív felelősség elve, ami arra a feltételezésre épül, hogy pár ember hibájáért tuti jó ötlet megbüntetni mindenkit. Gratulálok."

:))) Vicces vagy! Pont azt mondom, amit te csak fordított szemszögből nézve. Miért a mostani fiatalokon a verik le a port (jelen idő!!!!, folyamatosan ez történik) a korábbi nyugger tolvajok miatt??

"Én csak az elkövetőket vonnám felelősségre. Persze nem vagyunk egyformák. "

:))) Egyetértünk! Nem a mostani fiatalok tehetnek a korábbi tolvajokról, mégis a mostani fiatalok élete lehetetlenül el emiatt.

Mindegy, lehet butuska ideológiát gyártani korábbi tolvajokról és ilyesmi, de ez nem fog azon a tényen változtatni, hogy a jelenlegi bőkezű nyugdíjrendszernek órái vannak hátra. Radikális átalakítás kell és nyugdíjcsökkentés! És minél előbb valósul ez meg, annál kevésbé fog fájni.

Valóraváltógép 2013.11.26. 19:39:51

@dhrbikes: Szerintem válasszunk inkább valami még tragikusabb megoldást. Majd egyszer. Mondjuk amikor te leszel nyugdíjas. :)
Bár te nem leszel.

Valóraváltógép 2013.11.26. 19:41:24

@vlgymir: Ha természetessé válik az időskorú munkavállaló, akkor éppenhogy az ellenkezője valósul meg. Alkalmazni fognak 60 évesen is, hiszen a többség tovább dolgozik.

na4 2013.11.26. 20:18:15

A nyugdíjrendszer fenntarthatatlan. Az állami nyugdíjakat törölni kell, és a nyugdíját mindenkinek magának kell összegyüjtenie.

Valóraváltógép 2013.11.26. 20:35:53

@na4: Igen. És mindenkinek magának kell gyereket nevelnie (iskolába meg orvoshoz járatni is), és az egészségbiztosítás is felesleges.
Persze az elmulasztásáért lehetne büntetni. Én azt is el tudnám képzelni, hogy ha a gyerekedből mondjuk drogos lesz, 30 évig leadod az államnak a fizetésed 15%-át, mert kárt okoztál neki.

Persze csak a fenntartható büdzsé érdekében. :)

desw 2013.11.26. 21:02:44

@Valóraváltógép:

"Igen. És mindenkinek magának kell gyereket nevelnie (iskolába meg orvoshoz járatni is), és az egészségbiztosítás is felesleges.
Persze az elmulasztásáért lehetne büntetni. Én azt is el tudnám képzelni, hogy ha a gyerekedből mondjuk drogos lesz, 30 évig leadod az államnak a fizetésed 15%-át, mert kárt okoztál neki."

Jó ötletek! De ne csak 15% legyen.

"Persze csak a fenntartható büdzsé érdekében. :) "

A fenntartható és életképes társadalom miatt kellene ez.

Valóraváltógép 2013.11.26. 21:20:50

@desw: Akkor mindenképpen fel kell húzni valahogy Görögországot. Az övéké a Taigetosz.

A társadalom dolga a benne lévőket szolgálni. Ha ez becsődölt, az onnantól egy rossz társadalom.

desw 2013.11.26. 21:37:08

@Valóraváltógép:

Ez már rég egy fos társadalom! Milliók csak azt nézik, hogy mikor tudnak kirabolni vagy meglopni, mikor tudnak átverni a hentesnél vagy a zöldségesnél, gyártják az ideológiát, hogy nekik miért is "jár" a korai nyugdíj, eü, iskola, ilyen-olyan támogatás, zsíros állami melóhely...

A témához: elszomorító, hogy a nyugdíjasok mennyire leszarják azt, hogy mi lesz a fiatalokkal 10-20-30 év múlva. Csak a nekünk "jár" lemez forog 20 éve.

Valóraváltógép 2013.11.26. 21:46:46

@desw: Talán mert ők már tettek érte, a fiatalok meg talán majd fognak. Elnézve a fiatalokat, meg tudom érteni a szkepticizmusukat.

A társadalommal semmi gond, te valamiért a fos tagjaival akadsz össze. Gondolkodj el azon, mitől van ez.
Valamiért én is a fos tagjaival akadok össze. Majd én is elgondolkodok rajta.

desw 2013.11.26. 21:59:24

@Valóraváltógép:

"Talán mert ők már tettek érte, a fiatalok meg talán majd fognak."

Ha ennek a fele igaz lenne, akkor sokkal kevesebb gond lenne.

Nézd csak meg a statisztikát! Mennyi "rokkant" van, mennyi olyan nyugger van, akinek 20 év munkaviszonya sincsen vagy 50 év alatti, és nézd meg a kifizetett nyugdíjakat is. Az átlagnyugdíj 100-105e körül van, a minimálbér 65-70e. Normális ez???

De tegyük fel, hogy ma minden nyugdíjas megérdemli a jelenlegi nyugdíját: akkor sem érvényesülhetne az együtt sírunk együtt nevetünk elv??

Csőd szélén táncol az ország és csak az évi nyugdíjemelésre többet költ az ország (évi 120-150 milliárd csak az évi emelés!!), mint a felsőoktatásra vagy az eü dolgozók béremelésére??? Normális ez??? Nem, ez nem normális, ez nyuggerland!

"A társadalommal semmi gond, te valamiért a fos tagjaival akadsz össze. Gondolkodj el azon, mitől van ez."

Elkényelmesedett európai népek, ahol a többség csak a jogait tudja a gyökér jogvédők "sikeres" közreműkődésének eredményeképpen.

Valóraváltógép 2013.11.26. 22:41:48

@desw: " Mennyi "rokkant" van, mennyi olyan nyugger van, akinek 20 év munkaviszonya sincsen vagy 50 év alatti"

Igen, ez szerintem is probléma. Ezek azok az emberek, akik sosem voltak, és sosem lesznek befizetők, még közvetetten sem. Főleg azért kellenek, hogy egyeseknek ne jusson eszébe a hitleri németország, meg az ő ötletei.
Elég drága lelki nyugalom, de amint hozzájuk nyúlnak, egyből megy a hiszti. Akkor is, ha direkt nyomorítja meg az anyja a gyereket, mert akkor több rá a segély.
Szóval megérdemeljük őket, szeretjük őket, akarjuk őket, boldoggá tesznek minket. Kellenek.

"Az átlagnyugdíj 100-105e körül van, a minimálbér 65-70e. Normális ez???"

Ez teljesen normális. Nyugdíjnál nincs adóelkerülés, teljes szolgálati idő után számítják, mindenféle plusz juttatás benne van... a minimálbér meg általában nem minimálbér. De ha az is, butaság összehasonlítani egy pályakezdő élelmiszerbolti árupakoló kezdő fizetését egy nyugalmazott professzor vagy egy bankigazgató nyugdíjával.

"Csőd szélén táncol az ország és csak az évi nyugdíjemelésre többet költ az ország (évi 120-150 milliárd csak az évi emelés!!), mint a felsőoktatásra vagy az eü dolgozók béremelésére??? Normális ez???"

Ez is normális, egy fiatal tud többet dolgozni, vállalhatsz mellékállást, amíg egy nyugdíjasnak csak az van, amit az államtól kap. A kiadása meg több (gyógyszerek, stb.)

Honnan veszed, hogy csőd szélén táncolna az ország?

"Elkényelmesedett európai népek, ahol a többség csak a jogait tudja a gyökér jogvédők "sikeres" közreműkődésének eredményeképpen."

Jah, ez igaz. De a napi +1 sörért a saját apjaanyja belét örömmel kiontó jószág nehogy azt hidd, hogy sokkal szimpatikusabb. :)

vlgymir 2013.11.27. 10:24:19

@desw: Igen, lehet, hogy vicces vagyok, de most megleplek valamivel. Teljesen egyetértünk abban, hogy nem a mai fiataloknak kellene megszívniuk a múltban a politikusok által elkövetett hibákat.
Ugyanakkor a mai nyugdíjasoknak, akiket Te tolvajoknak nevezel fogalmuk sem lehetett, hogy mi történik az államilag kezelt pénzekkel. Nem voltak beavatva.
Tehát ezért én csak olyan megoldást támogatok, amiben csak azok szívnak, akik elkövetők voltak, vagy vannak.

vlgymir 2013.11.27. 10:26:05

@Valóraváltógép: "Alkalmazni fognak 60 évesen is, hiszen a többség tovább dolgozik."
Igen, ebben van igazság, de ehez idő kell és türelem, amig kialakul.

vlgymir 2013.11.27. 10:34:33

@Kivlov: "Korhatár emelése, korhatár előtti nyugdíjazás megszüntetése, szolgálati idő szigorúbb figyelembe vétele. és ami a lényeg: annyit szétsoztani, amennyi van. nem pedig annyit, amennyi "jár.""
Ezek jelentős része már megvalósult. A korhatár emelkedett, a szolgálati idő szigorúan beszámít, ráadásul már nincs olyan, hogy "jár", mert a mindenkori kormányra van bízva, hogy ad nyugdíjat, vagy nem. Sőt a számítási algoritmus is kikerült a törvényből.
Marad az, hogy mennyi van. Én pont ezt feszegetem, de kevés sikerrel. Ugyanis most csak elvileg van valami a kasszában, gyakorlatilag üres. Fel kéne tülteni, de nem úgy, hogy emelik a nyugdíjjárulékot, mert akkor az aktív dolgozók szívnak, és nem is úgy, hogy csökkentjük a nyugdíjakat, mert akkor meg a jelenlegi nyugdíjasok. Olyan megoldás kell, ami nem tömegek kárára valósul meg. Ezért emlegetem azokat a döntéshozókat, akiknek meg lett volna a lehetőségük, hogy cselekedjenek időben de eszükbe sem jutott, vagy eszükbe jutott, de nem tették meg a lépéseket, viszont a kassza kiürült. Az eltűnt pénzt nem a mostani dolgozókon, és nem a nyugdíjasokon kell keresni, mert ott nincs.

desw 2013.11.27. 11:19:53

@Valóraváltógép:

"Igen, ez szerintem is probléma. Ezek azok az emberek, akik sosem voltak, és sosem lesznek befizetők, még közvetetten sem. Főleg azért kellenek, hogy egyeseknek ne jusson eszébe a hitleri németország, meg az ő ötletei."

Ohhh, de megértő vagy. Gondolom nem adózó vagy!

"Elég drága lelki nyugalom, de amint hozzájuk nyúlnak, egyből megy a hiszti. Akkor is, ha direkt nyomorítja meg az anyja a gyereket, mert akkor több rá a segély.
Szóval megérdemeljük őket, szeretjük őket, akarjuk őket, boldoggá tesznek minket. Kellenek."

Kellenek a francnak!

"Az átlagnyugdíj 100-105e körül van, a minimálbér 65-70e. Normális ez???"

"Ez teljesen normális. Nyugdíjnál nincs adóelkerülés, teljes szolgálati idő után számítják, mindenféle plusz juttatás benne van... a minimálbér meg általában nem minimálbér. De ha az is, butaság összehasonlítani egy pályakezdő élelmiszerbolti árupakoló kezdő fizetését egy nyugalmazott professzor vagy egy bankigazgató nyugdíjával."

Ja, mert az átlagnyugdíj azért olyan sok MO-on, mert olyan nagyon sok a nyugdíjazott bankigazgató és professzor???

Te, vess már egy pillantást a haldokló Nyugatra. Ott az átlagnyugdíj a minimálbér alatt van és az állami nyugdíj maximuma se sokkal magasabb a minimálbérnél, de van ahol kevesebb, pedig feltehetően ott több professzor és bankigazgató van/volt.

Pl. Angliában az állami nyugdíj MAXIMUMA a minimálbér 30-40%-a, és ehhez is minimum 30 év munkaviszony kell. Ez MO-on 30 ezres maximum nyugdíjat jelentene, ehhez képest az átlag 100-105 ezer, és a legmagasabb nyugdíj pedig 800 ezer körül van. Ja, és Angliában a lakosság 18%-a nyugdíjas, MO-on pedig 30%-a.

"Csőd szélén táncol az ország és csak az évi nyugdíjemelésre többet költ az ország (évi 120-150 milliárd csak az évi emelés!!), mint a felsőoktatásra vagy az eü dolgozók béremelésére??? Normális ez???"

"Ez is normális, egy fiatal tud többet dolgozni, vállalhatsz mellékállást, amíg egy nyugdíjasnak csak az van, amit az államtól kap."

Ezt most remélem viccnek szántad?? Elég gyenge lett!

Normális az, hogy a Kádár-rendszerben el-el dolgozgató emberek (ugye KMK volt) akkor elfogadható fizetést, most meg zsíros nyugdíjat kapnak?

Normális az, hogy egy kezdő orvos nettó 90-110-et kap egy nővér pedig 70-et?? Normális az, hogy pénzhiányra hivatkozva nincs normális béremelés az eü-ben, (pedig évi szaros 30-40 milliárdból meg lehetne duplázni!!!! a fizetéseket), eközben pedig csak nyugdíjemelésre évi 120-150 milliárd megy??? Bocs, de aki szerint ez normális, az egy idióta seggfej!! De tudod mit?? Megérdemli a sok önző nyugger, ha elmegy az összes doki a picsába külföldre és így nem lesz, aki gyógyítsa őket.

Ja, és mennyi rendvédelemtől korkedvezménnyel 40-50 évesen leszerelt rendőr, katona, ... ment el melózni a zsíros nyugdíj mellett??? Nagyon sokan! Hogy is működik ez pl a haldokló Németországban?? Vagy nyugdíj, vagy meló, kettő együtt nincs. Nem, nem jó kint a nyugdíj. Amíg a "gazdag" MO-on egy volt rendőr lazán megkapta a fizetés 120-150%-át nyugdíjként, addig a haldokló NémetO-ban a fizetés 40-70%-a csak a nyugdíj, és a teljes korhatár eléréséig csak résznyugdíj van. Ja, NémetO-ban 67 év a korhatár és legfeljebb 5 év korkedvezmény van, MO-on 62 év a korhatár és átlagosan 52-55 évesen mentek nyugdíjba.

"A kiadása meg több (gyógyszerek, stb.)"

Aha, tehát a fiataloknak nem kell lakásra, gyereknevelésre, ... Magyarország nyuggerland!!

desw 2013.11.27. 12:07:42

@vlgymir:

"Ugyanakkor a mai nyugdíjasoknak, akiket Te tolvajoknak nevezel fogalmuk sem lehetett, hogy mi történik az államilag kezelt pénzekkel. Nem voltak beavatva."

Leszarom, hogy tudták vagy sem! Az együtt sírunk együtt nevetünk elv akkor is érvényes kellene, hogy legyen egy normálsi társadalomban. Hamár úgyis a szolidarításról papoltok állandóan, akkor lássuk a nyuggerek áldozatát.

A fiatalok nem okolhatóak a 20-30-50 évvel ezelőtti események miatt, mégis ők szívnak és az ő életük lehetetlenül el.

"Tehát ezért én csak olyan megoldást támogatok, amiben csak azok szívnak, akik elkövetők voltak, vagy vannak. "

Ilyen megoldás nincs!

Még ha igazad is van és tényleg lenyúlták az akkori politikusok a nyugdíjpénzeket, ezek jó része el lett tapsolva pl. a langymeleg állami melóhelyek fenntartására (KMK volt), szoc kiadásokra (lakás, árak állami szabályozása, ...).

És a FE-KI rendszer akkor is úgy működik, hogy legfeljebb annyit lehet kifizetni nyugdíjakra, amennyit előtte beszedett az állambácsi. Azaz ha nincs annyi járulékbevétel, akkor meg kell(ene) vágni a járadékot is! Egyszerű lenne ez, csak nem túl népszerű!

vlgymir 2013.11.27. 15:05:19

@desw: Na jó. Akkor összefoglalom amit tanultam Tőled. Szeretnéd, ha a nyugdíjasok is áldozatot hoznának azért, mert a mai fiatalok szívnak azért, mert a múltban rossz döntéseket hozó politikusok hibáztak.
Megismétlem, ezzel azért nem értek egyet, mert ezzel széles tömegeket büntetnél olyanért, amiért nem felelősek. EHez külön Neked hozzáteszem, mert tudom, hogy a fiatalok fontosak Neked, hogy az sem jó, hogy a mostani és jövőbeni aktív befizetők szívjanak.
EGyetértek abban, hogy az együtt sírunk, együtt nevetünk elvnek kelene érvényesülnie, de ebben az esetben mindenki szívni fog. Ezt akarod? Biztos?
Javaslatod szerint megszorítást kellene eszközölni a nyugdíjasoknál. Értem én, ezzel csökkenne a nyugdíjjárulék teher elvileg. Tegyük fel, hogy ezt végre is hajtják. Szerinted a többletbevételt mire fordítják majd állambácsiék?
Csak azzal ne gyere, hogy mit igérnek, kérlek. Szerinted miért nem vezették be azt a rendszert, amit megigértek, sőt EU támogatást is kaptak rá, hogy a befizetett nyugdíjjárulékot kimutatják nekünk? Azért, mert nem tudták, vagy mert nem akarták? Miért?
A magam részéről itt keresném a választ. Ugyanis mi itt jól elvitatkozgatunk azon, hogy hogyan kellene megoldani, de közben a rendszer egyáltalán nem átlátható. Ha állambácsi sem tudja átlátni, szerinted mi alapján hozzák a döntéseket. Ha átlátható, mi miért nem láthatjuk?
Még valami: Én nem papoltam a szolidaritásról, az valaki más volt.

Valóraváltógép 2013.11.27. 19:57:00

@vlgymir: Én nagyobb problémának látom a desw féléket... látszik a srácon, hogy a kedves mama nem volt a helyzet magaslatán amikor nevelte, és lehet, hogy joggal utálja. Annyi esze meg már nincs, hogy rájöjjön, csak a saját kudarcaiért akar bosszút állni másokon.

Most akkor áldozat, vagy gyilkos szegény? Egyáltalán, kell sajnálni? :)

Valóraváltógép 2013.11.27. 20:00:11

@desw: Mi tart vissza attól, hogy nyugatra távozz? A zsíros nyugdíj meg... ez nagyon tetszik neked valamiért. Nyugi, ha szorgalmasan dolgozol, egyszer majd eléri a fizetésed a "zsírt". :)

Valóraváltógép 2013.11.27. 20:03:40

@vlgymir: A rendszer szerintem átlátható, inkább nem nagyon szellőztetik, mire megy el a pénz. Én a magam részéről biztosra veszem, hogy nem nagyon lopnak, meg nem is tapsolgatnak... egyszerűen nincs miből.

a desw fiút helyben megütné a guta, ha tudná, mikért mennyi bónusz jár. :)))

vlgymir 2013.11.27. 20:09:55

@Valóraváltógép: Sajnos sokan gondolkodnak ilyen nagyon egyszerűen, mintha a világ egyszerű lenne. Ez szerintem inkább szomorú, vagy inkább aqgasztó.
Nekem nem kel sajnálnom miszter @desw-t, mert ha az valósul meg, amit leírt, akkor majd ő fogja sajnálni magát. Remélem megérem :-)

Valóraváltógép 2013.11.27. 20:23:50

@vlgymir: Én szeretnék már halott lenni, mire ezek összejönnek. Egyszer össze fognak, de az még odébb van... kell hozzá pár dolog. De kit érdekel mi lesz holnapután, élvezzük amíg tart a zsíros nyugdíj. ;))

desw 2013.11.27. 20:36:41

@Valóraváltógép:

Az érdemi válasz helyetti személyeskedéssel csak magadat minősíted.

A strucpolitika ebben az esetben fájdalmas következményekkel fog járni, de engem nem különösebben fog érinteni. Én maxval-lal értek egyet:

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

"Én ezért igyexem maximálisan racionális lenne, igyexem minden jövedelmemet kifeketíteni, hogy ne kelljen adózni. Ezt javaslom másnak is."

A fiataloknak kb ennyi lehetősége maradt, ill. a távozás.

Mai hír: www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/fenyegeto_jovo_var_a_nyugdijasokra_itt_az_oecd-elemzes.570480.html#

Valóraváltógép 2013.11.27. 21:36:35

@desw: Nézd, nem akarlak bántani, de te mindenképpen csóró maradsz, akármit vesznek el akárkitől. Buta vagy és primitív, viszont legalább agresszív is mellé.
Az ilyen embereknek nincs jövője. Magyarországon különösen nincs, de úgy általában sehol.

Próbálj meg megváltozni.

Valóraváltógép 2013.11.27. 21:37:11

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Te is beszélsz hülyéket hallod... aztán a hülyék meg elhiszik.

desw 2013.11.28. 00:43:36

@Valóraváltógép:

Folytathatod a mocskolódást, -- érdemi válasz úgysem menne -- de ettől még a tények tények maradnak.

Maxval véleménye nem befolyásol, csak -- sajnos -- egyetértek vele. A fiataloknak nem lesz érdemi állami nyugdíja, saját maguknak kellene eleget megtakarítaniuk öregebb napjaikra, csak ugye akkor minek fizetnek ennyi járulékot.

Az érdemi adózók menekülnek az országból, csak a közmunkásokkal ilyen szép a statisztika. Lassan pedig mennek a Ratkó-gyerekek is nyugdíjba, érdekes lesz a történet plusz 3-500 ezerrel több nyugdíjassal pár év múlva.

Szerintem célszerű lenne egy a mindkét fél számára elfogadható megoldást találni, mielőtt túl késő lesz.

Mindegy, majd megtapasztaljátok a csúnya valóságot! A most még igencsak nagy arcotokra rá fog fagyni a mosoly, ha pl. nem lesz majd otthon doktornéni és nővérke, aki kimosson titeket a szarból. Ismeritek a Ki nevet a végén-t?? Kezdjétek el gyakorolni!

Anyagi helyzetem miatt pedig ne aggódj, nincs rá szükségem ;)

lüke 2013.11.28. 16:03:58

@Lrdx:
nem is biztos hogy ez a 24 e. nem lehetne -e 6 ezer
ki nézi át ,hogy generikával nem lenne-e olcsóbb
csak egy példa a pantroprazolra, bogarászd végig
drinfo.eum.hu/drinfo/pid/0/medicine
Gyógyszer neve:
Pantoprazol 1 A Pharma 20 mg gyomornedv-ellenálló tabletta (28x buborékcsomagolásban)
Pantoprazol 1 A Pharma 40 mg gyomornedv-ellenálló tabletta (28x buborékcsomagolásban)
Pantoprazol Krka 20 mg gyomornedv-ellenálló tabletta (3x10 buborékcsomagolásban)
Pantoprazol Krka 40 mg gyomornedv-ellenálló tabletta (3x10 buborékcsomagolásban)
Pantoprazol Sandoz 20 mg gyomornedv-ellenálló tabletta (14x buborékcsomagolásban)
Pantoprazol Sandoz 20 mg gyomornedv-ellenálló tabletta (28x buborékcsomagolásban)
Pantoprazol Sandoz 40 mg gyomornedv-ellenálló tabletta (28x buborékcsomagolásban)
Pantoprazol Sandoz 40 mg gyomornedv-ellenálló tabletta (14x buborékcsomagolásban)
Pantoprazol-ratiopharm 20 mg gyomornedv-ellenálló tabletta (14x buborékcsomagolásban)
Pantoprazol-ratiopharm 20 mg gyomornedv-ellenálló tabletta (28x buborékcsomagolásban)
Pantoprazol-ratiopharm 40 mg gyomornedv-ellenálló tabletta (14x buborékcsomagolásban)
Pantoprazol-ratiopharm 40 mg gyomornedv-ellenálló tabletta (28x buborékcsomagolásban)
Pantoprazol-Teva 40 mg por oldatos
süti beállítások módosítása