Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

  • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
   Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

  • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
   Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

  • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
   Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

  • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
   Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

  • Ronald Coase - itt és most
   Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

  • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
   Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

  • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
   Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Furcsa világot teremtett a válság

2013.11.12. 08:31 Pénzügyi Szemle

Ma már nem az a jegybankok feladata, hogy leszorítsák az inflációt, hanem az, hogy felpörgessék. Az a legnagyobb kockázat, hogy minden egyre olcsóbbá válik. Magyarországon még nem ez a helyzet, bár az infláció épp ma ment 1 százalék alá...

Ha valaki megkérdezne minket, hogy úgy általában mi a jegybankok feladata, nagyjából azt válaszolnánk, hogy a pénz értékállóságának biztosítása, az infláció leszorítása és kordában tartása. Ez a válasz megfelelő lett volna az elmúlt évtizedekben, mára azonban a gazdasági válság olyan mértékben írta át a játékszabályokat, hogy többé már nem igaz. A jegybankoknak ma már az alacsony infláció okoz fejfájást, és minden erejükkel azon mesterkednek, hogy felpörgessék a pénzromlás ütemét. Az eredeti elemzés itt érhető el.

posztba_nagy_2.jpg

Az eurózónában az infláció ma már 1,0 százalék alatti, Japánban zéró, az USA-ban 1-1,5 százalék körüli, miközben a dél-európai országokban defláció, azaz negatív infláció fenyeget. Az alacsony inflációs mutatók oka a lassú gazdasági növekedés, a magas munkanélküliség és a bankok visszafogott hitelezése. Elégtelen a kereslet, nincs elég pénz, nem pörög a gazdaság…

Közgazdászok úgy számolnak, hogy az „egészséges” infláció mértéke megközelítőleg 2,0 százalék, és ha választani kell, akkor inkább legyen egy kicsit e határ fölött, mint alatta. De miért veszélyes az alacsony infláció, és miért különösen pusztító az árak tendenciózus csökkenése, vagyis a defláció? Egyrészt, ha az infláció alacsony, vagy mondjuk nulla százalék, és a gazdaság is lassú, akkor a magas államadósságot és lakossági-vállalati hiteleket nagyon nehéz finanszírozni. Az adósság így még a szokásosnál is nagyobb terhet jelent.

Ezen túl, ha az árak évről-évre esnek, akkor a lakosság elhalasztja a vásárlásait, mondván ha jövőre úgyis minden olcsóbb lesz, akkor minek vegye meg most a mosógépet vagy az autót? Ha pedig a lakosság nem költ, akkor a gazdaság tovább lassul, az árak tovább esnek, és így tovább. Ezen túl, ha a gazdaság a deflációtól szenved, akkor a jegybank kénytelen 0 százalékra levinni a kamatokat és egyéb ösztönző lépéseket is tenni, vagyis ha beüt egy nemzetközi válság, akkor már fegyvertár nélkül marad.

A deflációt minden eszközzel el kell kerülni, éppen ezért fordulhat elő, hogy ma már nem az infláció leszorítása, hanem annak felpörgetése a jegybankok legfőbb feladata. A kamatok 0 százalékon vannak, így marad a pénzpumpa, az ígéret, hogy a 0 százalékos kamat fennmarad, és a remény, hogy az árak nem csökkennek, hanem növekednek. Furcsa új világot teremtett a gazdasági válság, melyben a jegybankárok pontosan azért imádkoznak, ami ellen korábban minden eszközzel küzdöttek.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Az évszázados dunai árvíz csak a kezdet?

Újabb generáció lehet a devizahitelek foglya

Mi legyen Európával?

Mi a baj az IMF-es vagyonadóval?

Alapjövedelmet mindenkinek!

Az erősödő euró végezheti ki az eurózónát?

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr815626067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2013.11.12. 10:47:57

Ekkora nagy zagyva marhaságot már régen olvastam!!!
Pár ilyen írást megjelentett még az Economist (az eredeti cikk ott jelent meg) és felére csökken olvasóinak száma. :))

Késapati Tamás 2013.11.12. 18:45:03

Kár, hogy a pénzpumpa csak arra jó, hogy a tokéjövelemekből élőknek további extra hozamot generáljon... alig csapódik le valami belőle a világ felső 10%-án túl a többieknek... :(
süti beállítások módosítása