Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

  • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
   Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

  • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
   Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

  • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
   Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

  • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
   Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

  • Ronald Coase - itt és most
   Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

  • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
   Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

  • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
   Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Kiken segítettek a munkahelyvédelmi adókedvezmények?

2013.11.27. 09:01 Pénzügyi Szemle

A közvélekedéssel ellentétben az adójóváírás eltörlésén a tehetősebbek veszítettek a legtöbbet, miközben a célzott adókedvezmények bizonyíthatóan többnyire a szegényeken segítettek. Íme az utóbbi évek magyar adóátalakításának egy kevésbé emlegetett, újabb aspektusa.

A 2010 és 2013 között lezajlott személyi jövedelemadó reform mindannyiunk életére - és pénztárcájára - hatással volt, illetve van. Korábbi posztunkban bemutattuk az egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetésének hatásait, most pedig ismertetünk egy olyan elemzést, amely - ezt kiegészítve - arra a kérdésre keresi a választ, hogy milyen következményei voltak egymással összevetve és összevezetve az általános adójóváírás 2012-es eltörlésének, valamint a Munkahelyvédelmi Akciónak. Az eredeti elemzés itt érhető el.

Posztba_2_3.jpg

Talán némi meglepetésre, az általános adójóváírással – ami a minimálbért gyakorlatilag adómentessé tette - nem az alacsony keresetűek, hanem elsősorban a mediánjövedelem feletti háztartások nyertek, vagyis az eltörlés miatt is elsősorban ők szomorkodhattak. A fenti grafikon bemutatja, hogy az egyes jövedelmi szinteken milyen mértékű jóváírást lehetett igénybe venni, vagyis látszik, hogy az adójóváírással elsősorban a 100 és 280 ezer forint között keresők jártak jól, így ők azok, akik a leginkább buktak annak eltörlésével.

Posztba_nagytabla.jpg

Az elemzés a Munkahelyvédelmi Akció célzott adókedvezményeire tér ki, azaz azokra, amelyek a kis- és közepes vállalkozások piaci helyzetének javítását célozták meg az opcionálisan választható kisvállalati adó, a kisadózók tételes adója, valamint a pénzforgalmi áfa bevezetése által, illetve ide tartozik az öt célcsoport után igénybe vehető munkáltatói szociális hozzájárulási adó és szakképzési hozzájárulási kedvezmény.

Az érintett kedvezményezetti csoportok az alábbiak:

1. A 25 év alatti munkavállalók, az 55 év feletti munkavállalók, a képzettséget nem igénylő munkakörben foglalkoztatottaknál a munkáltatói terhek időkorlát nélkül csökkennek, a kedvezmény mértéke 14,5 százalékpont;
2. A tartós munkanélküliség után állást találók (foglalkoztatást megelőző 9 hónapon belül legalább 6 hónapig álláskeresőként nyilvántartottak), a fiatal pályakezdők (25 év alattiak legfeljebb 180 napnyi munkaviszonnyal), valamint a GYED/GYEs/GYET-ről visszatérők átmeneti adócsökkentést kapnak: a foglalkoztatás kezdetét
követő két évben 28,5, a harmadik évében pedig 14,5 százalékpont a kedvezmény mértéke.

A célzott kedvezmények kapcsán az látszik, hogy ezek nagyrészt célt értek, vagyis teljesül, hogy a legnagyobb részben a „szegények”, vagyis az alsó jövedelmi tizedbe tartozók nyernek a kedvezményeken. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a Munkahelyvédelmi Akció legfőbb nyertesei a tartós munkanélküliek, de jól jártak a GYED/GYES/GYET-ről visszatérő, alacsony keresetűek is.

A személyi jövedelemadó reform egyes elemei tehát eltérő mértékben érintették a különböző társadalmi rétegeket. Az általános adójóváírás eltörlésével leginkább a mediánnál többet keresők buktak, miközben a Munkahelyvédelmi Akció kedvezményeivel elsősorban a „szegények”, köztük is kiemelkedő mértékben a tartósan munkanélküliek nyertek.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Nyugdíj: az emberiség legnagyobb pilótajátéka!

Újra célkeresztbe kerülhet a forint?

Íme Európa talpra állításának kulcsa

Az egykulcsos adó nyertesei és vesztesei

Kaszálnak a londoni magyarokon

Megfojtja magát Európa

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr455658996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Husz_János_Puszita 2013.11.27. 16:01:22

A cikkben szereplő átalakítások a kormány kevés remek intézkedése közé tartoznak. Kár, hogy az ámokfutás miatt lefagyott gazdaságban nem érvényesülhet igazán a hatásuk.
süti beállítások módosítása