Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Nem kell megijedni, ha csökkennek az árak

2014.03.15. 08:31 Pénzügyi Szemle

A közgazdász szerint komoly hiba lenne a pénzpumpa beindításával mesterségesen felpörgetni az inflációt.

A fejlett gazdaságok kapcsán gyakran hallani, hogy az áremelkedés üteme olyan mértékben lassult le, hogy már egyenesen defláció fenyeget, vagyis egy olyan állapot, maikor az árak hosszú éveken keresztül stagnálnak/esnek. A defláció rendkívül káros jelenség - sokkal károsabb, mint az infláció -, hisz ilyenkor jellemzően a növekedés is leáll, a fogyasztás csökken, az adósságok finanszírozása pedig egyre nehezebbé válik. De vajon tényleg meg kell rettenni az inflációs lassulásától? Az eredeti elemzés itt érhető el.

 Inflációs mutatók (pirossal az USA, zölddel az eurózóna, kékkel Japán)

posztba_nagy_64.jpg
 A közgazdász szakma tipikus jellemzője, hogy mindig van mitől félni és van miért aggódni. Az infláció az egyik legjobb példa, ha ugyanis magas az infláció, akkor attól lehet rettegni, hogy az árak elszállnak és pénz értéktelenné válik, ha pedig alacsony, akkor rögtön fel lehet festeni a falra a deflációs rémet. A fenti grafikonról leolvasható, hogy a fejlett világban valóban alacsony az infláció értéke, és mind a három vizsgált régióban elmarad a hivatalos 2,0 százalékos céltól. Ráadásul az eurózónában és az USA-ban még csökken is, vagyis a mutató értéke valóban közelít a deflációs zónához.


Mickey Levy, közgazdász kutató elemzésében kifejti ugyanakkor, hogy miközben Japánban a rendkívül laza monetáris politikának köszönhetően ma már biztatóan alakulnak az inflációs folyamatok - a grafikon is alátámasztja ezt az állítást, a mutató stabilan emelkedik -, addig az USA-nak semmiféle félnivalója nincs a deflációtól, az eurózóna pedig az integráció és a válság utáni természetes felépülés folyamatát éli át.

Az USA-ban a nominális GDP 2013 második felében mintegy 5,0 százalékkal bővült, a lakossági vagyon történelmi maximumon van, a munkanélküliség pedig stabilan csökken, vagyis elvileg nem látszanak a deflációs fenyegetés jelei. Az infláció csökkenése elsősorban a technológiai fejlődésnek és az élesedő piaci versenynek köszönhető, nem pedig az elégtelen keresletnek és a gazdaság lassulásának, ami nem hogy pesszimizmusra, de egyenesen optimizmusra adhat okot. A bérek növekedési üteme a közgazdász szerint gyorsulni fog a soron következő években, ami egészen biztosan felpörgeti majd az inflációt, vagyis a jelenlegi alacsony éték azt jelenti, hogy van honnan emelkedni anélkül, hogy a valós inflációs veszélyek jelentkeznének.

Az eurózóna helyzete ugyancsak speciális, a rendkívül lassú infláció ugyanis elsősorban a periféria országokra jellemző, akik bér- és árcsökkentésekkel igyekeznek helyreállítani a versenyképességüket. Ez egy átmeneti és elkerülhetetlen folyamat, melynek végén az infláció természetes módon normalizálódni fog. Mickey Levy az eurózóna kapcsán úgy látja, hogy komoly hiba lenne a pénzpumpa beindításával mesterségesen felpörgetni az inflációt, ezzel szemben azt javasolja, hogy a jelenlegi, 0 százalékhoz közeli alapkamat mellett türelemmel várják ki, míg az ár- és bérszintek kiegyenlítődnek az egyes tagországok között.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Érvek a gazdagok adóztatása mellett

Ezért nem omlott össze Magyarország


A nagy nyugdíj-kutyaszorító

Nem lehet minden csődöt elkerülni

Ide kellene felkerülni Magyarországnak

Áldatlan háromszög: devizaadósok – bankok – állam

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr655858322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Késapati Tamás 2014.03.15. 09:52:13

"0 százalékhoz közeli alapkamat mellett türelemmel várják ki, míg az ár- és bérszintek kiegyenlítődnek az egyes tagországok között."

igen, ezt mindenki nagyon várja már... kár hogy még kell hozzá néhány élethossz :((

Melampo 2014.03.16. 11:04:43

A fedezetlen pénzkibocsátással okozott inflációhoz képest a defláció maga a megváltás.
melampo.blog.hu/2013/03/13/_ceterum_censeo_carthaginem_esse_delendam

mrZ (törölt) 2014.03.16. 18:50:57

"Az USA-ban a nominális GDP 2013 második felében mintegy 5,0 százalékkal bővült,..."
NOMINÁLIS.

"... a lakossági vagyon történelmi maximumon van,..."
Mínuszban. Mert ugye ők vannak zálogba csapva az adósságokhoz.

"... a munkanélküliség pedig stabilan csökken,..."
A dolgozó/lakosság arány történelmi mélyponton.

"... vagyis elvileg nem látszanak a deflációs fenyegetés jelei.
Sőt ha bedugom a fejemet a homokba én sem látszom.
Ha szóba hoznátok az energia exportálók, a nyersanyagkitermelők, és feldolgozók hogyan vágják alá az áraikat, (kérlek felejtsük el a tőzsdei árak kamuját), látható hogy defláció van folyamatban, amit a sorozatos pénzöntéssel sem tudnak jelenleg kordában tartani,
MERT mindenki nyakig úszik az eladatlan készletekben, mondván a csődnél még a veszteséggel termelés is jobb.
süti beállítások módosítása