Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Az oroszok miatt szabadulhat ki a gáz az USA-ból?

2014.03.11. 08:31 Pénzügyi Szemle

Meglehet, hogy pont az orosz-ukrán konfliktus miatt dönthet úgy az USA, hogy felhagy a gázexport korlátozásával?

Korábbi posztjainkban – itt és itt vagy itt - több alkalommal is bemutattuk az amerikai energiaforradalom hatásait, mellyel kapcsolatban kutatók úgy vélik, hogy az USA történetének egyik legnagyobb jelentőségű eseménye lehet. A történet lányege az, hogy a technológiai újításoknak köszönhetően - hidraulikus kőzetrepesztés, horizontális fúrás – az USA-ban elképesztő mennyiségű olaj és gáz vált kitermelhetővé, a termelés az elmúlt fél évtizedben robbant, az árak pedig a gáz piacán a mélybe zuhantak. A folyamat eredményeként a földgáz ma töredékébe, harmadába-negyedébe kerül a tengerentúlon, mint Európában. Az USA eddig kínosan ügyelt arra, hogy az olcsó gáz a határin belül maradjon, élvezve ennek minden versenyelőnyét, most azonban egyre több jel utal arra, hogy ez a politika változóban van/lehet. A szálak természetesen Moszkváig vezetnek. Az eredeti elemzés itt érhető el.

posztba_nagy_59.jpg

Az Egyesült Államokban elképesztő mennyiségű földgáz áll rendelkezésre, a kitermeléshez szükséges technológia adott. Az USA eddig igyekezett megtartani magának az olcsó energiából származó előnyöket és nem ellátni a világot a mostaninál elérhetőbb áron energiával. Európa az orosz energiától függ, amely függést a jelek szerint semmilyen más módon nem képes csökkenteni, mint hogy más jelentős beszállítót keres magának, erre ugyanakkor eddig nem volt lehetősége. Oroszország Ukrajnával szembeni fellépése rávilágított az orosz energiafüggőség veszélyeire és az ezzel kapcsolatos geopolitikai kockázatokra…


A történet, John Boehner, az amerikai képviselőház elnöke szerint most érkezett el arra a pontra, amikor az USA-nak lépnie kell és le kell bontania a gázpiacon felépített exportkorlátozásokat, és a bőséges földgázból származó előnyöket meg kell osztania Európával. A befolyásos amerikai politikus úgy látja, hogy az USA-nak gazdasági és geopolitikai érdekei is azt kívánják, hogy kinyissa gázpiacát és jelentős gázexportőrré váljon. Ennek akadálya eddig elsősorban a gázexport korlátozása volt, vagyis mind a mennyiségi, mind a technológiai feltételek adottak.

Blogunk elsődleges céljának közgazdasági témájú tanulmányok és kutatások bemutatását tekinti, John Boehner elemzése azonban olyan jelentős témát érint, amely mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Ha ugyanis valóban megvalósulna az amerikai gázexport korlátainak lebontása és az USA rövid időn belül jelentős exportőrré nőné ki magát, az forradalmi jelentőségű katalizátorként hatna a világgazdaságra. A kereskedelem, az ipar, a háztartások mind-mind profitálnának az energiaforradalomból és az esemény alaposan átrajzolná bolygónk politikai térképét is.

inden időszaknak megvan a maga katalizátora, hol az internet, hol a pénzügyi innovációk, hol a telekommunikáció áll a növekedés élére, könnyen lehet, hogy az előttünk álló évek húzóereje az amerikai energiaboom lesz. Emellett az is több, mint elképzelhető, hogy az eddig zárt ajtókat épp a legnagyobb ellenérdekelt, vagyis Oroszország nyithatja ki az Ukrajnával szemben tanúsított fellépésével…

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Ezért nem omlott össze Magyarország


A nagy nyugdíj-kutyaszorító

Nem lehet minden csődöt elkerülni

Ide kellene felkerülni Magyarországnak

Áldatlan háromszög: devizaadósok – bankok – állam

Így látják mások az egykulcsos adót

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr355853348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2014.03.11. 15:47:37

És mi a helyzet a lengyelországi palagáz-lelőhelyekkel? Egy időben elég sokat lehetett róla olvasni. Nem lenne az egyszerűbb Európának?

2014.03.11. 18:41:53

Peeeeheeersze!
Majd biztosan hagyja kifogyni a gázkészletét, hogy majd ő is jó a vodkafejekre legyen utalva X év múlva!
Hát azért az amcsik sem tökhülyék ám!D
Megosztani?!
Mi van?!
Me rokonok az USA meg az EU tán, hogy meg kéne osztozni szépen, testvériesen a föld kincsein!?
Jobban tennék az EU-sok,ha elkezdenének agyalni a kaksi napon történő kiszárításán és tüzelőanyagkénti felhasználásának innovációján.
Csak mert más lehetőség nem nagyon lesz nekünk!DD

2014.03.11. 18:42:53

@fannie: Azzal az a baj, hogy baromi költséges a kitermelése.Makó alatt is az van.Nem is kevés.De nincs még technológia.
Viszont Afrikában már felfedezték elég rég a szárított tevetrágyát.DDD

Asidotus 2014.03.11. 19:08:31

Ha Amerikából olcsón tudna Európa gázhoz jutni, akkor mindjárt kiderülne, hogy nem mi függünk az oroszoktól, hanem ők tőlünk. Az orosz költségvetés összeomlana, Oroszország összeomlana.
Az arab világ is megérezné.

mrZ (törölt) 2014.03.11. 22:09:19

Itt az usgs report a man made földrengésekről.
www.usgs.gov/blogs/features/usgs_top_story/man-made-earthquakes/
Egyenlőre kimentették a közvetlen fracking kapcsolatot,(business first) de a technológia során keletkező szennyezett folyadékok visszasajtolását összefüggésbe hozták a földrengések megnövekedett számával. Ha hozzátesszük a több ezer pert amit a vízminőség romlása miatt indítottak, még sötétebb jövő előtt áll a palagáz-olaj biznisz.
A repesztett kutak hozamcsökkenése nagyon gyors, az első évben 50%-os, utána 38% éves szinten van.
A gáz ha már hajón van (lng) akkor távol keletre megy, azért a 10-15% prémiumért igazán megéri.
Az oroszok könnyedén kiáraznak bárkit európából, pláne ukrajnából.

Természetesen egy közgazdát a fizika-geológia-élettan ne érdekeljen, elég ha jó kalmár módjára spekulál az üres boltban.

dr kíváncsivagyok 2014.03.12. 00:08:27

@Diorella Queen:

"Jobban tennék az EU-sok,ha elkezdenének agyalni a kaksi napon történő kiszárításán és tüzelőanyagkénti felhasználásának innovációján.
Csak mert más lehetőség nem nagyon lesz nekünk!DD"

Ha Orvbán marad még 4 évig ,...annyit sem fogsz szarni , hogy futsél vele...

dr kíváncsivagyok 2014.03.12. 00:09:58

@mrZ:
"A gáz ha már hajón van (lng) akkor távol keletre megy, azért a 10-15% prémiumért igazán megéri.2

Fogadjunk , hogy van az a politikai helyzet,hogy ne számítson 10-15 %

jpmjpm 2014.03.12. 00:34:14

jól hangzik. hogy hozzuk ide?

jpmjpm 2014.03.12. 00:41:32

@mrZ: "Természetesen egy közgazdát a fizika-geológia-élettan ne érdekeljen, elég ha jó kalmár módjára spekulál az üres boltban."

he?

Kim lr Szen 2014.03.12. 02:27:42

@jpmjpm: Összepréselve, hajón. Qrva drága. A japcsik is ezt csinálják, mert nincs más lehetőségük, de nagyon drága.

midnight coder 2014.03.12. 06:32:42

@dr kíváncsivagyok: Van, de ez a helyzet nem az a helyzet. Az amcsik kb. pont leszarják hogy mi van az ukránokkal. Azaz kardot csörgetnek, de olyasmit nemigen csinálnak ami nekik komolyabb pénzbe kerül.

Az EU is igazából a más faszával veri a csalánt, mert ha teszem azt az oroszok kicsit nem szállítanának gázt vagy olajat, azt nem a franciák, németek szívnák meg elsősorban, hanem a keletiek. Azaz a kakiszárogazásra leginkább nekünk kell felkészülni, meg a szlovákoknak, esetleg a cseheknek, lengyeleknek. És persze az ukránoknak. Mert hogy a jó EU ide egy öngyújtóra való gázt nem fog szállítani, ha az oroszok elzárják a csapot, az hétszentség.

Ráadásul a nafta nem csak nekünk kell, hanem a kínaiaknak is. És az EU-val ellentétben ők hosszú távon fizetőképesek.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.12. 07:33:40

A palagáz-kitermelés erősen környezetkárosító.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.12. 07:34:48

@Nűnű:

Nem éppen. A nyugatnak szüksége van az orosz energiára, így a bojkott szóba se kerül. S a részleges bojkott meg csak arra fogja késztetni az oroszokat, hogy Kína felé forduljanak. Kína minden energiára vevő. S ez a nyugat nagy félelme: egy kínai-orosz szövetség. Ha ez a tét, inkább dobják a kijevi puccsistákat.

Pan Modry 2014.03.12. 07:46:42

@maxval a gondolkodó birca:
A Nyugatnak nincs feltetlen szuksege ra, mashonnan is be tudja az EU szerezni, csak dragabb, igaz meg mindig olcsobb mint egy haboru.

A kinaiak sem hulyek ha tudjak hogy az oroszok meg vannak szorulva, akkor kevesebbet fognak a gazert fizetni.

Oroszorszagot ugyanugy ossze lehet roppantani gazdasagilag mint anno a Szovjetuniot es a komunista blokkot lehetett.

konrada 2014.03.12. 08:23:37

Az amcsik nem hülyék, értenek a pénzhez. Nem fognak egy újabb hidegháborút gerjeszteni, hogy gázt adjanak el Európának, inkább kihasználják annak előnyét, hogy az olcsó energiával versenyképessé tegyék ipari termékeiket.

...ugyanis ahhoz, hogy Európába gázt szállítsanak, vezetéket, gázsűrítő telepeket, flottát kéne építeniük (plusz a túloldalt ehhez a fogadóállomást is), és elég nagy kapacítással, hogy érzékelhető mennyiség legyen az. Ez meg nagyon drága.
...s mikor ez kész, az oroszok szépen aláígérhetnek a kiépítés-szállítás miatt felárazott amerikai gáznak.

...csak ez fájni fog nekik. Ezért máshol is próbálnak betörni - más termékekkel is - az ameriaiak piacára.
Azt meg csak árversennyel - ami veszteség - vagy háborús (hideg) nyomással tudná lassítani.

...de az amcsik nem hülyék. Jó nekik ez a világ.

rejtett kamera · http://rejtett-kamera.eu 2014.03.12. 09:08:26

Szerintem isszonyatosan drága lenne tartályhajókon átutaztatni a gázt (mégha cseppfolyós is) Európába.
Csak akkor kerülhetne szóba ha az Ororosz elzárnák a csapokat.

Pan Modry 2014.03.12. 09:43:16

@konrada:
sak elarulom hogy a brit Centrica mar leszerzodott az amerikai gazra, epulnek az uj terminalok a kikotokben.

Az amcsi palagaz magantulajdonban van, a tulajdonos oda adja el ahova akarja, ok nem a hozzad ahsonlo szervilis kommunistakent szocializalodtak hogy a vezeruk segget nyaljak, ok a business-hez szocializalodtak, kiskomam...

Pan Modry 2014.03.12. 09:44:55

@Rejtett kamera Webáruház:

nem annyira draga, Qatar is igy szallitja mindenhova, raadasul szivesen fizettek tobbet maganszemelykent is a gazert ha az nem egy olyan mutyidiktaturabol szarmazik mint Oroszorszag.

Nekem megeri ezt a penzt hogy ezt az agressziv maffiaallamot gazdasagilag bedontsuk.

Dr Kebab 2014.03.12. 10:21:14

Amerika nem tud energiát exportálni, hiszen maga is behozatalra szorul.

mrZ (törölt) 2014.03.12. 11:08:09

@maxval a gondolkodó birca:
Az orosz-kínai katonai szövetség a reichstag leégése(twin towers) előtt 3hónappal alakult komplett védelmi szövetséggé, Shanghai Cooperation Organisation néven, kiegészítve egy baráti!!! megállapodással: Treaty of Good-Neighbourliness and Friendly Cooperation.
A war on centrália(izé: terror) nem véletlenül találta meg a repülőből kiesett tökéletesen ép útlevelet a romok mellett, az illető jól ismert volt a binladen körökben.
Nem a tüntetők a kijevi puccsisták , hanem akik azt a zsiványt a hatalomba szervezték. A fickónak semmi köze nem volt a tüntetéshez/lázadáshoz, egyszerű usa bábként landolt a pozicióban, első dolgaként nato-imf behívást és orosz ellenességet kezdeményezett.

2014.03.12. 15:53:49

De miért kell palagáz,amikor tele van minden metánnal?
Az nem olyan jó gáz?Nem lehet hasznosítani?

jpmjpm 2014.03.12. 17:40:43

@Kim lr Szen: és a hajó hogy jön a kikötőből a kárpát medencébe?

2014.03.12. 18:04:28

@jpmjpm: Duna?
Esetleg a horvátoknák kipakolnak és tartálykocsi?
süti beállítások módosítása