Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

A nagy nyugdíj-kutyaszorító

2014.03.03. 08:31 Pénzügyi Szemle

A fejlett világ ilyen szintű szociális rendszert képtelen fenntartani, az állampolgárok ugyanakkor nincsenek felkészülve arra, hogy állami gondoskodás nélkül boldoguljanak. Kutyaszorító.

A gazdaságpolitikusok a világ összes pénzét el tudják költeni, vagyis a nyugati gazdaságok deficit- és adósságproblémáit nem úgy kell kezelni, hogy a tátongó lyukak betömésére új adókat találnak ki, hanem úgy, hogy visszaveszik az állami kiadásokat – véli Gregory Bresiger, a Mises Institute közgazdásza. Ezekre a társadalmakra a kiterjedt szociális rendszer olyan terhet ró, amellyel a jövő generációi egészen biztosan nem fognak tudni megbirkózni, vagyis nem marad más út, mint a szociális rendszerek megnyirbálása. De akkor mi lesz azokkal, akik gondoskodó állam nélkül képtelenek létezni? Az eredeti elemzés itt érhető el.

posztba_nagy_44.jpg

A fejlett gazdaságok kutyaszorítóba kerültek. Ilyen demográfiai folyamatok és ilyen mértékű újraelosztás mellett a mai szociális rendszerek ugyanis nem tarthatók fent, vagyis a jövőben kevesebb nyugdíjra és segélyre, szegényesebb állami oktatásra és romló egészségügyre lehet számítani. Persze akkor, ha az államok tovább tudják növelni adósságaikat, esetleg új adókat vetnek ki a gazdagokra, akkor fenntartható a mostani rendszer, ennek a két forgatókönyvnek a lehetőségei azonban erősen kérdésesek.


Viszont ha gyengül az állami szociális rendszer és egyre többen kerülnek ki az állami védőháló alól, az a társadalom egy jelentős rétegét felkészületlenül fogja érni, azokat, akik ehhez a kényelmes gondoskodó rendszerhez szoktak és ebben nevelkedtek. Megteheti-e ezt egy olyan politikai vezetés, melynek a szavazatokra és a közelgő választásokra is gondolnia kell?

Gregory Bresiger szerint igen, ő úgy látja ugyanis, hogy az államnak nem növelnie kell az adókat, hanem éppen hogy csökkentenie, egyre többet hagyva a dolgozók zsebében. Emellett egyre kisebb szociális rendszer kell, egyre kevesebb állami cég, egyre kevesebb állami alkalmazott. Az embereknek meg kell adni az esélyt az alacsony adókkal arra, hogy saját vagyont halmozzanak fel, és nem eltartani kell őket, hanem hagyni dolgozni és érvényesülni.

Kicsit utópisztikus ez a gondolat, de kétségkívül ez az a mentalitás, ami például az Egyesült Államok gazdaságát sikeressé tette. Az állami gondoskodás és a szociális háló iránti igény ugyanakkor olyannyira erős – sőt már az USA-ban is egyre erősebb -, hogy nehezen képzelhető el egy fejlett gazdaság, amint az államot megnyirbálja, az állampolgárokat pedig saját boldogulásra ösztönzi. Egyértelmű, hogy a kisebb szociális rendszer, vagyis mondjuk a kevesebb nyugdíj felől a több felé el lehet mozdulni társadalmi feszültség nélkül. De vajon visszafelé sikerülhet-e ez a váltás? Erősen valószínű, hogy nem. Legalábbis komoly társadalmi feszültség nélkül biztosan nem.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Nem lehet minden csődöt elkerülni

Ide kellene felkerülni Magyarországnak

Áldatlan háromszög: devizaadósok – bankok – állam

Így látják mások az egykulcsos adót

A részeges férfi esete az előrejelzéssel

Magyarország nem Argentína - szerencsére

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr265823650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

inkvisitor 2014.03.03. 09:28:51

Lásd USA Eü árak.
Az egészség annyira fontos, hogy egy idő után irreális mértékű díjakat kérnek, mert úgyis megadják. A saját finanszírozású oktatás pedig lényegében megszünteti a társadalmi mobilitást, ami szintén komoly problémákat fog okozni, mihelyt nem fut a szekér.

desw 2014.03.03. 17:57:31

Értelmesebb közgazdászok már vagy 10 éve erről ugatnak, hogy jóval kisebb állam kellene -> jóval kevesebb adó, aztán mindenki úgy és arra költi el a saját pénzét, ahogy szeretné. Csak az egyre népesebb és már többségben lévő állami csecsen élő here réteget nem merik szembesíteni ezzel.

na4 2014.03.03. 18:00:13

Az állami nyugdíjakat törölni kell. A nyugdíját mindenkinek magának kell összegyüjtenie. Sokkal igazságosabb, és fenntartható. "Ki mint veti ágyát, úgy alussza álmát".

18ban is sírás lesz a vége 2014.03.03. 18:24:02

Gregory Bresiger egy fasiszta náci. Egyértelmű, hogy az ötlete a fekete bőrű kisebbséget sújtaná. Inkább a 17 medencével és 8 luxus kocsival rendelkezőket kellene már normálisan megadóztatni, ahelyett, hogy a hátrányos helyzetű, kitörési lehetőség nélkül kilátástalanságban élő szerencsétleneket nyomorgatjuk tovább.
Ha a poszter egyetért az "úriemberrel", akkor nem különb hitlernél.

no more serb pls

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2014.03.03. 18:28:18

hitelt kell felvenni és minden meg van oldva!
XD
hajrá magyar állami dolgozó diplomás értelmissség

különvélemény 2014.03.03. 18:29:03

@no more serb pls:
Még nem vetted észre, hogy ez a blog ultra kapitalista?

18ban is sírás lesz a vége 2014.03.03. 18:39:39

@különvélemény: inkább rasszista meg fasiszta.

no more serb pls

Rodolfo63 2014.03.03. 19:00:23

@no more serb pls: tekintve, hogy az usa lakosságának relatív kis részét teszik ki a feketék, egy ilyen intézkedésnek a fehérek és a latinok között is igen sok "áldozata" lenne

mrZ (törölt) 2014.03.03. 19:02:27

nem zavar titeket hogy a cikk (szándékosan) a nyugdíjat hozza ki mint fentarthatatlant a szoc rendszeren belül? Nem először, nem is utoljára, és egy cseppet sem unalmas.
Olyan nincsen hogy kivenni a szociális ellátások közül a fasz bloggereket, közgazdasági szakértőnek álcázott propagandistákat, a ratyi portfolio.hu weboldal üzemeltetőket?

Szelid sunmalac 2014.03.03. 19:04:05

Meg szerencse, hogy mindenki ongondoskodasra biztat, mikozben az allam -hopp- megszuntette az egyik ilyen intezmenyt, es jol megvedi a nyugdijaunkat magahoz vonva laza 3000 milliardot. Ez am az ongondoskodas!

tavolirokon2 2014.03.03. 19:05:36

Ez egy cikk?
Szerencsere maga a problemafelvetes is erdekes:

Talan nem kellene a GDP ketszamjegyu hanyadat kitennie annak, hogy parmillio ember egyen, lakjon, tablettakat szedjen, es ingyen jarhasson busszal?

Mikozben az orszag TELJES MEZOGAZDASAGA es TELJES GYOGYSZERGYARATASA egyutt kb a GDP 7%-a.
Szoval kb 20-30% nyugdijcsokkentesbol a teljes magyar mezogazdasag es gyogyszergyartas teljes kibocsatasat fel lehetne vasarolni, a Lehel terre lehetne hordani oriasi kupacokba, ahonnan minden nyugdijjas ingyen hordhatna haza amennyit csak bir.

desw 2014.03.03. 19:10:00

@mrZ:

"nem zavar titeket hogy a cikk (szándékosan) a nyugdíjat hozza ki mint fentarthatatlant a szoc rendszeren belül? Nem először, nem is utoljára, és egy cseppet sem unalmas."

A nyugdíjbomba megoldása nehez fog menni, ha tudomást sem veszünk a gondokról. Vagy szerinted a struccpolitika jó megoldás lehet? Nem hinném! És minél később szembesítjük a népet a szomorú tényekről (fenntarthatatlan szoc rendszerek), annál keményebb lesz a megoldás.

Empiriokriticizmus 2014.03.03. 19:10:56

1. Elméletileg mennyit lehet nyugdíjra spórolni a közmunkabérből?
2. Elméletileg tényleg nagyon egyszerű,hogy ki mint veti ágyát,úgy alussza álmát....
3. véleményem szerint a jelenlegi bérek nem tükrözik pontosan a végzett munka értékét.Németországi munkás -magyarországi munkás ugyanazon,és ugyanannyi munkát végez,miért is van a bérében különbség?
4. Egy ember központi költségvetésből csak egy címen kaphasson jövedelmet!Ezáltal lehetőség nyílna a munkanélküliség csökkentésére.
5. Szerintem globálisan egy olyan irány fele kellene menni,amiben a magasabb jövedelműeknek jóval nagyobb részt kell vállalniuk a társadalom terheléséből akár adóteher növekedésben,akár önként vállalt jószolgálati küldetésben.Áldozniuk kell a vagyonukból azért,hogy folyamatosan élvezhessék a jólétet!Ha továbbra is ilyen ütemben folytatódik a szegények számának növekedése,hamarosan eljő a "Mad Max" világ,és akkor lehet a pénzt olvasgatni....
Mert ezen esetben a nincstelennek sok veszítenivalója nem lesz,sokat nem fog védeni a
testőrökkel őrzött villa!
6. "Summa szamárum": az Államnak kötelessége állampolgárainak életéről gondoskodnia halálukig.Ha gondoskodik egészségükről/egészségügy/,biztonságukról/rendőrség/,oktatásukról/iskolák/,stb,stb,akkor öregkorukra nem hagyhatja magukra az elesetteket!Az Állam ezért alakult ki az idők folyamán a társadalom fejlődése közepette.Valószínűsítem,hogy meg lehet találni
az arany középutat,csak a közmegegyezés irányába kell komoly munkát feccőlni!Szép feladat lesz!
Hajráááááááá!

18ban is sírás lesz a vége 2014.03.03. 19:11:04

@Rodolfo63: Nem csak a feketékre gondoltam, csak egy példa volt az írásomba. Természetesen a latínók és más kisebbségeket is érintő problémáról van szó.

A fehérek meg megérdemlik a rabszolgaság miatt. Menjek segítségért a burzsuj haverjaikhoz.

no more serb pls

desw 2014.03.03. 19:12:16

@tavolirokon2:

A 3 millió nyugdíjas 3 millió lehetséges szavazót jelent, így meg kell vásárolni a szavazatokat a politikusoknak. Egy kis nyugdíjemelés és szinte biztos a bejutás a Parlamentbe.

Alick 2014.03.03. 19:18:35

"Az embereknek meg kell adni az esélyt az alacsony adókkal arra, hogy saját vagyont halmozzanak fel, és nem eltartani kell őket, hanem hagyni dolgozni és érvényesülni."

Nem rossz... ennek társadalmi szintű megvalósításához már csak két további feltétel kell kis hazánkban:
- nettó 300 eFt-os minimálbér,
- 90 % feletti foglalkoztatás a privát szektorban.

Kisebb állam mellett elegendő a kompetens szakértői kormány, így (támogatott) pártokra sincs szükség.

Rodolfo63 2014.03.03. 19:19:01

@no more serb pls: milyen rasszizmus az, ami mindegyik "raszt" egyaránt súlytja?

desw 2014.03.03. 19:20:01

@Empiriokriticizmus:

"5. Szerintem globálisan egy olyan irány fele kellene menni,amiben a magasabb jövedelműeknek jóval nagyobb részt kell vállalniuk a társadalom terheléséből akár adóteher növekedésben"

A gazdag így is jóval többet fizet, nem tűnt még fel? Vagy szerinted közmunkás alkesz Jóska orvosi ellátása miből van?

"Ha továbbra is ilyen ütemben folytatódik a szegények számának növekedése,hamarosan eljő a "Mad Max" világ,és akkor lehet a pénzt olvasgatni...."

:)) Egyes országok egyre csóróbbak lesznek, a többi meg egyre gazdagabb. A csóró országokban maradnak a segélyes félhülyék, a gazdagabbakban meg egyre több dolgozni képes és akaró ember lesz.

" Mert ezen esetben a nincstelennek sok veszítenivalója nem lesz,sokat nem fog védeni a
testőrökkel őrzött villa!"

Ohh, ez édes! Tulképpen védelmipénzt fizessenek a gazdagok???

Rodolfo63 2014.03.03. 19:20:40

a kommentelők egy részének nem tűnik fel, hogy nem Magyarországról van szó a posztban?

Rodolfo63 2014.03.03. 19:21:47

@desw:

""5. Szerintem globálisan egy olyan irány fele kellene menni,amiben a magasabb jövedelműeknek jóval nagyobb részt kell vállalniuk a társadalom terheléséből akár adóteher növekedésben"

A gazdag így is jóval többet fizet, nem tűnt még fel? Vagy szerinted közmunkás alkesz Jóska orvosi ellátása miből van?"

na igen, de a gazdagtól el lehet vonni többet is, úgy, hogy elviselhető legyen számára a teher - a szegényektől hogy szedsz be mégtöbb adót?

desw 2014.03.03. 19:23:07

@Rodolfo63:

Kb ez összes nyugati országot érinti ez, csak hol nagyobb a probléma (MO), hol kisebb (NémetO)

18ban is sírás lesz a vége 2014.03.03. 19:23:09

@Rodolfo63: A fehéreket hol sújtja? Az így ellopott pénzt megmarad náluk, meg a családjuknál. Abból bőven eléldegélnek, még a szerencsétlen fekete srác éhen hal előttük az utcán, és még örülnek is neki.

no more serb pls

desw 2014.03.03. 19:24:48

@Rodolfo63:

"na igen, de a gazdagtól el lehet vonni többet is, úgy, hogy elviselhető legyen számára a teher - a szegényektől hogy szedsz be mégtöbb adót? "

A megoldás egyszerű: sokkal kisebb állam és így sokkal kevesebb adó is elég lesz, így mindenki kevesebb adót fizethet.

desw 2014.03.03. 19:26:38

@no more serb pls:

"A fehéreket hol sújtja? Az így ellopott pénzt megmarad náluk, meg a családjuknál. Abból bőven eléldegélnek, még a szerencsétlen fekete srác éhen hal előttük az utcán, és még örülnek is neki."

A fekete miért nem lop pénzt, ahogy a fehér?? Ja, mert még ahhoz is ész kellene...

18ban is sírás lesz a vége 2014.03.03. 19:27:46

@desw: Büdös rasszista vagy!

no more serb pls

Rodolfo63 2014.03.03. 19:32:07

@no more serb pls: miért, szerinted az usában az összes fehér gazdag? a lakosság legnagyobb része fehér (50%+), szerinted ebből mennyi a gazdag?

arányait tekintve lehet, hogy a fehérek közt valamivel kevesebb a szegény, de mivel a fehérek vannak a legtöbben, így abszolut számokat nézve baromi sok szegény van a fehérek között is

Rodolfo63 2014.03.03. 19:32:41

@desw: és szerinted a szegények attól szegények, hogy adót fizetnek?

desw 2014.03.03. 19:36:29

@Rodolfo63:

"és szerinted a szegények attól szegények, hogy adót fizetnek? "

Ja, hogy tartsák el a gazdagok a szegényeket? Vajon miért nincs nagy sikere ez ilyesmi komcsi ötleteknek?? Nem is értem!!

18ban is sírás lesz a vége 2014.03.03. 19:40:32

@Rodolfo63: Persze-persze.

@desw: A gazdagoknak kötelességük nagyobb részt vállalni, ezt minden fejlett ember elismeri.

no more serb pls

colonel Tigh 2014.03.03. 19:40:44

A pofám leszakad, komolyan. Ezt olvastam az imént:
index.hu/info/2014/02/25/honnan_lesz_nyugdijam/
A lényeg ezen van, arra biztat, hogy miért lesz nekem jó önkéntes nyugdíjpénztárba rakni a pénzt... A tetű kurva anyátokat azt, vagy 8 évig fizettem a magán nyugdíjpénztárba amit Viktor meg einstandolt. Most kurvára felment a pumpa, bassza meg.

Rodolfo63 2014.03.03. 19:42:11

@desw: nem ezt mondtam - hanem azt, hogy a gazdagok kibírják a nagyobb terhelést is

alternatíva lehet még az, hogy államcsőd, aztán a gazdagoknak a pénzük jó lesz wc papírnak, már amennyi a tárcájukban még van

desw 2014.03.03. 19:43:20

@no more serb pls:

"A gazdagoknak kötelességük nagyobb részt vállalni, ezt minden fejlett ember elismeri."

Sokkal többet is dobnak a közösbe a gazdagok! Gondolom azért azt vágod, hogy alkesz Jóska eü kezelését nem az általa minimálbér után befizetett pár ezres fedzi?

És ugye én rasssista vagyok!!

18ban is sírás lesz a vége 2014.03.03. 19:45:13

@desw: Ha normálisan adózna, akkor nem lennének szegények, neki pedig nem lenne 8 luxus kocsija.

no more serb pls

desw 2014.03.03. 19:49:05

@Rodolfo63:

"nem ezt mondtam - hanem azt, hogy a gazdagok kibírják a nagyobb terhelést is"

Ha mindenkinek csökken az adója (sokkal kisebb állam), akkor mindenkinek több marad, nem?

"alternatíva lehet még az, hogy államcsőd, aztán a gazdagoknak a pénzük jó lesz wc papírnak, már amennyi a tárcájukban még van "

A gazdagoknak akkor is sokkal több esélyük lesz a túlélésre, mint a segélyeseknek. A gazdag felül egy gépre és landol Luxembourgban, a csóró meg marad BAZ megyében és ölni fog az utolsó falatokért.

desw 2014.03.03. 19:50:26

@no more serb pls:

"Ha normálisan adózna, akkor nem lennének szegények, neki pedig nem lenne 8 luxus kocsija."

Hu bazz!

Most én kérem: no more serb pls

18ban is sírás lesz a vége 2014.03.03. 19:55:50

@desw: Látom kifogytál az érvekből. A rasszisták már csak ilyenek.

no more serb pls

desw 2014.03.03. 19:56:11

@colonel Tigh:

Jogos! Amennyi járulékot és adót csak lehet el kell "optimalizálni", aztán a ragacsos állami kezektől távol befektetni, megtakarítani.

desw 2014.03.03. 19:58:19

@no more serb pls:

Egyszerű ez:
Adótörvényeknek megfelelően adózik a gazdag?
Igen: akkor telhet 8 autóra és létezhet szegény ember

Nem: akkor hajrá NAV!

18ban is sírás lesz a vége 2014.03.03. 20:01:12

@desw: Csakhogy a törvények neki kedveznek, a szegény lecsúszott, önhibáján kívül kitörni képtelen embereket sújtja.

no more serb pls

béla a görög (törölt) 2014.03.03. 20:03:09

valahogy nem kedvelem ezeket a cikkeket miután államosították a MANYUP-ot...

@na4: ez igaz. De miután tőlem meg még pár millió embertől elvitt az állam nem kevés pénzt - én azt vissza akarom kapni. Ha kell úgy hogy éhen halnak akik már nem fizetnek és magukról gondoskodnak. De az én pénzem vissza. Az utolsó fillérig. Az állam tömkremehet. Én nem fogok. Az hogy én ezen túl gondoskodok magamról az legyen az én dolgom. De ne arra akarjon senki építeni miután megkopasztottak.
Még magyarabbul mondom: A magyar államnak semmit, még egy taknyos papírzsebkendőt se! A felperzselt föld taktikáját az állammal szemben - most úgy is nagy a romantika az oroszok felé.

desw 2014.03.03. 20:08:01

@no more serb pls:

Majd ha a maradék gazdag is lelép, akkor rájöttök, hogy mit is köszönhettek a köcsög gazdagoknak.

Akkor majd búcsút inthettek az ingyen vagy havi pár ezresért megszerezhető eü-nek, oktatásnak, tömegközlekedésnek, utaknak, mentőnek, tűzoltóknak, ... a csp-nek, a segélykének, a csapvíznek, ...

18ban is sírás lesz a vége 2014.03.03. 20:12:06

@desw: Addig maradni fognak, még sarcolhatják a szegényeket. Amit ez a lehetőség elillan lelépnek, de az csak jobb lesz mindenkinek.

no more serb pls

desw 2014.03.03. 20:16:34

@no more serb pls:

:))) Ja, tehát ti azért akkor több adót kivetni a gazdagokra, mert akkor végre elmennek??

18ban is sírás lesz a vége 2014.03.03. 20:19:33

@desw: Azért, hogy visszaszerezzük amit lenyúlnak, kiügyeskednek a nekik kedvező törvények miatt. Ha eltűnnek ez a probléma megszűnik, de addig is enyhíteni kell a kárt amit okoznak.

no more serb pls

desw 2014.03.03. 20:27:50

@no more serb pls:

Értem!

Há' miért nem indultok a választásokon? Simán nyerhettek, mert ugye sokkal több szegény van mint gazdag, 4 millió ember él létminimum alatt vagy mi, aztán az első törvény a 99%-os adókulcs bevezetése lesz.

Aztán jól leraboljátok a gazdagokat, ők jól elmenekülnek és végre tiétek az ország. Nos?Persze mit csináltok majd utána, miből éltek, miből lesz eü,... de ez nem érdekes

dr kíváncsivagyok 2014.03.03. 20:46:48

Csak semmi pánik,...ott van a magánnyugdíjpénztárakban tobb mint 3000 MILLIÁRD forintunk !!!!

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2014.03.03. 20:47:48

Szerintem mítosz, hogy a gazdagok pörgetik a gazdaságot, miattuk működik az állam. Sajnos ők az emberiség szent tehenei. Kinek kell több autó: 10 gazdagnak vagy 1000 középosztálybelinek? Egyszerűen a kapitalizmus elszabadult formája olyan, hogy lehetővé teszi elképesztő vagyonok felhalmozódását a többség kárára. Persze a gazdag ez ellen nem tiltakozik, a szegény értetlenkedik, és egyes gondolkodók a kommunizmusban látják a kiutat, holott a kapitalista gazdaság felfelé irányuló tőkeáramlásába kellene visszautakat vágni a tömeg felé. Esztelenség, hogy az emberiség 2%-a birtokolja a földi javak 80%-át! Ez sehogy sem jó.
Egyébként mindegy, hogy itt mit okoskodunk, előbb-utóbb robbanni fog pár időzített bombája az emberiségnek. Mert rohadtul képtelenek vagyunk a másik fejével gondolkodni, átérezni a problémáit, és felfogni, hogy ha egy gazdagra jut százezer szegény világszinten, akkor az a 100e csóró így is úgy is megtalálja a gazdagot és felkoncolja. Aztán annyi az önző célok követésének és a vagyonnak, ha hulla vagy.

lavór 2014.03.03. 20:51:08

@desw:

Már bocsi, de Demján mennyit is fektetett be Magyarországon az elmúlt 10 évben? És mennyit fektetett be Lengyelországban? Na, akkor már csak egy kérdésem marad: melyik ország csórói tőkésítették fel? Úgyhogy lehet menni a csilliárdosoknak; na persze az elsíbolt pénzt itt kell hagyni, majd eléldegélnek valahogy minimálbérből.

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2014.03.03. 20:51:52

@desw: Húzzanak el a gazdagok, menjenek. Meglepődnél, de nem omlana össze az ország, mert a többség itt maradna és pénzt lehet bármennyit nyomtatni egy ésszerű határig. :-)

kvadrillio 2014.03.03. 20:58:31

@na4: ahha.....akkor előbb meg kell fosztani téged minden vagyonodtól, munkaeszközödtől, munkalehetőségedtől... és akkor hagyunk téged gyűjtögetni !!! Jóó ????? :)

desw 2014.03.03. 21:00:44

@lavór: @Gamma Leonis:

Magyarországon a 100 leggazdagabb magyarnak kb 2.200 milliárdos vagyona van.

index.hu/gazdasag/2013/05/03/2000_milliardja_van_a_100_leggazdagabbnak/

Ne szarozzunk itt százalékos adókkal és ilyen pitiáner dolgokkal, vegyük el tőlük az egészet aztán osszuk el a 4 millió "szegény" magyar között ezt az összeget, ez kb 550 ezer forint lesz fejeként. Szerinted meddig tart majd ez a pénz proli Jóskának? Két hónapig, esetleg három? Oszt' utána mi lesz?

Azokban a régiókban, államokban élhetnek elfogadhatóan a kevésbé képzett emberek is, ahol több a gazdag. De üldözzétek el őket, biztos jobb lesz!

dr kíváncsivagyok 2014.03.03. 21:02:42

@desw:
"Majd ha a maradék gazdag is lelép, akkor rájöttök, hogy mit is köszönhettek a köcsög gazdagoknak. "

Nem a gazdagok lépnek le,...hanem a pénzuk folyik Svájcba és a Piléz szigetekre...

dr kíváncsivagyok 2014.03.03. 21:04:10

@dr kíváncsivagyok:
"Csak semmi pánik,...ott van a magánnyugdíjpénztárakban tobb mint 3000 MILLIÁRD forintunk !!!! "

Miva,...nem is orultok ?

desw 2014.03.03. 21:07:39

@dr kíváncsivagyok:

Én nemcsak milliárdosokról beszélek. A középrétegnek is tele van már a fasza a sok eltartott herével. Ők pedig lelépnek, mert miért maradjanak egy balkáni koszfészekben, ahol leöléssel fenyegetik őket arra az esetre, ha nem fizetnek jelenlegi nagyon soknál is több adót??

kvadrillio 2014.03.03. 21:09:23

egybként ez a nyugdíjprobléma télleg NAGY GOND !!! FŐLEG AZÉRT MERT DERÉK POLITIKUSAINK ÁLTAL MEGCSINÁLT !!! ÚJ TÁRSADALMI STRUKTÚRÁNKBAN, A MUNKAKÉPES KORÚAK TÖBB MINT A FELE DIREKT ÁTTERELVE A FEKETE-SZÜRKE GAZDASÁGBAN RABSZOLGÁZIK ÉHBÉRÉRT, AHOL OHNE TUD TÖRVÉNYES SZOLGÁLATI IDŐT SZEREZNI, NEM LÉVÉN BEJELENTVE SEM ! EZÉRT SZART FOG KAPNI, NEM NYUGDÍJAR !!!

AKKOR, KI IS AGGÓDIK ITT MIÉRT IS, HOGY MIBŐL FIZET SEMMIT NEKIK ????? :o)

lavór 2014.03.03. 21:09:56

@desw:

Ne terelj, simán válaszolj a feltett kérdésre.
Egyébként meg 10000 luxustermék vásárlót nem sínylene meg az ország, maximum azok, akik az ő kiszolgálásukra szakosodott. Az ország adóbevételeit nem vinné romlásba. Pár dolgot nem tanultak meg az újgazdagok: önmérséklet, oda is be kéne fektetni, ahonnan sikerült így vagy úgy, ilyen vagy olyan módon összeharácsolni a rettentő vagyonokat... és nem beszélni nyilvánosan hülyeségeket, miszerint: "Meg lehet élni havi 45000.- azaz negyvenötezer forintból. (Még jó, hogy nem tette hozzá: "Főúri módon".

kvadrillio 2014.03.03. 21:12:00

@kvadrillio: ELÉG LESZ MAJD AKKOR AGGÓDNI, AMIKOR ELÉRIK ŐK IS A NYUGDÍJKORT ÉS KÉNYTELENEK LESZNEK MEGENNI SÜTVE-FŐZVE AZOKAT, AKIK EZT A VEGETÁCIÓT KITALÁLTÁK NEKIK ! :) ÉS LŐŐŐŐN A KANNIBAL...IZMUS KORA !

desw 2014.03.03. 21:13:01

@Gamma Leonis:

"és pénzt lehet bármennyit nyomtatni egy ésszerű határig. :-) "

Ja, egy picit megugrana minden import termék ára a Ft szerény gyengélkedése miatt, de az nem gond, mi? Kb minden import, de hát kemények vagytok...

kvadrillio 2014.03.03. 21:14:52

@kvadrillio: NU..., SAJNÁLOM, HOGY EZT A FAJTA IZMUST MÁR NEM ÉREM MEG ! :)

desw 2014.03.03. 21:15:32

@lavór:

Ki a faszom akar befektetni a balkáni MO-on, ahol hetente változnak a szabályok és dupla adók vannak?

És nemcsak milliárdosokról beszélek, hanem a középrétegről is, ahogy írtam az előbb

kvadrillio 2014.03.03. 21:18:05

@kvadrillio: PEDIG FÜLÉBŐL, FARKÁBÓL, CSÜLKÉBŐL BIZTOS JÓ KOCSONYÁT LEHETNE FŐZNI ! :D

desw 2014.03.03. 21:18:16

@lavór:

És ahogy írtam: ha az összes vagyonát lerablod a az összes magyar milliárdosoknak, akkor sem tartana ki csak 1-2 hónapig. Utána??

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2014.03.03. 21:19:00

@desw: A gazdaság egy tápláléklánc, alul a proli Jóskák tömege, a csúcson pár száz vagyonos család. Az a baj, hogy a vagyonos családoknak már nincs szüksége a proli Jóskákra, mert azok helyét átvették a gépek. Persze a vagyonos embereknek kell a tanult emberfő, aki képes pl.: luxus autókat és az ezek gyártásához szükséges robotokat megtervezni, vagy kellenek neki egyetemi professzorok, akikkel jó villogni, hogy az utódom nála tanul, illetve jó orvosok. Gyakorlatilag már a középosztályt "zsákmányolja ki", azt tekinti a lakáj-szolga seregének.
A lényeg, hogy pár milliárdnyi ember teljesen fölösleges, és ebben a tömegben az itt fórumozok közül is benne vannak páran. Ha megoldják a genetikai alapú nanorobotos tömegmészárlást, akkor az elit használni fogja a tömegen ezt a humánus módszert. Nincs túl sok kedvük zombi hordáknak tekintett proli Jóskákkal szarakodni.
Tehát a nyugdíj probléma sem érdekli a globális elitet, valahogy úgy vannak vele, hogy a prolik majd megzabálják egymást. Jó, néha úgy tesznek, mint ha aggódnának. Egyébként meg nem.

kvadrillio 2014.03.03. 21:19:24

Megint Bill Gates a leggazdagabb
17480000000000 forintnyi vagyonnal újra az élen.

...natessssék ! és még itt nyugdíjakért aggódnak ?????

kvadrillio 2014.03.03. 21:24:18

@Gamma Leonis: rossz érvelés !
Jelenleg még CSAK A CIGÁNYOK ÖLNEK ÉLELEMÉRT. KÉSŐBB MÁR NEM CSAK A CIGÁNYOK FOGNAK ÖLNI ÉLELEMÉRT !!! ÉS MEG FOGJÁK TÁMADNI A ROBOT-TULAJDONOSOKAT IS ! ...bion...bion.....EZ A SZÉP JÖVŐŐŐŐŐŐŐ.....:) éhezők lázadása !

lavór 2014.03.03. 21:24:37

@desw:

Már bocsi, de akkor úgy érzed, hogy addig jó ez a balkáni ország a csóróival, míg a zsebedet és pár széfet teletöltesz pénzzel? Beteges gondolkodás. Pont a feltőkésítéseddel lett volna lehetőség a továbblépésre az ország javára. Na és kik is irányítják a "gazdasági életet" szerinted Magyarországon? Na jó, segítek. Hát azok a feltőkésített újgazdagok, akik nem fektetik be a pénzüket abba az országba, ahol születtek, nevelkedtek, ahol a gigantikus vagyonukat fel tudták halmozni, pont ők nem szeretnék, hogy végre rend és kiszámíthatóság legyen. Pont ők a legfőbb akadály azon az úton, hogy kikerülhessünk a balkáni jelző alól. Középréteg lassan nem lesz, max. vágyálom marad a politika számára. Az épkézláb emberek már elhagyták az országot.
Lassan szivárognak az itthon maradtak is. A közszféra meg majd eltartja magát, már ha tudja.

desw 2014.03.03. 21:25:02

@Gamma Leonis:

Ezzel kb egyetértek.

Viszont nem hinném, hogy a milliárdosok aggódnának a nyugdíjkérdés miatt, mert ők feltehetően nem az állami nyugdíjból fogják tengetni öregkorukat.

A szerző egy közgazdász, aki jól látja azt, hogy fenntarthatalanok a szoc rendszerek a nyugati országokban, és jelenleg is ez okozza a gazdasági problémat.

kvadrillio 2014.03.03. 21:27:19

@kvadrillio: ""A cigány jogosan lop" - "Cigány megélhetési bűnözést el kell ...
deres.tv/.../cigany-jogosan-lop-cigany-megelhetesi-bunozest-el-kell-turn...‎
2014 febr. 14 - Tulajdonképpen a cigányokat nincs jogotok megbüntetni. ... a lopás alanyi joggá emelése teljesen elfogadható és támogatható. Ezzel a ..."

nu, ez majd kiterjed......szééépen.......

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2014.03.03. 21:28:37

@kvadrillio: Észak-Korea remek példa, hogyan tudja egy szűk elit vasmarokkal sakkban tartani a népet. Szerintem ugyanezt globális szinten is meg lehet valósítani, csak merjenek nagyot álmodni a vagyonos családok.
Amíg a katonaság jól van tartva és a fegyverek vezérlése az elitnél van, a Jóskák rohamozhatnak botokkal, régi lőfegyverekkel, annyi nekik.

lavór 2014.03.03. 21:29:32

@desw:

Szerintem valamit elszámoltál. Az a vagyon jelenleg nem oszt szoroz az ország életében. Magánvagyonok. HA elmennek, egy könnycseppet sem ejtünk értük. Végre elkezdődhetne valami új. Szerinted leállnának az üzemek, bezárnának a bevásárlóközpontok, senki nem vetne, gazdálkodna tovább az országban? Ha nem mondaná be a tévé, lehet a kutyának nem tűnne fel a hiányuk. Hacsak nem abban, hogy szép lassan fejlődhetne az ország.

kvadrillio 2014.03.03. 21:32:14

@Gamma Leonis: Buffet jó üzletet lát a háborúban

Index

2014. március 3., hétfő 18:51 |
Kapcsolódó

Rekordprofit a Berkshire Hathaway-nél

Címkék
buffet, üzlet, háború

Nem igazán izgatja magát az ukrán válságon Warren Buffett a világ egyik leggazdagabb embere, mint mondja, a háborúk meghozzák a befektetési kedvet, ami kiváló alkalmat teremt a jó üzletekre, írta a Napi.hu.

"Amikor reggel felkeltem, első dolgom az volt, hogy megnézzem a londoni értéktőzsde honlapján azoknak a részvényeknek az árát, amelyeket vásárlunk, és jó érzéssel töltött el, amit láttam" -

hmmm....őt is meg fogják zabálni, kicsit rágós lesz ugyan, de majd tovább főzik ! :) robot ide vagy oda....

desw 2014.03.03. 21:34:17

@lavór:

"Pont a feltőkésítéseddel lett volna lehetőség a továbblépésre az ország javára. "

Majd ha kiszámítható gazdasági és társadalmi környezet lesz MO-on, akkor lehet elvárás az, hogy otthon fektessek be. A mélymagyar lózungok nem nagyon hatnak meg!

Egyébként a legtöbb magyar milliárdosnak külföldi befektetései is vannak, így rossz duma az, hogy a milliárdosok a magyarokat zsákmányolták ki.

Ha az otthoni kizsákmányolókat keresed, akkor vess egy pillantást pl. a nyugdíjrendszerre: évi 3.000 milliárd megy el nyugdíjakra, b+! A 100 leggazdagabb magyarnak összesen "csak" 2.200 milliárdja van. Érted? Több megy el egy szaros egy év alatt nyugdíjakra! A sok állami seggmeresztő évi 3.000 milliárdba van, b+ ...

kvadrillio 2014.03.03. 21:35:12

@Gamma Leonis: szted, ha 1 milliárd ember megindulna botokkal ki szaladna el ??????? :)

desw 2014.03.03. 21:36:15

@lavór:

"HA elmennek, egy könnycseppet sem ejtünk értük. Végre elkezdődhetne valami új. Szerinted leállnának az üzemek, bezárnának a bevásárlóközpontok, senki nem vetne, gazdálkodna tovább az országban?"

Hajrá! Üldözzétek el a milliárdosokat!

Ha a középréteg is lelép, akkor game over!

desw 2014.03.03. 21:40:13

@lavór:

"Szerintem valamit elszámoltál. Az a vagyon jelenleg nem oszt szoroz az ország életében."

Erről beszélek én is, hogy nem emiatt a néhány milliárdos miatt van szarban az ország, hanem a sok here eltartott miatt.

lavór 2014.03.03. 21:45:42

@desw:

"Majd ha kiszámítható gazdasági és társadalmi környezet lesz MO-on, akkor lehet elvárás az, hogy otthon fektessek be. A mélymagyar lózungok nem nagyon hatnak meg!"

De könyörgöm! Ők alakítják a gazdasági környezetet. Hol az egyik embere ül a kormányban, hol a másiké... Tudod: önmérséklet. A nyugdíjrendszer rossz, valóban. Beszéljünk róla. Mi van a magányugdíjakkal? Ott volt a lehetőség az "öngodoskodásra", mindezt úgy, hogy gyakorlatilag alig lát valamit a dolgozó a béréből. Mert azt ugye tudjuk, hogy nem csak az adózó fizet, hanem a munkáltató is a munkavállaló után. Tudod mit? Adják ide nekem a teljes bruttó béremet, majd befizetem a TB járulékomat (6-7000 ft azt hiszem) és a maradékot meg szépen beteszem a bankba és kamatoztatom. Na, mennyi jön ki neked 40 év munka után? Ja, hogy nem éhbér? Nagyon jó üzlet minden államnak a nyugdíjpénzek kezelése. Már elnézésedet kérem, de a magyar feltőkésített félig gazemberek bizony a magyarokat fosztották ki. A felhalmozott pénzt azután kivitték külföldre. De miután nem érted, miről írok, folyamatosan próbálsz terelni, így nem sok értelmét látom a billentyűkoptatásnak részemről. Ja, és állami seggmeresztő az a 2-300000, igen, háromszázezer közszférában "dolgozó" felesleges munkaerő is.

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2014.03.03. 21:53:18

@desw: Nincsenek módszerek a "here eltartottak" bevonására a gazdaság működtetésébe? Jó, tudom, hogy vannak emberek, akik annyira le vannak épülve szellemileg és annyira fogalmuk sincs az együttélés szabályairól, hogy nehéz velük bármit is kezdeni. Azonban róluk se mondhatunk le, mert emberek vagyunk.

desw 2014.03.03. 21:53:37

@lavór:

Arról beszélek, hogy sokkal kisebb állam kellene, és akkor sokkal kevesebb adó is elég lenne. Az állam vonuljon ki mindenből, és csak kb a törvényalkotás és rendfenntartás maradjon nála, esetleg az oktatás még.

Aztán a SAJÁT pénzét mindenki arra költi, amire szeretné. Ha valaki nem takarékoskodik és nem gondol az öregkorára és elissza minden pénzét, akkor cumi lesz neki nyuggerként. Ha valaki önpusztító életmódot folytat, akkor sokat fizet majd zsebből az eü ellátásért, stb, stb...

desw 2014.03.03. 22:02:42

@Gamma Leonis:

"Nincsenek módszerek a "here eltartottak" bevonására a gazdaság működtetésébe?"

Ha van türelmed és időd, akkor győzd meg a kammurokkantakat és a 40 éves "megfáradt" nyuggereket, meg az írni-olvasni nem tudó embereket, hogy a puszira kapott állami ellátás helyett dolgozzon havi 40-ért. Aztán győzz meg 1-2 befektetőt is, hogy itt van a 2-3 milliós "rejtett erőforrás" és mekkora biznisz őket dolgoztatni.

"Azonban róluk se mondhatunk le, mert emberek vagyunk."

Tartsd el őket, semmi gond! Mivel a túl bőkezű és elbaszott szoc.rendszerek miatt masszívan újratermelődik és többszöröződik ez a réteg, így nekem nincs kedvem ebben a szélmalomharcban részt venni. És ahogy látható egyre kevesebb ember akarja ezt.

a nemzet fogatlan provokátora 2014.03.03. 22:04:22

@na4: Na persze, de a felosztó-kirovó rendszerben az aktuális befizetésekből fizetik az aktuális nyugdíjakat.(Tehát a te ny. járulékodból van anyukádnak nyugdíja) Ha eltörölnénk a nyugdíj járulékot akkor az állam per pillanat nem tudna nyugdíjat fizetni ai időseknek.

a nemzet fogatlan provokátora 2014.03.03. 22:10:19

@desw: Kivitelezhetetlen amit írsz. Ha az állam most kivonulna "mindenből" akkor például miből fizetne nyugdíjakat? Mit szólnál ha mondjuk a szüleid egyik hónapról a másikra nyugdíj nélkül maradnának?

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2014.03.03. 22:10:51

@desw: Sajnos sok mindenről megfeledkeztek a politikusaink, de mi magunk is, az önfeledt 90-es években. Tisztában vagyok vele, hogy nincs gyors megoldás 25 év után. Talán az alulról szerveződő önsegítő körök nálunk is működnének. Azért a leglepukkantabb vidékeken is akadnak értelmes emberek.

desw 2014.03.03. 22:17:46

@a nemzet fogatlan provokátora:

"Kivitelezhetetlen amit írsz. Ha az állam most kivonulna "mindenből" akkor például miből fizetne nyugdíjakat? Mit szólnál ha mondjuk a szüleid egyik hónapról a másikra nyugdíj nélkül maradnának? "

A másik megoldás az, ha szenvedünk még sok éven keresztül addig, amíg össze nem dől az egész magától.

Egyébként a mai nyugdíjasok maguknak köszönhetnék, ha kevesebb nyugdíjat kapnának, mert ugye nem neveltek elég kölyköt ill. túl sok tróger lett.

Jolka40 2014.03.03. 22:19:45

@desw: És a rezsicsökkentés az kutya?

desw 2014.03.03. 22:22:07

@Gamma Leonis:

A gond az, hogy milliókban az igény sincs meg arra, hogy próbálkozzanak, csak tátott szájjal várják az adófizetőktől lerabolt segélykét. És ez bizony az elbaszott bőkezű szoc rendszerek miatt van.

Az első lépés szerintem az lenne, hogy szinte minden állami támogatás megvonunk, aztán lehet kapálni és krumplit ültetni, nem lesz puszira segély. Balhé lenne?? Jöhet a katonaság!

desw 2014.03.03. 22:24:12

@Jolka40:

Nem e! Az is a szavazatvásárlás része, be kell biztosítani a sikert.

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2014.03.03. 22:32:08

@desw: "nem neveltek elég kölyköt" Valahogy él egy mítosz sokakban, hogy a melósoknak is 100%-os esélye van/volt sok-sok gyerekük mindegyikét diplomás szakemberré nevelni, akik pörgetik a gazdaságot, vállalkoznak, eltartják idős szüleiket és még elpotyogtatnak 3 gyereket, akik szintén diplomás szakemberek lesznek stb.
A kisebbségnek sok-sok gyereke van, hasznos dolgokat tanítanak nekik, így nagy valószínűséggel idős szüleiknek nem lesz gondja.
Biztos, hogy a sok gyerek a "szent grál"?

desw 2014.03.03. 22:44:34

@Gamma Leonis:

Szerintem az egyre újabb és újabb generációkkal van egyre nagyobb baj, és én ezt is a gondoskodó és bőkezű állambácsinak a számlájára írom.

Dédszüleink háborúk alatt és állami segítség nélkül is simán felneveltek 3-4 kölyköt és embereket neveltek, a mostani generáció meg habzó szájjal követeli az ilyen-olyan családtámogatást, csp-t, állami iskolát, bölcsit, egyetemet, eü-t, 3 év seggmeresztős gyes-t, adókedvezményt, ... és ugye miket nevelnek...

Csúnya világ lett és mégcsúnyább lesz, ha nem kényszerítjük rá az embereket, hogy nemcsak jogaik vannak, hanem kötelességük is.

zobod 2014.03.03. 22:51:34

@Szelid sunmalac: akár kötelező (manyup) akár adókedvezménnyel támogatott az idős korunkra való takarékoskodás, az alapja az állami kiadások csökkentése, a nyugdíj célú öngondoskodás kapcsán elsősorban a f-k nyugdíjé kellene legyen.

Az fenntarthatatlan modell, ami szerint a magyar manyup működött, hogy a járulék egy részét a pénztárakhoz csatornázzák, a f-k forrásigényét viszont semmivel nem csökkentik, aztán a hiányzó részt meg a manyupoktól az állam a tőkepiacon felveszi kölcsönbe. Mindezt egy öregedő társadalomban.

na4 2014.03.03. 22:53:40

@Empiriokriticizmus: No ezt nevezik kommunizmusnak. Ez a biztos recept a bukáshoz.

desw 2014.03.03. 23:02:25

@Gamma Leonis:

"Biztos, hogy a sok gyerek a "szent grál"? "

És én a minőség híve vagyok, nem mennyiségé.

Szabványok 2014.03.03. 23:05:38

@desw: "Ne szarozzunk itt százalékos adókkal és ilyen pitiáner dolgokkal, vegyük el tőlük az egészet aztán osszuk el a 4 millió "szegény" magyar között ezt az összeget, ez kb 550 ezer forint lesz fejeként. Szerinted meddig tart majd ez a pénz proli Jóskának? Két hónapig, esetleg három? Oszt' utána mi lesz?"
Pontosan ez a szocialista forradalom. Ezt már próbáltuk, fél Európa saját bőrén tapasztalta meg az eredményt.

a nemzet fogatlan provokátora 2014.03.03. 23:07:02

@desw: Tehát akkor a 60 feletti réteg dögöljön meg ott ahol van... Egyébként most még működik a rendszer mert a 60-as 70- es 80-as években elég gyerek született, tehát nincs igazad abban hogyha most megszűnne, azt maguknak köszönhetnék.

Szabványok 2014.03.03. 23:11:35

Tetszik a poszt.
Végre egy jobboldali nézet! Annyira unom, hogy manapság akik magukat jobboldalinak nevezik azok baloldali politikát folytatnak, akik pedig magukat baloldalinak mondják, azok középutast.

Mert az embereket rövidlátónak tételezik fel, akik ma akarnak nagy nyugdíjat, ingyenes szociális izéket, állami gondoskodást, állami cégeket, akik fix áron adnak mindent (Mily szép idea a 3,60-s kenyér az állami kenyérgyárból, az olcsó BKV jegy, az olcsó rezsi az államosított vállalatoktól!)
Mindenki a nemdolgozók szavazatára hajt.

AnnaKarenina 2014.03.03. 23:54:41

@desw: A minőség híve vagy? Akkor már gondold végig, hogy szegény gazdagok kiket zsákmányolnának ki, ha csak az elit szaporodna?
Az adócsökkentéssel bizony jelentős közpénzt vontak el az egész társadalomtól, ami évtizedekig a szolidaritásra épült társadalombiztosítási szempontból. Azt is említsük meg, hogy a jelenlegi kormányzat az előző ciklusban azonnal államosította a TB-alapokat, ami alapja lehetett volna egy gazdálkodó, bevételeket szerző eü. és nyugdíjrendszernek, a másodikban pedig lenyúlta az egyetlen lehetséges utat jelentő magán-nyugdíjvagyont. A 4 év alatti hozamok magasabbak lettek volna (voltak), mint a betétkamatok.
Most persze, hogy a fizetendő nyugdíjra fájna a foguk, a fogatok, csak azt felejtitek el, hogy a "seggmeresztők" ledolgozták a magukét, befizették a járadékaikat, amiért JÁR a nyugdíj. Törvényesen, nem segély, nem jótékonyság formájában.
A nyugat-európai nyugdíjakat pedig ne tessen összehasonlítani a magyar nyugdíjakkal. Sem érték, sem szerep tekintetében, vannak családok, ahol a nyugdíj a megélhetés forrása a még aktív korúaknak is. Egy okádék, ami belőled kijött ebben a témában; tipikus fidesz-tempó, ami nem teremt új értéket, hanem másoktól vesz el, akkor működik és bódog.

a nemzet fogatlan provokátora 2014.03.04. 00:01:39

@Szelid sunmalac: @desw: Már az EU is belátta hogy az előző évtizedben M.O.-n bevezetett Manyup rendszer hibás volt.

index.hu/gazdasag/2014/02/21/eu_hibas_volt_a_maganpenztari_rendszer/

(Biztos ők is tévednek..)

AnnaKarenina 2014.03.04. 00:25:22

@a nemzet fogatlan provokátora: Nem tévednek, csak egyszerűen egy más rendszerről van / volt szó, mint Ny-Európában.A jelenlegi nyugdíjasok és a közeli jövőben azzá válók megelőlegezték az államnak a nyugdíjukat, így nem lehet, csak fokozatosan áttérni a tisztán magán-nyugdíjpénztári megtakarításokra. Most meg már nem igen. Ha Mo.-on nem az állami pénzek magánzsebesítése, a korrupció, az adócsalás dívna, a nyugdíjrendszer sem lenne bajban. Más dolog a ny-európai nyugdíjrendszert mínuszolni, mint a magyart, csak a jobboldaliaknak így van mire hivatkozniuk - tragikomikus. A nemzeti együttműködés rendszerének egyik szép ékköve ez is.

AnnaKarenina 2014.03.04. 00:26:29

@a nemzet fogatlan provokátora: Még annyit, hogy az mnyp-rendszert is lehetett volna reformálni, de így nem tudták volna lenyúlni mások pénzét.

Holle anyó 2014.03.04. 11:38:24

"a kényelmes gondoskodó rendszerhez szoktak"

Kényelmes a fenét. Az állam erőszakkal elveszi tőlem azt a pénzt, amiből az idős kori megélhetésemet biztosíthatnám és odaadja másnak.

A franc se kérte, hogy a tetves kurva állam gondoskodjon rólam.

Holle anyó 2014.03.04. 11:44:03

@a nemzet fogatlan provokátora: Minden ép elméjű ember tudta, hogy hibás. Az EU is megállapította, hogy meg sem kísérelték pótolni azt a pénzt, ami az átcsatornázás miatt hiányzott a rendszerből.

Az állam vonuljon ki a nyugdíjtémából. Szedjen 10 % jövedelemadót, meg egészségbiztosítási adót és felejtsen el.

Harminc képviselőt a parlamentbe, regionális közigazgatást régiónként 10 képviselővel, a többi here menjen dolgozni.

Holle anyó 2014.03.04. 11:53:10

@AnnaKarenina: Én csak azért léptem be, mert az eredeti verzió szerint egy összegben kifizettek volna.

Megreformálták.
Ezt a lehetőséget kivették. A tetves kurva anyjukat! Akkor már láttam, hogy a befizetésem soha, de soha nem lesz az én pénzem. :)))))

AnnaKarenina 2014.03.04. 12:07:39

@Holle anyó: Pedig -szerintem- a többség számára ez az út lehetne / lehetett volna járható, mert a többség nem tud olyan befektetéseket, ahol a kicsi pénze hoz is valamit.
Az alacsony adó és járulék mind a közpénzből von el, a közpénzt meg egyesek magánosítják - ez megoldás?

desw 2014.03.04. 13:04:50

@AnnaKarenina:

"A minőség híve vagy? Akkor már gondold végig, hogy szegény gazdagok kiket zsákmányolnának ki, ha csak az elit szaporodna? "

Ne viccelj már, a prolikkal csak a gond van! Háborognak, törnek-zúznak, barmokat szavaznak meg a választásokon, munkakerülők, sokba kerül az eltartásuk.

"Az adócsökkentéssel bizony jelentős közpénzt vontak el az egész társadalomtól, ami évtizedekig a szolidaritásra épült társadalombiztosítási szempontból."

Mivan, mivan??? A szó, amit keresel a szolidaritás helyett az a vérszívás! 2010 előtt 300 ezer adózó fizette az teljes szja 75-80%-át. Bocsesz, de 300 ezer ember nem lehet szolidáris 10 millióhoz.

"Most persze, hogy a fizetendő nyugdíjra fájna a foguk, a fogatok, csak azt felejtitek el, hogy a "seggmeresztők" ledolgozták a magukét, befizették a járadékaikat, amiért JÁR a nyugdíj. Törvényesen, nem segély, nem jótékonyság formájában."

Holnap lesz akkor egy másik törvény, hogy nem JÁR, ok? Egyébként ha elolvastad volna a cikket, akkor értenéd a problémát: járni jár, de nem jut! És minél később szembesítik ezzel a népet, annál keményebb következményei lesznek. És nem a gazdagok és a jómóduak fogják ezt (is) megszívni, hanem a birka hívő prolik.

"A nyugat-európai nyugdíjakat pedig ne tessen összehasonlítani a magyar nyugdíjakkal. Sem érték, sem szerep tekintetében, vannak családok, ahol a nyugdíj a megélhetés forrása a még aktív korúaknak is."

Ja, ne tessek összehasonlítani, mi?? Há' pedig a jó példákat el kellene lesni. Mert még a jóval gazdagabb Németországban és Angliában is sokkal szigorúbb feltételek vannak a nyugdíjra, kevesebb a nyugdíjas és sokkal kevesebb nyugdíj is (arányaiban) , sokkal kevesebb rokkant, sokkal kevesebb az állami seggmeresztő,... ja, és kevesebb az adó is. :)

"Egy okádék, ami belőled kijött ebben a témában; tipikus fidesz-tempó, ami nem teremt új értéket, hanem másoktól vesz el, akkor működik és bódog."

Ha mindenki csak annyit nyugdíjat kapna, amennyit befizetett, akkor ismét a csóró proli szopna.

Aztán ti úgy marakodtok az egyre kevesebb befizett adón és járulékon, ahogy akartok. Szarok rá, én amennyit lehet "eloptimalizálok". Ti fogtok kijönni ebből is vesztesen, mert a jómódú és tanult embereknek a legszarabb körülmények között is sokkal több lehetősége lesz.

Ha van bátorságod, vess egy pillantást azokra az esetekre, amikor valamelyik barom politikus kitalált valami "köcsög gazdag fizess extra adót" baromságot. Elmondom: sikersztorit nem fogsz látni, csak bukást! Az állami kiadásokat kell keményen megvágni és az adókat és járulékokat csökkenteni, és akkor maradunk. Egyébként pedig puszi nektek és jó mókát az agóniához!

Kivlov 2014.03.06. 09:39:23

a nyugdíjat, mint intézményt meg kell szüntetni hosszú távon...
süti beállítások módosítása