Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Egy rossz reflex rángatja a forintot

2014.02.06. 08:31 Pénzügyi Szemle

A befektetők a feltörekvő piacokat homogén csoportként kezelik, pedig vannak olyan országok, melyek stabil alapokkal rendelkeznek és kiemelkednek a többiek közül. Az elemző szerint Magyarország is ilyen.

Az elmúlt hetekben jókora eladói nyomás nehezedett a feltörekvő piaci devizákra - a forint is gyengült, az euró 315 közelében is járt -, köszönhetően elsősorban az amerikai monetáris szigorításnak és az ezzel kapcsolatos spekulációknak. A befektetők ebben az időszakban válogatás nélkül adták a feltörekvő devizákat, holott Nicholas Spiro, a londoni Spiro Sovereign Strategy kutatója szerint óriási különbségek vannak az egyes országok fundamentumai között. Szerinte komoly hiba olyan országokat egy kalap alá venni, mint a gyenge fundamentumokkal rendelkező Törökország, vagy az erős alapokkal rendelkező Magyarország. Az eredeti elemzés itt érhető el.

posztba_nagy_32.jpg

A híradásokban gyakran lehetett olvasni az elmúlt napokban, hogy miután a török, dél-afrikai és indiai jegybankok emelték a kamatot, a többi feltörekvő piaci jegybank is kénytelen lesz beállni a sorba. Nicholas Spiro ugyanakkor rámutat, hogy Románia épp most csökkentette rekord mélységbe, 3,5 százalékra az alaprátát, és Magyarország is várhatóan tovább vágja a már így is csupán 2,85 százalékos alapkamatot. Hogyan lehetséges az, hogy míg az egyik feltörekvő ország 10 százalékos alapkamattal működik (Törökország), addig a másik 3,0 százaléknál is alacsonyabbal (Magyarország)?

A kutató szerint már a kérdés is a téves beidegződésen alapul, vagyis azon, hogy az országok egy csoportját, a feltörekvő piacokat a befektetők egy egységként kezelik. Ezek az országok szakadéknyi különbségeket mutatnak az alapvető fundamentumok terén. A török infláció például 7,5 százalék, a gazdaság lassul, a folyó fizetési mérleg mínuszos, ezzel szemben Magyarországon 0,4 százalék az infláció, a folyó fizetési mérleg többletes, a gazdaság pedig gyorsuló ütemben bővül.

Amíg az első esetben teljesen érthető és logikus a befektetők kivonulása és a helyi deviza gyengülése, addig a másodikban ezt nagyrészt az indokolja, hogy Magyarország is benne van a „Feltörekvő piacok” feliratú kalapban. A kutató szerint ugyanakkor ez a befektetői hozzáállás változni fog, és eljön majd az az idő, amikor a piac különbséget fog tenni a gyenge fundamentumokkal rendelkező és a stabil alapokkal bíró feltörekvő piacok között.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Mások pénzéből nem lesz itthon biztos jövő

Londoni magyarok: hány bizonyíték kell még?

Egy sikeres recept az államadósság elleni harcban

Vakon repülnek a jegybankok

Kevesebb embernek saját lakást!

Árnyékra vetődnek a Kína-kritikusok?

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr465799800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sírjatok 2014.02.06. 20:38:13

Ugyan ugyan. Köztudott, hogy Matolcsy személyesen a vállán vitte felfele az árfolyamot, megírta az összes blog, hogy dögöljön meg, hogy ilyen béna.

Csak azt nem értem, hogy ugyanezek a blogok most miért nem dicsérik orrba-szájba, hogy visszatalált az árfolyam.

Brix 2014.02.06. 20:51:14

Éppen arról van szó, hogy a befektetők reálisan látják valós magyar fundamentális helyzetet, és nagyon is különbséget tudnak tenni, az olyan országok között, mint Lengyelország és Magyarország.
A Jegybankelnök hiteltelen ember, aki a spekulánsoknak egyértelmű jeleket ad, hogy nincs ellenére a gyenge forint , ezért kis kockázattal lehet spekulálni a forint ellen. A vége úgyis kamatemelés lesz, mert a nemzetközi pénzpiacon elindult a likviditás szűkülése

Táskás Tóni 2014.02.06. 21:40:41

@sírjatok:
Az árfolyam nagyon-nagyon nem talált vissza, mert a 306-307-es árfolyam nagyon szar, osztjónapot. A fidesz 265 ft-on vette át a kormányzást.
Ami az árfolyamot "rángatja", az a mutyifidesz és Matolcsi dilettantizmusa...

zobod 2014.02.06. 21:50:42

@Táskás Tóni: az exportőröknek jó, a költségvetésnek pedig az mfor.hu számítása szerint 320-330 környékéig lényegében semleges. Mit akarsz, megint erős eurot, olcsó fogyasztási hiteleket, vele megugró importot és eltűnő külker többletet?

2014.02.06. 22:15:15

Kereskednek a fiúk,keresnek egy kis pénzt maguknak.Csak ennyi történik.

high up! 2014.02.06. 23:08:21

@zobod:

Ti Orbán segg irányította félnótás fidióták, akkor persze csordában hörögtetek, amikor gyúrtcsány a múlt ciklusban 260-as árfolyamnál itt hisztizett, hogy beledöglünk az erős forintba, gyengíteni kellene. 265 forint akkor nektek már valuta válságot jelentett, meg leszakadást Európától.

Ma meg itt adjátok az agymosott birkát, hogy 330 forint még valójában egy ingyenes tömeg szórakoztatás a nép számára.

Orbánbarmok!

bankvezér 2014.02.07. 00:00:38

@high up!:
"... gyúrtcsány a múlt ciklusban 260-as árfolyamnál itt hisztizett, hogy beledöglünk az erős forintba, gyengíteni kellene."

Aztán ezért 230-ig erősítette. Persze akkor, amikor a sok becsapott ember a "deviza"kölcsönöket vette fel, hogy jó sok euró kerüljön a szerződésbe. :(((
süti beállítások módosítása