Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Megmentette a világot, vagy megágyazott a totális káosznak?

2014.01.19. 08:31 Pénzügyi Szemle

Ben Bernanke leköszönő amerikai jegybankelnök vélhetően az extrém laza monetáris politikával vonul be a történelembe. Hogyan emlékszünk majd vissza rá néhány évtized múlva?

Ben „Helikopter” Bernanke nyolc éven át irányította az amerikai központi bankot - Federal Reserve (Fed) -, ami a világ legfontosabb jegybankja. A bankár szerencsétlenségére pont az elmúlt nyolcvan év legsúlyosabb pénzügyi összeomlásával és gazdasági válságával kellett megküzdenie, ha jobban belegondolunk, békeév szinte nem is volt az elnöksége alatt. Így visszatekintve a kérdés az, hogyan emlékszik majd az utókor Ben Bernanke elnökre. Úgy, mint az ember, aki stabilizálta a világgazdaságot, vagy úgy, mint aki kiengedte az infláció szellemét a palackból? Az eredeti elemzés itt érhető el.

posztba_nagy_20.jpg

Most még úgy tűnik, hogy Ben Bernanke pozitív hősként vonul be a történelembe, aki bátor és határozott monetáris lazításával jelentősen tompította a pénzügyi vihar hullámait. A Lehman Brothers 2008. szeptemberi összeomlását követően életre hívta a mennyiségi lazítás – quantitative easing, QE – programját, melynek során a jegybank állam- és jelzálogkötvényeket vásárolt, vagyis frissen nyomtatott pénzzel árasztotta el a gazdaságot. (A „Helikopter Ben” gúnynév onnan ered, hogy az elnök egy nyilatkozatában megígérte, hogy ha a szükség úgy hozza, helikopterről fogja szórni a pénzt a gazdaságba.)

Az extra laza, korábban soha nem látott lépéssel - kiegészülve a 0 százalékra levitt kamatokkal és az ígérettel, hogy a kamat addig marad 0, amíg nem látszanak a felépülés jelei – sikerült elérni, hogy a bankrendszer talpon maradt, a gazdaságok totális összeomlása elmaradt, sőt a tőzsdék a 2009 márciusában ütött mélypontot követően emelkedésnek indultak.

Emellett a Fed a globális dolláréhséget is csillapította, amikor a fejlett világ legnagyobb gazdaságainak, továbbá az európai és japán jegybank számára elképesztő mennyiségben kölcsönzött amerikai dollárt, csökkentve ezzel a pénzügyi rendszerek likviditási problémáit.

Vannak ugyanakkor olyanok is, akik szerint a Fed túlzásba esett a pénznyomtatás során, és olyan mértékben árasztotta el likviditással a világgazdaságot, ami megágyazott egy későbbi, jóval pusztítóbb összeomlásnak. A feltörekvő piacok, azt követően, hogy 2013 májusában felerősödtek az extra laza monetáris politika visszavonásával kapcsolatos spekulációk, heves korrekciót mutattak, mint ahogyan egyre aggódóbb tekintetek figyelik az infláció alakulását is. Egyelőre nincs gond a pénzromlással, eljöhet az idő ugyanakkor, amikor a piacra pumpált dollármilliárdok „dolgozni kezdenek”, és olyan szintre pörgetik az inflációt, ami megroppantja a világgazdaságot.

Akárhogy is lesz, az egészen bizonyos, hogy Ben Bernanke kitörölhetetlen nyomot hagy a pénzügyi történelemben, reméljük ugyanakkor, hogy nem jár úgy, mint elődje, a Fed-et 1987 és 2006 között elnöklő Alan Greenspan. Greenspanre ugyanis először még szinte mágusként tekintettek, ma azonban már sokan a nyakába varrják a mostani válságot, mondván a 2001. után 1,0 százalékra levitt alapkamattal épp ő ágyazott meg az amerikai ingatlanpiaci buboréknak, ami később romba döntötte a világgazdaságot…

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Újra lefagytak a jelzáloghitelek

Ezt se felejtsük el az egykulcsos adónál

Ennyit veszítesz, ha nincs munkád

A minimálbér-vita margójára

Békén kell hagyni a gazdagokat?

Nem kell pánikolni a nyugdíjak miatt

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr635759952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2014.01.19. 17:19:37

Ben Bernanke csak egy csicska alkalmazott volt, aki azt csinálta, amit a mögötte állók mondtak neki. Még a fizetése is csak a negyede volt a magyar MNB-elnök Simor Bandi fizetésének.

bankvezér 2014.01.19. 17:24:10

"Greenspanre ugyanis először még szinte mágusként tekintettek, ma azonban már sokan a nyakába varrják a mostani válságot, mondván a 2001. után 1,0 százalékra levitt alapkamattal épp ő ágyazott meg az amerikai ingatlanpiaci buboréknak, ami később romba döntötte a világgazdaságot…"

Próbálta volna meg nem levinni... Biztos, hogy átharapták volna a torkát azok a gazemberek, (TŐKE) akiket szolgált.

bankvezér 2014.01.19. 17:33:18

"Vannak ugyanakkor olyanok is, akik szerint a Fed túlzásba esett a pénznyomtatás során, és olyan mértékben árasztotta el likviditással a világgazdaságot, ami megágyazott egy későbbi, jóval pusztítóbb összeomlásnak."

Ha tényleg lesz összeomlás, az a ti bajotok lesz..Ha esetleg sokat ugráltok, a TŐKE zsoldosai szétlövik az agyatokat géppityuval. Itt kérem demokrácia lesz, ha belepusztultok is ! :))
demokrácia = a TŐKE diktatúrája

alfabela2 2014.01.20. 18:15:32

"Greenspanre ugyanis először még szinte mágusként tekintettek, ma azonban már sokan a nyakába varrják a mostani válságot, mondván a 2001. után 1,0 százalékra levitt alapkamattal épp ő ágyazott meg az amerikai ingatlanpiaci buboréknak, ami később romba döntötte a világgazdaságot…"

Annyit azért hozzá kellene tenni, hogy 2003-tól 2006-ig viszont fokozatosan 5,25%-ra emelte vissza. Vagy ezt túl kevés és túl késő?

alfabela2 2014.01.20. 18:20:26

Kedves Blog!

Tudnának rá válaszolni? :-)

A monetáris lazítás (QE) kapcsán dobálózunk az ezermilliárdokkal, de jó lenne tudni, hogy ezt leginkább nem a FED mérlegfőösszegéhez, hanem a gazdaság méretéhez kellene viszonyítani.

Azaz az összes QE %-osan mennyi volt a GDP-hez, vagy valamelyik M-"iksz" pénzállományhoz képest? (M0, M1, stb. ilyen mélységben nem értek hozzá)

QE-t adott értékben kell vizsgálni vagy fel kell szorozni a pénzteremtési multiplikátorral, hiszen belekerült a gazdaságba?

bankvezér 2014.01.20. 18:37:40

@alfabela2:

"
Annyit azért hozzá kellene tenni, hogy 2003-tól 2006-ig viszont fokozatosan 5,25%-ra emelte vissza. Vagy ezt túl kevés és túl késő? "

Az, hogy felemelte váratlanul a kamatot, az egy "remek" húzás volt. Ennek hatására következett be a pénzügyi válság. Ennek hatására mentek tönkre a az adósok és ennek következtében a bankok.
Ha nem az USA-ban élnének a világ legnagyobb és legtudatlanabb (!!!) tinói (átlag USA polgár) akkor már kő kövön nem maradt volna a Fed épületéből. :))

alfabela2 2014.01.20. 21:08:45

@bankvezér:
"Váratlanul"? :-)

Az emelés 2004 és 2006 között 0,25%-os közökkel történt 17 lépésben
en.wikipedia.org/wiki/History_of_Federal_Open_Market_Committee_actions

Az lett volna a megoldás, ha örökké 1% marad a kamat?

bankvezér 2014.01.20. 22:13:18

@alfabela2:
Persze, igazad van. Valóban nem azonnal, hanem három évre széthúzva. De ez akkor is váratlan lépés volt. Olyan, mint amikor mégy az utcán, aztán valaki, az éppen érkező busz elé lök. Szóval nem normális cselekedet.
Gyakorlatilag ez a barom Alan Greenspan begyorsította a pénzügyi válságot. :)))

nyuggernyúzó 2014.01.21. 06:54:59

Ez csak hókusz-pókusz. A valóság az Detroit csődje.
süti beállítások módosítása