Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Meg vagyunk mentve, itt az újabb forradalom

2014.01.10. 08:31 Pénzügyi Szemle

Sokan félnek attól, hogy a világ újabb forradalmi ötletek és innovatív megoldások hiányában katalizátor nélkül marad, a közgazdász szerint ugyanakkor meg vagyunk mentve: eljött ugyanis a Digitális Kor.

Korábbi posztunkban
bemutattunk egy véleményt, mely szerint a világgazdaságra a soron következő évtizedekben stagnáláshoz közeli teljesítmény várhat, de nem a jelen válság utóhatásai miatt, hanem azért, mert a világ kifogyott a forradalmi ötletekből, innováció hiányában pedig nem várhat ránk más, mint helyben járás. Másként látja ugyanakkor az emberiség jövőjét Dominic Barton, McKinsey igazgatója, aki úgy véli, hogy igenis van katalizátor, ami az ipari forradalmakhoz hasonlóan újabb lökést adhat, ez pedig a Digitális Kor eljövetele. Az eredeti elemzés itt érhető el.

posztba_nagy_15.jpg

Ma már el sem tudjuk képzelni az életünket internet, számítógép, sőt egyre többen már okostelefonok és tabletek nélkül sem, mi több, hamarosan jönnek az okos órák, hűtők, cipők is. Lassan már minden okos lesz körülöttünk, és mint ilyen, felfoghatatlan mennyiségű adatot közvetít, továbbít és tárol. Még néhány év, és a teljes életünk elérhető lesz, az hogy hol mit vásárolunk, mikor megyünk moziba, mit eszünk, mikor alszunk, egyszóval minden.

Dominic Barton szerint ez az új forradalom, az elképesztő mennyiségű adat, ami újabb lökést fog adni a világgazdaságnak, és olyan mértékű pezsgést hoz a gazdaságban, melynek hatásai akár 2-3-szor is meghaladhatják az első ipari forradalom hatásait. Kutatók szerint a tárolt adat mennyisége globálisan 2020-ra az 50-szerese (!) lesz a 2010-es értéknek, és alig egy évtizeden belül az adat, a tárolt információ lesz a legfontosabb erőforrás.

Nem az olaj, az arany, vagy a termőföld, hanem az adat, a digitális jelekbe öntött életünk, ami alapján a vállalatok tökéletesíthetik termelésüket, sales- és marketing tevékenységüket. Az MIT kutatói már 2011-ben kimutatták, hogy azok a vállalatok, melyek professzionális adatgyűjtést és kiértékelést végeznek, a termelékenység terén behozhatatlan előnyre tesznek szert a „kőkorszakban ragadt” versenytársaikkal szemben.

Ma még ritka, de a nem is olyan távoli jövőben azok a nagyvállalatok lesznek a nyerők, akik minden elképzelhető adatot begyűjtenek, tárolnak és rendszereznek a fogyasztókról, és azok szokásairól. Az a cég, ahol pár éven belül marketing- és pénzügyi igazgató mellett nem lesz adatokért felelős igazgató - ennél természetesen ötletesebb megnevezés kell majd -, lemaradásra lesz ítélve, ebben a felgyorsult világban ugyanis aki akár csak néhány évet késik, az lemarad és elvész. Dominic Barton optimista a növekedési kilátásokat illetően, szerinte ugyanis nem hogy lassulni és stagnálni, hanem épp ellenkezőleg, gyorsulni fog a világ, továbbra is lesz tehát növekedés, amit az első számú erőforrás, az digitálisan rögzített adat pörget majd.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Békén kell hagyni a gazdagokat?

Nem kell pánikolni a nyugdíjak miatt

Bátran nyúlnának a jelzálog-hitelekhez a sztárközgazdászok

Ez ám az igazi rezsicsökkentés!

Hosszabb életet a férfiaknak!

Íme egy sikertörténet, amit lehet követni

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr485748561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2014.01.10. 09:55:50

A sok digitális vacak önmagában nem hoz növekedést.
Bár jó lenne. Nagyon kellene a növekedés, mert csak úgy lesz komolyabb profit.

gibzin 2014.01.10. 10:02:16

Ajjaj. Általában utálok humanista húrokat pedzegetni pénzügyi, gazdasági témájú fórumokon, blogokon, de bennem ettől a cikktől megszólalt a vészcsengő és felállt a hátamon a szőr.

Egy világ, ahol a vállalatok mindent tudnak mindenkiről, adataik vannak az emberek egész életéről és minden tulajdonságáról és ez alapján alakíthatják a manipulációs stratégiájukat, amivel fogyasztásra ösztönzik az embert, eléggé antiutópisztikusnak tűnik.

Sokkal jobban érdekel, hogy hol fog tartani az emberiség, hol fognak tartani a tömegek 20-30 év múlva spirituális és szellemi értelemben a mai emberekhez képest, mint az, hogy 20-30 év múlva a maihoz képest milyen szinten lesz a világgazdaság, meg a cégek mennyire lesznek még profitábilisabbak, pedig imádom a tőzsdét és a tőzsdézést.

A legtöbb ember már most is egy fogyasztó-robot. Hát még akkor mi lesz, ha minden embernek totálisan kielemzik a személyiségét és olyan szinten pontosan célzott reklámokkal szórják meg a tudatos vagy a tudat alatti szinten, amiknek még kevésbé tud ellenállni?

zona62 2014.01.10. 18:01:18

"Nem az olaj, az arany, vagy a termőföld, hanem az adat, a digitális jelekbe öntött életünk, ami alapján a vállalatok tökéletesíthetik termelésüket, sales- és marketing tevékenységüket"

Ölöm és bódottág!
Innen már csak egy lépés,hogy a fehérjealapú fogyasztót,mint zavaró tényezőt,lecseréljék digitálisra.

Muzsikok közt 2014.01.10. 18:58:10

'Ma még ritka, de a nem is olyan távoli jövőben azok a nagyvállalatok lesznek a nyerők, akik minden elképzelhető adatot begyűjtenek, tárolnak és rendszereznek a fogyasztókról, és azok szokásairól.'

Ma is ezek a menők, de 100 éve is ezek voltak.

barli 2014.01.10. 19:42:17

Amíg az átlagember nem jön rá erre, addig fognak güjtögetni. Szvsz európában már nyiladozik a csipa.
A másik meg, hogy a pénz amit elkölthetsz az véges. Ha ezzel nem törödsz, a bank majd szól.

barli 2014.01.10. 19:43:34

Nagyobb probléma lesz a túlnépesedés és a gazdasági menekülés

Pángalaktikus-gégepukkasztó 2014.01.10. 20:05:38

Ez kb oltári nagy ökörség.
A sale-szes marketinges ágazat, mint a gazdaság fellendítő lovagjai?
Na nehogy már lekvár tegye el a nagymamát, baszod.

Az a sok, mihaszna, fölösleges, kártékony láncszem a rendszerben?

steery 2014.01.10. 20:11:12

Az adattal, mint gazdasági értékkel az a baj, hogy túl könnyű manipulálni és meghamisítani, ugyanakkor nehéz ellenőrizni. Hiába van sok adatod sok emberről, ha ezek nagy része használhatatlan, mert a polgárok hazudnak magukról különféle okokból (ami kamu profilokat eredményez). Például mert félnek a hatóságoktól, a nagy testvért játszó titkosszolgálatoktól, a kiberbűnözőktől, vagy egyszerűen védik a magánéletüket a közösség rosszindulatától (zaklatás, cikizés), vagy mert így akarnak különféle előnyökhöz jutni, stb.
Szerintem előre borítékolható, hogy a nagy adatforradalomból ugyanolyan lufi lesz, mint sok más dologból. No és azt se feledjük, hogy az emberiség nagyobbik része még mindig nem rendelkezik telefonnal, számítógéppel, netkapcsolattal, sőt sokan villanyárammal sem. És ahogy a dolgok állnak, ez nem is fog megváltozni 100 éven belül.

tavolirokon2 2014.01.10. 20:20:13

Sot, ha atternenk a falevel-alapu gazdasagra, minden osszel egy csapasra mindenki milliomos lenne!

Valojaban az automatizalastol a nulla kozelebe fog esni minden gyartasi koltseg, nem lesz szukseg az egyszeru emberek munkajara, ugyhogy a jelenlegi gazdasagi rendszer szerint "csokkeni fog a kinalat" elomunkabol...

Az informacioaramlas fejlodese pedig azt jelenti, hogy az osszes kozvetito, aki nem vegez erdemi munkat (raktaroz, csomagol, szallit) mehet vissza a balettba ugralni, megveszem az interneten a cuccot a termelotol es kihozza a posta. Ha meg tenyleg adatot veszek (filmet, zenet, 3dnyomtathato modellt), akkor a posta sem kell.

gtri 2014.01.10. 20:24:56

Az illető közgazdász valószínűleg a híres Lenin idézeten nevelkedett. Állítólag Lenin mondta az Állam és forradalom c. munkájában, hogy a mennyiségi változás átcsap minőségi változásba.

A szép jövőt ígéri, de nem veszi figyelembe, hogy ma azt a jövőt éljük, amit 20 évvel ezelőtt elénk festettek és akkor is áradoztak arról, hogy mennyire szép lesz minden. Van negatív tapasztalatunk a szép ígéretek valóra válásáról. :)

"Kutatók szerint a tárolt adat mennyisége globálisan 2020-ra az 50-szerese (!) lesz a 2010-es értéknek,"

A jelenleg (2014 január) tárolt adatok mennyisége is nagyságrendekkel több, mint mondjuk 1999-ben volt. És ettől megszűnt a munkanélküliség? Cseppet sem. Nincsenek gazdasági bajaink? Dehogynem, az egész világnak vannak.

A világot lehallgató NSA-nak kb 30 000-40 000 munkatársa van. (Forrás: www.zerohedge.com/news/2013-10-02/over-6000-thousand-nsa-workers-furloughed, a Wikipedia is ezt említi: en.wikipedia.org/wiki/National_Security_Agency)

40 000 ember hallgat le/gyűjt/tárol/értelmez 6 milliárd emberről szóló információt.

(Forrás: www.macroaxis.com/invest/ratio/GOOG--Number-of-Employees)

A Google-nál dolgozó emberek száma: 46 000
Ők szintén majdnem minden emberről gyűjtenek be információt valamilyen formában (megszemélyesítve vagy személytelenül)

Jelenleg az USA munkanélküliségi mutatója: 7-7,3 %

A jövő pedig a még nagyobb automatizáltságról fog szólni. A gépek egyre több helyen átveszik az emberek munkáját. Ne legyen senkinek kétsége, hogy ha képesek leszünk pl. a vadászgépek pilótafülkéjéből kiiktatni a vadászpilótákat, akkor ez a tudás nem áll majd meg. Csordogálni fog mindenfelé. A haditechnikai vívmányok megjelennek a civil életben is. És ahol sok a gép, ott egyre kevesebb ember kell.
Kérdezzenek meg egy-két jövőkutatót, hogy látják ezt a kérdést. Szerintem néhányuk osztani fogja ezt a kissé borús jövőképet.

pucros 2014.01.10. 20:33:02

Szerintem azok az okos eszközök remekül fogják támogatni a sablon-emberek sablon-életformáját. Ha véletlenül pont azt akarod csinálni, amit elterveztek neked, akkor hasznosak.

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2014.01.10. 20:44:24

Mai napig hardver uralom van: bozótvágókés, kalasnyikov, rpg. A modern világ meg szűköl a félelemtől, mert erre nincs szoftveres recept. Üdv

zobod 2014.01.10. 20:58:34

@tavolirokon2: igen, így valahogy.

Ami viszont a feleslegessé vált embereket illeti: a XV.-ik században (Magyarországon még a XX. sz. egy részében sem) nagyon tudta senki elképzelni, miféle világ lehet az, ahol a dolgozók 3-4%-a annyi élelmiszert termel, hogy kidobják, meg majd azért fizetnek hogy inkább már ne termeljen többet. Ugyanígy, még a nyolcvanas évek Amerikájában is voltak olyan politikusok és üzletemberek, akik nem voltak képesek befogadni, hogy mekkora potenciál van a szolgáltatásokban.

Persze mindennek az alapja, hogy a mezőgazdaság és az ipar elképesztő módon termelékeny, de ez miért változna?

Boka1 2014.01.10. 21:05:07

Igaza van a szerzőnek. A második dolog, ami hajtja majd a gazdaságokat, az egészség biznisz. Öreg társadalomnak sok orvos meg gyógyszer kell. Ezek nélkül sosem halnának meg.

Csakjoaruk Webáruház · http://csakjoaruk.hu 2014.01.10. 21:34:30

Úgy érzem valaki (a tanulmány szerzője) megint nagyot akart mondani.
A technikai fejlődés miért állna le?
Miért lenne kevesebb munkásra szükség ha sok mindent gépesítenek?
Ezek olyan kérdések amin lehet meditálni, de minek, elég egyértelműek.

Aszpartám 2014.01.10. 23:02:57

Öröm olvasni, hogy mindegyik hozzászóló óriási (önjelölt) filozófus, aki a fenti tanulmányt egy másodperc alatt megcáfolja, merthát adatból nem lesz profit, meg termelés, meg különbenis a társadalom hanyatlik meg minden, mert ahelyett hogy egymás kezét fognánk és virágokat szaglásznánk, csak a tabletünket nyomkodjuk. A gazdaság pedig összeomlik, mert mindent robotok csinálnak helyettünk. Ugyanez a közhely többezer éve, jobb a könyv mint a számítógép, jobb a kéz mint a gőzgép, jobb a lándzsával ledöfött mammut mint a gabonaföld.

A Google pedig egy sikertelen cég fölösleges szolgáltatásokkal, amiket senki sem használ, a cégnek semmi pénze sincs az Adwords és Adsense-ből, az adat, mint gazdasági motor tehát megbukott, és már a múlt.. Tényleg, létezik-e még egyáltalán olyan, hogy Google?

Aszpartám 2014.01.10. 23:24:36

@Pángalaktikus-gégepukkasztó:

Bölcs és progresszív gondolat ez, mármint hogy a sales és a marketing mihaszna és kártékony elemek a rendszerben. Egyébként létezett is egy kiváló államférfi, aki hasonlóan gondolta ezt, a 70-es évek táján el is kezdte létrehozni a tökéletesen igazságos rendszert, amely mentes volt a haszontalan, hozzáadott értéket nem képviselő, pénzéhes kereskedőktől. A megtermelt kaja azonnal az emberek szájába került, nem rakódott rá mindenféle profit, reklámköltség stb. A városi népesség is ki lett költöztetve a vidéki farmokra, hogy mindenki hasznos munkát végezzen. A 7 millió lakosból így közel 3 millió meghalt, az egészségügyi ellátás és közlekedés megszűnt, az értelmiségi réteg ki lett irtva, az országban pedig máig tömegsírokat és aktív aknamezőket találnak. Igen, ez Kambodzsa, az urat pedig Pol-Potnak hívták..

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2014.01.11. 00:09:23

Akkor majd edd meg az adatokat!

gtri 2014.01.11. 00:19:45

@Aszpartám:

Nem tartom haszontalannak a Google-t. De szerintem olyan korszak következik, amikor már tényleg olcsóbb lesz rengeteg mindent gépekkel csináltatni, mint emberekkel. Minden a gépesítés felé nyomja a munkáltatókat.
Egy szalag mellett dolgozó munkás után járulékot kell fizetni. Egy szalag mellett dolgozó robot után nem.
Disznóvágás és szüret idején megnövekszik a hiányzások száma a Suzukinál. Vajon ha tehetné, akor helyettesítené a Suzuki a hiányzókat robotokkal vagy sem?

Amerikában már beszélnek a problémáról:

Forrás:
index.hu/tech/startup/2013/10/01/robotok_kellenek_nem_melosok/

"környékén nagyon kiélezett a helyzet a kékgalléros munkások és a fehérgalléros elit között. Amikor a helyi vasút, a BART dolgozói legutóbb sztrájkkal fenyegetőztek, az egyik technológiai cég vezetője azt mondta: adják meg nekik a követelt béremelést, küldjék vissza őket dolgozni, de utána automatizálják a munkájukat, hogy ilyen még egyszer ne fordulhasson elő. A mozdonyvezető robotok nem lázadnak, viszont még több mérnöki munkahelyet teremtenek.

Ilyen nyilatkozatokat hallva nem meglepő, hogy a szakszervezetek előszeretettel lobbiznak a műszaki fejlődés ellen. Az Egyesült Államok egyik legnagyobb szakszervezete, az AFL-CIO keményen szembeszáll a magasan képzett bevándorlókkal is, hiszen ezzel külföldiek kapják meg a jól fizető állásokat. A technológiai cégek viszont ezzel ellentétes célt tűztek ki maguk elé, igyekeznek megpuhítani a kongresszusi képviselőket, hogy azok lazítsanak kicsit a bevándorlási politikán, és még több kiváló koponya dolgozhasson a Szilícium-völgyben.

Az is hozzátartozik a történethez, hogy a szakszervezetek néha már-már úgy viselkednek, mintha az IQ-juk alacsonyabb lenne a helyi átlaghőmérsékletnél. Az egyik szervezetnek olyan nevetséges javaslatot sikerült elfogadtatnia, hogy minden vonaton maradnia kell tűzfelügyelőnek, noha a vasúttársaság minden széntüzelésű mozdonyt rég kivont a forgalomból. Hogy a szénlapátolók sorsa mi lett, arról nem tudunk.

De a vevők kényelme sem szempont, ha a munkahelyek megtartásáról van szó. Az USA-ban népszerűek a modern technológiákra épülő autókölcsönző rendszerek és sofőrszolgálatok, mint az Uber és a Lyft, amelyek mobilon futó appban mutatják meg, hol van a közelben igénybe vehető autó. A felhasználó egy kattintással jelzi az igényét, és máris megy érte a kocsi, vagy felveheti azt egy csipkártyával. A taxitársaságok rögtön a születésük után meg akartak fojtani minden ilyen startupot. Európában is vannak hasonló rendszerek, például Berlinben a DriveNow, ami jó válasz lenne a gazdasági válságra és a növekvő benzinárakra: nem muszáj autót fenntartani, de amikor szükségünk van rá, a mobil segítségével gyorsan és hatékonyan elintézhető a kölcsönzés. Nem jelent sok jót a sofőrök munkalehetőségeire nézve a Google robotautója sem, és sokan úgy vélik, ha a keresőcég felvásárolná a kaliforniai vasúttársaságot, azt azonnal automatizálná.
.
.
.
"

Tehát nem arról van szó, hogy tudjuk az igazságot, csak olyan trendeket látunk, amelyekre jelenleg nincs épkézláb megoldási javaslat.

A Budapesten üzembe helyezendő 4-es metró is olyan szerelvényeket kap, amelyeknél megvan a lehetőség a sofőr nélküli, teljesen automatizált működésre. Egyelőre még nem építetk ki a vasúti pályán azt az érzékelőrendszert, ami az automatozált működéshez kell, de a lehetőség adott...

gtri 2014.01.11. 00:25:45

@gtri:

Elnézést, nem a 4-es, hanem a 2-es metróról van szó. Még ember vezeti ott a metrót, de nem vagyok biztos benne, hogy pl. 15 év múlva is így lesz...

Érdemes most metróvezetői állásra jelentkezni egy 25 éves embernek a BKV-hoz? 40 évesen lesz munkája?

Muzsikok közt 2014.01.11. 00:30:04

@Aszpartám: Ez a legnagyobb baromság.

Lehet hogy nem tetszik a világ, de a számok azt mutatják hogy a legnagyobb hozzáadott értéket éppen a sales szektor hozza, minden vállalat legértékesebb embere aki a megrendelést szerzi.

A legnyereségesebb hardware cég az Apple, a gépei semmivel sem használhatóbbak v. hasznosabbak mint bármelyik konkurensé, de a főnök egyszer kitalálta hogy mindennek qrvajól kell kinézni a géptől az utolsó ikonig, és ezek a világ legvágyottabb és ezért legtöbb pénzért eladható cuccai. Ez sales, semmi más.

Muzsikok közt 2014.01.11. 00:39:21

@gtri: Aki szakmát tanul annak egyre szarabb lesz, mert egyre többször kell majd magát átképeznie. A termelési szektorban hosszú távon csökkennek majd a nyugati (és magyar) bérek a BRIC országok jómunkásemberei miatt. Ez minden angol nyelvü(India) országban érinti most már az szellemi dolgozókat is.

Az egyetlen univerzális ismeret az angoltudás és a sales marketing gyakorlat, ott csak terméket/szolgáltatást kell váltani.

gtri 2014.01.11. 00:41:31

index.hu/tech/startup/2013/10/01/robotok_kellenek_nem_melosok/

"Mire jók a robotok?
Legkönnyebben automatizálni a rutinfeladatokat lehet, például az információ tárolását, kategorizálását és feldolgozását, illetve a gyártásban azokat a mozdulatokat, amelyen nagyon pontosan körülírhatók. Ezek többnyire olyan munkák, amelyek közepes képzettséget igényelnek. A számítógépek és a robotok tehát a középosztályt fenyegetik a leginkább, és a két végletre, a nagyon jól és a nagyon rosszul fizető állásokra nincsenek nagy hatással, ez pedig növelheti a társadalmi egyenlőtlenségeket.

Egyrészt megmaradnak a magas szintű műszaki, vezetői, tudományos és kreatív gondolkodást igénylő tevékenységek, például a kutatói, fejlesztői, orvosi, jogi és dizájneri munkák, amelyek magas fizetéssel járnak. Ezek a feladatok nagyban építenek a számítógépek által feldolgozott információkra. A Szilícium-völgy elitje is közéjük tartozik, és a régió nagyon speciális helyzetben van: San Franciscóban a felnőtt (25 évnél idősebb) lakosság több mint felének, több mint 320 ezer embernek legalább főiskolai végzettsége van.

A másik végleten vannak a manuális feladatok. A robotok nem fogják elkészíteni az ebédünket, kitakarítani a szállodai szobánkat, bedobálni az út szélén lerakott szemetet a kukásautóba. Ezek a feladatok azonban olyan képességeket igényelnek, amiből nincs hiány, és emiatt a bérek igen alacsonyak. A számítógépek nem az állások számát, hanem azok minőségét csökkentik, és a közepes képzettséget igénylő feladatok átvételével megszüntetik a kismértékű felemelkedés lehetőségét.

Ösztönzők, erők
Az internetes cégeknél valóban azt tapasztaltuk, hogy a dolgozók semmiben nem érezhetnek hiányt. Magas fizetéssel, ingyenes étellel, decentralizált menedzsmenttel és még sok más extrával kényeztetik a hitech elitet. A Facebook főhadiszállásán ingyenes éttermek, konditerem, tágas irodák várják a dolgozókat. A Kaliforniába költözött magyar cégek sem szégyenkezhetnek: a Prezinél a szokásos pirítós, bagel, zsömle és felvágottak mellett gyümölcskosár, szója- és mandulatej, háromféle zabpehely és energiaitalok vannak az ingyenes reggeliben, a Ustreamnél pedig a rágcsálnivalók mellett Unicumot és sört és találtunk a céges hűtőben. Nem csoda, hogy általában a technológiai cégeket szavazzák meg az USA legjobb munkahelyeinek.

Fotó: The Washington Post / Europress / Getty
A mérnökök és a menedzserek erőfeszítés nélkül megkapják mindazt, amiért a szakszervezetek évtizedek óta küzdenek, ezért kétkezi dolgozóknak nem marad más lehetőségük, mint hogy sztrájkokkal bosszantsák az elitet, amiért a robotok pártjára álltak."

Tehát az információgazdag gazdaság feltehetően nem lesz kánaán sok-sok mai középosztálybeli számára. 30-40 év múlva meglátjuk...

Muzsikok közt 2014.01.11. 00:49:57

@gtri: A legnagyobb számú nyugati 'középosztály' az amerikai már a 70-80as évek fordulója óta hanyatlik és egyre szükebb csoport, erről írtak ezeregy könyvet valószínüleg ez a folyamat folytatódik. Európában annyiban más a helyzet hogy a szoc. háló itt erősebb, de valószínüleg nem lehet majd fenntartani, az elmúlt 10 évben szinte minden NYEU-i ország megemelte a nyugdíjkorhatárt. Ez a társadalmi folyamat átalakítja majd a demokráciát, valószínüleg szükülni fog az általános választójog, hogy fenntartható legyen a status quo.

De nem baj, mert egyre több a milliomos is, és egyre gyorsabban lehet milliomossá válni, tehát ki kell használni a lehetőségeket. Ez azonban nem azt jelenti, hogy tanulj nagyon sokat, keress egy jó állást és specializálódj (erre ott az oktatási rendszer..:D)

gtri 2014.01.11. 03:41:10

@Muzsikok közt:
Én is negatívan látom a helyzetet.

Itt van például a fiatalok munkanélkülisége. Annyira rosz a helyzet az EU-ban, hogy 45 %-al megemelték az Erasmus programra költhető pénzeket, csak hogy valahogy benntartsák a fiatalokat valamilyen programban és ne gyarapítsák a munkanélküliek seregét
(index.hu/kulfold/2014/01/04/milliardokkal_indul_az_erasmus/

"Az Erasmus+ keretében 2014 és 2020 között 14,7 milliárd eurót biztosítanak az európai oktatás, képzés, ifjúsági szakma és sport megerősítésére. Ez a korábbi büdzsé 45 százalékos növekedését jelenti majd – írta az MTI.")

Ugyanakkor emelik a nyugdíjkorhatárt, mert a nyugdíjrendszerekkel is baj van. Most akkor ki fogja kiszorítani a munkaerőpiacról a másikat? :) A fiatalok az öregeket, vagy az öregek a fiatalokat?

Kapkodás. Ez látszik. Az államok sem tudják, hogy mit kellene tenni, hol ide adnak, hol oda adnak. Sokszor azonban kioltják az egyes intézkedések egymás hatását.

A jelen helyzetben miden pozitívnak tűnő hírre ugranak a befektetők, a kormányok, a média. El akarják hinni a gazdasági válság végét. A "technológia válság" eljövetelét pedig félresöprik sokan azzal a felkiáltással, hogy eddig is volt valahogy, ezután is lesz.
De most már olyan technológiákon dolgonak, amelyek tényleg feleslegessé teszik sok ember munkáját. És mivel az államok az élőmunkát terhelik járulékokkal, ezért minden az emberek helyettesítése mellett szól. A szolgáltatószektor ideig-óráig felszívta a termelésben feleslegessé váló munkaerőt, de már ez sem megy.

Elnézést a negatív hozzászólásokért. Nem vagyok ma este derűs hangulatban. :)

2014.01.11. 10:18:52

Jó az!
Minél digitálisabb valami,annál jobban meg lehet buzerálni!

Aszpartám 2014.01.11. 10:53:34

@Muzsikok közt:

Mester! Pont ugyanezt kívántam vala mondani, ezekszerint az irónia valamelyik része nem jött át.

Aszpartám 2014.01.11. 11:01:20

@gtri:

Amit írsz, igaz, viszont némileg paradox módon ez plusz érv a további technikai fejlődés szükségességére. Minél kidolgozottabbak egy vállalat folyamatai (akár gyártósorra, akár szervezeti felépítésre gondolunk), annál sikeresebb, ergo annál több embernek ad munkát hosszú távon. Azaz, mégha a gyártósorról el is bocsátanak dolgozókat, lehet a többszörösüket veszik fel salesesnek, keyaccountosnak stb. Sőt, valahol a józan ész azt mondja nekem, hogy csak a szolgáltatói/kereskedelmi szférában történő masszív munkahelyteremtéssel lehet ellensúlyozni azt, hogy a termelői folyamatok egyre gépesítettebek. Főleg, hogy ez a gépesítés elkerülhetetlen - ki ne akarna költséget optimalizálni?! Az más kérdés, hogy az emberek képzettsége, tudása tudja-e tartani az iramot az ilyen változásokkal..

bankvezér 2014.01.11. 11:28:17

@Aszpartám:
"Sőt, valahol a józan ész azt mondja nekem, hogy csak a szolgáltatói/kereskedelmi szférában történő masszív munkahelyteremtéssel lehet ellensúlyozni azt, hogy a termelői folyamatok egyre gépesítettebek. "

Alakul is a dolog ! Már most ott tartunk, hogy egy könyvet ha megveszel például 4 ezer forintért, akkor ebből 2 ezer forintot a kereskedő kap, a maradék 2 ezer forinton pedig osztozik a szerző, a kiadó, a nyomda.
Szép új világ??? :(((

2014.01.11. 16:14:10

@Aszpartám: Meg tisztasági menedzsernek.Elvégre a gépeket is kell takcizni.D

2014.01.11. 16:16:51

@Aszpartám: Sőt, valahol a józan ész azt mondja nekem, hogy csak a szolgáltatói/kereskedelmi szférában történő masszív munkahelyteremtéssel lehet ellensúlyozni azt, hogy a termelői folyamatok egyre gépesítettebek.
Válasz erre;

Hát igen.De a kisker. jelenleg dögrováson van.
Ha itt volna a zsebemben 10 milla,akkor sem tudnám,hogy milyen üzletet nyitnék.És ugyan ez véleményen van több üzlettulajdonos ismerősöm is.
Ennek oka a fizetőképes kereslet hiánya.
Szóval még is csak kéne az a nemzeti alapjövedelem.:)

bankvezér 2014.01.11. 17:19:40

@Jóképességű Takarítónő:
"Ha itt volna a zsebemben 10 milla,akkor sem tudnám,hogy milyen üzletet nyitnék."

Ezek után mire korlátozódik a jóképességed?
Mert kreativitásod az nincs... :)

2014.01.11. 17:40:39

@bankvezér: Megint mellé lőttél,de ezt is rád hagyom.Nincs kedvem cáfolgatni.
DE!
Ahhoz képest amit állítasz,egészen jól ellavírozok, ebben a rohadt válságos világban.

na4 2014.01.11. 18:24:22

Helyes, már alig várom.

bankvezér 2014.01.11. 18:31:59

@Jóképességű Takarítónő:
"Ahhoz képest amit állítasz,egészen jól ellavírozok, ebben a rohadt válságos világban. "

Ennek örülök. De eddig szinte csak a panasz áradt belőled...

2014.01.11. 18:37:55

@bankvezér: Azért ha elég sokat ugatnak ezeken a fórumokon valamiről (lásd alapjövedelem pl),annak kicsit nagyobb az esélye a nullánál, megvalósulásra.

És nem tudom,hol panaszkodtam....különben meg magyar vagyok,tehát alapból szeretek panaszkodni mindig..DD

Lordofearth 2014.01.12. 13:17:43

Hurráááá, na végre eljön a mi időnk!! Azért aggódok Rogán, Orbán vagy varga Mihály miatt, ezek a tradicionális hozzánemértők csapata, akik azt sem tudják, hogy néz ki egy számítógép. De bízzunk bennük, hiszen van még hely tanácsadói szerepre, biztosan fel is vesznek gyorsan, tuti ami tuti, vagy 200-at.
süti beállítások módosítása