Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Ez ám az igazi rezsicsökkentés!

2014.01.01. 08:31 Pénzügyi Szemle

Az USA-ban öt év alatt harmadára esett a földgáz ára, ami 250 ezer forintnyi rezsicsökkentésnek felel meg az átlag háztartásban.

Minden évtizednek megvannak a maga sikerágazatai, melyek vonzzák a befektetni való tőkét, táplálják a növekedést és munkahelyet adnak. A 90-es években ez a technológiai szektor volt, majd 2000 után jött az építőipar és a pénzügy, majd miután ezek szépen egymás után összeomlottak, a közgazdászok ki is jelentették, hogy a világgazdaság katalizátor nélkül maradt, és nem vár ránk más, mint évtizedes mocsári dagonya. Robert Skidelsky, a Warwick University professzora ugyanakkor úgy látja, hogy ennek az évtizednek is van/lesz slágere, mégpedig az amerikai energiaforradalom. Az eredeti elemzés itt érhető el.

posztba_nagy_8.jpg

Nincs tartós növekedés beruházások nélkül, és nincsenek nagyszabású beruházások technológiai forradalom nélkül. Vagyis, ha a gazdaságok tartós növekedést szeretnének, akkor szükség van az új technológiákra, melyek köré milliárd dolláros befektetések csoportosulhatnak. Ez az új technológia Robert Skidelsky szerint az Egyesült Államokban adott, így az USA a soron következő évtizedben egészen biztosan masszív növekedésre számíthat. A forradalmi iparág az energiaipar, az új technológia pedig a hidraulikus kőzetrepesztés és horizontális fúrás, melyek lehetővé tették, hogy az USA elképesztő mennyiségben jusson hozzá olcsó kőolajhoz és földgázhoz.

Korábbi posztunkban bemutattuk, hogy az energiaforradalom milyen mértékben robbantotta be a termelést az USA-ban, azóta megjelent további két tanulmány, melyek még a korábbiaknál is optimistábbak. A McKinsey például arra számít, hogy a palagáz forradalom az USA-ban 2020-ig 1,7 millió új munkahelyet hoz létre, és tartósan 4 százalékra pörgetheti fel a növekedés ütemét, végül pedig teljesen önellátóvá, sőt exportőrré teheti a most még energia-importra szoruló óriásgazdaságot.

Az IHS szerint 2025-ig több mint 200 milliárd dollárnyi befektetés áramlik majd az iparágba, a beruházások pedig a teljes amerikai gazdaságot, sőt a világgazdaságot is felpezsdítik, arról nem is beszélve, hogy az olcsó energia számos más iparágban hoz fellendülést. Az ipar mellett az export és a kereskedelem is óriási haszonélvezője lesz az energiaforradalomnak, sőt a lakosság is. A földgáz ára ugyanis a fejlesztéseknek és a kitermelés megugrásának köszönhetően harmadára esett az elmúlt öt évben, ami azt jelenti, hogy a háztartások zsebében évi 1200 dollár, vagyis megközelítőleg negyedmillió forint plusz marad. Ez a rezsicsökkentés, amerikai módra.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Hosszabb életet a férfiaknak!

Íme egy sikertörténet, amit lehet követni

Valóban kínai uralom vár ránk?

Az örökségek mentik meg a nyugdíjasokat?

Kell-e félnie a forintnak a tapírtól?

Valamit kezdeni kell a nyugdíjakkal - a spanyol példa

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr885718693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tohotom01 2014.01.01. 14:06:04

Hu ezt nem szeretik hallani a magyarok, mert szerintuk megy tonkre az USA. Meg a vegen egy vilag omlik ossze bennuk, szegeny verebek ;)

Link elek 2014.01.01. 14:08:41

felkészül:
az amerikai metán-hidrát bányász szektor

na4 2014.01.01. 14:29:15

Ott működik a piac és a kapitalizmus, nem úgy mint nálunk.

Módfelett Kényelmetlen 2014.01.01. 14:41:52

amerika soha nem fog beborulni, ott működik a jogállam, a szabad piac, a társadalmi tolerancia pedig odavonzza a szellemi tőkét a világ minden részéről; az egyetlen probléma az egészségügyi rendszerük elképesztő túlárazottsága

Tapogatott Kukorica 2014.01.01. 14:43:23

Erdekes eveknek nezunk elebe, ha az amerikai gazkitermeles felfutasa miatt letornek a vilagpiaci arak, akar a felere-harmadara. Sok arab orszag mar most kinlodik emiatt, de az oroszok sem fogjak kitoro lelkesedessel fogadni. Persze utobbihoz meg sok-sok lpg-re specializalodott kikoto es hajo kell Europaban (meg egyezmenyek, mint amiket az utobbi idoszakban irogatnak ala EU-USA szinten), de akar 10 even belul is komoly eltolodasok varhatoak az energiapiacon.

Meg persze sok ver es konnycsepp, de az mas teszta.

Tapogatott Kukorica 2014.01.01. 14:47:48

@Módfelett Kényelmetlen: Ha tudtak varni 4-5 evtizedet az energiaszektor rendbetetelere, akkor az egeszsegugyet is tisztaba tehetik idovel. Pont azert, amit emlitettel: mert ott mukodik a kapitalizmus es elobb-utobb eloallhatnak egy megfelelo alternativaval.

Larry Silverstein 2014.01.01. 15:22:37

'250.000 ft-nyi rezsicsökkentésnek felel meg'

Már ha használ a háztartás földgázt ögye.

salv 2014.01.01. 15:34:47

"A földgáz ára ugyanis a fejlesztéseknek és a kitermelés megugrásának köszönhetően harmadára esett az elmúlt öt évben, ami azt jelenti, hogy a háztartások zsebében évi 1200 dollár, vagyis megközelítőleg negyedmillió forint plusz marad. Ez a rezsicsökkentés, amerikai módra."

Hatalmas tevedes. Az USA gazpiaca a piacgazdasag torvenyei szerint mukodik (velunk ellentetben), azert is tortenhtett meg egyaltalan a palagaz-forradalom. Az az ar, ami jelentos mertekben csokkent, az a termeloi ar es a tozsdei ar. Mivel a gaz aranak a molekulaar csak egy resze (a tobbi a gaz szallitasa, tarolasa, elosztasa, a halozat fenntartasa es fejlesztese, a fogyasztok kiszolgalasa stb.), az ipari ar es a lakossagi ar nem egyutt mozog. Az elobbi joval kisebb plusz koltseggel jar (foleg nagyfogyasztok eseten), mint az utobbi. Jelenleg (szeptemberben) a termeloi/tozsdei/ipari/lakossagi ar igy nez ki: 3.9/4.2/4.4/16 dollar per ezer koblab. Igen, nem tevedes, a lakossagi ar majdnem negyszerese az ipari arnak (a 16 dollar/ezer koblab ar 124 forint per kobmeternek felel meg; ebben benne van az ado is). Azert mert 100 millio kisfogyaszto gazzal valo ellatasa joval dragabb, mint mondjuk egy eromue. Ezzel szemben nalunk az a helyzet, hogy az ipari fogyasztok atlagara AFA nelkul magasabb, mint a lakossagi ar AFA-val. Nem is lehet mashogy, mivel pl. iden januar-oktoberben az import atlagar 111 forint/kobmeter volt a hataron. Erre jonnenek ra a fenti szolgaltatasi koltsegek es az AFA, es ugy kene megkapni a novembertol ervenyes 121 forintos lakossagi arat. Hogy lehet ez? Ugy, hogy a szabalyozas durvan beavatkozik a piaci viszonyokba. Ennek az a kovetkezmenye, hogy zuhan a hazai kitermeles, nincs beruhazas, allnak a legmodernebb, vilagviszonylatban is kiemelkedo hatasfoku eromuveink stb.

Nalunk soha nem tortenhetne meg egy gazforradalom, mert a szabalyozasunk messzire elriaszt mindenkit. Irigyeljuk az amerikaiakat, de az altaluk kovetett ut, ami ide juttatta oket (piacgazdasag) nem tetszik nekunk. Meg is lesz az eredmenye.

Sírköves Slomó 2014.01.01. 15:40:58

@salv: 'Hogy lehet ez? Ugy, hogy a szabalyozas durvan beavatkozik a piaci viszonyokba.'

- akárcsak a rezsicsökkentés előtt.

'Ennek az a kovetkezmenye, hogy zuhan a hazai kitermeles, nincs beruhazas, allnak a legmodernebb, vilagviszonylatban is kiemelkedo hatasfoku eromuveink stb. '

- bullshit

'Irigyeljuk az amerikaiakat, de az altaluk kovetett ut, ami ide juttatta oket (piacgazdasag) nem tetszik nekunk.'

- az általuk követett út (cigányok kiirtása bolsik a gyapotföldre) most neked se tetszene

bankvezér 2014.01.01. 15:56:12

Amerikában és az egész világon jelentősen csökkenni fog a földgáz ára, de Magyarországon nem. Ez leginkább annak köszönhető, hogy Orbán Viktor folyamatosan és értelmetlenül feleselget Oroszországgal. Ennek a levét a magyar lakosság issza meg.
De amint látom, jó ez így nektek. :))))

Sírköves Slomó 2014.01.01. 15:59:12

@bankvezér: 'Amerikában és az egész világon jelentősen csökkenni fog a földgáz ára, de Magyarországon nem.'

Ez már csak azért is Valószínü mert Orbán előtt mindig csökkent a gáz ára mióta ő van azóta nő LOL

salv 2014.01.01. 15:59:25

Par teny (tucatszam hozhatnam): 1. tavaly 200 millio kobmeterrel csokkent a hazai foldgaz-kitermeles (a szabalyozas szerint a MOL-nak a kitermelesi ar alatt, 29 forintos atlagaron kellett felajanlania a termelese felet) - iden tovabb fog csokkenni. 2. Tavaly 45%-kal csokkent a legmodernebb, legjobb hatasfoku eromuveinkben eloallitott elektromos energia mennyisege - a legujabb, legmodernebb eromuvunk all. 3. Az energetikai beruhazasok 40%-kal csokkentek. 4. Az EU-ban egyedul nalunk nott az ipari felhasznalasu gaz ara. Stb., stb.

salv 2014.01.01. 16:01:42

@bankvezér: Arra merget vehetunk, hogy a lakossagi ar csokkenni fog (rezsicsokkentes rulez). Csereben az ipari ar no. Igy kell versenykepesseget csokkenteni.

poor 2014.01.01. 16:02:32

@Sírköves Slomó:
- az általuk követett út (cigányok kiirtása bolsik a gyapotföldre) most neked se tetszene
Na ecsém indulhatsz a gyapotföldre,narancs bolsi!!!!

Sírköves Slomó 2014.01.01. 16:03:45

@salv: 1. A tényeknek forrása is szokott lenni.

2. Ha a 'válasz erre' után gépelsz akkor tudsz válaszolni.

Kerek négyszög 2014.01.01. 17:48:08

Ugyan nem a témához tartozik szorosan, de jól mutatja, hogy a triplabóvli kormányunk mennyire átveri a jónépet energiaárak terén: az agyonajnározott állami szaktorba tartozó MVM az elektromos energiát a világpiaci ár 140% -án adja tovább a területi ellátó cégeknek. Na ez mekkora pofátlan extraprofit? A magyar emberek bőrén?

A hazai gázárakat meg egyáltalán nem nehéz csökkenteni, mert a világpiaci árak is csökkentek vagy 20% -al. Persze ez úgy van tálalva, hogy szeretett kormányunk ad rezsicsökkentést. Jól megvan itt mindenki vakítva. Vajon ha megint meglódulnak egyszer az árak, akkor hogyan oldaná meg ez a populista kormány, hogy kommunikálná az áremelkedést? Mert a közelmúltban volt ám többszörösére emelkedő energia világpiaci ár!

tohotom01 2014.01.01. 18:39:40

@Módfelett Kényelmetlen: az egeszsegugyi rendszer nem a legjobb, bar fenyevekre van a magyartol, az arak borsosak, te hallottal mar egy fekat is hogy panaszkodott mert nem lattak el, vagy nem mutottek meg ?????? Szerinted mar nem lenne tele a sajto ezekkel a hirekkel ? Gondolom kb vagod mennyi csovinger niga van itt ?

2014.01.01. 18:49:47

@bankvezér: Baszki de komolyan!!!!Hogy mi a szarért kell nekünk,állandóan az USA-l foglalkozni?

salv 2014.01.01. 19:07:57

@Kerek négyszög: "A hazai gázárakat meg egyáltalán nem nehéz csökkenteni, mert a világpiaci árak is csökkentek vagy 20% -al."

Ezt honnan veszed? Nalunk az import atlagar 2010/2011/2012/2013(jan-okt): 67/88/103/111 forint/kobmeter (benne van minden, az osztrak iranybol jovo is). Ez csak az un. molekulaar (a hataron), nincs benne a szallitas, tarolas, elosztas, halozatfenntartas stb. koltsege, es az AFA sem.

Sajnos a magyar lakossag 90%-a agyatlan birka, aki barmit elhisz, amit mondanak neki. Arra sem kepes, hogy ket szamot osszeadjon.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2014.01.01. 19:24:03

és hány lélegeztetőgépet lehetett volna venni ebből a pénzből?
:(
ez is csak a náci orbán hibája, de hamarosan eljő demokrata dopeman a messiás, és végre elvezet titeket a kánaánba!

jet set 2014.01.01. 20:17:48

@Tapogatott Kukorica: 10 éve 10$ volt az olaj ára, mégsem sírtak az arabok. Most 100$, ha lemegy 30-ra, akkor sem hiszem hogy nagyon szegények lennének.

smartdrive 2014.01.01. 20:27:37

2013-ban arra recskázni, hogy jujj, olcsóbb a szénhidrogén (10 évig, aztán az is elfogy), reménytelenül anakronisztikus. és ez most nem a blogra, hanem az amerikaiakra vonatkozik

bankvezér 2014.01.01. 22:02:19

@Sírköves Slomó:
Nem tudom, mi olyan vicces ?
A múlt megítélésével kapcsolatban nincs köztünk vita. Itt azonban a jövőről van szó.

bankvezér 2014.01.01. 22:04:50

@salv:
"Arra merget vehetunk, hogy a lakossagi ar csokkenni fog ..."
De nem olyan mértékben, mint amilyenben csökkenthető lenne...
Magyarország drágábban kapja a gázt, mint más uniós országok.

bankvezér 2014.01.01. 22:07:23

@Jóképességű Takarítónő:
Te nő vagy?
Mert akkor megválogathatnád a szavaidat.
Egyébként nem értem, miért nálam reklamálsz, - nem én írtam a posztot.

V-ger 2014.01.01. 22:27:23

@Larry Silverstein:
"Már ha használ a háztartás földgázt ögye."

Vagy ha távfűtéses lakásban lakik. Esetleg olyan erőműből kapja az áramot, ami szénhidrogén elégetésével üzemel.
süti beállítások módosítása