Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

  • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
   Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

  • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
   Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

  • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
   Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

  • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
   Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

  • Ronald Coase - itt és most
   Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

  • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
   Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

  • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
   Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Az örökségek mentik meg a nyugdíjasokat?

2013.12.21. 08:31 Pénzügyi Szemle

Ha az állam forrásai szűkülnek, felértékelődhetnek az örökségek. Már ha vannak. A mai fiatalok jóval nehezebb helyzetben vannak, mint voltak a szüleik, vagyis kisebb valószínűséggel jutnak saját otthonhoz, kevesebb megtakarítással rendelkeznek, és kevesebbet tudnak félretenni…

tovább »

Kell-e félnie a forintnak a tapírtól?

2013.12.20. 08:31 Pénzügyi Szemle

Az amerikai jegybank szigorításával kapcsolatos találgatásoknak elvileg lesiklópályára kellett volna küldeniük a forintot, eddig mégsem így történt. Miért?Megérkezett a május óta várva várt bejelentés: az amerikai jegybank (Fed) csökkentette – havi 85 milliárd dollárról…

Csőd is kell a talpra álláshoz?

2013.12.19. 08:31 Pénzügyi Szemle

A Harvard professzora szerint a fejlett világ úgy tudna túllendülni a válságon, ha eltüntetné az adósságokat és az infrastruktúra fejlesztésébe invesztálna.A fejlett gazdaságok fél évtizede szenvednek a recessziótól, a lassú növekedéstől, a gazdasági helyben járástól.…

Valamit kezdeni kell a nyugdíjakkal - a spanyol példa

2013.12.18. 08:31 Pénzügyi Szemle

A jelenlegi állami nyugdíjrendszer világ-, de legalábbis Európa-szerte fenntarthatatlan. Egy dolog ezt beismerni, és egy másik dolog meghozni a szükséges, ámde esetenként népszerűtlen intézkedéseket.Az állami nyugdíj, és annak hosszú távú fenntarthatósága nem több, mint…

Be van kódolva az összeomlás

2013.12.17. 08:30 Pénzügyi Szemle

A papírpénzrendszerben túl nagy a kísértés, hogy az államok a problémákat pénznyomtatással kezeljék, amely pénzpumpa azonban hosszú távon magát a rendszert veszélyezteti.Hetek, sőt hónapok óta találgatják a befektetők, hogy vajon az amerikai jegybank mikor kezd el szigorítani…

Kell-e minden második magyarnak diploma?

2013.12.16. 08:50 Pénzügyi Szemle

Az oktatás a legjobb befektetés, ez mégsem jelenti azt, hogy mindenkinek a zsebébe nyomni kellene egy diplomát.Közgazdászok papíron már számtalanszor bebizonyították – amit egyébként a mindennapi életünk során, magunk körül is tapasztalhatunk -, hogy a ráfordítás és a hozam…