Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

  • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
   Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

  • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
   Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

  • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
   Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

  • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
   Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

  • Ronald Coase - itt és most
   Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

  • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
   Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

  • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
   Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Ezért kell megszabadulni a frankhitelektől

2013.09.07. 08:35 Pénzügyi Szemle

Lehetséges előre jelezni a gazdasági/pénzügyi válságokat? Melyek a válság előjelei, hogyan lehet elejét venni a bajoknak? Az IMF szakemberei ezekre a kérdésekre keresik a választ.A 2008-ban kirobbant pénzügyi és gazdasági válság a legtöbb gazdasági szereplőt váratlanul érte,…

tovább »

Így bukhatnak el a korábbi slágerországok

2013.09.06. 08:31 Pénzügyi Szemle

Úgy tűnik, hogy bajban vannak a korábban sikert sikerre halmozó brazil, orosz, indiai és kínai gazdaságok. Véget ért a sikersztori, vagy csak egy átmeneti megtorpanásról van szó?A nyár a korábbi sikergazdaságok, a BRIC néven elhíresült nagy feltörekvő piacok megtorpanásáról,…

Megszorítás? - Így is lehet ezt csinálni

2013.09.05. 08:31 Pénzügyi Szemle

Lehet úgy is megszorítani, hogy a költségvetés is rendben legyen és a gazdaság se süllyedjen el a recesszióban?Napjaink rettegett közgazdasági kifejezése a megszorítás, ami az adóssággal és költségvetési hiánnyal küzdő európai országok számára többnyire egyet jelent az…

Nincs munkád? - Itt a megoldás

2013.09.04. 08:31 Pénzügyi Szemle

Adjunk komoly adókedvezményeket a hosszú távú munkanélküliek után, utazási és lakhatási támogatást és csökkentsük a minimálbért!Korábbi posztunkban írtunk arról, hogy a magasabb minimálbért követelő dolgozók épp önmaguk alatt vágják a fát, a minimálbér emelése…

Ezért okozott pusztító válságot az euró

2013.09.03. 08:30 Pénzügyi Szemle

Miért van az, hogy az USA államai remekül megférnek egymás mellett, miközben az eurózónában egyik válság követi a másikat?Kevin O’Rourke és Alan Taylor közgazdászok egy tanulmányban összehasonlították az Egyesült Államokat az eurózónával, arra a kérdésre keresve a…

Az államilag támogatott hitelek csapdája

2013.09.02. 08:30 Pénzügyi Szemle

Nem okos dolog, ha az állam támogatja a túlzott hitelfelvételt, sem a magánszemélyek, sem a vállalatok körében.Az Egyesült Államok az adórendszer nagyszabású reformjára készül, amitől a döntéshozók azt várják, hogy hosszú távon segít fenntartható és egészséges…