Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

  • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
   Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

  • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
   Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

  • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
   Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

  • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
   Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

  • Ronald Coase - itt és most
   Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

  • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
   Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

  • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
   Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Segítsen az állam, ha nincs saját lakásod?

2013.08.10. 08:31 Pénzügyi Szemle

Jól teszi az állam, ha kamattámogatással vagy adókedvezményekkel támogatja a lakáshoz jutást?A kormányok egyik legnagyobb dilemmája az, hogy támogassák-e a lakáshoz jutást adókedvezményekkel, kamattámogatásokkal, vagy bármely egyéb módon. A támogatás révén vajon több…

tovább »

Kamuznak a cégvezetők

2013.08.09. 08:31 Pénzügyi Szemle

Ha kevesebb lenne a vállalati nyereségadó, akkor vajon több pénz jutna beruházásra és több lenne a munkahely?Egyre több szó esik az amerikai vállalati nyereségadó esetleges csökkentéséről, amely így elképzelhető, hogy a jelenlegi 35 százalékról akár 28 százalékig is…

Így menthetnék meg Európát

2013.08.08. 08:28 Pénzügyi Szemle

Ha az Európai Központi Bank kamatmentes hitelt adna az eurózóna bajba jutott országainak, azzal egy csapásra megoldódhatnának a gondok.Bár az adósságválság hullámai úgy tűnik, hogy ha átmenetileg is, de elültek, a bajba jutott eurózóna tagok adóssága nem tűnt el. Ezekkel a…

Autópályát igen, tanári fizetést nem!

2013.08.06. 08:30 Pénzügyi Szemle

A feltörekvő országokban az állami beruházások nagyon megérik a pénzüket, a napi szintű kiadások, úgy mint a tanári fizetések vagy a kórházak fenntartása viszont nem.Mióta az IMF vezető közgazdászai elismerték, hogy az európai megszorításokkal kapcsolatban alaposan…

Még mindig a szüleiddel laksz?

2013.08.05. 08:30 Pénzügyi Szemle

Komoly szociális, társadalmi és gazdasági problémákat okozhat az Egyesült Államokban az, hogy a mai fiatalok egyre nagyobb hányada kényszerül felnőtt életének elejét a szülői házban tölteni.Egy ember élete során az az általánosan elfogadott elméleti forgatókönyv, hogy amíg…