Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

  • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
   Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

  • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
   Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

  • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
   Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

  • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
   Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

  • Ronald Coase - itt és most
   Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

  • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
   Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

  • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
   Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Mégis lesz pénz nyugdíjakra?

2013.07.27. 08:30 Pénzügyi Szemle

Igaz ugyan, hogy az amerikai állami szektor nyugdíjkasszáiban mintegy 1000 milliárd dolláros lyuk tátong, a jövő nyugdíjasainak nincs félnivalójuk, a kifizetések biztosítva lesznek.Legalábbis így látja Dean Baker és Paul Krugman, akik szerint a nyugdíjkalkulációk során használt…

tovább »

Rábíznánk-e a pénzünket egy polipra?

2013.07.26. 08:30 Pénzügyi Szemle

Azt hinnénk, az a jó előrejelzés, ami bejön, pedig akkor minden bankban egy polipot is tarthatnánk. Na ugye, hogy ez nem lenne jó. Egy gazdasági válság során fokozottan is igaz, hogy az erőforrásokat a lehető legjobban kell beosztani, a döntéshozóknak pedig kétszer is meg kell…

Riasztó tények az amerikaiak egészségi állapotáról

2013.07.25. 08:30 Pénzügyi Szemle

Az USA messze a legtöbbet költi egészségügyre, a társadalom mégsem él egészségesebben, mint 20 éve.Érdekes ellentmondásra világított rá az OECD egy tanulmánya, melyből kiderül, hogy az USA a legtöbbet költi egészségügyre - a GDP 17,7 százalékát 2011-ben, szemben például…

Újabb pofon a közgazdászoknak

2013.07.24. 08:25 Pénzügyi Szemle

Egy klasszikus játékelméleti helyzet, hogy ha a szorongatnak a rendőrök, akkor érdemes a bűntársam ellen vallanom. Vagy mégsem?A gazdasági válság során jó néhány közgazdasági elméletről kiderült, hogy a valóságban nem igazán működik, vagyis a gyakorlat az elmúlt években…

És még köszönjük is meg a bércsökkentést...

2013.07.23. 08:25 Pénzügyi Szemle

Ha csökkennének a bérek, sőt csökkenne a minimálbér, akkor vajon a vállalatok több munkát adnának?Közgazdász berkekben érdekes vita kerekedett arról, hogy vajon hogyan lehetne megoldani a munkanélküliség problémáját. Van, aki csökkentené a minimálbért, és a lehető…

Kezdjük el aktívan adni-venni a forintot?

2013.07.22. 08:30 Pénzügyi Szemle

Magyarország több fronton is nyerhetne azzal, ha a forinterősödés időszakaiban vásárolná az eurót és építené a devizatartalékait.A válság előtt és alatt Magyarországon szinte nem telt el úgy nap, hogy ne olvashattunk volna a mindkét irányba komoly kilengéseket mutató forint…