Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Íme egy sikertörténet, amit lehet követni

2013.12.28. 08:31 Pénzügyi Szemle

Hiába a válság, a technológiai startup vállalkozások olyan növekedési lehetőséget ígérnek, ami már egy kis külső segítséggel is csodákra képes.

Válságos időkben különösen nehéz munkahelyet teremteni, növekedést elérni, ilyenkor hatványozottan kell megbecsülni mindent, ami fellendülést ígér. Az Egyesült Államokban, Chicago városa ma büszkén jelenti, hogy ők bizony a nehéz piaci környezetben is létrehoztak valamit, ami ma már olyan mértékben bővül, ami minden korábbi képzeletet felülmúl. A siker titka a technológiai startup vállalkozások felkarolása. Az eredeti elemzés itt érhető el.

Posztba_nagy_29.jpg

Két éve nyitotta meg kapuit egy technológiai ipari park, amely elsősorban az új kis- és középvállalkozásokat igyekezett magához csábítani. A bolt a nulláról indult, tavaly ugyanakkor már naponta jöttek létre új vállalkozások, sőt, ma már valóságos technológiai központként említik a területet. A fellendüléshez csupán egy kis kezdőlökés kellett, a megfelelő infrastruktúra és kedvező szabályozói környezet biztosítását követően az amúgy is lendületes felemelkedést mutató technológiai szektor magától megtalálta az új startup központot.

A technológiai ipari park ma már mágnesként vonzza magához a képzett munkaerőt, a finanszírozást – tőke és hitel egyaránt -, az új technológiát, sőt már az egyetemek figyelmét is felkeltette, akik igyekeznek mind hatékonyabban alkalmazkodni a központ munkaerő igényéhez. Ha van egy jó ötlet, akkor itt biztosan lesz pénz, munkaerő, partner és lehetőség ahhoz, hogy az elképzelés valósággá váljon. „Ha van egy jó ötleted, akkor egymillió dollár alatt könnyen találsz finanszírozást…” tartja a mondás, utalva arra, hogy a technológiai startup vállalkozások piacán nincs akadály.

Szakemberek hangsúlyozzák, hogy a sikerhez ma már nem is kell külső segítség, azaz állami szerepvállalás. Az államtól mindössze annyit várnak el a vállalatok, hogy hagyja őket dolgozni, vagyis a szabályozói környezet legyen laza és megengedő. A többit, vagyis a finanszírozást, a munkaerőt, a technológiát a piac már megoldja magától.

A történetet mi magyarok kicsit irigykedve figyelhetjük, az igazsághoz ugyanakkor hozzátartozik, hogy Chicago versenyképesség terén a legszűkebb elit tagja, a 7. a legfrissebb listán, amelyen Budapest az 58., lemaradva például Prágától és Varsótól, de megelőzve Bukarestet és Pozsonyt. Miben kellene előrelépnünk, hogy a nyilvánvalóan szerényebb lehetőségeihez mérten mi is valóra váltsuk a magunk startup csodáját? Egy friss tanulmány szerint Budapest tehetséggel, munkaerővel és infrastruktúrával jól áll, szabályozásban és általános piaci környezetben azonban még lenne hova fejlődni…

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Valóban kínai uralom vár ránk?

Az örökségek mentik meg a nyugdíjasokat?

Kell-e félnie a forintnak a tapírtól?

Valamit kezdeni kell a nyugdíjakkal - a spanyol példa

Be van kódolva az összeomlás

Kell-e minden második magyarnak diploma?

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr405707093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Link elek 2013.12.28. 12:51:18

Chicago elmult evekbeli sikerenek a titka, hogy Rahm Emanuel a polgarmester.
pl egy friss intezkedese: az altalanos iskolai alapkovetelmenyek koze bekerult a programozas (nem a word/excel baszogatas!)

The Chicago Public Schools, the third-largest public school system in the United States, announced a five-year plan today that would add at least one computer science course to every CPS high school, and elevate computer science to a core requirement instead of an elective. CPS announced this through a partnership with code.org, stating that the non-profit would provide free curriculum, professional development, and stipends for teachers.
developers.slashdot.org/story/13/12/10/0023222/chicago-public-schools-promoting-computer-science-to-core-subject

1001nappal 2013.12.28. 14:17:45

A magyar innovációs környezet a béka alsófelét sem közelíti az amarikaihoz képest. Egyébként az európai sem, de mi még Európán belül is gyengén teljesítünk.
Lehet mindenféle innovációs rangsort felállítani, de nálunk az innovációs pénzeket már a kiírás előtt ellopják. A magyar tehetség, innovációs képesség pedig csak egy legenda. Valóságos alapja már régen nincs.

Szzzz 2013.12.28. 14:49:39

Ott vannak ezek a magyar startapuk, az ilyen prezi, meg logmein meg ilyen.
Ezeket össze kéne vonni egy nagy nemzeti startupba, mert így aztán csak elkülföldiesülnek, meg majd kiviszik a pénzt. Eleve ezeket itten magyar adófizetők péndzéből okítatták ki ilyen okosnak, most meg milliárdosok lette, és élősködnek miközben egy rendesen dolgozó magyar alig kap lófasz pénzt, csak az ilyen légkondicionált irodában hűsölő igazi munkát nem is végző léhűtők. Hát az a minimum lenne, hogy adjanak is vissza valamit abból, amit ez az ország nekik adott!
Ezért tart itt az ország.
Mindenféle vállalkozó itten ügyeskedik ilyen okostelefonokkal meg ilyen alkalmazásokkal, és a pék, aki a kenyerét süti, aki igazi értékteremtő munkát végez, az nincsen bescsülve semmirese!
De majd ezeknek is jól elkeni majd a száját a kormány, és akkor lesz erős agyarország, ezek meg majd csak nézhetnek!

Hehe64 2013.12.28. 15:35:13

A mai "válságos idők" létrejöttét semmilyen racionális közgazdasági/technikai indok nem támasztja alá.
Kéretik ennek alapján megítélni a "fejlődést".
süti beállítások módosítása