Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

  • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
   Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

  • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
   Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

  • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
   Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

  • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
   Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

  • Ronald Coase - itt és most
   Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

  • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
   Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

  • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
   Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Csőd is kell a talpra álláshoz?

2013.12.19. 08:31 Pénzügyi Szemle

A Harvard professzora szerint a fejlett világ úgy tudna túllendülni a válságon, ha eltüntetné az adósságokat és az infrastruktúra fejlesztésébe invesztálna.

A fejlett gazdaságok fél évtizede szenvednek a recessziótól, a lassú növekedéstől, a gazdasági helyben járástól. Vannak, akik úgy gondolják, hogy mindez a gazdasági és pénzügyi válság utóhatása – természetes dolog lehet ugyanis, hogy az évszázad válságát követően el kell telnie egy kis időnek, amíg eltűnnek az egyensúlytalanságok -, vannak, akik hosszú távú lassulást látnak a fejlett világban. Kenneth Rogoff, a Harvard professzora úgy gondolja, hogy a fő gond az elviselhetetlen adósság. Az eredeti elemzés itt érhető el.

dollar_nagy_6.jpg

Rogoff elismeri, hogy mindkét fenti teóriában van igazság, különösen a másodikban, mely szerint egyszer eljön az a pont egy fejlett gazdaságban, amikor már nehéz fenntartani a gyors növekedést, hisz az adott gazdaságnak már majdnem mindene megvan. Ilyenkor a társadalom elöregszik, a technológiai fejlődés kifullad, a magas fokú gépesítés miatt a hatékonyságjavítás lehetőségei kifogynak…

A Harvard professzora ugyanakkor úgy véli, hogy nem feltétlenül kell ennek így lennie, és a fejlett gazdaságoknak van terük a további növekedésre a válságon túl is. Ehhez, ugyanakkor két feltételnek kell(ene) teljesülnie. Először is meg kellene szabadulni a tetemes adósságoktól – akár részleges államcsődök árán is -, ez ugyanis a fellendülés kerékkötője, lehetetlen ugyanis fejlődni és növekedni, ha a gazdaság szereplői összeroppannak az adósság alatt.

A másik feltétel az infrastruktúra fejlesztése, amit nem feltétlenül kellene tisztán közpénzből megvalósítani. Az Egyesült Államokban például még az első Obama-ciklus alatt merült fel egy olyan pénzintézet felállításának ötlete, melynek feladata lett volna a nagy infrastrukturális beruházások finanszírozása, komoly magántőke bevonás mellett. Ez eddig nem valósult meg, ez pedig súlyos hiba a közgazdász szerint, különösen annak fényében, hogy a mostaninál optimálisabb pénzügyi környezetet keresve sem lehetne találni, ilyen alacsony hosszú távú kamatok mellett ugyanis – kis túlzással persze – nincs az az infrastrukturális beruházás, ami évtizedes távlatban ne térülne meg.

Kenneth Rogoff meglehetősen bátor kiutat vizionál a válságból, veszteségleírás, részleges csőd, és a magántőke bevonásával, alacsony kamatok mellett megvalósított infrastrukturális beruházások. A gazdaságpolitikusok nem mondhatják, hogy nem kapják meg a szükséges elméleti támogatást…

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Valamit kezdeni kell a nyugdíjakkal - a spanyol példa

Be van kódolva az összeomlás

Kell-e minden második magyarnak diploma?

Vitatkoznak a közgazdászok Ferenc pápával

Svájcifrank-hitelek: ezért emelkednek a kamatok!

Beteg gyermek Európa szívében

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr985695300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.12.19. 09:59:41

Ez nettó baromság. Az államcsödhöz az állam túlköltekezése kellett. Ha eltörölnék az adósságot, akkor simán visszaadósítaná magát az állam és ugyanaz a helyzet lenne, mint most.

Az államnak kell kevesebbet költenie, ez ilyen egyszerü...

gtri 2013.12.23. 11:32:53

Gratulálok a professzor úrnak. Feltalálta az állami szinten megvalósított csődbűncselekményt.

Egy magáncég vezetője ilyenért bíróság elé kerülne.

Kis hazánk nemrég szigorított a csőddel kapcsolatos bűncselekmények megítélésén.

forrás:
www.origo.hu/jog/uzleti/20130416-csodbuncselekmeny-megnovekedett-buntetojogi-felelosseg.html

"A büntetőjog elsődlegesen a bűnös magatartásra fókuszál, a bűncselekményt elkövető személyi kört rendeli büntetni, azaz, ha az adós (a cég vezetője, a vagyonfelügyelő - őt a csődeljárás folyamán a felszámolók névjegyzékéből választják -, a felszámoló, felszámoló-biztos) visszaél helyzetével és a felszámolás alapjául szolgáló magatartást bűnös szándékkal valósítja meg."

A fenti leírásnak mindenben megfelel a profeszor úr "ötlete".

Lehet, hogy az egyetemek közgazdasági tanszékein is kellene kutatni lecsukandó delikvensek után? Persze csakis Amerikában. :)