Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Kell-e minden második magyarnak diploma?

2013.12.16. 08:50 Pénzügyi Szemle

Az oktatás a legjobb befektetés, ez mégsem jelenti azt, hogy mindenkinek a zsebébe nyomni kellene egy diplomát.

Közgazdászok papíron már számtalanszor bebizonyították – amit egyébként a mindennapi életünk során, magunk körül is tapasztalhatunk -, hogy a ráfordítás és a hozam aránya alapján az elképzelhető legjobb befektetés a tanulás, vagyis az emberi tőkében végzett beruházás. Az egyének és a társadalom számára is sokkal jobban hoz egy jó szakma, vagy diploma, mintha az ember kötvénybe, részvénybe, avagy ingatlanba fektetné a pénzét. De következik-e mindebből az, hogy okos politika lenne minden eszközzel növelni a felsőoktatásban részt vevő hallgatók létszámát? Természetesen nem. Az eredeti elemzés itt érhető el.

Oktatas_nagy.jpg

Három okból sem. Egyrészt azért, mert a minden eszközzel történő hallgatói létszámnövelés könnyen diplomás munkanélkülieket szülhet, vagyis a társadalom és a gazdaság foglalkoztatási igényének figyelmen kívül hagyása súlyos társadalmi konfliktus forrása lehet. A diplomások létszámának és arányának növelése tehát lehet cél, de nem minden eszközzel, és semmiképpen sem a munkaerő igények figyelembe vétele nélkül.

A második ok az, hogy az emberi tőkébe nem csak a felsőoktatás során lehet befektetni, éppen ekkora figyelmet kell(ene) fordítani az elemi, a gimnáziumi, a szakmunkás, sőt a munka közbeni és az élethosszig tartó képzésre is. A felnőttképzés, a munka mellett végezhető tanfolyamok, vagy a vállalatok által szervezett oktatási programok még annál is jobb befektetések lehetnek, mint egy diploma megszerzése.

A harmadik jó ok pedig az, hogy nem elég az oktatás során kitermeli a megfelelő emberi tőkét, arról is gondoskodni kell, hogy ez az erőforrás a lehető legokosabban hasznosuljon. Az egészségügy fejlesztése és a munkaerő mobilitásának biztosítása ezt lehetővé teszi, vagyis gondoskodik arról, hogy a munkaerő jó egészségben rendelkezésre álljon, mégpedig ott és akkor, ahol éppen szükség van rá.

A felsőoktatás és a diplomás képzés tehát kiemelkedő befektetés lehet, komoly hiba lenne ugyanakkor erre hivatkozva ész nélkül felduzzasztani az egyetemeket és a főiskolákat, egy jól szervezett elemi oktatással vagy egy kellő mobilitást és rugalmasságot biztosító munkaerőpiaccal ugyanis éppen akkora, sőt akár jóval magasabb megtérülés is elérhető.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Vitatkoznak a közgazdászok Ferenc pápával

Svájcifrank-hitelek: ezért emelkednek a kamatok!

Beteg gyermek Európa szívében

Megszakadsz a munkában? - A szüleid a hibásak!

Egyesüljön az USA és Kanada?

Nem mindenki örül Londonban a magyaroknak

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr105681334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kivlov 2013.12.16. 08:55:53

miért lenne jó ötlet?

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.12.16. 09:17:48

Jó ötlet reál diplomásokat képezni. Rossz ötlet nem reál diplomásokat képezni.

A reál diplomásoknak lesz értelmes munkája.
Például IT szakember, mérnök, orvos nem lesz munka nélkül.

A nem reál szakmákban csak annyit szabad képezni, amennyire szükség van. Szerencsére ez nagyon jól tervezhetö. X tanárra van szükség évente és nem többre.

A felesleges nem reál emberkék pedig vagy nem diplomás állásokat töltenek be vagy az állam kreál a számukra valamilyen felesleges és ezért drága munkahelyet. Mint pl. szóvivö minden állami hivatalnál, ahol több, mint 10 ember dolgozik vagy rengeteg ilyen ember dolgozik önkormányzatoknál, ahol csak neki hoztak létre egy munkahelyet, ahol ellehet.

bankvezér 2013.12.16. 09:48:18

@Dörnyei József:
Itt ezzel most alapvetően egyetértek.
Például túl sok a banki jogász. Én ezt a problémát nem úgy oldanám meg, hogy ezután nem képzek jogászokat évekig.
Hanem úgy, hogy akik már "bizonyítottak", vagyis nem voltak képesek a jogszabályoknak megfelelő kölcsönszerződést írni, azoktól visszavenném a diplomájukat és az egyetemi képzés költségét is az megtéríttetném velük.
Az így megüresedő helyre lehetne új,- arra méltó - jogászokat képezni.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.12.16. 10:03:01

@bankvezér:
Az nem is teheted meg, hogy nem képzel jogászokat évekig. Azt teheted meg, hogy pl. fele annyit képzel, mint amennyi általában évente kell.

A kölcsönszerzödések tartalma nem jogi, hanem management kérdés. Kb. 100% az esélye annak, hogy nem a jogi osztály, hanem a felsö vezetés hibázott...

Serivor 2013.12.16. 14:13:20

A felsőoktatás helyett jól szervezett elemi oktatást plusz munkaerőpiacot kívánó cikkről nekem a Demján-féle egy tál rizsért a végtelenségig robotoló droidok képe ugrik be.

Amíg még államilag megmondott keretszámok voltak, nagy volt az úgynevezett pedagógus-elvándorlás, mert kiderült, hogy számos más helyen igény van értelmes emberekre. Ezeket a helyeket manapság a feleslegesnek tartott bölcsészek töltik be.

Az igazi probléma ott van, hogy túl laza a szűrő, sokan jutnak be egyetemre olyanok, akik soha nem fogják elvégezni. A régi rendszer 5% alatti lemorzsolódása sem volt egészséges, úgy kellene meghúzni a felvételi szintet, hogy kb. 10-15% morzsolódjon le - ekkor mondhatnánk, hogy szinte senkit sem zártunk ki, aki képes volna elvégezni az egyetemet.

Tragikus viszont a szakmunkásképzés helyzete. Minden szakmára kellene érettségi utáni 1-2 éves képzést biztosítani azoknak, akik lemorzsolódnak az egyetemekről.

Akik nem várható, hogy eljutnak az érettségiig, azoknak is erősíteni kellene a képességfejlesztését, és mellette oktatni a szakmákat - egyfajta elnyújtott (mondjuk ötéves) szakmunkásképzésre gondolok.

A kétféle szakmunkásképzés között pedig az legyen a különbség, hogy az érettségi legyen a mesterlevél (egyik) feltétele.

prolee 2013.12.16. 14:55:26

És mik azok a szakmák, amelyekre érdemes képezni pl. egy 52 kg-os, 164 cm-es, jó kézügyességű, humán beállítottságú leánygyermeket, aki elájul a vértől és a szarszagtól, meg a kajaszagtól, de beszél 2-3 idegen nyelven?

Ti. ilyen paraméterekkel kerestem OKJ szakmát (egyébként egyetemista lányaimnak), az egyik személyi edző lesz, a másik turisztikai értéksítő.
Most olvastam, hogy mindkettővel kitörölheti majd a seggét.

Sajnos nem lehet mindenki nővérke.

Kivlov 2013.12.16. 15:00:43

@prolee:
"Sajnos nem lehet mindenki nővérke. "

nem, de diplomás sem közpénzen... :D

prolee 2013.12.16. 15:07:31

@Kivlov: Nyugi. Tandíjasok. Nem írunk alá röghözkötést. Évente több, mint 1 milla, de fussa rá. :) Húsz éve gyűjtök.

prolee 2013.12.16. 15:17:26

Úgy látom, itt SEM kapok választ. Kb. 8 éve hallgatom ezt az általános bölcsességet, de arra soha sehol nem kapok választ, hogy fent paraméterekkel, amelyik leánygyerek nem akar ívhegesztő, vagy esztergályos, kőműves, tetőfedő, netán ács lenni, és nem akar nővérke sem lenni, mert nem bír szart lapátolni, az milyen szakmát válasszon?

Azt sem igazán értem, hogy ha igaz az, hogy reál szakmákban van hiány, akkor miért nem bírja megoldani az állam a reál tárgyak normális színvonalon történő oktatását?

Miért nincs soha semmiféle következménye annak, hogy ha reáltárgyak átlaga elmarad az osztályátlagtól? (Azt most hagyjuk, hogy nem tanul a gyerek, mert ugye a humán tárgyat tanulja.)
Nem lehetséges, hogy a reálszakmákban (pl. mérnök) éppen azért van hiány, mert a középiskolák ezzel az oktatási módszerrel képtelenek kiállítani annyi diákot, amennyi szükséges lenne?

Kivlov 2013.12.16. 15:20:10

@prolee:
:D
akkor nem vagy egy nomen est omen. :D

na4 2013.12.16. 17:28:03

Legalább 20-30 felesleges, diplomás munkanélkülieket képző, szófosó egyetemet, főiskolát be kell zárni. Minden erőt a műszaki képzésre! Jogászok, bölcsészek, közgazdászok, és egyéb szófosók számát drasztikusan csökkenteni, mérnökképzést drasztikusan emelni.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.12.16. 17:57:11

@prolee:
A bölcsész nyelvtudással sem tud könnyen elhelyezkedni.
Személyi edzö csak egy rövid ideig lehet egy nö, a turisztikai eladó lehet pl. telepített képviselö valahol egy egzotikus szigeten, ami lehet, hogy tetszene is.

Mivel mindkettö lány, ezért a legegyszerübb, ha férjhez mennek és legyen onnantól a férj gondja az, hogy mit dolgozik a felesége. :-)

prolee 2013.12.16. 20:48:38

@Dörnyei József: Na látod. :)))))))))))))))))

Hát én is ezt mondom. :)))))))))))))))))

Na de akkor miért olvasok ilyen cikkeket?

Unokatestvérem mérnök, IT szakemberként dolgozik. Munkája tényleg van, de olykor hónapokig nem kap fizetést. A bátyám mérnök. Nyugdíj előtt rúgták ki a kutatóintézetből, apósom ugyanígy járt.

Hát..... nem tudom....

prolee 2013.12.16. 20:52:16

@na4: Én spec. jogász vagyok. Mindig volt munkám. Sajnos több is, mint kéne.

béla a görög (törölt) 2013.12.16. 23:15:29

@prolee: pl. nyomozó/személyi testőr. főleg ha még jók önvédelemben is. a szar, kaja és vérszagot majd megszokják :)
(on-line) tolmács/fordító ha már olyan jól beszélnek - mert hogy jól beszélnek, igaz?!.
---
van egy csomó olyan szakma ami nem tudom mit takar de fizetnek és humán - ezek az ún. 'manager' szakmák
amit tudom, hogy mit takar - x mérnök, x kutató, informatikus - az ugye kiesik a lányaid esetében.

Almandin 2013.12.16. 23:32:49

@prolee: Tolmács, ékszerész, idegenvezető pl. Hirtelen ezek jutottak eszembe. Az viszont, hogy el tudnak-e majd helyezkedni vele, az főleg kapcsolati tőke függvénye.
A szerzett szakmáik se rosszak, van is rájuk egy kis kereslet. Aki hagyományos úton keres ma munkát (hirdetések), készüljön fel rossz dolgokra.
Recepciósként és titkárnőként is dolgozhatnának.

Almandin 2013.12.16. 23:34:25

@Dörnyei József: Ma a férfiak többsége nem hajlandó nőt eltartani. Az a világ elmúlt.
Ha pedig egy gazdag férfi észreveszi, hogy a nő rá akar akaszkodni (hogy megoldja a megélhetését), hanyatt-homlok fog menekülni.

Májkül 2013.12.16. 23:34:28

A legnagyobb probléma az, hogy az állam (=adófizetôk) pénzén képzünk egy csomó felesleges tudással rendelkezô embert. Azért, mert rossz a rendszer. Ha az állam csökkentené a támogatottak körét és jobban a mínôségre fókuszálna és csak azokat támogatná ösztöndíjjal, akik nagyon tehetségesek és kimutathatóan szükség van rájuk, akkor a maradéknak el kell döntenie, hogy megéri-e neki pénzt fektetnie a továbbtanulásba. Mindig a piaci igény az, amiknek szabályoznia kellene önmagát. Az államtól ezt nem várhatjuk el, mert az csak torzitja a piacot.

dr Smittpálelnökúr 2013.12.16. 23:38:07

Khm.. nekem ugye doktori papírom is van, de azt azért látom, hogy mindig azok rinyálnak úgy, hogy: "minek ide ennyi diplomás?", akiknek már van diplomája.

Ez kb. annyit jelent, hogy: "Nekem van diplomám, neked meg nem kell, te menj és dolgozz gépsor mellett egy gyárban".

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2013.12.16. 23:50:52

Erre a kérdésre Nobel díjas tudósunk megadta már a választ 1930(!)-ban. A beszéd linkjét lejjebb megadom, de mivel úgyse nézi meg senki, idézném a lényeges részt:

“…egyetlen vágya és reménye az, hogy megszerezvén a diplomát valami állami álláshoz jusson, és ilyenmódon a saját életének a terhét és nyűgjét az állam nyakába varrja”

A link, direkt a megfelelő másodperctől indul:
youtu.be/pTtOEUwjjEs?t=3m5s

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.12.16. 23:54:17

1998-ban eltoroltek a szemeszterenkenti 10e hozzajarulast, azt amirol ugy josoltak hogy legalabb megduplazzak a kesobbiekben
ez ma valorizaltan 3szoros ertek lenne

azaz ma lenne minden tanulonak 60e, ami nem sok, viszont ossze lehet merni az egy szemeszterre elkoltott adoforinttal, ami mernokoknel ~ 350e

ezt koszonjuk meg hogy eltoroltek anno, felaldoztak a hosszutavon kialakulo kezdeti egyensulyt a piszkos napi politika oltaran

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.12.16. 23:59:08

@prolee: azt kell latni hogy nalunk meg a konnyen exportalhato es a nyugati vilagban nagy hiannyal rendelkezo szakmak mennek
hianygazdasag van...

en nem vagyok ellenere annak hogy valaki valamit megtanul, mert ha pl. fizeti a hatodat / harmadat a kepzesenek, mikozben lathato hogy nem seggvakaraszasra hasznalja fel az iskolat akkor az jo dolog, legalabb az apja is beletol valami penzt igy el lehet mondani, hogy nem csak az allam az aki kockaztat
aztan max a vegen elmegy a mekdöncsibe felszolgalonak, de legalabb a sajat csaladjanak a penze is benne all

ne vada 2013.12.17. 00:04:08

@dr Smittpálelnökúr: Cáfolnám. :) Nekem nincs diplomám, viszont pont az olyanok miatt, akiknek van, de olyan ostobák, hogy egy villanykörtét sem képesek kicserélni, vitatom a diplomásképzés erőltetését.
Olyan munkát végzek, amit zömmel diplomások szoktak, de mivel van egy bizonyos képességem (amivel vagy születik az ember, vagy nem, tehát mázli kérdése a dolog!), ami elengedhetetlenül szükséges ehhez a munkához, engem választottak az adott pozícióra.

Bambano 2013.12.17. 13:19:06

@na4: hiába emeled a mérnökképzést, ha nem akarnak többen odamenni.

@prolee: mert vigyáztok arra, hogy mindig is legyen munkátok. pedig lehetne közérthető jogszabályokat alkotni, vagy legalább olyanokat, amelyek nem mondanak ellent egymásnak, önmaguknak.

szandé 2013.12.17. 21:37:39

a tudományba az oktatásba kell fektetni, fűrdőből térből, emlékműből és stadionból, jól állunk, pedig nem az épűletek avjövő hanem az emberi agyak az innováció, mikor haladunk a korral és kiötlünk jó dolgokat.

szandé 2013.12.17. 21:40:56

Senki nem akar mérnök lenni, mert azért tanúlni is kellene, inkább valami semmirevaló papírt szerez, hogy neki is legyen.

John Doe3 2013.12.19. 18:19:09

A haranggörbét mindenki kihagyja a számításból. Ha több diplomást képezünk, akkor a színvonal szükségképpen csökkenni fog. Ez látszik. Tehát elköltünk egy csomó pénzt használhatatlan tudású emberekre. Félreértés ne essék: a tudásuk nem a jellege miatt használhatatlan, hanem a rendkívül alacsony színvonala miatt.

emberbarát 2013.12.26. 09:49:16

A mindenkori hatalom fél a képzett agyaktól,mert azok átlátnak a korrupción és tudnak véleményt nyilvánítani. Pedig,fejlődést jelentene a társadalomnak,ha diplomás lenne a pék,a mosógép szerelő és a postás is.A kiválasztódás úgyis megtörténik,bár politikai és származási alapon.
süti beállítások módosítása