Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Nem mindenki örül Londonban a magyaroknak

2013.12.07. 08:31 Pénzügyi Szemle

A képzett fiatalok bevándorlásával a teljes gazdaság nyer, a vállalati szektor különösen örülhet, miközben az idős és a képzetlen munkavállalók szomorkodhatnak.

Milyen hatása van a bevándorlásnak a helyi munkavállalók lehetőségeire? Logikusnak tűnik a feltételezés, hogy minél több bevándorló érkezik, annál rosszabb helyzetbe kerülnek az „őslakosok”, akiknek a növekvő munkapiaci verseny kevesebb munkalehetőséget, sőt esetleg még csökkenő béreket is jelenthet. Ez a nézet – ami manapság különösen Nagy-Britanniában népszerű – ugyanakkor csak részben igaz. Kétségtelen, hogy vannak, akik buknak a képzett fiatal bevándorlók érkezésén, a többség azonban nyer az ügyön. Az eredeti elemzés itt érhető el.

Posztba_nagy_22.jpg

Három közgazdász - Sari Pekkala Kerr, William R. Kerr és William F. Lincoln – megvizsgálta az Egyesült Államok munkaerőpiacát, és tanulmányukban arra a kérdésre keresték a választ, hogy a képzett külföldi fiatalok bevándorlásával hogyan változik a vállalati szektor munkavállalói struktúrája, az átlagéletkor, a képzett dolgozók és a külföldiek aránya.

Az eredmények között vannak meglepő, és kevésbé meglepő megállapítások. Nem számít meglepetésnek például, hogy a képzett külföldi bevándorlók létszámának növekedésével emelkedett a vállalati szektorban alkalmazott külföldi munkavállalók száma, ami ugyanakkor annyiban tanulságos, hogy az érkező képzett külföldiek valóban elhelyezkedtek a munkaerőpiacon, nem pedig segélyen tengődtek.

A bevándorlás hatására a vállalati szektorban emelkedett a képzett munkavállalók aránya, és csökkent az átlagéletkor, ami a vállalati szektor versenyképességét növelte. Az őslakos képzett fiatalok létszáma és aránya érdemben nem változott a vizsgált amerikai vállalatoknál, vagyis a bevándorlás nem érintette hátrányosan a képzett fiatal helyieket. Akik ugyanakkor nem jártak jól a képzett fiatalok bevándorlásával, azok a magasabb átlagéletkorú helyiek, akik romló munkalehetőségekkel szembesültek.

A tanulmány hangsúlyozza, hogy a bevándorlás nemzeti érdek az Egyesült Államokban, miután az érkezők javítják a képzett fiatalok arányát, ami alapját képezi az innovációnak és a gazdasági fejlődésnek. A vállalati szektor ugyancsak egyértelmű nyertese a bevándorlásnak, a képzett fiatal helyeik számára semlegesnek mondható a folyamat, aki ugyanakkor vesztesnek tekinthető, az az idősebb és a képzetlen munkavállaló.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Stiglitz már temeti az eurót

Ne féljünk az adócsökkentéstől!

Soha semmi nem lesz már a régi

Görögország megmenekült, segítettek a "barátok"

Vihart kavart Ferenc pápa

Enged szorításából a svájci frank

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr365677013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2013.12.07. 08:59:43

"Nem mindenki örül Londonban a magyaroknak"
A fene egye meg, kimentek a vállalkozó szellemű képzett fiatalok (félmillió)! Pedig szívesen megcsicskáztattam volna őket, havi 47 ezer forintos közmunkával. - gondolja magában Orbán Viktor.

Husz_János_Puszita 2013.12.07. 11:50:08

A képzettekkel jól jár az adott gazdaság, igen.

xxylon 2013.12.07. 16:47:57

Ezt nevezem felrevezeto cimnek.

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2013.12.07. 17:15:32

Milyen meglepő: valaki külföldre akar menni jó élet reményében, és ennek megfelelően DOLGOZIK is. Hát ez aztán döbbenetes végkifejlet.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.12.07. 17:36:42

Képzett fiatalok százezrei megszavazták nekünk ezt a fidesznek nevezett valamit, majd elmentek szerencsét próbálni. Ezúton is szeretnék nekik sok boldogságot kívánni.

J.László 2013.12.07. 17:57:19

@bankvezér:
"...vállalkozó szellemű képzett fiatalok..."

Tartok tőle, hogy a többség semmiképpen nem tesz eleget a fentieknek. Segédmunkás és mosogató a többség.

paráznabillegető 2013.12.07. 18:01:28

londonról szó sincs a cikkben.
ami különben is az egyesült államokról szól...
fasza.

kacsa232 2013.12.07. 18:16:09

@bankvezér: :))) Ezt jól látod. Szerintem is személyes sértésnek veszi a mostani kormányzat, hogy ezek a fiatalok elmentek és beintettek nekik. Pedig nettó 90 ezerért várná őket itthon a 3 és 4 műszakos betanított gyári munka vagy az általad említett közmunka. (habár egy kicsit pontosítanálak, mert egy diplomás közmunkás nettó 64.000 Ft-ot is megkaphat:))))

De ezeknek a hálátlanoknak még ez sem elég...

Wintermoots (törölt) 2013.12.07. 19:16:33

valóban meglepő...
mindenesetre én sajnálom a helyiek egy részét is, ők ott éppúgy nem érdekelnek senkit, mint itt.

bankvezér 2013.12.07. 19:32:36

@J.László:
"A falvédő bal alsó sarkán a debreceni tudományegyetem épülete látható, ahonnan sorban jönnek ki a végzett diplomások, majd felülnek a Wizzair légitársaság Debrecenből közvetlenül Londonba repülő járatára és megérkeznek Londonba, ahol a Tesco áruházban árufeltöltőként állnak munkába."
bankar.blog.hirszerzo.hu/2013/07/14/ujabb-politikai-falvedok/

bankvezér 2013.12.07. 19:36:46

@kacsa232:
"De ezeknek a hálátlanoknak még ez sem elég... " :)))

"Újabb politikai falvédők
(részlet)
Ritkán járok piacra, de ha már ott vagyok körülnézek. Szeretek a falvédőárusok között sétálgatni. Legutóbb két falvédőn akadt meg a szemem .
Az egyik falvédő közepén Orbán Viktor áll, kézcsókra nyújtja a bal kezét, az előtte térdelő férfi megcsókolja, és azt mondja, - szeretnék a barátod lenni keresztapa. A férfi mögött óriási tömeg várakozik, hogy sorra kerüljön. Közben Orbán Viktor jobb kezével átad azoknak, akik bal kezét már megcsókolták, egy lapátot, vagy kapát, amivel az illetők máris beállnak az út menti árkot takarítók közé.
A falvédő bal alsó sarkán a debreceni tudományegyetem épülete látható, ahonnan sorban jönnek ki a végzett diplomások, majd felülnek a Wizzair légitársaság Debrecenből közvetlenül Londonba repülő járatára és megérkeznek Londonba, ahol a Tesco áruházban árufeltöltőként állnak munkába.
A falvédő jobb alsó sarkán egy tágas istállóban a kecskefejést a gyakorlatban oktatja Pintér Sanyi bácsi. Áhítattal figyelő tanulók veszik körül. A legodafigyelőbb tanulóknak Sanyi bácsi a saját könyvét dedikálja. A könyv címe, – Hogyan éljünk meg havi 47 ezer forintból, ha van egy kecskénk is? (A könyv kiadását a magyar elmeorvosok támogatták.)
A falvédő felirata : Orbán Viktor munkahelyeket teremt…"
bankar.blog.hirszerzo.hu/2013/07/14/ujabb-politikai-falvedok/

Késapati Tamás 2013.12.07. 19:39:29

@J.László: így van te trollgenyó, kérlek írd még ezt le vagy 100-szor 25 másik blogba is :)

paráznabillegető 2013.12.07. 19:51:57

@J.László: ki ne felejtse kend a pizzafutárokat!!!

J.László 2013.12.07. 19:52:00

Bedől a forint. Éhséglázadások lesznek. Kizárnak ez EU-ból. Jön a forradalom. Ebből mára annyi maradt nektek, hogy a londoni tányérmosókat számolgatjátok a kezeteken. Ez eddig igen lúzer "demokratikus" ellenzéki pályafutás.

Sandor Akarki 2013.12.08. 01:44:56

@J.László: A forint bedőlt. 2009 és 2011 közepe között 270 körül volt, most stabilan a 300 körüli szintre állt be, azaz mindenki akinek az elsődleges devizája HUF az 10%-kal let ettől szegényebb.
Forradalom nem lesz, fiatalok mennek, öregek maradnak. Még ennél is nagyobb nyomor lesz szélesebb réteg számára.

2013.12.08. 01:53:14

Az USA-ban (+ Kanada, AUS, NZ) teljesen másként néz ki a bevándorlás mint a UK-ben. Ég és föld, össze nem lehet hasonlitani. Mig az előző országok válogatnak, kvótákat szabnak, addig a UK egyelőre kénytelen bárkit elfogadni. Az USA tapasztalatokat nem lehet a UK-re kivetiteni.

xxylon 2013.12.08. 14:31:53

@cougarcat: kiveve persze az illegalis mexikoi bevandorlokat.

A britek jol jartak a bevandorlassal, a media szereti a problemakat felnagyitani, a nagytobbseggel nincs semmi problema. Regebben lattam egy kimutatast hogy Angliaban nem is a szinesek a legveszelyeztetettebb csoport hanem a fiatal feher ferfiak.

Nem a Daily Mailbol kell levonni a konzekvenciat.

2013.12.09. 08:47:30

@xxylon: Az illegálisoknak nincs semmi társadalombiztositása, ha elkapják őket, kitoloncolják (legalábbis Kanadából).

A fiatal fehér angol férfiak morális válságáról épp a hétvégén olvastam egy cikket a kanadai Globe and Mail-ben. De emberi (rossz) természet hogy nehéz helyzetben mindenki másra mutogat és nem saját magára.

Itt is előfordul néha hogy a bevándorló ilyen vagy olyan oknál fogva célponttá válik - ilyenkor az amúgy eléggé toleráns helyiek nagyon könnyen megfeledkeznek arról, hogy mennyi előnye van a bevándorlásnak.

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.12.15. 19:47:27

@J.László:

Hát, csak úgy beszélj a segédmunkáról, hogy itt azért egyáltalán nem számít szar dolognak a gyári munka. Egy gyári munkás jobban keres, mint a vendéglátó iparban elhelyezkedő, vagy a kiskereskedelemben dolgozó.

Én is gyárban melózom, és nem csak hogy jóval minimálbér felett fizetnek, de bőséges túlóra-bónuszokat adnak, kapok életbiztosítást, az állami mellé magán egészségbiztosítást, magánnyugdíjpénztárba fizetnek, és februárban még le is osztanak kicsit a profitból.

Szóval óvatosan azzal a segédmunkásozással, sok segédmunkás Nagy-Britanniában simán bírja finanszírozni a magyar középosztály életvitelét. Még gyerekkel is.

J.László 2013.12.15. 19:55:25

@stark (a fideszre szavaztam 2010ben):
Rendben, igazad van. Arra igyekeztem célozni, hogy minden "kivándorló" kurva sikeres vállalkozó meg tótumfaktum (saját állítása szerint), ami természetesen a legtöbb esetben mese.
süti beállítások módosítása