Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Az egykulcsos adó nyertesei és vesztesei

2013.11.19. 08:31 Pénzügyi Szemle

Hiánypótló elemzés az egykulcsos személyi jövedelemadóról, a családi kedvezményekről, az adójóváírás és a szuperbruttó eltörléséről. Számok minden mennyiségben.

Magyarországon 2010 és 2013 között a személyi jövedelemadó nagyszabású reformjára került sor. Az adóreform négy fontos eleme a következő: családi adókedvezmény kiterjesztése, egykulcsos - 16 százalékos - adó bevezetése, szuperbruttósítás kivezetése, adójóváírás megszüntetése. A nagy kérdés az, hogy vajon kik jártak jól a változtatásokkal, és kik rosszul. A gazdagok nyertek, vagy a szegények? A gyermeket nevelők és a nagycsaládosok az igazi haszonélvezők, avagy a szinglik? Az eredeti elemzés itt érhető el.

Posztba_nagy_20.jpg

(Akik az első három jövedelmi csoportba tartoznak, azok nem rendelkeztek az év egészében főállású munkahellyel, a negyedik tizedbe tartoznak azok, akik minimálbért kerestek 12 hónapig, az átlagbért keresők pedig a nyolcadik tizedben helyezkednek el.)

A Pénzügyi Szemlében megjelent tanulmány a fönti kérdésekre is választ ad. A tanulmány legfontosabb következtetései a következők:

- A 2010 és 2013 között végrehajtott személyi jövedelemadó reform összességében évi 444 milliárd forinttal csökkentette a magyar állam bevételeit.

- Az adócsökkentés 74 százaléka a két legmagasabb jövedelmi tizedhez tartozó gyermektelen állampolgárok nettó jövedelmét növeli.


- A változások hatására az alsó hét jövedelmi tized adóterhelése összesen 134 milliárd forinttal emelkedett. A nyolcadik tized adója kismértékben csökkent, a kilencediké 72 milliárd forinttal mérséklődött, míg a legmagasabb jövedelműek adója 501 milliárd forinttal zsugorodott (lásd fenti táblázat).

- Az említett folyamatok eredményeképpen 61 százalékról 42 százalékra csökkent a tizedik (legmagasabb jövedelmű) tized hozzájárulása az összes adóbevételhez.

- A minimálbér környékén kereső magánszemélyek adója éves szinten átlagosan 58 ezer forintról 126 ezer forintra emelkedett, az átlagbér környékén keresők adókötelezettsége viszont 312 ezer forintról 299 ezer forintra mérséklődött.

- Az adóváltoztatások nyerteseinek aránya mindössze 20 százalék körül mozog az alsó négy jövedelmi tizedben, a következő négy jövedelmi tizedben pedig 30-35 százalék. A nyertesek aránya a kilencedik tizedben 92 százalék, míg a legmagasabb jövedelemmel rendelkezők körében 99 százalék.

- Bár a három vagy több gyermeket nevelők 63 százaléka az adóreform nyertesének számít, az alsó hat jövedelmi tizedhez tartozó sokgyerekes adózók adókötelezettsége nem csökkent érdemben.

- Miközben a három vagy több gyermeket nevelők számára az adóreform összesen 67 milliárd forint adócsökkenést biztosított, az összeg 92 százaléka a legfelső két jövedelmi tized nettó keresetét növelte.

A tanulmány számtalan igen érdekes megállapítást tesz az adóváltoztatások hatásairól, arra ugyanakkor ügyel, hogy ne mondjon ítéletet magáról az adóreformról. Minden hatást egyébként sem lehet számszerűsíteni, egyrészt a gazdasági rendszerek komplexitása, másrészt az eltelt idő rövidsége miatt. A jelen posztban kiemelt megállapítások ugyanakkor mindenképpen tanulságosak, a második gondolatjel után következő eredmény pedig különösen elgondolkodtató.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Kaszálnak a londoni magyarokon

Megfojtja magát Európa

Devizahitelek: miben hibáztak biztosan a bankok?

Furcsa világot teremtett a válság

Az évszázados dunai árvíz csak a kezdet?

Újabb generáció lehet a devizahitelek foglya

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr975641708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Husz_János_Puszita 2013.11.19. 11:39:00

"kik jártak jól a változtatásokkal, és kik rosszul"

A kérdés az, mihez képest? Az előző rendszer jó volt vagy rossz? Az első 4 jövedelmi tized egyáltalán nem fizetett szja-t, az ő terhelésük ennél fogva természetesen nem csökkenhetett.

A legfelső jövedelemtized most is az összes teher 42%-át viseli. A baj nem más, mint hogy évi 3.880 ezer ft jövedelemmel ebbe a kategóriába tartozik az adózó. Havi 210 ezer nettóval. 720 euróval. Ezzel kellene foglalkozni, a reálbérek, foglalkoztatási ráta növelésével, nem a megtermelt kevéske jövedelem kegyes újraosztásával évtizedek óta. Nagyobb tortát kell sütni, ahhoz pedig az összes adóterhelést csökkenteni kell.

cserepj · http://latinpince.blog.hu 2013.11.19. 13:01:28

"A gazdagok nyertek, vagy a szegények?"

A magasabb jövedelmű szegények.

inkvisitor 2013.11.19. 14:06:47

Azért a jövedelmi szintek meghúzásánál érdekes, hogy a minimálbér már a 4. tized, az átlagbér pedig már a felső 20%-ba tartozik...
Ez a tanulmány kicsit trükközésnek és hatásvadásznak tűnik...

bankvezér 2013.11.19. 14:33:15

@inkvisitor:
"...az átlagbér pedig már a felső 20%-ba tartozik..."

Az erre a magyarázat, hogy a leggazdagabbak nagyon jól keresnek. Képesek ellensúlyozni a hatalmas tömeg szegényt.
Nagyon magas a kizsákmányolás foka Magyarországon.
Magasabb, mint az unió gazdagabb országaiban.

Kereso75 · http://kereses.blog.hu 2013.11.19. 15:10:18

@bankvezér: Ez egy gyakori mantra. Csak nem igaz.

"Vegyes a kép a térségünkben is. Az Eurostat mutatói mindazonáltal néhány közhiedelmet cáfolnak.

1. Magyarországon az uniós átlagnál jóval kisebbek az egyenlőtlenségek. Míg az EU-s mutató 2011-ben 30,7 százalékon állt, a magyar 26,9 százalékon. A tizenkét „új”, többségben térségünkbeli tagország átlagos adata is nagyobb széthúzást jelez, mint ami nálunk látszik. Ez még akkor is így van, ha 2010 és 2011 között jelentős elmozdulás történt az egyenlőtlenebb társadalmi szerkezet felé, nyilvánvalóan az egykulcsos, inkább a tehetőseket előnyben részesítő jövedelemadózás miatt."

tagokvagyunk.postr.hu/hogyan-hat-a-valsag-az-egyenlotlensegekre

bankvezér 2013.11.19. 15:48:20

@kereso:
Látom fiú, hogy fantommal harcolsz. :(((
Én nem állítottam olyat, amit cáfolni igyekezel!

___________________________ (törölt) 2013.11.19. 17:57:29

Az élettől elrugaszkodott demagógia legbiztosabb jele, ha valaki azt írja, hogy magasabb _adózott_ jövedelműek = gazdagok, amikor pontosan tudjuk, hogy tíz BMW-ből kilenc és felet adócsalásból vettek minimál környékére bejelentett vállalkozók.

Precízebb lenne a magasabb adózott jövedelműek = az átlagosnál sokkal becsületesebbek c. egyenlőség.

___________________________ (törölt) 2013.11.19. 18:00:33

@cserepj: igy van, mindenki tudja, aki nem szándékosan demagóg, hogy a gazdagok jellemzően nemigen fizetnek adót.

Számomra tényleg felfoghatatlan a szakadék aközött, ahogy a mindennapi életben ismerek egy csomó tehetős vállalkozót, akiknek eszükbe sem jut minimálnár többre jelentiük magukat, miközben a sok debil demagóg újságíró azon az egy-két multialkalmazotton vagy valamilyen oknál fogva szokatlanul becsületes vállalkozón ugrál, akik bejelentik. Ráadásul ők a tisztes középosztály, a Passat-osok rendje, nem a BMW-s menőké. Utóbbiak szinte kizárólag alig fizetnek adót. Én nem is értem, újságíró hogy lehet ilyen naív, vagy pedig tényleg tudatosan torzítanak? Mintha nem is a világban élnének.

___________________________ (törölt) 2013.11.19. 18:02:59

@kereso: ugye maga is abból a hülyeségből indul ki, hogy a jövedelmi különbségek = az adózott, bevallott jövedelme különbsége, amikor meg a való életben mondjuk a Dokk előtt (vagy ami azóta lett menő hely, mindegy) parkoló 200 luxusautóból egyet sem vettek adózott jövedelmből, igaz?

Magyarországon szvsz kitörölheti mindenki a fenekét a jövedelmi statisztikákkal, annyit érnek. Az csak egy szám, amit az állam fele leadnak. Teljesen irreleváns.

zobod 2013.11.19. 19:38:27

A tanulmány konklúziója, hogy az alacsony kulcsú flat tax rendszer sikeres, célját elérte. A társadalom leginkább teljesítőképes rétegeinek az szja terhelése érdemben, érzékelhetően csökkent. Ennek a körnek az érettségét jelzi, hogy nem a fogyasztásuk szaladt el, hanem a megtakarításaik növekedtek.

Mindez azért nagyon lényeges, mert nem az a gond, ha félmillió, inkább csak olcsóságával és mindenre kaphatóságával versenyképes polgártársunk dolgozik külföldön. A gond az lesz, ha a kvalifikált, magas hozzáadott értékű munkakörökre alkalmas, a hazai munkaerő állomány javát adó, és az szja reform révén itthon is boldogulni tudó réteg kerekedik fel. Például azért, mert egyes politikusok szerint ők állítólag gazdagok, akiktől jelentős mértékű áldozatvállalást kell megkövetelni. Elég, ha ezt elkerülendő, csak 100 ezer ember elmegy közülük külföldre, és ennek az országnak vége. Azzal is tisztában kell lenni, hogy ezeket a munkavállalókat új helyükön nem kiutálni fogják, mint a kitántorgó gazdasági menekülteket, hanem elfogadják. Egyes szakmákban örömmel várják.

zona62 2013.11.19. 20:19:32

A tanulmányból:
"Mivel az adóbevallást készítők 77 százaléka gyermektelen(vagy legalábbis nem vett igénybe gyermekek után járó családi adókedvezményt)"

?!?!
A 4372042 adózó 23 % nak van gyereke???

TothLali 2013.11.19. 20:43:02

Talán a többkulcsos szja nyerteseit és veszteseit is meg kellett volna említeni (ha már 25 évig többkulcsos szja volt!)
Másrészt az az igazságtalan szja, amelyik nem vonatkozik mindenkire!

Kereso75 · http://kereses.blog.hu 2013.11.19. 21:33:51

@Shenpen: Igen nyilván magyarországon is vannak ilyen jövedelmek, mint minden más országban is. A Gini index minden országban ugyanazt méri. Ezért összehasonlítható. Ez alapján Magyarországon Európán belül is alacsonyak a jövedelemkülönbségek.

Azzal, hogy mit lát egy szórakozóhely előtt nem lehet vitatkozni, csak annak semmi köze az országban mérhető átlagos jövedelemkülönbségekhez.

Prof. Dr. Sün (törölt) 2013.11.20. 08:57:02

Az egykulcsos igazságos. A többkulcsos volt igazságtalan, annak voltak vesztesei. A veszteség felszámolása nem nyereség.

___________________________ (törölt) 2013.11.20. 09:47:13

@kereso: de ha a feketegazdaság aránya nagyon más, akkor nem hasonlítható össze.

Nagyon zavar, amikor az értelmiség az elmélet teszi első helyre és az élettapasztalatot a másodikra. Az én élettapasztalatom szerint a valós jövedelmi viszonyoknak közük sincs a bevalott jövedelmekhez. Már 2000 körül egy átlagos kisvállalkozó, zöldséges, vendéglős, gipszkartonos úgy volt vele, hogy havi 500E költőpénz az úgy jár, plusz az éves kiadások, mint nyaralás. Nem jelenség volt az adóelkerülés, adócsalás, hanem szabály - komplett idiótának nézték volna azt, aki mindent bevall.

Na és ez az átlagos vendéglős, gipszkartonos lenézte a multinál 350 bruttóra bejelentett mérnököt, akinek nem volt mellékes kessben. És ő volt a középosztály, hiszen nem volt igazán gazdag, nem volt Ferrari, nem volt rózsadombi ház. Hozzá képest a 350 bruttó mérnök volt az alsó-középosztály.

Ebben az elvont értelmiségi marhaságban viszont a 350 bruttó mérnök a "gazdag" és az említett vendéglős a szegény, mert minimál + 20E-re jelenti magát, csak hogy ne tűnjön nagyon fel.

Tehát az elmélet nem stimmel. És demagóg, ezzel van a bajom. A "gazdasgokat" baszkurálják, miközben valójában a szokatlanul becsületes alsó-középosztályt baszkurálják vele.

bankvezér 2013.11.20. 09:50:44

@Prof. Dr. Sün:
Meg tudnád mondani, miért igazságos a jövedelemszerzés módjától és a jövedelem nagyságától független egykulcsos adó?
Szerintem bele fogsz bukni a magyarázatba....

bankvezér 2013.11.20. 10:08:30

@Shenpen:
Van az irigységen kívül valami más motivációd is?
Az egykulcsos adóval azok jártak jól, akiknek magas a jövedelmük és nem tudják eltitkolni.
Például a magas jövedelmű állami alkalmazottak, a pénzügyi szféra dolgozói, stb.

___________________________ (törölt) 2013.11.20. 10:20:06

@bankvezér: én irigy? Fordítva, pontosan a szokatlanul becsületes középrétegek elleni irigység, demagógia ellen próbálok fellépni.

Egy állami főosztvez nettó 330. Ez nem magas jövedelem, csak a statisztikákban az. De az életben egy közepesen jól működő kisvállalkozó szemében nevetségesen alacsony jövedelem, ill. volt, amikor jobban mentek a dolgok, a világválság előtt egy balatoni lángossütő is többet hozott, zsebre persze.

Tehát pontosan én akarok az irigység, illetve a rossz helyre irányozott irigység ellen fellépni, amikor az életben közepesnek mondható, és szokatlanul korrekt rétegeket irigylik gazdagként, miközben minden söröző tulajdonos röhög rajtuk.

bankvezér 2013.11.20. 10:37:25

@Shenpen:
Ha annyira nagy üzlet lángost sütni, akkor azt kell csinálni, és nem siránkozni.
A NAV feladata, hogy elkapja azokat, akik eltitkolják a magas jövedelmüket.

Arról egyébként lehet gondolkodni,hogy hány adókulcs legyen...Szerintem három. És azon is lehet gondolkodni,hol legyenek a váltások, és mekkorák legyenek az egyes kulcsok.
Én a svéd adórendszert favorizálom.
Svédország egy sikeres, gazdag ország lett a többkulcsos adórendszerével.

___________________________ (törölt) 2013.11.20. 11:28:40

@bankvezér: ez megint elméleti faszverés, bocsánat. A lényeg a következő: a bevalott jövedelem alapú rangsorolásnak köze sincs a valósághoz. Pont. Nem számít gazdagnak vagy magas jövedelműnek a főosztvez. Pont. Nem kéne irigyelni, vagy demagógiát szítani ellene. Pont.

Kereso75 · http://kereses.blog.hu 2013.11.20. 11:51:26

@Shenpen: Akkor nem értelek. Ilyen szempontból pont jó az egykulcsos adó, hiszen végre azokat is békén hagyja, akik rendesen bejelentett jövedelmet keresnek.

Hozzáteszem, én a legnagyobb hibájának nem a többkulcsosságát láttam a magyar korábbi adórendszernek, hanem, hogy rendkívül alacsony jövedelemnél már a legfelső adókulcsba kerültél. Tehát mondjuk havi 600e bruttó körül beléphetne egy 25%-os és aztán 1.2m körül egy 35%-os adókulcs, de nem több és nem hamarabb.

bankvezér 2013.11.20. 11:58:39

@Shenpen:
Világosan leírtam, hogy az még vita kérdése lehet, hol legyen a váltás a magasabb adókulcsra.
Az is lehet,hogy a főosztvez.-ed egyáltalán nem kerül magasabb adókulcsba, vagy ha kerül is, max, pár ezer forint adóalappal.
Pont.
A nem kimutatható jövedelmet pedig keresd meg vagyonosodási vizsgálattal, vagy egyébb módon és adóztasd meg, sőt büntetést is vess ki rá.
Pont.

Prof. Dr. Sün (törölt) 2013.11.20. 12:54:01

@bankvezér: Igazad van, az is igazságtalan. Mindenkinek egyforma adót kellene fizetnie, mert minden ember egyenlő. Azt államnak ugyanis semmi köze hozzá, hogy ki mennyire sikeres, mennyire tudja aprópénzre váltani a tudását.
Az egykulcsos, az szolidáris. A többkulcsos meg a pofátlan lenyúlás.

zona62 2013.11.20. 13:12:01

"miszerint 2-300.000 Ft-nak megfelelő ójróig nincs vagy egészen minimális a jövedelemadó, majd a 2-300.000 ft-nak megfelelő ojró FELETTI részből adózik, aki keres annyit.."

Jó rendszer ,csak van egy aprócska probléma:itt a LEGFELSŐ jövedelmi decilis kezdődik 1000 ajrónál.
Az összes adót a 10% fizesse?

bankvezér 2013.11.20. 13:17:05

@Prof. Dr. Sün:
"Igazad van, az is igazságtalan. Mindenkinek egyforma adót kellene fizetnie, mert minden ember egyenlő. "
Szerintem is érdemes ezen elgondolkodni. Csak a személyi jövedelemadóba mindenféle egyéb dolgot is belekevernek. Azt pedig nem helyeslem.

bankvezér 2013.11.20. 13:21:35

@Prof. Dr. Sün:
A javaslatod bevezetéséhez az egész adórendszert változtatni kellene.
Jelenleg még nincs a világon olyan adórendszer, amit javasolsz, de szerintem alkalmas lenne a működésre.
(A pénzt ezután is beszedné az állam, de más jogcímen.)

___________________________ (törölt) 2013.11.20. 13:34:42

@kereso: persze hogy jó. Az a nem jó, amikor demagóg marhaságokat mondanak róla pl. hogy a "gazdagokat" segíti.

Prof. Dr. Sün (törölt) 2013.11.20. 13:37:44

@bankvezér: Az szja téma nem más, mint gumicsont. Aki szja-t fizet, azaz fizetésből él, az eleve nem gazdag. Tehát álságos azt mondani, hogy a gazdagok fizessenek több szja-t. Nem fizetnek azok egy vasat sem, akitől a többkulcsossal el akarnak venni, az ugyanúgy a munkájából él, csak épp sikeresebb, szorgalmasabb. Miért büntetnénk? Mert többet tanult? Mert jobban ért valamihez? Na most nem az állami pénzkiosztókra gondolok, hanem a privát szférára. Ott mindenki annyi fizetést kap, amennyit a munkaadójának megér. Ehhez az államnak szerintem semmi köze.

___________________________ (törölt) 2013.11.20. 13:38:13

@bankvezér: akkor meg mi értelme? Van ötszáz ember, aki bevall egy milla fölötti jövedelemet? Ezer? Nagy cucc.

Kimondottan luxuskategóriás adókat egyszerűbb termékekre kivetni, pl. autók.

Ja, majd az adóhivatal vagyonosodásit végez azon az úgy egymillió emberen, akinek valamilyen formában van vagy volt vállalkozása. Hogyne.

Egyébként jó irányba kapisgál, csak pont máshogy: aki "gazdagokat" akar megadóztatni, foglalkozzon inkább a luxustermékekkel, mittomén 10M feletti autók regisztrációs adójával, 50M feletti ingatlanok adójával stb. nem vizsgálgatni kell feltétlenül, hanem az ilyesmit adóztatni jövedelm helyett, mert akkor valóban érvényesül egy realitásalapú igazságosság.

bankvezér 2013.11.20. 13:55:33

@Prof. Dr. Sün:
@Shenpen:
Látom, teljesen eltértünk a témától... Nincs értelme folytatni.

Prof. Dr. Sün (törölt) 2013.11.21. 16:00:48

@bankvezér: Magyarul elfogytak az érvek :)
Az SZJA átalakítás hatásairól szóló cikk alá SZJA átalakítással kapcsolatos ötleteket-gondolatokat írni ugyanis nem eltérés a témától.

bankvezér 2013.11.21. 16:51:26

@Prof. Dr. Sün:
" Magyarul elfogytak az érvek :)"

Szeretnéd? :))
Töltöttél már ki SZja bevallást?
Én töltöttem és úgy emlékszem, hogy az osztalék és a részvényeladás is adózik.
Ezek pedig erősen nem számítanak fizetésnek.
Szóval nem akarok veled vitatkozni, mert nem értesz hozzá.

bankvezér 2013.11.21. 21:46:31

hvg.hu/gazdasag/20131121_Hibazott_az_egykulcsosrol_iro_Szazadvegs

Végigolvastam Orbán Gábor államtitkár fejtegetéseit, és azt kell mondanom, hogy éppen az ellenkezője jön ki, mint amit ez a tökfej mondani akart. :)))

na4 2013.11.23. 11:46:50

Az egykulcsos adó volt eddig a legjobb, amit csináltak.

Mille38 2013.12.15. 13:38:35

@zona62: Igen, lehetséges hogy ilyen alacsony arányban van az adózóknak olyan korú és státuszú gyermeke, aki kedvezményezettnek minősül a családi kedvezmény szempontjából.
süti beállítások módosítása