Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

  • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
   Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

  • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
   Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

  • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
   Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

  • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
   Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

  • Ronald Coase - itt és most
   Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

  • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
   Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

  • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
   Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Hogyan védjük meg a forintot?

2013.09.28. 08:14 Pénzügyi Szemle

Be kell-e vetni a devizatartalékot abban az esetben, ha a spekulánsok az adott ország ellen fordulnak, és masszívan gyengíteni kezdik a helyi devizát?

Május óta napirenden van az amerikai jegybank monetáris szigorítása, vagyis az az elkerülhetetlen lépés, melynek során a tengerentúlon fokozatosan leállítják a pénzpumpát. Az eddigi spekulációk alapján úgy tűnik, hogy a folyamat legfőbb kárvallottjai a feltörekvő piacok lehetnek, akiket tőkekivonás, a helyi deviza gyengülése és a kamatokra nehezedő mind erősebb nyomás fenyeget. A kérdés, melyre Márcio Garcia, brazil közgazdász, a Stanford és az MIT professzora keresi a válasz nem más, mint hogy mit tehetnek a feltörekvő piaci jegybankok, hogy tompítsák ezeket a negatív hatásokat. Az eredeti elemzés itt érhető el.

Posztba_nagy_13.jpg

A feltörekvő piaci jegybankok számára több lehetséges út is adott. Először is elfogadhatják a deviza gyengülését és a kamatok emelkedését, vállalva annak minden pozitív - exportszektor versenyképességének javulása - és negatív - erősödő inflációs nyomás, emelkedő kamatkiadások, devizahiteleken elszenvedett veszteség - következményét.

Ennél eggyel izgalmasabb reakció, ha megkísérlik tompítani a negatív folyamatokat. Ezt alapvetően két módon tehetik meg, ha kamatot emelnek, vonzóbbá téve ezzel a helyi befektetési eszközöket a külföldiek számára, vagy a nyílt piacon támasztják meg a helyi devizát különféle derivatív eszközökkel, vagy magával a devizatartalékkal. Utóbbi esetben a jegybank fokozatosan elad a devizatartalékból, erősítve ezzel a hazai fizetőeszközt.

Márcio Garcia hangsúlyozza, hogy ebben az esetben sem szabad minden áron védeni egy adott árfolyamszintet - ebben az esetben hamar kifogyna a deviza, és az ország pénzügyileg védtelen lenne -, sokkal inkább érdemes fokozatosan támasztani a helyi pénzt, kisimítva a nagyobb mozgásokat, és lassítva a leértékelődés ütemét. Egy valamire ugyanakkor érdemes ebben az esetben is koncentrálnia a jegybanknak, mégpedig arra, hogy folyamatosan erőt mutasson a tőkepiacok felé.

Ezt a hibát maga Brazília is elkövette már a közelmúltban, amikor is az ország vezetése erősen félreérthető nyilatkozatot tett, melyből a tőkepiacok azt a következtetést vonták le, hogy a jegybank nem fogja a devizatartalék felhasználásával útját állni a hazai pénz gyengülésének. Az eredmény nem meglepő módon azonnali spekulatív támadás volt – már másnap -, aminek végeredményeképpen a központi bank mégis kénytelen volt bevetni a devizatartalékot. Egy jegybank – vonja le a következtetést Márcio Garcia – akkor jár el helyesen, ha erőt mutat a piacok felé, és jelzi, hogy kész bevetni a kezében lévő nehézfegyverzetet is, ha a szükség úgy kívánja.

Igaz ugyan, hogy a Fed egyelőre elhalasztotta a pénzek visszavonását, az ugyanakkor szinte biztosra vehető, hogy a közelmúltban valamikor fel kell készülni a pénzpumpa leállítására. Ha pedig így lesz, akkor a feltörekvő világ jegybankjai okosan teszik, ha jó előre felkészülnek a hazai deviza gyengülésére, sőt akár még egy-egy spekulatív támadásra is. A védekezésben fontos feladat hárulhat a devizatartalékokra, különösen azokban az országokban, ahol a jegybank - hacsak lehet - igyekszik elkerülni a kamatok kényszerű megemelését…

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Újra ketyeg a görög bomba

Így csökkenthető a spekuláció - az IMF szerint

Megöli a beteget a brüsszeli recept?

Nobel-díjas támasz a devizahitelesek mentéséhez

Menjünk minél később nyugdíjba!

Mégsem omlanak össze a nyugdíjrendszerek?

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr605534576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.