Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

  • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
   Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

  • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
   Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

  • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
   Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

  • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
   Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

  • Ronald Coase - itt és most
   Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

  • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
   Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

  • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
   Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Nagy bajban a kínaiak

2013.08.28. 08:30 Pénzügyi Szemle

Hogyan végződhet egy történet, melynek főszereplői túlméretezett állami ingatlanfejlesztő cégek, kiköltekező bankok és egy sor eladhatatlan ingatlan?

A nyugati világ éveken keresztül irigykedve figyelte a kínai gazdaság töretlen erősödését, az évi 10 százalékos gazdasági növekedést, a vastag többletet felmutató külkereskedelmet, és a semmiből gomba módra kinövő felhőkarcolókat. A megállíthatatlan(nak tűnő) növekedés mögötti üzleti stratégia rém egyszerű: az állam hatalmas területeken vásárol, vagy rosszabb esetben államosít földeket, ezeket értékesíti többségében ugyancsak állami vagy önkormányzati tulajdonú fejlesztési vállalatoknak, akik lakóházakat, felhőkarcolókat, utakat és üzleteket építenek, ahová sorra költöznek be a vidéki Kína polgárai. A gond csak az, hogy ez az üzleti modell a bukás szélére került. A részletes elemzés itt érhető el.

Kina_nagy.jpg

Több ponton is megremegett az elmúlt években stabilnak tűnő építmény. Először is a fejlesztésekhez elképesztő mértékben kellett eladósodnia az államnak és a fejlesztő cégeknek, és végső soron a lakásokat megvásárló magánszemélyeknek is. A kínai gazdaság teljes hitelállománya – állam, vállalati szektor és háztartások – a 2008-ban mért 130 százalékról mára a GDP 200 százaléka fölé szökött, ami ilyen rövid idő alatt példátlan hitelbuboréknak számít.

Az eladósodás több nagyváros önkormányzatát és fejlesztőcéget a szakadék szélére sodort - az önkormányzatok elvileg nem adósodhatnak el Kínában, ezt az akadályt azonban önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanfejlesztő cégek alapításával remekül át lehet hidalni -, amely pénzügyi kutyaszorítóból még ki tudnának keveredni, ha jó áron értékesíthetnék a felépített lakásokat és üzleteket. A második csapás azonban itt érkezett és érkezik: a lakások nem fogynak, a vásárlók elmaradnak, az üzlethelyiségek üresek, így a jelentős adósságot cipelő ingatlanfejlesztő cégek bevétel nélkül maradnak.

És hogy miként végződhet egy történet, melyben nyakig eladósodott ingatlanfejlesztő cégek, bankok és eladhatatlan ingatlanok szerepelnek? A válaszért sem időben, sem térben nem kell messzire mennünk: egy jókora pénzügyi és reálgazdasági összeomlással, csakúgy, mint az Egyesült Államokban vagy az eurózóna rosszabb sorsú országaiban.

És ha valóban ez a jövőkép realizálódik Kínában, akkor egy fontos kérdés marad még: a kínai állam az elképesztő méretű pénzügyi tartalékaival vajon képes lesz-e mentőövet dobni a bajba jutott ingatlanfejlesztőknek és bankoknak, és vajon elkerülheti-e a nyugati világot romba döntő pénzügyi és gazdasági válságot? Hacsak valami csoda nem történik Kínában, akkor egyre valószínűbb, hogy ezekre a kérdésekre sokkal hamarabb választ kaphatunk, mint gondolnánk…

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Hamarosan fellélegezhetnek a fiatal munkanélküliek?

Itt várható a következő összeomlás

Készüljünk a tartósan gyengébb forintra?

Magaddal szúrsz ki, ha magasabb minimálbért követelsz?

Legyen rövidebb a nyári szünet?

Segítsen az állam, ha nincs saját lakásod?

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr525480639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2013.08.28. 08:52:20

"És ha valóban ez a jövőkép realizálódik Kínában, akkor egy fontos kérdés marad még: a kínai állam az elképesztő méretű pénzügyi tartalékaival vajon képes lesz-e mentőövet dobni a bajba jutott ingatlanfejlesztőknek és bankoknak, és vajon elkerülheti-e a nyugati világot romba döntő pénzügyi és gazdasági válságot? "

Akkor ezek szerint Kínában elképesztő mértékű megtakarítások is vannak. Két lehetőség van: vagy kisegítik az eladósodottakat a megtakarításokból, vagy, nem .