Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

  • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
   Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

  • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
   Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

  • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
   Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

  • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
   Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

  • Ronald Coase - itt és most
   Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

  • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
   Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

  • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
   Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Hamarosan fellélegezhetnek a fiatal munkanélküliek?

2013.08.26. 08:31 Pénzügyi Szemle

Az európai államok felismerték, hogy tenniük kell valamit, ha nem akarják, hogy fél Európa elsüllyedjen a fiatalkori munkanélküliség mocsarában.

Bizonyára legtöbbünknek van olyan ismerőse, rokona vagy barátja, aki fiatalon – esetleg friss diplomával a zsebben – kénytelen szembesülni a munkanélküliség problémájával. Az európai fiatalok körében a válság alatt szinte robbant a munkanélküliség, amely tendencia ahelyett, hogy javulást mutatna, egyre csak romlik. Nagyon úgy tűnik, hogy a fiatal munkanélküliek gondjai maguktól nem is fognak megoldódni, az államoknak kell tenniük valamit, ha nem akarják, hogy hosszú távon egész generációk kerüljenek kilátástalan helyzetbe. Megoldást egy OECD-által készített átfogó terv kínál, amit nagyon úgy tűnik, hogy az európai országok hajlandóak egységesen átültetni a gyakorlatba. Az eredeti elemzés itt érhető el.

Európai munkanélküliségi ráták 2012-ben (sötétkékkel a fiatal munkanélküliek)

P_nagy_1.jpg

A feladat kettős, vagyis rövid távon munkát kell biztosítani a munkanélküli fiataloknak, hosszú távon pedig úgy kell alakítani a feltételeket, hogy a jövőben ne alakulhasson ki a jelenlegihez hasonló, aggasztóan magas munkanélküliség a fiatalok körében. Az OECD javaslatai alapján a rövid távú probléma így kezelhető, vagyis a fiatalkori munkanélküliség így csökkenthető:

-  A munkáltatók számára komoly adó- és járulékkedvezményt kell lehetővé tenni a fiatal munkanélküliek alkalmazása esetén

-  A fiatalok esetében – akár jóval - alacsonyabb minimálbért kell meghatározni

-  Az állam egy bizonyos ideig átvállalhatná a fiatal munkanélkülieket alkalmazó munkáltatók bérköltségeinek egy részét

-  Átmeneti szociális támogatások a fiatal munkanélküliek számára

Ezek a lépések segítenének munkához juttatni a fiatal munkanélkülieket, hosszú távú megoldásként azonban gondoskodni kell arról, hogy a jövő fiataljai ne kerüljenek hasonló helyzetbe:

-  Fejleszteni kell az oktatási rendszereket, hogy a diákok a munkaerőpiacon hasznosítható tudásra tegyenek szert. Ehhez fel kell mérni a munkáltatók igényeit, az oktatási rendszereket pedig ehhez kell igazítani.

-  Biztosítani kell a munkáltatók és munkavállalók közötti hatékony információáramlást, hogy a vállalatok minél gyorsabban és könnyebben rátaláljanak a számukra megfelelő fiatal munkavállalókra. Emellett hatékony továbbképzési, átképzési programokra van szükség.

-  Szükség van a próbaidő rendszerének hatékony kialakítására, valamint munkahelyi mentor programok indítására, ezzel is segítve, hogy a tapasztalattal nem rendelkező fiatalok minél könnyebben megtalálják helyüket a munkaerőpiacon.

Az OECD az európai államokkal karöltve azon fáradozik, hogy az elméletet minél előbb átültesse a gyakorlatba, így csak remélni tudjuk, hogy a legendásan lassú európai gazdasági gépezet ezúttal megtalálja a gyors és hatékony megoldást a jelen kor egyik legégetőbb gazdasági problémájára.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Itt várható a következő összeomlás

Készüljünk a tartósan gyengébb forintra?

Magaddal szúrsz ki, ha magasabb minimálbért követelsz?

Legyen rövidebb a nyári szünet?

Segítsen az állam, ha nincs saját lakásod?

Autópályát igen, tanári fizetést nem!

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr465470846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

evil demon satan devil 2013.08.26. 11:07:18

ez mind szép és jó, csak akkor az "öregnek számító" 40-50-60-as korosztállyal mi lesz? így is nehezen mennek el dolgozni, nekem is már csak pár jó évem van, aztán a 4ik x után én is már nem kívánatos elem leszek a munkaerőpiacon :(

bankvezér 2013.08.26. 16:53:41

@fordán tamás:
Az a cél,hogy ti munkavállalók egymást öljétek a munkáért. Mert így jól le lehet nyomni a munkabéreket. Nagyobb lehet a profit. :)

na4 2013.08.26. 17:04:05

Aki versenyképes, annak nincs mitől félnie.

bankvezér 2013.08.26. 20:06:37

@na4:
"Aki versenyképes, annak nincs mitől félnie."
Persze mindenki nem győzhet.
A veszteseknek lehetőséget biztosítunk az eutanáziára. :)

kacsa232 2013.08.27. 17:25:51

@fordán tamás: ez jogos felvetés. Ezt én is így érzem,alig 30 felett:)
Egy 50 éves gyakorlatilag "eláshatja" magát a munkaerőpiacon,ha csak nem valami hiányszakmában dolgozik.