Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

  • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
   Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

  • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
   Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

  • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
   Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

  • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
   Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

  • Ronald Coase - itt és most
   Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

  • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
   Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

  • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
   Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Itt várható a következő összeomlás

2013.08.23. 08:30 Pénzügyi Szemle

Hasonló cipőben jár most Afrika, mint a nyugati világ az elmúlt évtizedekben, amely út végén nem vár más a kontinensre, mint gazdasági összeomlás és elnyúló mély válság.

Afrika gazdaságáról az elmúlt években számtalan elemzés jelent meg, melyek a következő évtizedek ígéretes befektetési célpontjaként említették a kontinenst, mondván az éves gazdasági bővülési üteme bőven meghaladja a nyugati világ növekedési lehetőségeit. A tőke áramlik az afrikai gazdaságba, a nyersanyagszektor és a mezőgazdaság virágzik, az infrastruktúra fejlődik. A gond csak az, hogy ennyivel ki is fújt a fellendülő iparágak száma, továbbá az, hogy a pénzek döntő többsége a nyugati világ által már jól ismert ázsiai befektetőktől érkezik… Az eredeti elemzés itt érhető el.

Afr_nagy.jpg

Az „afrikai csoda” ugyanis ma abból áll, hogy ázsiai nagybefektetők – többnyire államilag irányított befektetési társaságok – dollár milliárdokat invesztálnak az alapanyagszektorba – olaj, réz… -, a mezőgazdaságba és az ehhez tartozó infrastruktúrába, az így kitermelt nyersanyagot pedig kiviszik az országból – mutat rá Chris Becker, a Ludwig von Mises Institute közgazdász kutatója. A feldolgozást már a hazai feldolgozóipari üzemekben végzik, és a kész termékeket adják el az afrikai országoknak, akik a földért vagy a nyersanyagokért kapott pénzzel, esetleg hitelpénzzel fizetnek.

A rendszer bár látszólag szép gazdasági növekedéssel jár, valójában többnyire az ázsiai befektetőknek hoz hasznot, az afrikai országok pedig lényegében a saját erőforrásaikkal fizetnek az ázsiai nagybefektetők hazai üzemeiben legyártott késztermékekért. A rendszer pontosan ugyanaz, ami éveken keresztül az USA és Kína között működött: Kína a késztermékeket hitelre leszállította az USA-nak, cserébe pedig amerikai állampapírokat kapott. Most nem állampapírt kap, hanem termőföldet és természeti erőforrásokat, ami még sokkal jobb is, mint a papír…

A gond csak az, hogy Afrikában ebben a rendszerben érdemi gazdasági fejlődés nem valósul meg, a haszon és a kitermelt erőforrások ugyanis elhagyják az országot. Az afrikai feldolgozóipar és szolgáltatószektor nem fejlődik, a munkaerőpiac torzul, és az embereknek továbbra sincsenek érdemi megtakarításaik, amiből fejleszteni lehetne. A pénzügyi rendszerek bizonytalanok, az infláció magas, a papírpénz értékállóságában kevesen hisznek, és mindennaposak a háborúk és a fegyveres konfliktusok.

Ilyen gazdasági környezetben az afrikai fellendülés semmiképpen sem tekinthető tartós gazdasági növekedésnek, így félő, hogy a most még rózsás jövő épp úgy összeomlást és recessziót hoz majd, mint a nyugati világban. Ha az afrikaiak nem vigyáznak, akkor néhány évtizeden belül könnyen egy összeomló kártyavár alatt találhatják magukat, olaj és más nyersanyagok nélkül, egy nagy rakás külföldi hitelen ülve…

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Készüljünk a tartósan gyengébb forintra?

Magaddal szúrsz ki, ha magasabb minimálbért követelsz?

Legyen rövidebb a nyári szünet?

Segítsen az állam, ha nincs saját lakásod?

Autópályát igen, tanári fizetést nem!

Még mindig a szüleiddel laksz?

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr725471069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2013.08.23. 08:41:38

Nem kellene itt annyit mellébeszélni!
Itt Afrika teljes kifosztása és megszerzése a tőke célja.

_Epikurosz_ 2013.08.23. 12:54:48

Klasszikus gazdasági gyarmatosítás, annak minden következményével. Brit Kelet-Indiai Társaság története, vs. csarkha. Viszont nyersanyagból egyre kevesebb lesz, ez a változás a játékban.

na4 2013.08.25. 13:32:55

Jártam Afrikában. Az afrikaiak többsége teljesen alkalmatlan a munkavégzésre. Hány és hány segédprogram bukott már el ott. Megkapták a cuccot, aztán pillanatok alatt szétverték, tönkretették, elkótyavetyélték a feketepiacon, stb. Tombol a korrupció, a terror, stb. Reménytelen.