Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Legyen rövidebb a nyári szünet?

2013.08.17. 08:30 Pénzügyi Szemle

Ha hosszabb lenne a tanítási idő, akkor érezhetően emelkedne az oktatás színvonala, amiből hosszú távon a teljes gazdaság profitálna, és még a társadalmon belüli egyenlőtlenségek is csökkennének.

Az biztos, hogy a diákok nem fogják az évszázad ötletének minősíteni, egyre valószínűbbnek tűnik ugyanakkor, hogy hamarosan komolyan napirendre kerül a nyári szünet megrövidítése az Egyesült Államokban. És hogy miért lenne ez jó? Rövidebb nyári szünet hosszabb tanítási időt jelentene, a hosszabb tanítás okosabb diákokat, akik felnőtt életükben termelékenyebbek, hatékonyabbak, gazdagabbak és talán még boldogabbak is lennének, sőt, ha hinni lehet a kutatóknak, akkor az iskolai idő meghosszabbítása még a társadalmon belüli egyenlőtlenségeket is segítene csökkenteni. A részletes elemzés itt érhető el.

Általános iskolai tanítási napok száma az OECD-országokban

Posztba_nagy_4.jpg

Matthew M. Chingos, a Brookings kutatóintézet közgazdásza statisztikai módszerekkel vizsgálta a felvetést, és arra jutott, hogy a tanítási idő 30 nappal történő hosszabbítása érezhetően javítaná a diákok teljesítményét, ezáltal növelné az oktatás színvonalát. Obama elnöknek a hírek szerint alapvetően nincs ellenére az ötlet, ő maga is furcsálja ugyanis, hogy az amerikai diákok miért járnak kevesebbet iskolába, mint a legtöbb OECD-országbeli fiatal (lásd fenti grafikon, amiből az is kiderül, hogy mi magyarok, ha nem is sokkal, de előzzük az USA-t).

A tanítási idő meghosszabbításának, egyben a nyári szünet rövidítésének egy komoly akadálya lehet, ez pedig a tetemes költségvonzat. A több tanítás ugyanis több tanárt, magasabb tanári fizetéseket jelentene, arról nem is beszélve, hogy megugranának az adminisztratív kiadások és az iskolák fenntartási költségei is.

Egy lehetséges megoldást Matthew M. Chingos szerin az osztályok létszámának növelése jelentene, így ugyanis az átlagosan 20 diákot számláló általános iskolai osztályok létszámának 3-4 fővel történő emelése változatlan bérköltség mellett biztosítaná az évi plusz 30 tanítási napot (az egyéb költségek, például az iskolák fenntartása ebben az esetben viszont jelentkeznének plusz teherként)

Ha ugyanakkor az osztályok létszámát növelik, az csökkenti az oktatás színvonalát - mutatnak rá a szkeptikusok -, a kutató szerint azonban még így is megéri a bolt, a létszámnövelés ugyanis jóval kevésbé csökkenti a színvonalat, mint amekkora pluszt jelent az a bizonyos plusz 30 tanítási nap.

Matthew M. Chingos tehát úgy számol, hogy ha az USA-ban 30 tanítási nappal megtoldanák az évet, az osztályok létszámát növelnék 3-4 diákkal, akkor összességében érezhetőn emelkedne az oktatás színvonala – ami az egyik legjobb hosszú távú befektetés -, hosszú távon csökkennének a társadalmon belüli egyenlőtlenségek, és még a költségvetés sem borulna fel a plusz terhektől. Csak nehogy az ötlet végül a budapesti döntéshozók tetszését nyerje el – gondolhatnák a jól megérdemelt pihenésüket töltő magyar nebulók…

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Segítsen az állam, ha nincs saját lakásod?

Autópályát igen, tanári fizetést nem!

Még mindig a szüleiddel laksz?

Óvakodj a saját lakástól!

Elég volt a nagyvállalatok uralmából!

Adóemelés, megszorítás? - Ezt alaposan benéztük

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr815457445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jet set 2013.08.31. 10:18:14

Miért kellene több tanár? Csak akkor nem járna nekik 3 hónap fizetett szabadság, hanem csak másfél, mint mindenki másnak.
süti beállítások módosítása