Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Segítsen az állam, ha nincs saját lakásod?

2013.08.10. 08:31 Pénzügyi Szemle

Jól teszi az állam, ha kamattámogatással vagy adókedvezményekkel támogatja a lakáshoz jutást?

A kormányok egyik legnagyobb dilemmája az, hogy támogassák-e a lakáshoz jutást adókedvezményekkel, kamattámogatásokkal, vagy bármely egyéb módon. A támogatás révén vajon több lakás épülhet, fellendülhet az építőipar és több lehet a munkahely? A fiatalok könnyebben jutnak otthonhoz, kiegyensúlyozott, boldog életet élhetnek és könnyebben alapíthatnak családot? Korábbi posztjainkban több tanulmányt is bemutattunk, melyek a magas lakástulajdon-hányad hatásait vizsgálták, most bemutatunk egy elemzést, amely az állami kamattámogatásokat veszi górcső alá. Az eredeti elemzés itt érhető el.

Bruce Bartlett, amerikai közgazdász több, a témával foglalkozó tanulmányt szemléz, összefoglalva azok főbb következtetéseit:

- Az Egyesült Államokban a lakástulajdon-hányad az 1940-ben mért 44 százalékról 1950-re 55 százalékra, majd 1960-ra 62 százalékra emelkedett, ma pedig már a lakosság 66 százalékának van saját lakása.

Lakástulajdon-hányad és kamattámogatással rendelkező országok

Posztba_nagy_2.jpg

- A jelzáloghitelek után járó állami kamattámogatások a II. Világháború után terjedtek el, így logikus lenne azt gondolni, hogy a saját lakást tulajdonlók arányának emelkedése ennek a támogatásnak köszönhető. Kutatások azonban azt bizonyítják, hogy a támogatás megléte és a lakástulajdon-hányad alakulása között nincs kimutatható összefüggés (lásd fenti grafikont)

- Az ugyanakkor bizonyítható, hogy az állami kamattámogatás – és adókedvezmény – beépült a lakásárakba, vagyis a lakásárak emelkedéséhez vezetett. Az is kimutatható, hogy kamattámogatás nélkül az ingatlanárak alacsonyabbak lennének.

- Ha pedig alacsonyabbak lennének az ingatlanárak, akkor meglehet, hogy kamattámogatás nélkül ugyanakkora lenne a lakástulajdon-hányad, mint ma. Sőt, kutatók szerint könnyen lehet, hogy még magasabb…

- A jelzáloghitelek után járó állami kamattámogatás és adókedvezmény rendkívül népszerű a lakosság körében, így bármilyen jellegű megvonás politikailag rendkívül veszélyes.

- A kamattámogatás évi több mint 100 milliárd dollárjába kerül az amerikai államnak, amely kieső adóbevételt más módon, más csatornán keresztül kell biztosítani.

- Fentebb linkelt tanulmányunkban bemutattuk a magas lakástulajdon-hányad számos hátulütőjét, köztük a lakosság túlzott eladósodását, a merev munkaerőpiacot és a lakossági pénzek improduktív befektetését.

Kétségtelen tény, hogy saját lakásban élni sokkal kellemesebb, mint albérletben, az idézett tanulmányok azonban rávilágítanak, hogy mint a közgazdaságtan valamennyi területén, itt sem minden fekete vagy fehér. A lakáshoz jutás támogatása egy lehetséges, sőt népszerű kormányzati törekvés, nem szabad ugyanakkor elfelejteni, hogy a nyilvánvaló előnyök mellett a támogatásnak számos hátránya is akad.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Autópályát igen, tanári fizetést nem!

Még mindig a szüleiddel laksz?

Óvakodj a saját lakástól!

Elég volt a nagyvállalatok uralmából!

Adóemelés, megszorítás? - Ezt alaposan benéztük

Nem hinnénk, hogy ezek a világ legdrágább városai

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr605451012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2013.08.10. 10:29:49

". A lakáshoz jutás támogatása egy lehetséges, sőt népszerű kormányzati törekvés, nem szabad ugyanakkor elfelejteni, hogy a nyilvánvaló előnyök mellett a támogatásnak számos hátránya is akad."

Mintha azt mondanánk : az élet nagyszerű dolog, de azért van egy nagy hátránya is, mégpedig az, hogy minden élőlény egy idő után elpusztul.
Összességében ez az írás csak arra alkalmas, hogy az ember felbosszantsa magát.

kpityu2 2013.08.10. 17:53:19

Semmiképpen. Az államnak nem feladata a lakáshoz juttatás, a munkahelyteremtés, a közegészségügy, a gyermeknevelés támogatása, az oktatás biztosítása, stb. Ez a polgárok felelőssége, amit a piac szabályoz.
Az állam legfőbb feladata, megfelelő gazdasági környezet biztosítása a bankoknak, és szükség esetén azok megsegítése. A prosperáló bankok mindenkinek jólétet biztosítanak.

röf 2013.08.10. 17:59:34

@kpityu2:
"Semmiképpen. Az államnak nem feladata a lakáshoz juttatás, a munkahelyteremtés, a közegészségügy, a gyermeknevelés támogatása, az oktatás biztosítása, stb. Ez a polgárok felelőssége, amit a piac szabályoz.
Az állam legfőbb feladata, megfelelő gazdasági környezet biztosítása a bankoknak, és szükség esetén azok megsegítése. A prosperáló bankok mindenkinek jólétet biztosítanak."

Na ettől a köcsög dumától lehet igazán hányni, és a pisztolytáskához kapni..... cél a szemealja közepe, hadd szóljon....

campobaszo 2013.08.10. 18:04:06

Bérlakás ≠ albérlet.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2013.08.10. 18:09:09

minél többet tesz az állam a polgárok helyett, annál jobban elhülyülnek a polgárok

az elhülyülést aztán lehet takargatni sok sok hitel felvételével, és akkor mire kiderül, még hülyébb lesz a polgár

hajrá magyar értelmiség...

röf 2013.08.10. 18:14:07

@endike:
És akkor mi a tökömért van az állam?
Az ÁLLAM, a polgárok által választott hatalom, ami vélhetően a polgárok érdekében teszi a dolgát.
Mert mi a szarért másért tenné?
Lehet persze a piac megoldóképességére is alapozni egy ország működtetését, de az eddig még mindenütt megbukott...

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.08.10. 18:15:34

"minél többet tesz az állam a polgárok helyett, annál jobban elhülyülnek a polgárok"

Ez így van. a végén még a fideszt is képesek 2/3-dal megszavazni, annyira hülyék lesznek.

inebhedj - szerintem 2013.08.10. 18:26:06

Őrült beszéd, de lenne benne rendszer, ha nem hunynánk be a félszemünket. Ne tegyük hát!

Az állam kivonulása ezekből a szektorokból egyfelől azt jelenti, hogy adókra sincs szükség, másfelől magára az államra se nagyon.

A piac mitikus szabályozó erejére kell hagyatkozni, a közösséget érintő döntéseket a piaci szereplők hozzák meg a piaci részesedésnek megfelelő súllyal. Mivel a liberális piacgazdaság szereplői tervirányításos diktatúrák (másnéven: magánvállalkozások), az állam elhalásával a demokrácia nevű élősködő is elhal.

lavór 2013.08.10. 18:30:22

Ne támogassa az állam, egyszerűen ne vonjon el az emberektől olyan sok pénzt különféle adók formájában, így megoldható minden állami segedelem nélkül. Ja, és stabil munkahelyek feltétlenül szükségesek.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.08.10. 18:33:00

@lavór: Ne vonjon le annyi adót? csacskaság. Akkor miből éljen meg a közgép???

lavór 2013.08.10. 18:34:03

@mutymurutty:

Ha erre a kérdésre irányuló blog kerül ki, akkor ott megírom. :)

Brix 2013.08.10. 18:38:54

Ne segítse az állam a kisember saját lakáshoz jutását, de akkor ne segítse a Simicska félék gazdagodását sem. Vagy mindenki kapjon, vagy senki!

Kim Jong Un 2013.08.10. 18:48:12

@kpityu2: ez szerintem is igy van. A lenyeg, hogy a bankoknak es a zsidoknak ne essen baja, minden mas megdogolhet.

mizie 2013.08.10. 18:54:48

A lakáskérdés itthon színtiszta politikai haszonszerzés. Mivel az átkosban a lakás volt amit "kapni" lehetett, az volt a legfőbb cél az életben. Ezt azóta is nagyon szépen meglovagolja minden kormány, de most a fidesz különösen.

Amíg Mari néni fiának segítünk lakáshoz jutni, addig az egész család ránk szavaz.

Az ugye mindegy is, hogy milyen pénzből, mert ez a probléma majd pár év után jön. Az is nyilván tökmindegy, hogy ezt a támogatott hitelt sem tudják megfizetni Mari néniék.

De ott a lakás és pár évig mindenki kushad, addig mi szépen megszedjük magunkat...

LallyPop 2013.08.10. 19:04:22

'ugyanakkor bizonyítható, hogy az állami kamattámogatás – és adókedvezmény – beépült a lakásárakba, vagyis a lakásárak emelkedéséhez vezetett.'

- Hogyan mutatható ki? Kereslet többlethez vezet, a kereslet többlet felhajtja az árakat, de ennek egy csomó más összetevője volt. A devizahitelezés ugyanúgy felhajtotta az árakat, akkor már inkább állami kamattám.

nincs_nick 2013.08.10. 19:05:37

@mizie: Hát kb. A gond akkor jön, amikor 10 év szenvedés után felépítette/kicsinosította az ember álmai otthonát, majd mondjuk munkahely miatt váltani kéne és az éveken át a lakásba ölt pénzt meg a kutya nem fizeti vissza. Nem véletlen azért, hogy az EU országok közül a pénzügyileg érettebben gondolkozóknál jóval elterjedtebb a bérlakás. Nem egy német ismerősöm van, aki pl. nyugdíjasként bérel így lakást. És itt nem a magyar szerződésekre kell gondolni, általában fél év a felmondási idő is, tehát kirakni senkit nem fognak, ellenben megvan arra a lehetőség, hogy lépjen az ember, ha rosszra fordul a helyzet...

LallyPop 2013.08.10. 19:07:37

'A kamattámogatás évi több mint 100 milliárd dollárjába kerül az amerikai államnak, amely kieső adóbevételt más módon, más csatornán keresztül kell biztosítani.'

- És mennyit hoz? Mert ez így zéró.

'Fentebb linkelt tanulmányunkban bemutattuk a magas lakástulajdon-hányad számos hátulütőjét, köztük a lakosság túlzott eladósodását, a merev munkaerőpiacot és a lakossági pénzek improduktív befektetését.'

- A produktív befektetés az lenne, hogy a milliárdosok hiteles óriásprojektjeit támogatják a csórók a lakbérükkel. Mindjárt gondoltam ki rendelte a tanulmányt.

bankvezér 2013.08.10. 19:09:36

Közvetlenül a rendszerváltás után Demszky Gábor 1/3 áron örökbe adta a pesti kozmopolitáknak azt a lakást,amit addig az államtól béreltek.
Azután csodálkoztak a szocik, és fidesz is, hogy ha bármit csináltak, akkor is 5 cikluson keresztül Demszky nyerte meg a főpolgármesteri választást. :)))

szandé 2013.08.10. 19:14:15

adókedvezménnyel támogatni kell

LallyPop 2013.08.10. 19:18:07

Amúgy van 2 kiadó lakásom Pesten, csak nyugati egyetemistáknak, geci jó üzlet annyit megmondok.

Úgyhogy egyetértek a poszterrel, ne akarjatok saját lakást mert az rossz. bármikor íratok róla tanulmányt profokkal, akik 1 hónapot ingyen héderelnek nálam.

nincs_nick 2013.08.10. 19:22:24

@Ándi bácsi: Gondolom annyira nem örülnél, ha a két lakásod mondjuk Ózdon lenne...

Btw, utánaszámoltál már, hogy mennyit buktál már a lakásodon? Összevetetted a következő kettőt?
1) vételkori ára - felújítások + bérbeadási ktg - adók
2) vételkori ára 10 éves állampapírba rakva

De azért jó észosztást.:)

bankvezér 2013.08.10. 19:24:15

@Ándi bácsi:
Hamarosan nem lesz jó üzlet a lakáskiadás,mert nem lesz rá igény.
Épül már a nagy vágóhíd, 3 műszakban akár évi 3 millió disznónak. :)))

rug82 2013.08.10. 19:24:50

Nem tudom, mi az állam célja, kötelessége. Csak azt tudom, ha valaki aláírt egy szerződést (feltételezve, hogy tud olvasni) akkor kötelessége azt betartani!!!! Ha nem megy, akkor rá kell kényszeríteni!!! (Kilakoltatás, stb...)

bankvezér 2013.08.10. 19:26:18

@Ándi bácsi:
A vágóhíd pár óra alatt birkákra átállítható...

bankvezér 2013.08.10. 19:33:39

@nincs_nick:
Akkor ki lesz az a marha, aki - a legmenőbb vidékeket leszámítva - bérlakásba fogja fektetni a pénzét?

zobod 2013.08.10. 19:35:23

A támogatásoknak valamiféle társadalompolitikai célja szokott lenni. Így a kérdés nem az, hogy a lakáspiacra, építőiparra, stb milyen hatása van a kamattámogatásnak, hanem hogy elősegíti az adott társadalompolitikai cél megvalósulását, vagy nem tesz hozzá semmit.

zobod 2013.08.10. 19:38:17

@nincs_nick: az összes, általam ismert jómódú vagy gazdag ember a saját lakásában / házában él. Mind egy szálig, nincsen kivétel. Biztos azért, mert ők nem tudnak számolni, nem értenek hozzá, a maguk anyagi ellenségei, csupán véletlenül lettek milliomosok.

bankvezér 2013.08.10. 19:39:34

Az itt a kérdés,hogy a mai Magyarországon az állami szoc.pol. támogatás vajon feljebb nyomja-e a lakás és ház árakat?

bankvezér 2013.08.10. 19:49:11

@zobod:
Ez tök mindegy...
A kérdés az, hogy ki viselje a bérlakás-tulajdonnal járó komoly anyagi vesztességet. Hiszen, ha a bérló nyer, akkor a bérbe adó veszít.
Ez egy ilyen "játék".
Azt gondolom, hogy ahogyan csak tudnának, bérleti díjat emelnének a bérbeadók. Ha pedig a megemelt bérleti díjak sem tennék nyereségesé a bérbeadást, akkor törvényt hozatnának, hogy az állam anyagilag támogassa a bérbeadókat. Az állami támogatás a bérlakásban élő tömegek megemelt adójából gyűlne össze ! :)))
Remek játék lenne... Így megszívatni a bérlőket. :))

zobod 2013.08.10. 19:57:28

@bankvezér: szerintem meg a kérdés az, hogy kell-e egyáltalán lakást építeni, kell-e a lakásépítést még ösztönözni is mesterségesen teremtve keresletet közpénzből. 20 év alatt 10,3 millió főről 10 millió alá csökkent a lakosság, ugyanebben az időszakban félmillió új lakóingatlant létesítettek.

Makkasz 2013.08.10. 20:11:00

Már a poszt alapkérdése hazug, félrevezető, ostoba.

Nem az a kérdés hogy segítsen-e az állam a lakáshoz jutáshoz, hanem elvegyen-e pénzt az állam másoktól hogy az értékteremtésre kevésbé képes, vagy arra képtelen, tehetségtelenebb, szorgalmatlanabb, érdemtelen is lakástulajdnhoz jusson.

Ezt meg elég könnyű megválaszolni.

@zobod: félmillió lakóingatlant létesítettek:))))

Kik létesítettek? Kollektivista töketlen.

Akinek van pénze építsen, beruházzon, ezzel teremt munkát, pénzt másoknak.

Nem létesítettek, hanem van aki tud építkezni és életszínvonalán emelni. "létesítettek". Balfasz.

bankvezér 2013.08.10. 20:27:49

@Makkasz:
"Nem létesítettek, hanem van aki tud építkezni és életszínvonalán emelni. "létesítettek". Balfasz."

Zobod vidéki párttitkár volt a Kádár-rendszerben. :))))

zobod 2013.08.10. 20:30:06

@Makkasz: létesítettek, igen. Az ingatlan építők létesítették, te szerencsétlen proli.

bankvezér 2013.08.10. 20:38:01

@zobod:
Az itt a kérdés,hogy a magyar fizetésekben benne van-e a lakáshoz jutás, vagy lakásbérlés költsége? Mert ha nincs benne, (szerintem nincs benne) akkor az államjogosan támogatja az építkezést, vásárlást és bérlést.

montmartre 2013.08.10. 20:43:51

@Makkasz:
"Nem az a kérdés hogy segítsen-e az állam a lakáshoz jutáshoz, hanem elvegyen-e pénzt az állam másoktól hogy az értékteremtésre kevésbé képes, vagy arra képtelen, tehetségtelenebb, szorgalmatlanabb, érdemtelen is lakástulajdnhoz jusson."

Ezek közül melyik csoportba sorolsz engem, aki 20. éve középiskolai tanárként, örökség és megfelelő fizetés hiányában - a szept. 1-jétől érvényes, megemelt fizetésről beszélek! - saját lakáshoz segítő hitelről nem is álmodhatok, ezért bérlakásban vagyunk kénytelenek élni? Melyik lennék a sok felesleges élősködő közül, hm? :)

buday008 2013.08.10. 20:46:38

Az itt a kéréds hogy egy iylen országban ahol munkanélküliség, ulla a közbiztonság, nincsen jövőkép, a kisebbség egyre népesebb, az emberek menekülnek külföldre, ahol nincs gazdaság , ahol ezrével teszik a bankok utcára az embereket- amivel szépen leépítik a maradék építőoprt is hsizen szaré-hugyé kotyavetyélik az amúgy is értéktelen lakásokat... nos hol is tartottam?:_) Szoval ahol ezrek ahjléktalanok ahol ezerszámra állnak üresen felújítatlanul az üres állami és önkormányzati lakások akkor ezeket mirét nem lehet odaadni az embereknek akik érdemesek rá ingyen használatra??? mivel jobb az ha egy nulla pénzű hozzá nem értő önkormányzat hagyja szétfagyni mikor emberek ezrei nyomorognak illetve nem mobilizálhazók.. A kérdés kb ez..

Valaki2 2013.08.10. 20:47:28

A lakásbérlésről egyébként annyi, hogy ugye nem véletlenül vett fel majdnem mindenki hitelt, lévén nem volt elegendő saját pénze arra, hogy megvegyen egy lakást.

Ha mondjuk van 5 millió forintja. Ezt berakja a bankba, kap rá kb. 4%-ot. Ebből 4 hónapig tud egy 50k-s albérletet fizetni. Ez akkor így nem jó. Nézzük 10 millió forinttal. Ennek a kamatából egészen 8 hónapig tudott albérletben lakni. Miközben 10 millióért már simán tudott volna venni magának egy lakást. Tehát mindig az aktuális kamat határozza meg, hogy érdemes-e saját lakást venni.

A másik a hol kérdése. Épeszű ember nem Bivajbasznádon vesz magának lakást, hanem valami nagyvárosban, vagy Pesten. Ha már Pesten sem talál magának munkát, az azt jelenti, hogy az ország jórészt kihalt, és ő maradt utolsó dolgozóként, tehát menjen szépen a határhoz, és kapcsolja le a lámpát, és kezdjen új életet.

A kamattámogatásról annyit, hogy ez alapvetően butaság. Támogassák a lakáselőtakarékosságot jobban, és szüntessék meg a vagyonszerzési illetéket. Ezzel lehet igazából a takarékoskodóknak segíteni úgy, hogy az ingatlan árakat nem nyomják az égbe.

Egyébként nem tudom, hogy az Amerikai példából mennyire lehet és szabad általános elméleteket gyártani. Az egy teljesen más ország, más adórendszerrel, más munkához és élethez való hozzállással.

buday008 2013.08.10. 20:51:51

Egy országot uyg tudsz felépíteni ah mihamarabb az emberek lakhatáshoz való jutását teremted meg..Ma pont ezzel ellentétes hatások érvényesülnek... a bérlést ahgyjuka nulla fizetésekkel. Amit az előbb írtam kellően unortodox de hatásos lenne... szart nem ér itt a kamat támogatás adókedvezmény stb... a nincs munka.. A Minimum a kamatmentes olcsó állami hitel lenne + a lakás árának egy részét az állam állja avagy tényleg amit írtam végre az kapná a lakást aki érdemli-lehet 40 es tanárpár jobban megérdemelné mint egy 6 gyerekes szocpol família..

buday008 2013.08.10. 20:53:59

"Szocialista" lakáspolitika kell ide alapvetően:_)) és ez nem pártfüggő-most országot akarsz építeni vagy szépen kihalunk...

LallyPop 2013.08.10. 20:57:44

@bankvezér: 'ha a bérló nyer, akkor a bérbe adó veszít.'

- Ez nem annyira szimpla mint a pénzügy. Legalábbis az én kis bizniszemben. Már most ki van adva jövő évre, nagyjából a duplájáért mint a környező ugyanolyan lakások.

Ráadásul pénzembe sem kerültek a lakások. Király vagyok, ez van.

buday008 2013.08.10. 21:01:25

'ha a bérló nyer, akkor a bérbe adó veszít.'
-ez mi eza baromság? valami amerikai szakkönyvből van?xd
Olyan nem lehet hogy mindkettő nyer?..

titok ez is 2013.08.10. 21:02:45

Amikor folyton a nálunk magasabb életszínvonalon élő "nyugati" lakossághoz hasonlítjuk a magyarok lakástulajdonhoz való ragaszkodását, nem kéne kifelejteni a képletből néhány apróságot. Pl. nálunk nincs normális bérlakás. Van szociális bérlakás, amihez 4-5 gyerek alatt nem juthatsz hozzá. Illetve bérelhetsz magánszemélytől lakást. Ha nem fordulsz ki az ajtóból, mikor meglátod, akkor a magyar átlagfizetésből nem biztos, hogy kifizeted. Ráadásul én még nem láttam olyan lakástulajdonost, aki megengedte volna a bérlőjének, hogy bejelentkezzen lakóként. Márpedig bejelentett állandó lakcím nélkül nem is létezel. Tegyük fel, hogy a szüleid lakása az állandó lakcímed (jó esetben) Nem lesz egyszerű a valódi lakcímed környékén eü. ellátást kapni. De még ennél is nagyobb gond, hogy ha bármi történik veled, a bérelt lakásból repülsz. Táppénzből, munkanélküli segélyből vagy nyugdíjból már az is csoda, ha a rezsidet ki tudod fizetni. Na ezért akar minden épeszű ember saját lakást, hogy ha egyszer kiköhögte az árát, még ha 20-30 év alatt is, utána már kicsit könnyebb.

buday008 2013.08.10. 21:06:57

" Csak azt tudom, ha valaki aláírt egy szerződést (feltételezve, hogy tud olvasni) akkor kötelessége azt betartani!!!! Ha nem megy, akkor rá kell kényszeríteni!!! (Kilakoltatás, stb...) "---ne haragudj már meg de jol átvetted ezt a lehúzok által kitalált lózungot..Azzal most őszintén mit tartatsz be ha egy életre kinyírod az embert?? szerződésben az szerepel fizesse meg.. Ha önhibáján kivül erre nem képes akkor megkell alázni dögöljön meg az utcán stb. kérdem én: miért a kedves bank mit atrt be egyáltalán a szerződésből?? egyértelműen módositgatja stb... 2: Mit ér el vele ha lassan az egséz ország bár lsita van ha senkinek nem lehet már eladi a lakást??? Nem tűnik fel nekik hogy a veszteségük sohanem látott mértékű???

buday008 2013.08.10. 21:11:09

@titok ez is: jó meglátás de tegyük hozzá: miért nem lehet azt megérteni hogy ez MO. nem Németország.. a magyarok úgy szocializálodnak hogy igény van saját lakásra és baromira nem akarnak bérelni.. kb iylen egyszerű...

zobod 2013.08.10. 21:18:32

@bankvezér: onnan kellene elindulni, hogy az ingatlankölcsönök kamatainak, és kölcsönvevő nemfizetési kockázatának kapcsolatban kellene lennie. Ha az állam támogatja a kamatokat, akkor a gyengébb hitelképességű, és magasabb kockázatot jelentő felvevőnek is hozzáférhetővé tesz egy finanszírozást, amihez korábban a magas kockázatából adódó magas kamat miatt nem fért hozzá. Ennek a kölcsönnek így a nemfizetési kockázata nincsen a helyén kezelve. Ha meg bekövetkezik a fizetésképtelenség, pláne ha tömegesen az így hitelképessé tett adósok körében, akkor annak tovagyűrűző hatásai lehetnek (pl. usa subprime ami végül a jelzálogra alapuló derivatívok miatt egy sokkal nagyobb tőkepiaci krízist okozott)

LallyPop 2013.08.10. 21:20:35

@buday008: Az hogy a németek gyaran bérelnek lakást nem jelenti azt hogy saját ingatlanuk nincs, sőt. nézd meg pl. Svájcot is.

Az összes peremországban, spanyolokon kezdve görögökön át magyarországig rengeteg ingatlan van német kézben, amit szintén kiadnak.

Az simán lehet racionális döntés, hogy ahelyett, hogy venne frankfurtban félmillió juróért lakást, ebből vesz pesten 10et, mert ez befektetési szempontból jobb. Otthon meg bérel, könnyebben költözhet.

buday008 2013.08.10. 21:26:11

@Ándi bácsi: ez bizonyára így van. Én a magyar viszonyokat ismerve a magyarok igényeit ismerve azok fejével magunknak javasoltam megoldást.Mert valahol idegesít hogy emberek ezrei taszítják egy életre nyomorba a bankok uyganakkor tele az ország üres és egyre jobban romló ingatlannal. Nem éltem külföldö lehet egyirányból közelítem meg a kérdést. De igazd lehet abban h az is lehetne megoldás hogy valahogy a bérlést támogassák már meg hatásosabban ha a vételt nem tudják.

bankvezér 2013.08.10. 21:33:06

@Ándi bácsi:
A bérlők veszítenek, amikor kétszer annyiért veszik ki a te lakásodat, mint a környező lakások bérleti díja. :))

bankvezér 2013.08.10. 21:35:14

@zobod:
Ennek a kérdésnek a vizsgálata mindig a bankok feladata. Rajtuk kell számon kérni.

bankvezér 2013.08.10. 21:41:02

@buday008:
Mindkettő nem nyerhet, mert egy adott szolgáltatás költségeit osztják el egymás közt. Amennyit az egyik nyer,annyit veszít a másik. Max. annyi lehet, hogy beáll egy egyensúly,amikor azt gondolják,hogy most igazságosan osztották el a költségeket. De ekkor egyik sem nyer és egyik sem veszít.

LallyPop 2013.08.10. 21:51:06

@bankvezér: Akkor vajon miért nem a környező lakásokat veszik ki feleannyiért?

Mert király vagyok, azért. Mert tudom hogy ÉN SZOLGÁLTATOK.

LallyPop 2013.08.10. 21:54:57

@buday008: Sok megoldás van, most is lehet pályázni ingatlanfelújítási támogatásokra. Maga az állam is vásárolhatna és bérbe adhatna, bár ettől csak még nagyobb állam lenne.

Másrészt ma is van Mo-n olyan hely, ahol lakáshiány van, meg olyan is ahol hiába van kevés pénzből felújítható majd ingyen kínált lakás, nem megy oda senki.

bankvezér 2013.08.10. 22:03:15

@Ándi bácsi:
Mit szolgáltatsz? Hetente egy újabb szűz lányt? :)

LallyPop 2013.08.10. 22:07:42

@bankvezér: Sokat, ezért adom ki hamarabb, hosszabb időre és drágábban a lakást. Mint mondtam magyarul nem beszélőknek.
süti beállítások módosítása