Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

  • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
   Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

  • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
   Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

  • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
   Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

  • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
   Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

  • Ronald Coase - itt és most
   Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

  • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
   Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

  • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
   Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Mégis lesz pénz nyugdíjakra?

2013.07.27. 08:30 Pénzügyi Szemle

Igaz ugyan, hogy az amerikai állami szektor nyugdíjkasszáiban mintegy 1000 milliárd dolláros lyuk tátong, a jövő nyugdíjasainak nincs félnivalójuk, a kifizetések biztosítva lesznek.

Legalábbis így látja Dean Baker és Paul Krugman, akik szerint a nyugdíjkalkulációk során használt 30 éves időtávon ez a mínusz könnyen ledolgozható, nem is kell hozzá több, mint 25-30 milliárd dollár, ami egy évi 16 000 milliárd dollárnyi GDP-t termelő gazdaság számára nem okozhat nehézséget. Az eredeti elemzés itt érhető el.

Közalkalmazotti nyugdíjkasszák fedezettsége az USA-ban

poszt_nagy.jpg

A közelmúltban több olyan elemzés is megjelent a tengerentúlon, melyek azt tárgyalták, hogy az amerikai állam túl optimistán kalkulál a nyugdíjbefektetések várható hozamával, a lakosság egyre bizonytalanabbnak érzi a jövő nyugdíjait, vagy épp arról, hogy az Egyesült Államokban sokkal több nyugdíjas dolgozik, mint Európában, akik a terhek további emelését már nem viselnék el.

Most egy megnyugtató hangvételű elemzés látott napvilágot a Center for Retirement Research kutatóinak tollából, akik kiszámolták, hogy bár való igaz, hogy mintegy 1000 milliárd dollárnyi közalkalmazotti nyugdíj fedezete hiányzik, az emelkedő részvénypiacnak és az ugyancsak felfelé tartó kötvénypiaci hozamoknak köszönhetően ez a mínusz a belátható jövőben csökkenni fog.

Paul Krugman, Nobel-díjas közgazdász ehhez hozzáteszi, hogy ahhoz, hogy a nyugdíjkassza egyensúlyi pályára kerüljön, a nyugdíjjárulék mintegy 3,0 százalékpontos emelésére lenne szükség, ami meghozhatná a hiányzó évi plusz 25 milliárd dollárt. És bár igaz ugyan, hogy a járulék emelése rövid távon nem szerepel a tervek között, akkor sincs tragédia, ha az amerikai gazdaságnak máshonnan kell kitermelnie ezt a hiányzó évi 25 milliárdot.

Dean Baker, a Center for Economic and Policy Research kutatóintézet közgazdásza ugyancsak megnyugtatóan rámutat, hogy hiába tűnik nyomasztónak az 1000 milliárd dolláros hiány a közalkalmazotti nyugdíjkasszákban, ezeknél a kötelezettségeknél tipikusan 30 éves időtávon szokás számolni. A következő 30 év amerikai GDP-jének pedig ez az 1000 milliárd dollár mindössze a 0,22 százalékát teszi ki, vagyis első ránézésre valóban ijesztő a hiány, reális ok azért nincs az aggodalomra.

A szakemberek biztosak benne, hogy az amerikai állam járulékemelés és nyugdíjcsökkentés nélkül is ki fogja fizetni a nyugdíjakat a közalkalmazottainak, még akkor is, ha mostanában divatos lett ennek az ellenkezőjét állítani. 

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Rábíznánk-e a pénzünket egy polipra?

És még köszönjük is meg a bércsökkentést...

Keményen dolgoztatják a nyugdíjasokat

Összebútorozna az USA és az Európai Unió

Napi 16 óra melóból sem lehet megélni?

Magániskola vagy állami? - Hova vigyük a gyereket?

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr585427172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vomit 2013.07.27. 14:45:27

nem a dollar fog hianyozi, hanem azon lesz a csodalkozas, hogy hova tunt a vasarloerteke.
www.igolder.com/glossary/hyperinflation/A-Hungarian-man-sweeps-paper-money-out-of-the-gutter.png

krugman pedig resze a problemanak, nem a megoldasa