Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

És még köszönjük is meg a bércsökkentést...

2013.07.23. 08:25 Pénzügyi Szemle

Ha csökkennének a bérek, sőt csökkenne a minimálbér, akkor vajon a vállalatok több munkát adnának?

Közgazdász berkekben érdekes vita kerekedett arról, hogy vajon hogyan lehetne megoldani a munkanélküliség problémáját. Van, aki csökkentené a minimálbért, és a lehető legrugalmasabbá tenné a munkaerőpiacot, hogy a bérek szabadon csökkenjenek válságok idején, megint mások szerint a merev bérek egyenesen jót tesznek a gazdaságnak, és hiba lenne engedni a minimálbér esését. Véget nem érő vita ez, ami már Keynes vagy Tobin kortársait is megosztotta. Az eredeti elemzés itt érhető el.

minimalber_nagy.jpg

A minimálbér csökkentését szorgalmazók úgy érvelnek, hogy – a kereslet-kínálat törvényének engedelmeskedve - ha esnének a bérek, akkor a vállalatok több embert vennének fel dolgozni, aminek köszönhetően automatikusan csökkenne a munkanélküliség. Az egyes dolgozók fizetése ugyan visszaesne, a teljes munkaerő bázis összesített jövedelme azonban a több munkahelynek köszönhetően emelkedne, vagyis több munkahely, nagyobb jövedelem és növekvő gazdaság lenne a végeredmény. Egy válság a rugalmas béreknek és munkaerőpiacnak köszönhetően így könnyen leküzdhető lenne, sőt néhány év múlva a bérek akár vissza is emelkedhetnének az eredeti szintre.

Az ellentábor szerint ugyanakkor egy válságban a vállalatok elsősorban nem azért bocsátják el a dolgozókat, mert magas a bérköltség, hanem azért, mert nincs kereslet a termékekre és szolgáltatásokra. Ha pedig nincs kereslet, akkor hiába az alacsonyabb bér, nem éri meg plusz dolgozókat felvenni, hiszen a megtermelt plusz termékeket amúgy sem venné meg senki. A minimálbér csökkentése így csupán egy jövedelem-átcsoportosítás lenne a munkavállalók felől a vállalatok felé, ami semmiképpen sem lehet célja a gazdaságpolitikának.

További ellenérvként felmerül, hogy a gazdaság a csökkenő bérek és csökkenő árak nyomán könnyen lefelé tartó spirálban találhatja magát, ami elhúzódó deflációval és helyben járással végződhet. A bércsökkentés ellenzői úgy látják, hogy a minimálbér csökkentése nem megoldást jelentene a gazdasági válságra, hanem épp ellenkezőleg, időben elnyújtaná a problémákat.

A vitázó közgazdászoknak ugyanakkor van egy szerencséjük, amit többen meg is említenek: a minimálbér megvágása politikailag a legtöbb országban teljességgel elfogadhatatlan, vagyis bármit is hoznak ki a közgazdasági modellek, ez a valóságban még nagyon sokáig egy tabu téma marad…

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Keményen dolgoztatják a nyugdíjasokat

Összebútorozna az USA és az Európai Unió

Napi 16 óra melóból sem lehet megélni?

Magániskola vagy állami? - Hova vigyük a gyereket?

Ezért csúszott le Olaszország

Hátulról is támadnak a devizahitelek

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr145411003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2013.07.23. 09:13:05

Én is amellett állok, hogy ne legyen teljes bérliberalizáció, azaz legyen minimálbér.
A minimálbér tényleg tegye lehetővé egy személy megélhetését. Semmi értelme létrehozni olyan munkahelyet,ahol a bér nem elégséges a megélhetéshez. Ez gyakorlatilag a rabszolgaságnak felelne meg.
A mai szabályozás mellett a minimálbér könnyedén kijátszható, a részmunkaidős foglalkoztatásnak nevezett trükkel.
A munkaerőpiacon folyik is ilyen kijátszás. Vajon megszüntette-e a munkanélküliséget? Dehogy szüntette, legfeljebb a gazdaság szürke zónája nőtt tőle.

Uni1002 2013.07.23. 11:05:14

Fenyegetéssel így is rávehető a dolgozó hogy elvállalja a részmunkaidőt annyiért, (mélyen a KSH létminimum alatt) amennyiért veszélyezteti saját létfenntartását. Ez most divatos lett egyes áruházakban.
Hiába létezik a minimálbér, simán kijátszható, pláne az idősebb korosztály veszélyeztetettebb, azok akik ötven felett, és a "védett kor" alatt vannak.
A fiatal dinamikus vezetők egyből kiszúrják, kibe lehet belerúgni, pláne ha az illető a dolgozók által megválasztott munkavédelmi megbízott.
Az ilyen közellenségnek számít a szemükben.
Ha a hasonló korú szakszervezeti megbízott megpróbál segíteni, mondvacsinált indokkal őt is szintén fenyegeti a cég jogásza .
Sajnos a 30 év körüli vezető garnitúrával teljesen elszabadult a szekér, a német tulajdonost nem érdekli, hogy nyírják ki egymást a magyar beosztottak, lényeg hogy a tervszámok meg legyenek...

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.07.23. 13:07:28

A minimálbér eltörlése erősíti a gazdasági válságot. Más eszközöket kell alkalmazni.

na4 2013.07.24. 18:53:46

Nem minimálbér kell, hanem minimál állam. A megkeresett pénz az embereknél maradjon, ne az állam vegye el. Drasztikus adócsökentést!!!

bankvezér 2013.07.24. 21:35:26

@na4:
" Drasztikus adócsökentést!!!"

Orbán ebbe az irányba indult el. Lesz is nyomor... :((

Fekete Sámuel 2013.09.14. 20:57:38

@Uni1002: Dehogy nem érdekli! Nem ismered a német főnököt. Az egy... fogalom.

Röviden a lényeg: kurvára érdekli, és kurvára tele is van a töke vele, főképp azért, mert rontja a cége termelékenységét. De nem tud mit csinálni a geci szarkeverő magyarokkal, így aztán kénytelen az egész magyar bagázzsal szemben a "ki nem dolgozik, ne is egyék" fogalmához ragaszkodni.

Neked meg meg kellene tanulnod a Német Főnök nyelvét, hogy a hazájában is meglátogathasd. Itt a munkahelyi szarkeverés ismeretlen fogalom beosztottak között, és a vezetők között is alig van.

Fekete Sámuel 2013.09.14. 21:01:52

@bankvezér: Na te nagy gazdasági mágus, áruld már el, mitől lenne "nyomor" az adócsökkentéstől? Ha több pénz mara a zsebedben, akkor nyomorogsz?

Ja, tudom, te igen. Te mindig nyomorogsz, ha nem a komcsik vannak épp hatalmon.

bankvezér 2013.09.14. 22:44:40

@Juhász Jácint:
Nocsak! Szeretnéd ha a gazdagok még kevesebbet adóznának? Akkor honnan lesz az államnak a szolgáltatásokra pénze ?

Fekete Sámuel 2013.09.15. 16:21:26

@bankvezér: Az állam??? Szolgáltat??? Te melyik bolygóról jöttél?

bankvezér 2013.09.15. 17:55:44

@Juhász Jácint:
Gondolom, hogy csak kötözködni akarsz.
Én viszont nem akarok ilyet "játszani".

Fekete Sámuel 2013.09.16. 21:35:56

@bankvezér: Igen. Azért kötözködtelek, mert kollektivista vagy. Én a kollektivizmust utálom. A kommunizmus, a liberalizmus, a grínpíszizmus, ezek mind-mind a kollektivizmus többé-kevésbé burkolt formái.

Szerintem egy olyan világ, ahol mindenkinek van fegyvere, sokkal jobb egy olyannál, ahol csak a rendőröknek van.

Szerintem aki nem csinál gyereket fiatalon, dögöljön éhen öregen.

Szerintem aki megéhetési gyerekcsináló, az meg dögöljön éhen még fiatalon.

Szerintem ha a cigány bejön hozzád rabolni, lődd agyon ott helyben, és akkor hős vagy és nem gyilkos.

Érted? Szabadság. Ez a liberalizmus. Az igazi. Ilyen értelemben, a szó igazi, nemes értelmében, én büszke liberális vagyok.

És megborzongok abba, hogy ezt leírom, és azért borzongok bele, amit ennek a szónak a nevében a te tetves elvtársaid művelnek.

bankvezér 2013.09.17. 00:03:29

@Juhász Jácint: Én pártok felett állok.
Egyébként a te "dicső" elveid csak addig érvényesülnek, amíg valamilyen "kollektivista" banda nem akarja kirabolni a házadat és te ott állsz egyedül.

Fekete Sámuel 2013.09.17. 18:44:19

@bankvezér: Ennek értelme sincsen. Ha jön a kollektivista banda, egy ilyen országban hazáját, házát, életét, családját, tulajdonát védő, felfegyverzett emberekkel kell szembenéznie.

Ez pedig még egy hadseregnek is komoly kockázat, nagy veszteségekkel (ld. Irak), nemhogy egy rablóbandának.

Én abban bízom, hogy egyszer a hazájuk békéjét és szabadságát féltő emberek az összes kommunistát, környezetvédőt és liberálist kiirtják.
süti beállítások módosítása