Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Hátulról is támadnak a devizahitelek

2013.07.11. 08:30 Pénzügyi Szemle

A bedőlő frankhitelek és az adósságcsapda réme olyan mértékben tette óvatossá a magyar fiatalokat, hogy ma már az sem vállal kockázatot, akinek amúgy a tudása és anyagi forrása is meglenne hozzá.

A pénzügyi válság és a magyar családokat gúzsba kötő devizahitelek nyomot hagytak a magyar fiatalokon, amit a mindennapi tapasztalatainkon túl egy friss ÁSZ-tanulmány is igazol: eszerint a felsőoktatásban tanuló fiatalok közel háromnegyede egyértelműen kockázatkerülő pénzügyi szempontból. Az eredeti elemzés itt érhető el.

Posztba_1_2.jpg

Ebben a reakcióban természetesen nincs is semmi meglepő, hiszen ha körbenézünk a közvetlen rokonok/barátok között - ma közel egymillió ember vergődik hitelcsapdában -, akkor egészen biztosan találunk olyat, aki komoly bajba került devizahitel miatt.

Ezek után érthető, hogy a fiatalok a biztonságot és a kiszámíthatóságot keresik a pénzügyekben, ennek ugyanakkor komoly hosszú távú visszatartó ereje van a teljes gazdaságra nézve: ha a fiatalok nem hajlandóak/mernek kockáztatni, akkor egyre kevesebb számban indulnak majd új, innovatív vállalkozások, melyek megadhatnák a kezdőlökést az évek óta stagnálással/recesszióval küzdő Magyarországnak.

A gazdaság fejlődéséhez nagy szükség van a kockázatokat felvállalni és kezelni képes fiatalokra, ez teljesen egyértelmű, mint ahogyan az is, hogy egy hitelválság után nem az az előremutató reakció, hogy a fiatalok elzárkóznak a hozammal és a nyereséggel kecsegtető kockázatoktól. A túlzott kockázatkerülésnek komoly társadalmi/gazdasági költségei vannak, ez a magatartás ugyanis akadályozza a pénzügyi lehetőségek kihasználását, visszaveti az innovációt és a munkahelyteremtést.

A társadalom egésze szempontjából helyes reakció ebben a helyzetben az, hogy a megfelelő tudással, anyagi lehetőséggel és reális önismereten alapuló önbizalommal rendelkező fiatalok - tanulva a válság előtti időszak hibáiból – merjenek kockáztatni, vállalkozásokat alapítani és hitelt felvenni, csak így képzelhető el ugyanis, hogy a magyar gazdaság tartós felívelő pályára áll és végleg maga mögött hagyja a válságot.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Így érhetnénk utol Svédországot

Sírjunk-e a londoni magyarokért?

Összeomlik, vagy tovább robog Kína?

Így törhetsz ki a szegénységből

Bomba befektetés a diploma - Az államnak is!

Miért ne legyintsünk a sok magyar válásra?

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr235399014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2013.07.11. 11:19:40

" A túlzott kockázatkerülésnek komoly társadalmi/gazdasági költségei vannak, ez a magatartás ugyanis akadályozza a pénzügyi lehetőségek kihasználását, visszaveti az innovációt és a munkahelyteremtést."

Az én véleményem szerint nincs itt kockázat. Mert mi a kockázat szó jelentése ? A bizonytalanság.
Nos, itt minden egészen biztos. Mert ha hitelt veszel fel, száz százalék, hogy "szopni" fogsz...

gdpadakozo 2013.07.11. 12:08:35

@bankvezér: :)

Az idézetben a kockázatkerülés költségeiről volt szó, azaz ha nincs kockázat, annak is vannak költségei.

A kockázatról. Pl. gyógyszergyárak milliárdokat kockáztatnak egy-egy gyógyszer kifejleszteséért. Aztán tízből mondjuk kettő bejön. Ha nem kockáztatnának, nem lennének új, hatékonyabb gyógyszerek.

bankvezér 2013.07.11. 13:24:20

@gdpadakozo:
Ha nincs kockázat, tehát biztos lehetsz a ráfázásban, akkor nincs kockázatkerülés és annak nincsenek költségei sem . :)

Lordofearth 2013.07.11. 13:46:37

Senkinek nem szabad Magyarországon hitelt felvenni. Ma már tisztán látszik, hogy 20 év maffia tevékenysége létrehozott egy klikket, amelyik oly erős már, hogy ellenfelük nem akad. Ezek diktálnak. Beépültek a politikába, gazdaságba és a bankokba.
A kormányba is.....csak a hülyék vesznek már fel hitelt.

Mojzes Pál (törölt) · http://mpgondolatok.blogspot.hu/ 2013.07.11. 17:42:47

Eddig az volt a baj, hogy minden hülye hitelt vesz fel(tegyük hozzá adtak is nekik), van sapka nincs sapka nyuszika :D, amúgy én sem fogok hitelt felvenni ebben a gazdasági környezetben az biztos, így is rabszolga vagyok nem kell még egy lánc, köszi :D .

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.07.11. 17:55:47

A felsőoktatásban hallgatók pénzügyileg nagyon kockázatkerülők, kivéve a diákhiteles százezreket...

zobod 2013.07.11. 17:56:54

Szerintem meg jól teszik. Bár a '2000-es évek hitelhabzsolói lettek volna ilyen óvatosak.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.07.11. 17:58:25

@bankvezér: "Teljesen félreértette a sajtó, az adósok és a miniszterelnök a Kúria múlt heti ítéletét"
hvg.hu/gazdasag/20130711_Devizahiteles_itelet_megsem_nyertek_a_ban

vénkujon 2013.07.11. 18:07:40

a devizahitel fasza. de. ki a picsa számított kósa lajára, meg rontó petire, meg vikire, akik a retekbe hajtották le a zországot. zemútháromév!:D

$pi$ 2013.07.11. 18:13:06

Jó kis döntést hozott a kúria, az egész ország azt találgatja, hogy akkor most ki is nyerte meg a pert. A bírónő átvágta a gordiuszi csomót és döntetlenre hozta ki a pert. :)

Mindfield 2013.07.11. 18:17:16

" felsőoktatásban tanuló fiatalok közel háromnegyede egyértelműen kockázatkerülő pénzügyi szempontból. "

Tipikus liberális szingli életmód. Nem hajlandóak befektetni a jövőbe és a szép magyar hazánkba, nem hajlandóak gondoskodni idős szüleikről! Inkább menjenek is el innen, a hazának nincs szüksége rájuk, állandóan csak felvonulnak, de dolgozni nem akarnak, sem építeni!

Sir Galahad 2013.07.11. 18:18:36

Nagyon helyes, ha a fiatalok óvatosak. A gazdasági fejlődés alapfeltétele az, hogy a pénzvilág váljék etikusabbá, ha tetszik, ha nem. Az nem megy, hogy ha valaki hitelt vesz föl, a nyereség a banké, a kockázat az adósé.

Lajosforras 2013.07.11. 18:25:20

@Mindfield: befektetni...? ha ezt a bankok befektetésnek hívják,akkor tologassák a pénzüket egymás között,felőlem rájuk is száradhat.

Mindfield 2013.07.11. 18:30:50

@Lajosforras: Én nem ezt mondtam, hanem azt, hogy a fiatalok igenis vegyenek fel hitelt, és dolgozzák is le! Épüljön az ország, legyen családok, többgyerekesek is! Lehet, hogy hitelből épül, de azért vannak a fiatalok, hogy teljesítsenek, és előteremtsék az ország vagyonát, családot alapítsanak, gyereket szüljenek! Ez az ő életcéljuk. Igen, ehhez sok adósság kell, dehát előttük az élet, dolgozni kell!

Földi halandó 2013.07.11. 18:42:42

"kockázatokat felvállalni és kezelni képes"
és a "kezelni képes"-en van a hangsúly kishazánkban. a kockázat bizonytalanság, viszont ami itthon megy az néhány üzeltágban inkább hasonlít a rulettre: vagy duplázok, vagy mindent elveszítek. és még csak azt sem tudom, hogy mikor. a kockázat kezeléséhez szükség van a várható kockázatok felmérésére. várható veszteséget és várható nyereséget kell becsülni, valamint a bekövetkezés valószínűségét. egy ilyen gyorsan változó gazdaságban (leginkább jogi környezet tekintetében változó, kiszámíthatatlan) hogyan lehet hosszabb távra megbecsülni egy beruházás várható veszteségeit és nyereségeit?
pedig őrült szükség lenne az innováció támogatására is (korábbi cikk az innovációk mértékéről országonként és gdp az innovációs mértékek fényében).
de mi inkább toljuk a mezőgazdaságot...meg a földeken való munkát...nem támogatjuk a tanulást, stb.

zobod 2013.07.11. 18:45:50

@Mindfield: beszéled a hülyeséget. A javak és szolgáltatások már nem annyira a munkaintenzívek, hanem tőke- és tudásintenzívek. Nem sok ember kell, hanem minőség, meg az anyagi javak felhalmozása mert hitelezni csak abból lehet. A pénz és a tudás számít, nem pedig a létszám. Aki nem tud gyereket úgy felnevelni, hogy ebbe a világban megállja a helyét és ne csak többen legyünk vele, ne elvegyen a közösből hanem hozzátegyen, gyarapítsa, az inkább ne vállaljon gyereket.

Mindfield 2013.07.11. 18:51:00

@zobod: Amit leírtam, az nem zárja ki azt, amit te leírtál. A lényeg az, hogy a fiatalok dolgozzanak, tanuljanak sokat, utána pedig neveljenek fel egy olyan generációt, amelyik szintén sokat tanul és dolgozik. Ha jól csinálják, sok pénzt keresnek és visszafizetik a hitelt. Csak az a liberális szemléletmód ami ma dívik, ezt nem teszi lehetővé. Túlságosan züllött a fiatalság. Először ezen kell változtatni. A konzervatív, családos életszemlélet lenne a követendő, akkor nem lennének bajok.

Mojzes Pál (törölt) · http://mpgondolatok.blogspot.hu/ 2013.07.11. 19:10:38

@Mindfield: Fingod nincs a magyar rögvalóságról az fix :D .

zobod 2013.07.11. 19:17:09

@Mindfield: szerintem nem a züllöttség kérdése ez, a lumpennek hamarabb lesz gyereke, mint a minőségi polgárnak. Magam is úgy vélem, hogy a társadalom alapegysége nem a szivárványszínű konzumidióta, hanem a határozott világképű, az anyagi javak és kulturális értékek gyarapítására képes, lehetőleg családban élő ember. Azért családban, mert a család az társadalmi egység aminek tagjai közt - általában - valóban működik a szolidaritás, akár még önzetlenség is, egymás kibontakozásának és fejlődésének támogatása. A családban élő ember kevéssé kiszolgáltatott a külső hatásoknak mint egy egyedülálló stb. Ráadásul a család a szocializáció leghatékonyabb terepe. Amit viszont látni kell, hogy a civilizációnk technikai civilizáció, ami hála Istennek fejlődik, és fejlődése egyre inkább a tőke és tudásintenzív irányokban halad. A nők pedig - szerencsére - már nem a kályha mellett gubbasztó pitéket raklapszám gyártó cuncikák, akit nem küldtek magasabb iskolába, mert minek. Egy képzett, szakmailag teljesítő nőtől egyre kevéssé elvárható hogy 30-35 éves kora előtt komolyan megengedhesse magának egzisztenciálisan - most ezt vedd a legszélesebb értelemben, nem csak pénzügyi vonatkozásban - családot, anyaságot. Ami, figyelembe véve a biológiai órát, inkább az egy gyermekes modell irányába mutat. Ez van, persze mint mondtam ez nem tragédia. Az a lényeg, hogy az egy gyermekből minőségi polgár legyen, és a minőségi gyerekneveléshez pedig családi közeg kell, apával (férfi) és anyával (nő). Meg biztos anyagi háttér, amit aligha képesek megteremteni a tőkepiacnak nevezett kaszinó új források után áhítozó szereplői.

Lajosforras 2013.07.11. 20:14:33

@Mindfield: én meg azt mondom,szarjanak a hitelre parabolikus ívben. ugyanis ha ilyen feltételek mellett tudnak csak hitelt felvenni (arról már nem is beszélek,miért vannak egyáltalán hitelfelvételre kényszerítve), az nem egy életcél. nekem nem lenne az,sőt a környezetemben is lebeszélek róla mindenkit.

na4 2013.07.12. 11:26:05

Nehogy már ez is baj legyen. Nyújtózkodni addig kell, ameddig a takaró ér. Nem úgy, mint a dzsentrik, akik elqurták a milliárdokat, most meg rinyálnak.

vladimir964 2013.07.12. 12:44:25

Na most a megfelelő kockázatvállaláshoz nem uzsoraszintű kamatokat követelő bankhitelek kellenének, (a horribilis lóvékat felmarkoló menedzsmentet eltartandó) hanem valóban igen alacsony kamatozású vállalkozói hitelek - gyakorlatilag szimbolikus jellegű kezelési költséggel - hogy valóban innováljanak a fiatalok, és a magyar gazdaság, ha nem is dübörgést, de motorköhintést produkáljon. Mert hiszen az az általános tapasztalat az: hitel = szopóroller + végrehajtó.
Én is tanultam az egészből, és a lányomat is tanítom az ősi közmondás bölcsességére a nyújtózkodással meg a takaróval: vadászkutya legyek söréttel a valagamban, ha valaha is valamit hitelre veszek meg.

nincs semmi baj! 2013.07.13. 12:35:17

@Mindfield: A "Tipikus liberális..." kezdetű megjegyzésre reagálnék.
Tudom, hogy nagy divat a "liberális" kifejezést pejoratív értelemben használni, de tapasztalataim szerint ezt csak egy adott szellemi nívón alul szokás.
Ha gonosz akarnék lenni, azt is mondhatnám, hogy abban persze igazad van, hogy (magyar viszonylatban legalábbis) a nem-liberálisok (nem a legjobb kifejezés, de nem lehet őket egy politikai párthoz, vagy irányzathoz kötni) tendenciózusan kerülik a józan gondolkodást és a racionális megfontolásokat jobban szeretik valamiféle gonosz ármánykodásnak látni.
A fiatalok nem azért kerülik a kockázatot, mert liberális szingli életmódot akarnak folytatni ahelyett, hogy teleszülnék a Kárpát-medencét, hanem egész egyszerűen a jelen gazdasági körülmények között ez a racionális válasz.
Ahogyan többen is említették, a hitelezés feltételei jelenleg messze nem nevezhetők kedvezőnek. Amíg ez nem változik, addig tényleg nem érdemes hitelt felvenni Magyarországon. Ez nem liberalizmus, hanem józan ész kérdése. A megoldás pedig nyilván az lehet, ami ilyen esetekben normális is lenne (feltételezve, hogy a szabad piac törvényei működnek/működhetnek). A pénzintézeteknek előbb-utóbb alkalmazkodniuk kell a megváltozott körülményekhez, hogy ti. a fiatalabb generációra már nem lehet majd olyan pénzügyi terméket rásózni, ahol a hitelfelvevő lényegesen és aránytalanul nagyobb kockázatot vállal, mint a hitelező.

bankvezér 2013.07.13. 15:18:57

@nincs semmi baj!:
" a fiatalabb generációra már nem lehet majd olyan pénzügyi terméket rásózni, ahol a hitelfelvevő lényegesen és aránytalanul nagyobb kockázatot vállal, mint a hitelező."
A hitel valójában csak álcaként szolgált egy pénzügyi spekulációhoz, melybe a bank belekényszerítette azt, akinek kölcsönre volt szüksége. (Ennek a jogi megnevezése : színlelt szerződés.)
A bank még arról is rendelkezett, hogy az összes adóst, - kivétel nélkül mind az 1,6 milliót - a spekuláció vesztes oldalára kényszerítette.
süti beállítások módosítása