Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

    • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
      Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

    • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
      Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

    • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
      Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

    • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
      Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

    • Ronald Coase - itt és most
      Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

    • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
      Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

    • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
      Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Összeomlik, vagy tovább robog Kína?

2013.07.07. 09:15 Pénzügyi Szemle

A hitelállomány robban, a reálgazdaság lassul, a bankközi hitelkamatok megugranak, és az illetékesek egyre sűrűbben hangsúlyozzák, hogy egyetlen bankot sem hagynak „bedőlni”. Ismerős előjelek, nem is olyan régről…

A „too big to fail” kifejezést a válság alatt és előtt jó néhány alkalommal hallhattuk, eleinte többnyire amerikai bankokra, később az európai pénzintézetekre, végül még egyes eurózóna tagokra is. A kifejezés annyit tesz, hogy az államok túl fontosnak ítélik az adott bankokat ahhoz, hogy hagyják őket elbukni, a gond csak az, hogy amint kitették egy bankra a „too big to fail” feliratot, többnyire már lehetett is dobni a sok milliárdos mentőövet. Alig telt el pár év az amerikai és európai mentőakciók óta, most a kínai bankokkal kapcsolatban kezdték elővenni a megnyugtatásul szánt „too big to fail” szólamot, ami az előjelek alapján sok jót nem ígér. A részletes elemzéseket itt érheti el.

És hogy miért lenne szükség állami mentőövre az évtizedek óta világrekorder GDP-növekedést felmutató Kínában? Érdemes egy pillantást vetni a lenti grafikonra, amit a The Economist közölt:

Hitelállomány GDP-hez mért arányának alakulása

Posztba_1_1.jpg

A kínai hitelállomány GDP-hez mért aránya jól láthatóan zsugorodott 2004 és 2008 között, majd a hirtelen jövő globális válságra reagálva – amolyan kínai New Deal módjára – beindult az élénkítés, aminek hatására a hitelállományok gyors növekedésnek indultak.

Mára ez a növekedés robbanássá fejlődött, és a hitelállomány GDP-hez mért aránya bőven a hosszú távú átlag fölé lendült. Ha pedig túl sok a hitel, akkor megszaporodnak a visszafizethetetlen adósságok, bajba kerülhetnek a legbátrabb bankok, az állam pedig készülhet a mentőakcióra…

Reálgazdaság vs. pénzügyi szektor

Posztba_2_1.jpg

A The Economist a Nomura egyik érdekes grafikonját is idézi – lásd föntebb -, ami azt mutatja, hogy a reálgazdasági ciklus – piros vonal a grafikonon – és a pénzügyi szektor szétváltak egymástól, utóbbi még emelkedő pályán mozog, előbbi viszont már leszállóágba került. Ezek az ellentmondások tipikus vészjelzésnek tekinthetők, ha ugyanis a reálgazdaság már lassul, de a bankok még két kézzel öntik a pénzt a gazdaságba, az azt jelenti, hogy a hitelek egyre nagyobb része megy „rossz helyre” és válik idővel visszafizethetetlenné.


A múltbéli tapasztalatok azt mutatják, hogy ezek a reálgazdasági és pénzügyi szétválások rendszerint megágyaznak egy jó kis válságnak, a kérdés itt az, hogy a kínai állam van-e annyira erős, hogy mindezt kivédje.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Így törhetsz ki a szegénységből

Bomba befektetés a diploma - Az államnak is!

Miért ne legyintsünk a sok magyar válásra?

Pusztító a nyugdíj-bizonytalanság

Roskadozunk az adósság-teher alatt

Miből élnek a magyar családok?

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr995392296

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kína - Zavarok a bankrendszerben 2013.07.07. 21:47:50

Komoly zavarok alakultak ki a Kínai bankrendszerben. A folyamat már tart egy ideje, Kína most tanulja a bankok szabályozását is. Mivel a bankok szabályozása per pillanat sehol a világon nem kielégítő, nem nagy meglepetés, hogy Kína sem remekel benne, a...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2013.07.07. 10:26:18

Lehet Kína példáján is tanulmányozni, hogyan gyűrűzik be a túltermelési válság.
Csökken a termelés, mert nem lehet eladni az árut, ugyanis nincs elég vásárló erő. Erre beindul az esztelen hitelezés, hogy újra legyen vásárló erő.
Ebből aztán még nagyobb válság lesz. :))

bankvezér 2013.07.07. 10:35:06

Ebben a posztban szépen le van írva, hogyan hatalmasodik el a válság.
bankar.blog.hirszerzo.hu/2011/03/20/a-valsag-altalanos/

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.07.07. 21:49:06

Kínának szerencsére van pénze kimenteni a bankjait. De nem lesz olcsó. A GDP növekedés tovább csökken és be fog állni 6% körüli értékre, ha nem hibáznak nagyon nagyot.

belekotty 2013.07.08. 08:46:27

A kínai komcsik jobbak mint a mieink, ők a GDP 160 százalékáig adósodtak el, Gyurcsányék csak 80-ig jutottak.

vladimir964 2013.07.08. 09:23:19

Ez a "too big to fail" tipikus maffia jelszó, és totálisan ellentmond a szabad verseny és a kapitalizmus legfőbb eszméjének, hogy az evolúciót ne is említsük. Aki szarul gazdálkodik, az igenis fulladjon bele a saját szarába. Mert hát felmerül minden ilyen esetben a kérdés: ki, milyen alapon és milyen feltételek mellett szabhatja meg egy cégről/bankról, hogy "túl nagy"? Minden kivételezés óhatatlanul összefonódást sejtet.

Kiábrándító valóság · http://goo.gl/IoXK6 2013.07.08. 10:01:55

A "too big to fail" szimpla zsarolást jelent a bankárok részéről. A piti tolvajt lecsukják, a milliárdos bankár pedig nyugodtan koktélozik a szigetén. Az egész világon óriási mennyiségű rossz hitelt kell még leírniuk a bankoknak. Sokaknak fog ez még fájni. Rengeteg betétes és kötvénytulajdonos fog egyszer még arra ébredni, hogy nincs már meg a pénze.A választóiknak megfelelni akaró, de a globális tőkének elkötelezett, egymás ellen küzdő politikusok és kormányaik képtelenek a válság kezelésére.

Kiábrándító valóság · http://goo.gl/IoXK6 2013.07.08. 10:08:46

A politikusok és a bankárok soha nem ismerik el a hibáikat, pedig nekik köszönhető, hogy ilyen helyzetbe került a világ. A csőd beismerése lenne a megoldás, de ettől mindenki fél, ezért inkább pénznyomtatással kezelik az adósságproblémát. Ez nem egyéb , mint a társadalom átverése, a betétesek és kötvénytulajdonosok kifosztása.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.07.08. 10:15:22

Nem hagynak senkit se bedőlni??? Pont azért tört ki pánik, mert azt nyilatkozták, hogy a nem éppen legális működő árnyékbanki rendszert nem fogják megmenteni a bedőléstől, a piac tisztulását szeretnék elérni. A GDP 45%-ának megfelelő hitelállománnyal rendelkező árnyékbanki rendszert pedig nem lehet zökkenőmentesen leépíteni.

Brix 2013.07.08. 10:53:10

A 7,7%-os éves, kínai GDP növekedés, megkérdőjelezhető statisztikai adatokra épül, a valós értéket nem tudja senki, de sokat elárul a kínai SSE kompozit index, amely csak a 2008-as ár harmadát éri. A kínai befektetők jobban tudják, hogy mi a valós, hazai gazdasági helyzet

szuperkrumpli 2013.07.08. 12:21:29

Legfeljebb pár embert agyon fognak lőni a párt alsóbb vezetéséből akik a balhét elviszik. Utána meg ismét beindítják a printert!

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.07.08. 13:12:40

:x
nemcsak az repedezik
az egész kizsákmányolásra épülő pénzügyi rendszer közeledik az összeomláshoz
... hála istennek

vasgyuszi 2013.07.08. 14:35:33

@wmiki: Mi van faszikám, ráküldtél egy reiki-t, ahogy szoktad? :)))
süti beállítások módosítása