Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

  • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
   Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

  • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
   Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

  • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
   Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

  • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
   Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

  • Ronald Coase - itt és most
   Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

  • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
   Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

  • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
   Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Hülyére keresik magukat a cégvezérek

2013.06.30. 08:10 Pénzügyi Szemle

A top 350 vállalat vezetője az Egyesült Államokban átlagosan 273-szor annyit keres, mint az átlag melós.

Az, hogy egy vállalat első embere, vagy vezérigazgatója keressen jóval többet, mint a „mezei” dolgozó, az evidens, az ugyanakkor már sehol sincs megírva, hogy mennyi legyen a szorzó. Nos, az USA-ban, ahol az elmúlt években igencsak felerősödtek a jövedelmi különbségekről szóló viták, ez a szorzó 273 az egyhez. A téma részletes elemzése itt olvasható.

Posztba_2.jpg
Az Economic Policy Institute kutatóintézet elemzése ugyanis kimutatja, hogy az árbevétel alapján legnagyobb 350 amerikai vállalat vezérigazgatója átlagosan – opciókkal és minden egyéb juttatással együtt – 14,1 millió dollárt keresett 2012-ben, ami a 2009-es válságos évhez képest 37,4 százalékos emelkedést jelent.

A vállalatvezetők fizetése nem volt mindig ennyivel magasabb az átlagfizetésnél: bár a mostani 273-as szorzó elmarad a 2000-ben mért 383-as csúcstól, 1965-ben a vezérigazgatók még csak 20-szorosát kereték az átlagos fizetésnek.

A tendencia egyébiránt nem csak a vezérigazgatók és az átlagos dolgozók között figyelhető meg, hanem a képzett és a képzetlen munkavállalók között is tetten érhető. Ez alapján a jövőt illetően az a kép rajzolódik ki, hogy aki képzett, diplomás és esetleg vezetői babérokra tör, az sokkal-sokkal többet fog keresni, mint aki könnyen helyettesíthető, vagy akár kétkezi munkát végez. A jövőben tehát még inkább igaz lesz, hogy megéri tanulni, diplomát szerezni, és egy nagy cégnél megkísérelni minél magasabbra kapaszkodni a ranglétrán. A fizetés szempontjából legalábbis mindenképp.

Még egy érdekes összefüggésre hívták fel a figyelmet az Economic Policy Institute kutatói, jelesül hogy a vezérigazgatók jövedelme szoros együttmozgást mutat a S&P 500 részvényindex alakulásával, ami nem is meglepő, hiszen ha a részvényárak masszívan emelkednek, akkor az opciós juttatások és az egyéb bónuszok értéke és összege is megugrik. 

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Roskadozunk az adósság-teher alatt

Miből élnek a magyar családok?

Szinte csak Magyarországról nincs vita

Tömegek élnek napi 300 forintból

A lakásunk miatt nincs állásunk?

Ezért okoztak ekkora bajt a frankhitelek

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr875382502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2013.06.30. 14:00:46

"Még egy érdekes összefüggésre hívták fel a figyelmet az Economic Policy Institute kutatói, jelesül hogy a vezérigazgatók jövedelme szoros együttmozgást mutat a S&P 500 részvényindex alakulásával, ami nem is meglepő, hiszen ha a részvényárak masszívan emelkednek, akkor az opciós juttatások és az egyéb bónuszok értéke és összege is megugrik. "

Na most, az USA tőzsdéjén jelenleg egy szép nagy árfolyambuborékot fújnak, a Fed által kibocsátott új pénzből.
Tehát a részvények árfolyamának emelkedése mögött nem valós teljesítmény, van, hanem csak arról van szó, hogy odaáramlott a Fed által kibocsátott brutális mennyiségű új pénz nagy része. Tehát az árfolyam emelkedéséhez kötött fizetések sem valós teljesítményt tükröznek.