Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

  • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
   Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

  • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
   Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

  • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
   Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

  • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
   Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

  • Ronald Coase - itt és most
   Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

  • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
   Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

  • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
   Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Államcsőd? Bukjon az összes bank is!

2013.06.29. 08:05 Pénzügyi Szemle

A jelenlegi rendszerben, ha egy eurózóna tag csődbe megy, azzal magával rántja a saját bankrendszerét is.

Az európai adósságválság több országban is bankválsággá alakult, miután a bankok ingüket-gatyájukat elbukták saját anyaországuk állampapírjaival. Mert mi is történt pontosan Görögországban, Cipruson vagy épp Írországban? A helyi bankok nagy tételeket, a tőkéjük többszörösére rúgó összegeket fektettek állampapírokba, és amikor az állampapírok árfolyama a mélybe hullott, akkor olyan mértékű veszteséget szenvedtek el, ami csődbe taszította őket. A téma részletes elemzése itt érhető el.
Bankrupt_1.jpg
Görögország a szemléletes példa, ahol az államadósság átstrukturálásakor a magánbefektetők - bankok, befektetési alapok, biztosítók - papíron az állampapírok névértékének 50 százalékát, valójában inkább 80 százalékát elbukták, ez a veszteség pedig felemésztette teljes tőkéjüket. Egy ilyen mértékű veszteségleírás nem csak a görög bankokat, hanem az eurózóna valamennyi országának bankrendszerét csődbe vitte volna, kezdve Spanyolországgal, Olaszországgal és Portugáliával. Ezekben az országokban a bankrendszer a saját tőkéjének 100-200 százalékát tartja hazai állampapírban, tehát ha az állampapírokon bukó van - azaz ha az állam fizetésképtelenné válik -, akkor a bankrendszer is csődbe megy.

A gond az európai rendszerben az, hogy a bankok túlságosan nagy tételben tartják az anyaországuk állampapírjait, így osztoznak annak sorsában. Egy államcsőd rendkívül ritkán következik be, ha ugyanakkor mégis beüt a baj, akkor együtt bukik az állam és a bankszektor is. Ekkor a bankszektort fel kell(ene) tőkésíteni, hiszen bankok nélkül ma már elképzelhetetlen a működés, ezt a feladatot ugyanakkor az ugyancsak fizetésképtelen állam nem tudja ellátni.

Erre az ördögi körre kell valamilyen szintű megoldást találni Európában, ha ugyanis minden marad változatlanul, akkor a következő válság alkalmával - válságok mindig is voltak és mindig is lesznek - ismét lejátszódhat a mostani műsor, vagyis a fizetésképtelenség szélére sodródó államok magukkal ránthatják saját bankrendszerüket.

Az egyetlen megoldás az, ha a bankok tartózkodnak a túl nagy bevásárlástól a hazai állampapírpiacon - mondjuk, ha saját tőkéjük maximum 25 százalékát fektetik egy adott állam kötvényeibe -, akkor ugyanis baj esetén bár a tőkéjük egy részét elbukják, még talpon tudnak maradni. Az Egyesült Államokban ez így működik, nincs akadálya, hogy Európa is kövesse a gyakorlatot.

Az átállás kerékkötői természetesen a gazdaságpolitikusok, akiknek eszük ágában sincs elveszíteni egy stabil befektetői kört, ha ugyanis a bankok nem vennék nagy tételben az állampapírokat, akkor keresni kellene valaki mást – magánszemélyek, befektetési alapok -, vagy vissza kellene venni a költekezésből. Mindkét megoldás rettentő bajos és körülményes…

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Roskadozunk az adósság-teher alatt

Miből élnek a magyar családok?

Szinte csak Magyarországról nincs vita

Tömegek élnek napi 300 forintból

A lakásunk miatt nincs állásunk?

Ezért okoztak ekkora bajt a frankhitelek

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr55380932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2013.06.29. 10:22:31

Érdekes írás.
A szerző a sok levezetés után eljut arra a következtetésre, amit már korábban is ismert mindenki, - nevezetesen, hogy a politikusok és a velük szövetséges bankárok alkalmatlan, megbízhatatlan kapzsi gazemberek. Akik a rendszer alapjaiból táplálkozó válságokat mindig mások kárára oldják meg.