Pénzügyi Szemle Online Blog

A blogot a penzugyiszemle.hu szerkesztői írják. A portálon cikkeink, tanulmányaink teljes terjedelemben megtalálhatók, és teret adunk a szakmai vitának is. Ingyenes regisztráció itt.

Kövessen minket a Linkedin-en!

A Pénzügyi Szemle online hírei

  • Japán és a folyamatos monetáris lazítás
   Az Egyesült Államok nem engedheti meg magának, hogy további hosszú évekig fenntartsa a laza monetáris politikáját, hisz óvakodnia kell az inflációtól. De mi a helyzet azokban az országokban, ahol a gazdaság természetes folyamataiból eredően folyamatos a deflációs nyomás?

  • Az újraelosztás lehet a megoldás a gazdasági problémákra
   Ha van stabil gazdasági növekedés, akkor a felmerülő problémákra megvan a megoldás: maga a növekedés. Hiába jön tehát egy válság, egy fenntarthatatlan adósság, a problémákat megoldja a stabil növekedés. De mi a helyzet akkor, ha ez a stabilitás elvész?

  • Szükség van az 500 eurósokra az eurózónában
   Az 500 eurósok legnagyobb használója az alvilág, az EKB korábbi igazgatója mégis úgy látja, hogy a bankjegyekre szükség van, mégpedig biztonsági okokból. Az eurózónát ugyanis egyszer már megmentették az 500 eurós bankók.

  • Nyugdíjak: egyre fontosabb az előtakarékosság
   Az Egyesült Államok társadalma elöregedőben van, csakúgy, mint számos más fejlett országban. Ebben a környezetben az állami nyugdíjak vásárlóértéke egészen biztosan csökkenni fog, ami különösen az alsó jövedelmi harmadban okozhat nehézségeket.

  • Ronald Coase - itt és most
   Ronald Coase szerint a közgazdászokra az igazán érdekes kérdések az intézmények - vagyis a társas játékszabályok - középső szintjén várnak. Súlyos tévedés, pontosabban tudatlanság azt hinni, hogy a piacgazdaság intézményei triviálisak, és elintézhetők az olyan sommás állításokkal, mint hogy „magántulajdonra és szerződéses szabadságra van szükség".

  • Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB
   Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

  • Rossz célpontra lőttek a görög megszorításokkal
   Miközben Írországban és Portugáliában remekül halad a válság utáni felépülés, Görögország továbbra sem képes a tartós növekedésre. Pedig a megszorítások rendbe tették a költségvetést és a folyó fizetési mérleget is.

Minden napra egy tanulmány

A blog küldetésének tekinti a magyar közgazdasági és pénzügyi kultúra emelését, a gazdasági és pénzügyi kérdések iránt érdeklődők látókörének szélesítését. Ennek részeként minden nap egy-egy, jellemzően külföldi szerzők által jegyzett tanulmányt, elemzést, szakcikket ajánlunk az olvasók figyelmébe. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi tapasztalatok segítik a magyarországi kihívások és problémák jobb megértését, az ezekről való színvonalas vitákat és a megfelelő válaszok megtalálását is. A bejegyzések a szerzők, illetve a Pénzügyi Szemle Online szerkesztőinek véleményét tükrözik. A kommenteket moderáljuk, melynek során az általános moderálási elveket követjük.

Akik figyelnek ránk

ecohu_logo.jpg

hirf.jpg

Az USA-ból intézhetik el a forintot?

2013.06.28. 08:10 Pénzügyi Szemle

Ha az amerikai Fed leállítja a pénzpumpát, az elsősorban nem a fejlett piacokat boríthatja meg, hanem a feltörekvőket. Köztük Magyarországot is, a forintot, az állampapír kamatokat, az alapkamatot…

A befektetői világ Ben Bernanke Fed-elnök májusi kongresszusi meghallgatása óta - akkor tett említést először a pénzpumpa lassításáról - azt találgatja, hogy vajon mikor, milyen ütemben fogja a Fed leállítani a likviditási programját, és legfőképp, hogy ennek milyen hatásai lehetnek a pénz- és tőkepiacokra. A témába vágó elemzés itt olvasható.

Fontosabb feltörekvő piaci devizák teljesítménye a dollárral szemben

hhh.jpgForrás: The Financial Times

A The Financial Times a napokban kiadott egy érdekes elemzést, melyben összeszedték a feltörekvő piaci devizák május-júniusi teljesítményét, és rögzítették a tényt, hogy a vizsgált pénznemek eltérő mértékben ugyan, de gyengülést mutattak a dollárral szemben.

A reakció nem meglepetés, hiszen az amerikai pénzpumpa legfőbb haszonélvezői épp a feltörekvő piacok voltak az elmúlt években. A piacra öntött dollár százmilliárdok egy jelentős része ugyanis a feltörekvő országok kötvény- és részvénypiacaira áramlott, felhajtva ezen értékpapírok árfolyamát, lenyomva a kamatokat és erősítve a helyi devizákat.

A pénzbőség több fronton is segített a feltörekvőknek, ha csak Magyarországot vizsgáljuk, akkor világosan látszik, hogy a támogató nemzetközi környezetnek köszönhetően az alapkamat és az állampapír hozamok rekord alacsony szintre süllyedtek, ami jókora könnyebbséget jelent mind a költségvetésnek, mind a gazdasági szereplőknek.

Ez a pénzbőség ugyanakkor hamarosan véget érhet, ami a május-júniusi gyengülés után újabb lesiklópályára küldheti a feltörekvő piacok devizáit és kötvénypiacait – valahogy így hangzik az általános vélekedés befektetői körökben. A The Financial Times publicistái ugyanakkor – némileg megnyugtató módon – hozzáteszik, hogy katasztrófától azért vélhetően nem kell tartani.

A feltörekvő piacok ugyanis ma már jóval ütésállóbbak, mint voltak például a 90-es években, amikor is egymás után dőltek be és omlottak össze. Az IMF például arra számít, hogy a következő 5 évben a feltörekvő világ átlagosan évi 6 százalékos gazdasági növekedést produkál majd, a devizatartalékok szintje tovább emelkedik, az államadósságok pedig fenntartható pályán maradnak. Ha valóban így lesz, akkor az érintett országok ellenállók maradhatnak a nagy válságokkal szemben - a május-júniusihoz hasonló megbicsaklások természetesen benne vannak a pakliban -, vélhetően még akkor is, ha a Fed által korábban jelentett dollármilliárdos pénzügyi mankó eltűnik.

Ha tetszett a poszt, olvassa el korábbi írásainkat is!

Roskadozunk az adósság-teher alatt

Miből élnek a magyar családok?

Szinte csak Magyarországról nincs vita

Tömegek élnek napi 300 forintból

A lakásunk miatt nincs állásunk?

Ezért okoztak ekkora bajt a frankhitelek

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyiszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr645380331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2013.06.28. 08:35:51

Hát, igen...
Hogy az államadósság után egy ország mennyi költséget kénytelen fizetni, azt nagy részben az határozza meg, hogy a FED mennyi dollárt nyomtat.
Elég szórakoztató. :))
Meddig tűritek ezt még világ birkái?